Zawisza Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Sad mi pade na pamet kad pročitah Zayrona, da ja u Rimu nigde nisam video da se nešto kupuje po hramovima. Ima prodavnica i prodavnica i svakakvog kiča po njima ili tezge negde pored. Ne sećam se da li sam vam pisao ja tako prilegao malo na klupu pored crkve "Petra i Pavla iza zidina" i taman sam dremnuo a budi me jedan cigančić sa onim njihovim- prego panini, prego panini,( to je na srpskom otprilike- molimo za hleba, molimo za hleba), a ja onako bunovan - na srbskom njemu- sine da znaš kako sam ja gladan, dva dana nisam ništa klopao. A ciga će meni na srpskom - zemo, pa što ne kažeš, ajd kod mene, će ti moja mama spremi sendvič, ene je ona za tezgu stadaradim Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 A ja kandilo platila 1000 dinara! I ikonu Bogorodice i Isusa Hrista- obe 800 dinara, uz naglasak da je to najjeftinije u gradu. U samoj Crkvi! Nije mi žao zbog toga jer sam htela da ih imam, ali to je isto trgovina kao u Isusovo vreme, zar ne? Da li su nam sve te stvari zaista potrebne (izuzev Svetog pisma)? stadaradim Jao, ja imam hiljadu pitanja...što više razmišljam o tome, više me glava boli sideways9 Ja koliko se sećam a davno sam čitao tekst vladike Atanasija o ikonoborcima, lepota hrišćanstva posebno pravoslavnog je sadržana baš i u takvim lepim stvarima. Bogastvu ornata, liturgijskog posuđa, ukrašenom Jevanđelju, ikonama, kandilima, polijelejima. Meni je taj osećaj posebno lep kad uđem u vaš hram, svećama koje gore u nekom uglu, svetaca koji me posmatraju, (nekad ljuti na mene nekad nasmejani), posebno zato valjda što razumem vašu liturgiju, pa se ponekad baš uživim i "idem za Isusom od njegovog rođenja pa do proslave". Meni zato kod protestanata nema baš nikakav taj sakralni osećaj. Isto mi to i kod muslimana. Opet kod mene nekako mi sve to "zbrzano". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Evo naši đakoni, bogoslovi romskog porijekla, dakle Romi na Misi u Vatikanu obučeni u đakonske dalmatike. Baš lijepa slika, imamo katoličke sveštenike Rome u Češkoj ali najviše ih je u Slovačkoj i Mađarskoj. stadaradim Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Evo naši đakoni romskog porijekla, dakle Romi na Misi u Vatikanu obučeni u đakonske dalmatike. stadaradim Ma znam ja vas, kad više niste znali kako da ih se rešite vi ih sve poslali u Rim da uče za popove. sideways9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Zawisza: Ma znam ja vas, kad više niste znali kako da ih se rešite vi ih sve poslali u Rim da uče za popove. t1007 Pa sad si se rasplakao šta bi od naše krasne liturgije! Sad se oni uče gregorijan a to latinski, ionako krasno pjevaju. U toku je "tridentizacija", taman smo u pola posla, vi dole ste potpuno "mimo" ni ne znate šta se ustvari u nas dešava! Vraćamo se na staro: bijele rukavice, dalmatike, tridentske casule, zvončići, kađenje. Missa In modo extraordinario, hahaha! Treba nam neko da zna pjevat, OMG! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Zawisza: Ma znam ja vas, kad više niste znali kako da ih se rešite vi ih sve poslali u Rim da uče za popove. t1007 Pa sad si se rasplakao šta bo od naše krasne liturgije! Sad se oni uče gregorijan a to latinski, ionako krasno pjevaju. U toku je "tridentizacija", taman sm,o u pola posla, vi dole ste potpuni "mimo" ni ne znate šta se u stvari u nas dešava! Vraćamo se na staro: bijele rukavice, dalmatike, zvončići, kađenje. Missa In modo extraordinario, hahaha! Treba nam neko da zna pjevat, OMG! Sviđaju mi se ovi starinski ornati, preko dalmatinki, ako imaš još neku sliku postavi. Ja sam našao pun orman tako bogatih misnica predkoncilskih, ne zna se koja je od koje lepša, ajde jednom ću da fotografišem pa da postavim. Stare koliko i "triden" :bla: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Zawisza: Ma znam ja vas, kad više niste znali kako da ih se rešite vi ih sve poslali u Rim da uče za popove. t1007 Pa sad si se rasplakao šta bo od naše krasne liturgije! Sad se oni uče gregorijan a to latinski, ionako krasno pjevaju. U toku je "tridentizacija", taman sm,o u pola posla, vi dole ste potpuni "mimo" ni ne znate šta se u stvari u nas dešava! Vraćamo se na staro: bijele rukavice, dalmatike, zvončići, kađenje. Missa In modo extraordinario, hahaha! Treba nam neko da zna pjevat, OMG! Sviđaju mi se ovi starinski ornati, preko dalmatinki, ako imaš još neku sliku postavi. Ja sam našao pun orman tako bogatih misnica predkoncilskih, ne zna se koja je od koje lepša, ajde jednom ću da fotografišem pa da postavim. Stare koliko i "triden" :bla: Postavim to na postu o zapadnoj liturgiji, ovo nije ta tema, profulali smo kroz mimo. Hehehe! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Znaš kako je bilo kod mene, brzo naučiš red mise kod nas i posle mora da učimo red liturgije kod pravoslavnih, naš sveštenik za pravoslavni praznik sve u kolonu pa u pravoslavnu Crkvu. Šta ćeš kad 2/3 brakova mešovitih i on uvek insistirao da se ima ispoštovati i jedni i drugi i da se ne može ničije zapostavljati. I to je bio imperativ kod njega. Valjda smo zato bili najačvršća zajednica. Ajde da čujemo šta kažu pravoslavci za osvećenje ikona, nećemo više da spamujemo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Verovatno da cutanje pravoslavnih teologa o ovoj temi znaci da se slazu sa onim sto su napisali braca rimokatolici. U tom slucaju hvala vam Zawisza i Zayrone sto ste mi uglavnom razjasnili ovu nedoumicu, samo mi je zao sto nije bilo nekih komentara na delove svetootackih tekstova koje sam prethodno navodio. Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 A ja kandilo platila 1000 dinara! I ikonu Bogorodice i Isusa Hrista- obe 800 dinara, uz naglasak da je to najjeftinije u gradu. Ma ja mislim da ti niko nije ništa prenaplatio, gledam sad tačno po kursu je kod nas to 10 evra za to kandilo. I oko 8 evra za obe te ikone. Kod nas teško da bi šta našla jeftinije, sve to isto bi ovdje bilo duplo skuplje a u Njemačkoj i tri ili četri puta skuplje. Istinu ti je rekao, to je baš dobra cijena bila, hrišćanska. Kod nas za 10 eura platiš ručak ili večeru u restoranu za jednu osobu a to ne ni tako skupu ili kupiš 3 kutije Marlbora. Kud ćeš sad jeftinije, jeftinije možeš dobit samo nekakav "mekač" s kolom u McDonaldu ili viršlu sa senfom i kiflom na uličnoj trafici. Samo jedna ta ikona te koštala koliko kod nas kutija nekih malo više "extra" ili "nobl" cigara. Još ako je ručno naslikana onda je stvarno poklonjena s tom takvom cijenom. Dobila si je možda na "lepe oči", hahaha! t1007 :bla: Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Verovatno da cutanje pravoslavnih teologa o ovoj temi znaci da se slazu sa onim sto su napisali braca rimokatolici. U tom slucaju hvala vam Zawisza i Zayrone sto ste mi uglavnom razjasnili ovu nedoumicu, samo mi je zao sto nije bilo nekih komentara na delove svetootackih tekstova koje sam prethodno navodio. Ma ja ne mogu da komentarišem davno sam čitao tekstove vladike Atanasija, i ne sećam se da je uopšte negde pisao da nije potreban blagoslov. Nemam taj tekst, u njemu je dosta detaljno pisano o prilikama i o episkopima koji su doveli do krize. Znam da su bili pod uticajem islama i judaizma pa su navodili zapovest za koju znamo da nema nikakve veze sa ikonom. Opet znamo da je sam Isus ostavio svoj lik na Veronikinoj marami. Sigurno će otac Midraš mnogo više da zna da nam kaže nešto o svemu tome. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Zawisza i ne sećam se da je uopšte negde pisao da nije potreban blagoslov.-naveo sam knjigu u kojoj sam to procitao, ep. Jevtic Atanasije, Hristos- Nova Pasha 3. tom, str. 327 (fusnota 17). Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Kazanska :229229229: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Kazanska Odigitrija :229229229: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Shujskaja :229229229: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука