Sherlock H. Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Pa gde se kosi sa Sv. Pismom?Ako nešto ne piše u Pismu,to ne zači da je odmah u suprotnosti.u Pismu stoji potpuno tacno kako i kome su se Isus i Apostoli molili.Ikonama sigurno nisu.A i u ovom Predanju stoji kako je neki car se molio svetom Luki a ne Bogu Ne molimo se ikonama i ponavljam,ako nešto ne piše u Pismu ne mora da znači da mu se protivi. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Pa gde se kosi sa Sv. Pismom?Ako nešto ne piše u Pismu,to ne zači da je odmah u suprotnosti.u Pismu stoji potpuno tacno kako i kome su se Isus i Apostoli molili.Ikonama sigurno nisu.A i u ovom Predanju stoji kako je neki car se molio svetom Luki a ne Bogu Ne molimo se ikonama i ponavljam,ako nešto ne piše u Pismu ne mora da znači da mu se protivi. Sto ih onda ljubite?Obicno drvo ljubite? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Протестант: Православни се такође клањају иконама и љубе их. Није ли то отворено идолопоклонство и увредљиво пред Богом? Православац: Ако човек пољуби слику своје мајке, да ли он тиме одаје част парчету папира, или је то израз његове љубави према мајци? Идолопоклонство се јавља када човек служи самој твари као Богу. То се догађало код древних, примитивних народа и неких данашњих хиндуиста. Хришћани показују чин поштовања пред иконом јер је она символ личности коју визуелно представља. Љубав и оданост који се тада исказују упућени су Христу или светитељима, а не дрвету, папиру или бојама. Свети Јован Дамаскин је написао: "Ја не служим твари, него Ономе који се обукао у твар ради мога спасења." Тако, по схватању Православне Цркве поштовање које изражавамо пред иконом односи се на личност која је на њој представљена. Протестантски приговор против доличне употребе икона у Цркви појавио се са осам векова закашњења, јер године 787. Црква Христова је дефинисала истинско учење о употреби икона, а то је било против јереси иконоборства. Дакле, иста Црква која је одредила канон новозаветних књига Светог Писма, формулисала учење о Светој Тројици и о Личности Господа Исуса Христа, такође је донела и коначну одлуку у погледу достојног поштовања икона. Оно њено учење прихваћено је у целом хришћанском свету, како на Истоку тако и на Западу. Одбацујући ово учење протестанти застрањују од хришћанске истине. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 5 Mojsijeva 4 16 Da se ne biste pokvarili i načinili sebi lik rezan ili kakvu god sliku od čoveka ili od žene, 17 Sliku od kakvog živinčeta koje je na zemlji, ili sliku od kakve ptice krilate koja leti ispod neba; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 5 Mojsijeva 4 16 Da se ne biste pokvarili i načinili sebi lik rezan ili kakvu god sliku od čoveka ili od žene, 17 Sliku od kakvog živinčeta koje je na zemlji, ili sliku od kakve ptice krilate koja leti ispod neba; Bog zabranjuje idolopoklonstvo,zj,da ikoga posmatramo kao božanstvo.O tome govore ti stihovi.Jer da ih protumačimo tako kako ti kažeš,Bog bi protivrečio Sam Sebi,jer je zapovedio da se namprave anđeli nad zavetnim kovčegom ili da se izvezu heruvimi u hramu. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 5 Mojsijeva 4 16 Da se ne biste pokvarili i načinili sebi lik rezan ili kakvu god sliku od čoveka ili od žene, 17 Sliku od kakvog živinčeta koje je na zemlji, ili sliku od kakve ptice krilate koja leti ispod neba; Bog zabranjuje idolopoklonstvo,zj,da ikoga posmatramo kao božanstvo.O tome govore ti stihovi.Jer da ih protumačimo tako kako ti kažeš,Bog bi protivrečio Sam Sebi,jer je zapovedio da se namprave anđeli nad zavetnim kovčegom ili da se izvezu heruvimi u hramu. Vidis da ima znaci nekoprotivrjecje u Bibliji. Jer ovi stihovi to strogo zabranjuju Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Ti ih tumači kako hoćeš.Ja sam ti izneo stav Pravoslavne Crkve. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Ti ih tumači kako hoćeš.Ja sam ti izneo stav Pravoslavne Crkve.pogledaj ovo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Трапави људи. Код нас у Православљу нема кипова. Икона има али кипова не. И, такође, постоји теологија икона - шта и како се поштује када је икона у питању. Суштина је: поштује се онај КО је на икони а не предмет као предмет. Нажалост, многи наши верници то не знају па иконама прилазе на начин који није хришаћански утемељен. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Март 19, 2010 Пријави Подели Написано Март 19, 2010 Бог је постао човек и Оног "што беше испочетка, шта чусмо, шта видесмо очима својим, шта размотрисмо и руке наше опипаше, о речи живота " (1.Јованова 1,1),Кога се није могло изобразити никако јер је био непричастан и неприступачан човеку не само по својој природи (то заувек и остаје као беспочетни,бесмртни и свесавршени ),већ и у пуноћи своје личностне пројаве,сада коначно можемо,када је заиста Бог постао прави човек,изобразити и бојама Оног превечног Бога Логоса Кога очи наше најзад видеше.У томе је похрањена тајна због чијег непознавања (али код многих и неприхватања) ви не можете схватити појам "иконе",и због чијег несхватања (тајна оваплоћења Бога),ништа од свега из области хришћанске вере и не можете да схватите,на жалост...остало су вам моја браћа објаснила. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Март 19, 2010 Пријави Подели Написано Март 19, 2010 Ево ти један одломак који сведочи обе ствари које си питао: "У четвртом веку нарочито се прочу место где су почивале чесне мошти светога Луке, због исцељивања која су се збивала од њих. Особито исцељивање од болести очију. Сазнавши о томе цар Констанције посла управитеља Египта Артемија да мошти светога Луке пренесе у престоницу, што и би учињено веома свечано. У време преношења ових светих моштију од обале морске у свети храм, догоди се овакво чудо. Неки евнух Анатолије, на служби у царском двору, беше дуго болестан од неизлечиве болести. Он много новаца утроши на лекаре, али исцељења не доби. А када чу да се у град уносе свете мошти светога Луке, он се од свег срца стаде молити светом апостолу и евангелисту за исцељење. Једва уставши са постеље он нареди да га воде у сусрет ковчегу са моштима светога Луке. А када га доведоше до ковчега, он се поклони светим моштима и с вером се дотаче кивота, и тог часа доби потпуно исцељење и постаде савршено здрав. И одмах сам подметну своја рамена испод ковчега са светим моштима, те га са осталим људима носаше, и унесоше у храм светих Апостола, где мошти светога Луке бише положене под светим престолом, поред моштију светих апостола: Андреја и Тимотеја. Стари црквени писци казују, да је свети Лука, одазивајући се побожној жељи ондашњих хришћана, први живописао икону Пресвете Богородице са Богомладенцем Господом Исусом на њеним рукама, и то не једну него три, и донео их на увид Богоматери. Разгледавши их, она је рекла: Благодат Рођеног од мене, и моја, нека буду са овим иконама. Свети Лука је исто тако живописао на даскама и иконе светих првоврховних апостола Петра и Павла. И тако свети апостол и еванђелист Лука постави почетак дивном и богоугодном делу - живописању светих икона, у славу Божију, Богоматере и свих Светих, а на благољепије светих цркава, и на спасење верних који побожно почитују свете иконе. Амин." http://svetosavlje.org/biblioteka/AvaJustin/ZitijaSvetih/ZitijaSvetih1018.htm А када чу да се у град уносе свете мошти светога Луке, он се од свег срца стаде молити светом апостолу и евангелисту за исцељење. Једва уставши са постеље он нареди да га воде у сусрет ковчегу са моштима светога Луке. А када га доведоше до ковчега, он се поклони светим моштима и с вером се дотаче кивота, и тог часа доби потпуно исцељење и постаде савршено здрав. И одмах сам подметну своја рамена испод ковчега са светим моштима, те га са осталим људима носаше, и унесоше у храм светих Апостола, где мошти светога Луке бише положене под светим престолом, поред моштију светих апостола: Андреја и Тимотеја. Covcjek se pokloni svetom Luki i ozdravi. Luka mu dade ozdravljenje ne Bog zanimljivo A ko bi ovaj car? Apostol? ja sam trazio da mi date iz Svetog pPredanja da se prenosi da su se Apostoli molili indirektno preko svetaca.Ovdje se moli jedan car svetom Luki.A ne preko svetog Luke Bogu. Jer Sveto Predanje ne smije da se kosi sa Svetim Pismom А како су могли Свети Апостоли да се моли светитељима кад светитеља у Старом Завјету није било? pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 19, 2010 Пријави Подели Написано Март 19, 2010 Ево ти један одломак који сведочи обе ствари које си питао: "У четвртом веку нарочито се прочу место где су почивале чесне мошти светога Луке, због исцељивања која су се збивала од њих. Особито исцељивање од болести очију. Сазнавши о томе цар Констанције посла управитеља Египта Артемија да мошти светога Луке пренесе у престоницу, што и би учињено веома свечано. У време преношења ових светих моштију од обале морске у свети храм, догоди се овакво чудо. Неки евнух Анатолије, на служби у царском двору, беше дуго болестан од неизлечиве болести. Он много новаца утроши на лекаре, али исцељења не доби. А када чу да се у град уносе свете мошти светога Луке, он се од свег срца стаде молити светом апостолу и евангелисту за исцељење. Једва уставши са постеље он нареди да га воде у сусрет ковчегу са моштима светога Луке. А када га доведоше до ковчега, он се поклони светим моштима и с вером се дотаче кивота, и тог часа доби потпуно исцељење и постаде савршено здрав. И одмах сам подметну своја рамена испод ковчега са светим моштима, те га са осталим људима носаше, и унесоше у храм светих Апостола, где мошти светога Луке бише положене под светим престолом, поред моштију светих апостола: Андреја и Тимотеја. Стари црквени писци казују, да је свети Лука, одазивајући се побожној жељи ондашњих хришћана, први живописао икону Пресвете Богородице са Богомладенцем Господом Исусом на њеним рукама, и то не једну него три, и донео их на увид Богоматери. Разгледавши их, она је рекла: Благодат Рођеног од мене, и моја, нека буду са овим иконама. Свети Лука је исто тако живописао на даскама и иконе светих првоврховних апостола Петра и Павла. И тако свети апостол и еванђелист Лука постави почетак дивном и богоугодном делу - живописању светих икона, у славу Божију, Богоматере и свих Светих, а на благољепије светих цркава, и на спасење верних који побожно почитују свете иконе. Амин." http://svetosavlje.org/biblioteka/AvaJustin/ZitijaSvetih/ZitijaSvetih1018.htm А када чу да се у град уносе свете мошти светога Луке, он се од свег срца стаде молити светом апостолу и евангелисту за исцељење. Једва уставши са постеље он нареди да га воде у сусрет ковчегу са моштима светога Луке. А када га доведоше до ковчега, он се поклони светим моштима и с вером се дотаче кивота, и тог часа доби потпуно исцељење и постаде савршено здрав. И одмах сам подметну своја рамена испод ковчега са светим моштима, те га са осталим људима носаше, и унесоше у храм светих Апостола, где мошти светога Луке бише положене под светим престолом, поред моштију светих апостола: Андреја и Тимотеја. Covcjek se pokloni svetom Luki i ozdravi. Luka mu dade ozdravljenje ne Bog zanimljivo A ko bi ovaj car? Apostol? ja sam trazio da mi date iz Svetog pPredanja da se prenosi da su se Apostoli molili indirektno preko svetaca.Ovdje se moli jedan car svetom Luki.A ne preko svetog Luke Bogu. Jer Sveto Predanje ne smije da se kosi sa Svetim Pismom А како су могли Свети Апостоли да се моли светитељима кад светитеља у Старом Завјету није било? Pa tacno je to u Starom Zavetu tog nije bilo.Svi POslanici su se molili samo Bogu direktno.I ljudi su se molili uvijek samo Bogu direktno.A i apostoli poslije Isusa su to radili direktno Bogu.I poslije njih Pavle i ostali su se molili direktno Bogu.Zasto se Pavle nije npr. molio Bogu preko drugih Apostola? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Март 19, 2010 Пријави Подели Написано Март 19, 2010 Нису се могли молити у Старом Завјету светитељима који су умрли јер су врата раја била закључана и нису упокојени могли да уђу у царство небеско. У Новом Завјету је другачије. Што се тиче самолитвеника за које сматрамо светитеље једнако као и живе људе-не видим да је то забрањено.У страдању Светог Поликарпа јасно видимо да су Хришћани упућивали молитве упокојенима јасно наглашавајући да светитеље поштују а Христа обожавају. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PACTKO Написано Јун 18, 2010 Пријави Подели Написано Јун 18, 2010 Веома је често представљање Арханђела Михаила са оком изнад. Константин је дао типичан пример. http://www.artgalerija.net/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=15866&g2_serialNumber=2 Да ли је овакво представљање Арх. Михаила, са вагом у руци, исправно? Неко ми каже да може на овај начин да се слика, а неко да не може. У нашој парохијској цркви из 17. века (у Војводини) Арх. Михаил је изображен овако. :0104cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јун 18, 2010 Пријави Подели Написано Јун 18, 2010 Веома је често представљање Арханђела Михаила са оком изнад. Константин је дао типичан пример. http://www.artgalerija.net/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=15866&g2_serialNumber=2 Да ли је овакво представљање Арх. Михаила, са вагом у руци, исправно? Неко ми каже да може на овај начин да се слика, а неко да не може. У нашој парохијској цркви из 17. века (у Војводини) Арх. Михаил је изображен овако. :0104cheesy: Ова престава, и ако није канонска и у духу Православља, и може да прође, јер Архистратиг Михаило нема пупак, док на врло сличној икони, Он то има. Таква икона је на жалост врло распрострањена по нашим црквама, нарочито у Војводини (а одатле и дошао сав тај римокатолички баркони утицај). "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука