Jump to content

Patrijarh: Veronauka da bude obavezna - slažete li se?

Оцени ову тему

Da li mislite da veronauka u školama treba da bude obavezna?  

72 члановâ је гласало

1. 1. Da li mislite da veronauka u školama treba da bude obavezna?

• Da
      33
    • Ne
      35
    • Ne znam / možda /zavisi (molim objašnjenje)
      4

Препоручена порука

По том вашем поимању слободе дјеца не треба да иду у школу ако им се не иде, него да проведу вријеме како сматрају за најбоље. Да им се не дају имена без њихове воље, да се не вакцинишу, да се не тјерају да једу оно што не воле , ма како то било добро за њихово здравље.....

Подели на овим сајтовима

По том вашем поимању слободе дјеца не треба да иду у школу ако им се не иде, него да проведу вријеме како сматрају за најбоље. Да им се не дају имена без њихове воље, да се не вакцинишу, да се не тјерају да једу оно што не воле , ма како то било добро за њихово здравље.....

Čijem? Nisam sigurna da li je neko ovde izneo neko konkretno poimanje slobode.

Govorilo se više o pravu roditelja da odlučuju šta je za njihovo dete dobro.

Osim ako se ne tvrdi implicitno da su oni odrasli građani Srbije koji se zalažu za obaveznu versku nastavu u odnosu na one koji se protive kao roditelji u odnosu na decu.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

1. Ne, nisam u kontekstu predmeta napisala "veronauka", vec u kontekstu coveka (pricali smo o tome da li profesija definise nekoga delimicno ili potpuno). U tom kontekstu, moja "veronauka" nema veze sa time da li sam ja verouciteljica, knjizevnica, psiholog, jer, kao sto rekoh imam svoje licne potrebe, zelje i probleme koje nemaju veze sa mojom profesijom. Razumes sada?

2. Oprosti, stil zivota uopste ne dovodim u vezu sa vrednosnim, a ni eticko-moralnim sistemima, tako da... Bolje da navedem primer. Moj veroucitelj u srednjoj je svima bio prijatelj. Nije pricao o Bogu, Crkvi i veri po svaku cenu, ali je zato uvek bio tu da odgovara na kojekakva pitanja koja nas muce. Mnogi su ga "navatavali" na odmorima da ga pitaju nesto nasamo, u vezi devojaka, momaka, bolesti, nemastine. To je stil zivota. Ne sistem, ne "dobro-lose".

Разумем шта си мислила.

И даље сматрам да бити хришћанин није стил живота.  Осим ако ти под тим хоћеш да подведеш и вредносне ствари. Оне не морају нужно да се поклапају са моралистичким изборима и друштвеним мерилима. Али ипак реч, или појам стил не обухвата оно што бих ја назвао хришћанством. Било у теоретском било у практичном изразу.

Подели на овим сајтовима

Volela bih da se deca više uče kritičkom čitanju i razmišljanju, a manje bubaju.

Е то ћеш се начекати. А можда нећеш ни доживети. И то из два разлога. Први је што професори немају мотива ни мало јер их друштво схвата као паразите (већином) и у најбољем случају среброљубце и продаваче магле. А други, што деца можда критички хоће да мисле, али да читају и то да повежу са мишљењем...не бива. Осим "екстрема".

Тако да му веронаука дође као час где то најчешће раде за чим ти чезнеш гледе образовања. Да постоји догматизован (не у негативном смислу) приступ у веронауци, постоји. Па шта?! Јел то толики проблем?

Подели на овим сајтовима

веронауку треба да организује црква, а не држава. (овде сам давно прочитао идеју да) вероучитељи треба да буду "приватници" тј да наплаћују часове. размишљао сам на ову тему, и чини ми се да би вероучитељ могао да заради око 200 евра месечно, уз релативно кратак рад.

Подели на овим сајтовима

а у вези главне теме "патријарх предложио обавезну веронауку": мнооого лош предлог, такорећи безобразан. управо је обрнуто: једина успешна веронаука је она коју не организује држава, већ се плаћа новцем оних који је слушају. рецимо да сте верник и да треба да платите 4 евра месечно за веронауку, за 4 часа. није много.

Подели на овим сајтовима

Узгред, да ли ликовно или музичко спадају под дефиницију науке?

.

не спадају, мада су им образовне методе врло научне. не треба да их упоређујеш са веронауком, јер су музичко и физичко релативно универзалне ствари. вера то није, између осталог зато што је разноврсна.
Подели на овим сајтовима

Muzicko je samo jedno, hemija je samo jedna, mateamtika takodje... Nema bojazni da ces predavajuci matematiku ikoga da indoktriniras jer ce istu tu matmatiku da dobije i u Japanu i u norveskoj.

Kod religija je stvar malo komplikovanija, ajde sto svaki deo planete ima svoju verzju onoga sto jeste , nego i medju pripadnicima iste religije gotovo da niko ne moze da se dogovori oko osnovnih stvari a pretenduje se na nekakvu edukaciju... smeske ciste...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Naš Nikola Knežević na ovu temu za RTV:

"Kao neko ko je teolog i kao neko ko je vernik, poštujem principe prosvetiteljstva i samim tim odvojenost crkve i države. Uostalom, to nam je zagarantovano i Ustavom Srbije i u tom kontekstu smatram da veronauka ni pod kojim slučajem i nikako ne sme da bude obavezna. Ona treba da bude stvar izbora i treba da ostane takva. Dakle, u sekularnoj državi ovo pravo ne sme da bude osporeno i dovedeno u pitanje ni na koji način", rekao je Knežević.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Naš Nikola Knežević na ovu temu za RTV:

Наш главни администратор ( тј. ја) на ту исту тему:

https://www.pouke.org/forum/page/index.html/_/1346437251/1346443563/%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%88%D0%B8%D1%9A%D0%B5%D0%BB-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0-r5486

Није лепо од Николе што се и даље представља лажно.

Што не каже које конфесије је теолог. Овако са полуинформацијама доводи масу у заблуду да је православни теолог који критикује патријарха.

Имамо ми православних теолога који ће критиковати патрију, није то проблем.

Прво се представљао лажно када је крио да је протестантски свећеник. После је баталио свештенство и сад наступа као НВО или већ како испред тог центра за истраживање религије а и док је био свећеник исто је наступао као верски аналитичар и православних критичар.

Није то ни лепо ни поштено.

Даље сасвим је погрешно( да ли намерно) интерпретирано право на опредељење у вези верске наставе ( иако је обавезан предмет) јер и на западу ( пример Аустрија) где је верска настава обавезан предмет увек постоји избор родитеља или ученика да га не похађа. То што је обавезан значи само да његово оцењивање улази у просек оцена.

И ја сам у средњој школи у Новом Саду имао физичко васпитање као обавезан предмет па кад ми је дојадило отишао сам код лекара и узео уверење да нисам способан за физичко и после га нисам морао похађати.

Ако може за физичко може и за веронауку. Ако је могло непоредно после комунизма дакле 90 тек сад још лакше може.

Дакле манте се тих намерних подметачина о некаквој срБској државној џамахирији то је најобичнија лаж и клевета.

Ко да прави српску џамахирију, Вучић?!

Подели на овим сајтовима

Muzicko je samo jedno, hemija je samo jedna, mateamtika takodje... Nema bojazni da ces predavajuci matematiku ikoga da indoktriniras jer ce istu tu matmatiku da dobije i u Japanu i u norveskoj.

Kod religija je stvar malo komplikovanija, ajde sto svaki deo planete ima svoju verzju onoga sto jeste , nego i medju pripadnicima iste religije gotovo da niko ne moze da se dogovori oko osnovnih stvari a pretenduje se na nekakvu edukaciju... smeske ciste...

Ali muzičko - kao i istorija, geografija, jezik/književnost, pa i filozofija - zavisi od kulture; odnosno, bar će fokus biti uslovljen kulturom u kojoj dete raste. Mi uglavnom ne izučavamo japanske i norveške kompozitore i pisce, niti se udubljujemo u istoriju i geografiju ovih zemalja.

I neki od ovih predmeta imaju mogućnost ideološke indoktrinacije (ja se sećam trenutka kada smo u školi prestali da forsiramo partizane, a počeli da forsiramo nacionalni identitet).

On što veronauku čini različitom jeste što, za razliku od gore navedenih predmeta, ni ne pretenduje da bude objektivno izučavanje istorijske pojave/sistema uverenja. Tu je predmet izučavanja samo uverenje, slično kao u marksizmu.

Bbilo je i dobrih nastavnika marksizma, koji su dopuštali diskusiju. Usto, marksizam se predavao gotovo odraslim ljudima, punoletnim ili skoro punoletnim. Što ne znači da je i to bilo sjajno.

Moje dete na veronauci dobija direktna i neupitna uverenja koja ima da usvoji, kao i uputstva kako mora da živi da izbegne osudu svemogućeg Boga. Kada sam ja išla na crkvenu veronauku (par časova, zanimala me je vera, pa sam posle postala ateista na duuugo), od nas se tražilo da ponovimo lekciju o tome šta je "smisao života". Od reči do reči, doslovno. Onaj ko nije hteo, nije bio dobar učenik veronauke. Oba veroučitelja su teološki obrazovana, ovaj drugi sveštenik. Za prvu se može reći da iznosi neke zaista neobične tvrdnje, za drugog ni to - ali ja mogu želeti kao roditelj vernik da moja deca ni teoretski ne mogu biti izložena ovoj vrsti poučavanja. A to svakako mogu želeti roditelji ateisti i agnostici.

Nije ozbiljno sugerisati da samo treba da se nadam i molim da će veroučitelj biti osoba otvorena za diskusiju sa kojom se sme ne složiti. To onda može važiti i za nastavu radikalnog feminizma koju bi ja pokušala svoj deci da uvedem - "To je zaista dobro za decu, vi to ne shvatate, ali videćete; vi ste protiv jer ne znate šta zaista radikalni feminizam uči, kada biste znali, bili biste za, a deca će vas naučiti; radikalne feministkinje su vrlo često otvorene za diskusiju i neće nužno terati đake da bubaju i citiraju reči Andree Dvorkin".

Licemerno je tvrditi da ono što se uči u školi ne utiče zaista na đake, a

1) zalagati se za obaveznu veronauku. Zašto, ako nema uticaj?

2) istovremeno imati problem sa seksualnim obrazovanjem i sličnim predmetima. Zašto, ako nema uticaj? 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

ne radi se o tome, već upravo da su roditelji ti koji treba da vaspitavaju svoju decu, pogotovu po verskim pitanjima, a ne da to bude nešto nametnuto

takođe, ocene ne treba da postoje za veronauku

sve je to destruktivno

Подели на овим сајтовима

Наш главни администратор ( тј. ја) на ту исту тему:

https://www.pouke.org/forum/page/index.html/_/1346437251/1346443563/%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%88%D0%B8%D1%9A%D0%B5%D0%BB-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0-r5486

Није лепо од Николе што се и даље представља лажно.

Што не каже које конфесије је теолог. Овако са полуинформацијама доводи масу у заблуду да је православни теолог који критикује патријарха.

Имамо ми православних теолога који ће критиковати патрију, није то проблем.

Прво се представљао лажно када је крио да је протестантски свећеник. После је баталио свештенство и сад наступа као НВО или већ како испред тог центра за истраживање религије а и док је био свећеник исто је наступао као верски аналитичар и православних критичар.

Није то ни лепо ни поштено.

Даље сасвим је погрешно( да ли намерно) интерпретирано право на опредељење у вези верске наставе ( иако је обавезан предмет) јер и на западу ( пример Аустрија) где је верска настава обавезан предмет увек постоји избор родитеља или ученика да га не похађа. То што је обавезан значи само да његово оцењивање улази у просек оцена.

И ја сам у средњој школи у Новом Саду имао физичко васпитање као обавезан предмет па кад ми је дојадило отишао сам код лекара и узео уверење да нисам способан за физичко и после га нисам морао похађати.

Ако може за физичко може и за веронауку. Ако је могло непоредно после комунизма дакле 90 тек сад још лакше може.

Дакле манте се тих намерних подметачина о некаквој срБској државној џамахирији то је најобичнија лаж и клевета.

Ко да прави српску џамахирију, Вучић?!

Zašto bi moralo da se podrazumeva da je Nikola pravoslavni teolog? Ja znam da je protestantski teolog, mislila sam da i drugi znaju. Mora li to uvek eksplicitno da se navodi da ne bi bilo tumačeno kao lažno predstavljanje?

Ima dosta predrasuda protiv protestanata kod nas. Da se kladimo da bi 90% ljudi reklo "sektaš" i ne bi ni čitali šta čovek ima da kaže kada bi to stajalo?

Gde su pravoslavni teolozi koji javno kritikuju Patrijarhove izjave? Daj neki link, 'leba ti.

Uvek se navodi da je, eto, i u Austriji veronauka obavezna, ali niko ne pominje da je moguće da roditelji ne daju saglasnost, i tačka. Nije se pomenulo ni u govoru Patrijarha na ovu temu kao mogućnost kod nas, ni od jednog diskutanta koji se zalagao za obaveznu veronauku. Ti si prvi koji ovo pominje. To menja stvari - osim ako za neupisivanje dete na veronauku nije neophodno doneti lekarsko uverenje. :D

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Zašto bi moralo da se podrazumeva da je Nikola pravoslavni teolog? Ja znam da je protestantski teolog, mislila sam da i drugi znaju.

Зашто би у посткомунистичкој Србији ико посумња да неко ко се представља као теолог јесте православни теолог?

Ми знамо да јесте, али 99% грађана Србије то не зна.

А Никола ово сасвим добро зна.

Mora li to uvek eksplicitno da se navodi da ne bi bilo tumačeno kao lažno predstavljanje?

Рекох зашто.

Ima dosta predrasuda protiv protestanata kod nas.

Далеко је више предрасуда о православним поповима(цркви, вероучитељима, калуђерима...).

Da se kladimo da bi 90% ljudi reklo "sektaš" i ne bi ni čitali šta čovek ima da kaže kada bi to stajalo?

Да се кладимо да се огласио православни теолог 90% људи би рекло: Попови лопови!

Дакле, твоја апологија Николе ништа га не оправдава. Надам се да капираш.

Gde su pravoslavni teolozi koji javno kritikuju Patrijarhove izjave? Daj neki link, 'leba ti.

Полако, ево ја ћу га критиковати. Само да стигнем на ред од ових силних НВО и протестаната.

Uvek se navodi da je, eto, i u Austriji veronauka obavezna, ali niko ne pominje da je moguće da roditelji ne daju saglasnost, i tačka.

Рекао сам и то, зар не.

Nije se pomenulo ni u govoru Patrijarha na ovu temu kao mogućnost kod nas, ni od jednog diskutanta koji se zalagao za obaveznu veronauku. Ti si prvi koji ovo pominje. To menja stvari - osim ako za neupisivanje dete na veronauku nije neophodno doneti lekarsko uverenje. :D

То треба за вероучитеље а не за дете. Али колико знам то већ постоји, међутим требала би и нека психолошка процена.

8086.gif

Подели на овим сајтовима

То треба за вероучитеље а не за дете. Али колико знам то већ постоји, међутим требала би и нека психолошка процена.

Ne znam da li da se smejem ili da plačem. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...