Zayron Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Da li rimokatolici priznaju VII Vaseljenski Sabor? Da li vi smatrate i priznajete taj gore krasni istetovirani krst, raspelo automatski samo po sebi "eo ipso" ikonom? Samo zato što JESTE tamo i ime - natpis INRI?! Kod nas mimo Crkvu nema posvete a ni posvećivanja. Samo od sebe bez sveštene ruke i molitve to nejde a ni svetom ikonom nikada takvo to tetovanje ne bude! Niti bilo kakva druga slika sama po sebi. Pa da je ne znam kako krasno naslikana i da su na njoj ne znam kakvi natpisi. Nikakva "automatika" tu ne postoji. Niti kod nas to tako ikada bude! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Zayron, ne znam da odgovorim na vase pitanje ali bih voleo da cujem sta pravoslavni bogoslovi misle o tome. Hvala vam na odgovorima, jer sada na osnovu njih znam misljenje rimokatolika. Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Zayron, ne znam da odgovorim na vase pitanje ali bih voleo da cujem sta pravoslavni bogoslovi misle o tome. Hvala vam na odgovorima, jer sada na osnovu njih znam misljenje rimokatolika. No to bih i ja također vrlo rado volio čuti. Jedino samo upozorim na to da neke (kad kažem neke onda i mislim "samo neke", nije ih mnogo takvih, naprosta većina ih je neizmjenjeno važećih i danas) odluke donešene na nekim od vaseljenskih sabora s teološkog stajališta nemaju danas iz te naše današnje perspektive viđenja više istu tu takvu aktualnost, značaj, težinu i "urgentnost" kao što su imale tada a neke od njih baš bez komplexnih znanja teologije, istorije, sakralne umjetnosti i bizantske kulture danas ne možemo ni razumjeti. To zato jer su donešene u odnosu na neki tada aktualni spor s nekim ili u odnosu na nešto, na nekakav teološki problem ili pitanje koje je tada bilo saborski rješavano. A kada su uzroci tog spora i ta situacija pominuli onda su i te takve definicije i odredbe izgubile svoj prvobitni smisao ili se "ispraznile". Teško danas možemo razumjeti nekim odlukama ako nismo upoznati s cjelokupnom istorijom i kulturnim miljeom i pozadinom svih tih ikonoboračkih i ikonoklastičkih tadašnjih sporova. Na primjer vrlo teško bismo po tom pitanju mogli uspoređivati današnje luterane s tadašnjim ikonoborcima i barem po tom pitanju bismo ih vrlo teško mogli nazvati baš nekim velikim hereticima kao te ikonoborce tada. Današnji evangelici se za razliku od njih nalaze na neuporedivo višem teološkom i cjelokupnom opštem naučnom i društvenom nivou, žive u sasvim drugačijim današnjim savremenim kulturnim uslovima umnogome različitim od tih do 700-800 AD a za svoj takav stav i odnos prema ikonama, svetim slikama imaju dosta i drugačije i rafiniranije egzegetske i teološke razloge i motivaciju. Teologija se također kao svaka druga naučna disciplina razvija i ide dalje u korak s novim problemima koji tada recimo još nisu ni postojali. Ovdje je nešto malo o ikonoborstvu na srbskoj Wikipediji, možete pročitati tamo te osnovne informacije na tu temu: http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Цитат: ČtecMiloš данас у 00:36:12 Ne treba osvećivat ikone, jer su svete samim natpisom na njima. Ali isto tako NIPOŠTO ne treba svete ikone kupovat na pijaci Zasto ih ne bi trebalo kupovati i na pijaci, ako njihovo osvecenje zavisi od samog imena (po vasim recima)? Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Da li kod rimokatolika postoji obred ''osvecenja Evandljelja'' (kome sam ja jednom prisustvovao u mojoj mesnoj Crkvi i koji mi je delovao, bicu iskren, skoro bogohulno)? Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Da li kod rimokatolika postoji obred ''osvecenja Evandljelja'' (kome sam ja jednom prisustvovao u mojoj mesnoj Crkvi i koji mi je delovao, bicu iskren, skoro bogohulno)? Najbolje da se s tim pitanjem obratimo na o.Midrasha jer je on katolički sveštenik pa kad bude na Forumu može nam odgovoriti. Ja nisam sveštenik već laik, mirjan, napisao sam ovako to što se tiče teme uopšteno i koliko znam sam od sebe. A što se tiče same liturgike i tog osvećivanja Evanđelja ili Evanđelistara onda je najbolje zapitati direktno o. Midrasha. Ja ću mu ostaviti i nalinkovat to pitanje na PM da zna da čekamo na njegov odgovor i da zna gdje je i koji je to taj post i tema. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Da li kod rimokatolika postoji obred ''osvecenja Evandljelja'' (kome sam ja jednom prisustvovao u mojoj mesnoj Crkvi i koji mi je delovao, bicu iskren, skoro bogohulno)? Iskren da budem ja sam video svakakvih "jevanđelja". Tako lukavo izvrnuta i zloupotrebljena. Velečasni Midraš je Biblističar koji će nam najbolje objasniti kako je to kod nas katolika, a dok se on ne javi postaviću jedan tekstić Dušana Kulundžića, naravno pravoslavca koji se meni jako dopao a inače je ceo tekst iz Pravoslavlja br. 75: "Pored odeždi upotrebljavaju sveštenici na bogosluženju i druge neophodne predmete, koje su, zbog svoje uzvišene upotrebe, dobili i osvećenje. To su putir (čaša iz koje se pričešćujemo), diskos (metalni tanjirić na kome se nalazi telo Hristovo), zvezdica i pokrivači za putir i diskos. Tu je i kašičica za pričešće, koplje, kojim se iz prosfore vade čestice za pričešće, kadionica, u kojoj se nalazi žar i tamjan. Osnovne crkvene knjige, bez kojih se ne može vršiti bogosluženje, su: “Sveto Jevanđelje”, koje stoji u oltaru, na časnoj trapezi i iz koga sveštenik, na jutrenju i liturgiji, čita narodu određeni odeljak. Iz knjige “Apostol” čitaju đaci odeljke apostolskih poslanica. Glavna sveštenička knjiga za opšte bogosluženje je “Služebnik”, a za posebno “Trebnik”. Pojci za pevnicom imaju takođe knjige u kojima se nalaze crkvene pesme za svaki praznik i dan u godini. Ispod Evanđelja na časnoj trapezi, nalazi se jedno četverougaono platno, sa slikom polaganja Hrista u grob, koje se zove antimis. U antimisu su ušiveni delovi moštiju nekog svetitelja i bez ovog antimisa ne može se služiti služba Božja (liturgija). Znači da se nalaze u upotrebi ti predmeti, ja imam sad da ne prebrajam ali sigurno 20 možda i više raznih izdanja Novog zaveta, jedan mi je čini mi se poklonio otac Midraš kad je držao duhovne vežbe kod nas u crkvi u Smederevu, pa imam od vl. fra Linića, od biskupa Perića, od meni najdražeg pokojnog fra Vojnovića, imam iz Rima, pa iz Firence iz Rusije, i da ne nabrajam. Ona nisu u "upotrebi" i mi hrišćani poštujemo ali ne smatramo kao muslimani knjigu samu po sebi svetom. E sad kod mene u kući postoje i osvećeni predmeti, putir, diskos, misal, sve što je potrebno za red mise, odnosno liturgije. Kod mene je nekad bila kapelica gde se nekad dva puta mesečno držala liturgija, kasnije je to prestalo da bude praksa i ti predmeti liturgijski koji su inače iz Ravene poslate od strane jednog kardinala meni i danas se nalaze kod mene jer su moje vlasništvo i čuvaju se kao posebna vrednost. Evo slike, ali u prirodi one su mnogo, mnogo lepše. Postoje još i alba, misnica i štola koje sam ja sam izradio uz pomoć i savete velečasnog Vinojčića župnika iz Kragujevca, nekom prilikom ću slikati pa postaviti slike. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SANJA Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Ispada da ikone koje sam kupila u Crkvi treba da osveštam. Izvinjavam se, ali meni je to glupo. greengrin Samim tim što su kupljene u Crkvi, za mene su svete i nije im potrebna nikakva dodatna molitva. kriminalac Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Da li rimokatolici priznaju VII Vaseljenski Sabor? Naravno pa koliko se sećam ceo Istok i Zapad su prestali da opšte sa Carigradom zbog ikonoborstva. U nikeji je sigurno jak uticaj bio biskupa sa Zapada. Meni eto pade na pamet, kad je reč o VII Vaseljenskom Saboru, ta tolerancija koja je onda iskazana i praštanje primer kako bi i sada mogao da se prevaziđe na vrlo jednostavan način taj sukob sa Artemijem. Da ne spamujem, ali me asociralo nešto na ta vremena. Molio bih ako neko ima link gde o VII Vaseljenskom Saboru piše episkop Atanasije da mi postavi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Ispada da ikone koje sam kupila u Crkvi treba da osveštam. Izvinjavam se, ali meni je to glupo. greengrin Samim tim što su kupljene u Crkvi, za mene su svete i nije im potrebna nikakva dodatna molitva. kriminalac Sanja nemoj da me shvatiš pogrešno, ali u Crkvi se ništa ne kupuje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SANJA Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Ispada da ikone koje sam kupila u Crkvi treba da osveštam. Izvinjavam se, ali meni je to glupo. greengrin Samim tim što su kupljene u Crkvi, za mene su svete i nije im potrebna nikakva dodatna molitva. kriminalac Sanja nemoj da me shvatiš pogrešno, ali u Crkvi se ništa ne kupuje. Izvini, ali ja sam ih masno platila :bla: dakle, kupila facenew22222222 Kako je kod katolika? Je l' se kod vas kupuje u Crkvi ili ne? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Kao što kod vas postoji mesto gde se prodaju crkvene stvari i najčešće je iz praktičnih razloga smeštena ta prodavničica unutar hrama tako i kod nas postoje ali nije nikad u samom hramu već u priprati ili ispred vrata ulaznih. U principu je to isto. Ali moramo razdvojiti taj pojam crkva od Crkva i tu je najčešće nesporazum. Pod krovom hrama nekad su bile čitave pijace, setite se slike kad se Isus jedini put stvarno razljutio pa rasterao trgovce. Ima ponekad svašta da se nađe po tim prodavničicama, ali je teško reći da je kupljeno u Crkvi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Ispada da ikone koje sam kupila u Crkvi treba da osveštam. Izvinjavam se, ali meni je to glupo. sideways9 Samim tim što su kupljene u Crkvi, za mene su svete i nije im potrebna nikakva dodatna molitva. stadaradim Sanja nemoj da me shvatiš pogrešno, ali u Crkvi se ništa ne kupuje. Izvini, ali ja sam ih masno platila :cheesy: dakle, kupila 4chsmu1 Kako je kod katolika? Je l' se kod vas kupuje u Crkvi ili ne? Pa kupuju se molitvenici, pjesmarice, krunice (brojanice), Sveta Pisma, "svete sličice", čestitke, razglednice, svijeće, tamjan, novine, časopisi, takve sitnice, nikakve skupe stvari. A obično bez provizije ili sa sasvim minimalnom provizijom samo da se pokriju troškovi. A te ikone se kupuju od slikara ako ko hoće kakvu umjetničku. No, opet je donese posvetiti u crkvu ili pozove župnika kući da to učini tamo. Također tko hoće može dat posvetiti krunicu, sličicu, Evanđelje, molitvenik i slično. To onda učini sveštenik, paroh ili kapelan, namjesnik, zamjenik paroha. Ili neki monah ako je crkva redovnička, monaška recimo franjevačka ili dominikanska itd. U posljednjih nekoliko desetljeća se po crkvama malo šta ustvari prodaje i iz praktičnih razloga, samo recimo novine i časopisi. Sve ostalo onda kupite u parohijskoj kancelariji - župnom uredu ili kod većih i turistički posjećenijih crkvi i hodočasničkih i značajnijih katedrala u posebnoj prodavnici ili trafici. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SANJA Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Ispada da ikone koje sam kupila u Crkvi treba da osveštam. Izvinjavam se, ali meni je to glupo. sideways9 Samim tim što su kupljene u Crkvi, za mene su svete i nije im potrebna nikakva dodatna molitva. stadaradim Sanja nemoj da me shvatiš pogrešno, ali u Crkvi se ništa ne kupuje. Izvini, ali ja sam ih masno platila 4chsmu1 dakle, kupila 4chsmu1 Kako je kod katolika? Je l' se kod vas kupuje u Crkvi ili ne? Pa kupuju se molitvenici, pjesmarice, krunice (brojanice), Sveta Pisma, "svete sličice", čestitke, razglednice, svijeće, tamjan, novine, časopisi, takve sitnice, nikakve skupe stvari. A obično bez provizije ili sa sasvim minimalnom provizijom samo da se pokriju troškovi. A te ikone se kupuju od slikara ako ko hoće kakvu umjetničku. No, opet je donese posvetiti u crkvu ili pozove župnika kući da to učini tamo. Također tko hoće može dat posvetiti krunicu, sličicu, Evanđelje, molitvenik i slično. To onda učini sveštenik, paroh ili kapelan, namjesnik, zamjenik paroha. Ili neki monah ako je crkva redovnička, monaška recimo franjevačka ili dominikanska itd. U posljednjih nekoliko desetljeća se po crkvama malo šta ustvari prodaje i iz praktičnih razloga, samo recimo novine i časopisi. Sve ostalo onda kupite u parohijskoj kancelariji - župnom uredu ili kod većih crkvi u posebnoj prodavnici ili trafici. A ja kandilo platila 1000 dinara! I ikonu Bogorodice i Isusa Hrista- obe 800 dinara, uz naglasak da je to najjeftinije u gradu. U samoj Crkvi! Nije mi žao zbog toga jer sam htela da ih imam, ali to je isto trgovina kao u Isusovo vreme, zar ne? Da li su nam sve te stvari zaista potrebne (izuzev Svetog pisma)? :cheesy: Jao, ja imam hiljadu pitanja...što više razmišljam o tome, više me glava boli Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Ispada da ikone koje sam kupila u Crkvi treba da osveštam. Izvinjavam se, ali meni je to glupo. sideways9 Samim tim što su kupljene u Crkvi, za mene su svete i nije im potrebna nikakva dodatna molitva. stadaradim Sanja nemoj da me shvatiš pogrešno, ali u Crkvi se ništa ne kupuje. Izvini, ali ja sam ih masno platila 4chsmu1 dakle, kupila 4chsmu1 Kako je kod katolika? Je l' se kod vas kupuje u Crkvi ili ne? Pa kupuju se molitvenici, pjesmarice, krunice (brojanice), Sveta Pisma, "svete sličice", čestitke, razglednice, svijeće, tamjan, novine, časopisi, takve sitnice, nikakve skupe stvari. A obično bez provizije ili sa sasvim minimalnom provizijom samo da se pokriju troškovi. A te ikone se kupuju od slikara ako ko hoće kakvu umjetničku. No, opet je donese posvetiti u crkvu ili pozove župnika kući da to učini tamo. Također tko hoće može dat posvetiti krunicu, sličicu, Evanđelje, molitvenik i slično. To onda učini sveštenik, paroh ili kapelan, namjesnik, zamjenik paroha. Ili neki monah ako je crkva redovnička, monaška recimo franjevačka ili dominikanska itd. U posljednjih nekoliko desetljeća se po crkvama malo šta ustvari prodaje i iz praktičnih razloga, samo recimo novine i časopisi. Sve ostalo onda kupite u parohijskoj kancelariji - župnom uredu ili kod većih crkvi u posebnoj prodavnici ili trafici. A ja kandilo platila 1000 dinara! I ikonu Bogorodice i Isusa Hrista- obe 800 dinara, uz naglasak da je to najjeftinije u gradu. U samoj Crkvi! Nije mi žao zbog toga jer sam htela da ih imam, ali to je isto trgovina kao u Isusovo vreme, zar ne? Da li su nam sve te stvari zaista potrebne (izuzev Svetog pisma)? :cheesy: Jao, ja imam hiljadu pitanja...što više razmišljam o tome, više me glava boli Pa kandila nisu baš ni jeftina, kad brzo preračunam isto bi plus/minus koji dinar i krunu koštalo i ovdje. Materijal je skup, taj mesing ili bakar, od čega ih prave, njegove cijene su strašno otišle gore, ko raketa posljednjih par godina svuda u Evropi. Mislim bakra i obojenih metala uopšte. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука