Bojan Lazic Написано Јун 1, 2014 Пријави Подели Написано Јун 1, 2014 Ti zaboravljas da oni u to doba nisu imali stamparske masine i a3 ili a4 format papira pa da su mogli da stampaju spise SZ i da ih danas kao Jehovini svedoci nose od kuce do kuce. Spisi su bili retki i imale su ih samo sinagoge a i one ne cele nego tz leksikone koji su bili sastavljeni od delova iz proroka koji govore o Mesiji i eventualno Penteteuh 9pet knjiga Mojsijevih). Ti spisi su bili ogromni i vrlo nepogodni za nosenje a i bio bi veliki problem da su noseni kao sto se danas nose jer su za Jevreje bili sveti/ Eto neznam da li sam bio dovoljno jasan. Ako nisam slobodno pitaj. Moraces malo da se smiris i da smiris glavu od svih tih misli koje te trenutno opterecuju da bi razumeo ovo sto pokusavamo svi ovde na forumu da ti objasnimo. Nema razloga da se bojis bilo cega. Bog je Bog ljubavi a ne straha. Treba citati Bilbliju otvorenog uma. Aposto Pavle kaze u jednoj od poslanica da novoobracene ne treba odmah upucivati na Sv.Pismo, nego sa vremenom da se upoznaju sa njim;Kao prvo, treba da se odvracaju od bluda, razvrata, krvi itd... Bog na planini Sinaju daje upute Mojsiji i zapovjeda da sve to zapise; Zasto? Predanje se vajvise moze - jedino - izjednacava sa Pismom, a ne nikako da se uzvisuje iznda njega. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јун 1, 2014 Пријави Подели Написано Јун 1, 2014 Ja necu da budem slijep - to je kao prvo - i necu da idem da pitam "tudjine" nego hocu da dobijem odgovore od svojih (mislim na pravoslavce). Ja jesam pravoslavac, i clan sam crkvenog odbora. Imam 24 god. i ne pada mi na pamet da postavljam ovakva pitanja svom svesteniku, iz postovanja prema njemu. Kao Pravoslavac, uvjek sa smatrao Pravoslavnu crkvu za onu pravu, ne iskvarenu, Hristo-apostolsku crkvu. Nazalost, sve vise i vise pocinjem da sumljam u tu ispravnost.Ne smatram ni jednu drugu crkvu, da je neka od njih ona "PRAVA".Ovo pisem prije svega da bih naglasio da se nisam okrenu prema ni jednoj "sekti". Kada otvorim dobro oci i pogledam, vidim da sam okruzen "farisejima". A, predpostavljam da dobro znas ko su i sta su bili fariseji. Ja ne mogu da lazem Boga, to sam shvatio od malih nogu.Meni ako je u srcu sumlja, ja je ne mogu namazati, nit je mogu ukrasiti kao sto djevojka krasi lice, i pravit se da je sve u redu. Као прво прави православац верује у Бога, а не гледа шта други раде . Верници су људи као и сви остали и ту има исвега и свачега и ако на основу тога ти доводиш у питање своју веру, ја би ти препоручио да прво себе преиспиташ јер прави верник верује у Бога, а не даје никакав суд о вери на основу тога како се поједини верници понашају. Јадранка-Дервента and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јун 1, 2014 Пријави Подели Написано Јун 1, 2014 Као прво прави православац верује у Бога , а не гледа шта други раде . Верници су људи као и сви остали и ту има исвега и свачега и ако на основу тога ти доводиш у питање своју веру, ја би ти препоручио да прво себе преиспиташ јер прави верник верује у Бога, а не даје никакав суд о вери на основу тога како се поједини верници понашају. Najbolji odgovor. Ненад Р. је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јун 1, 2014 Пријави Подели Написано Јун 1, 2014 Treba citati Bilbliju otvorenog uma. Aposto Pavle kaze u jednoj od poslanica da novoobracene ne treba odmah upucivati na Sv.Pismo, nego sa vremenom da se upoznaju sa njim;Kao prvo, treba da se odvracaju od bluda, razvrata, krvi itd... Bog na planini Sinaju daje upute Mojsiji i zapovjeda da sve to zapise; Zasto? Predanje se vajvise moze - jedino - izjednacava sa Pismom, a ne nikako da se uzvisuje iznda njega. Biblija je deo predanja kao sto ti vec objasnih. Biblija je samo zapisani deo predanja i nista vise. Na osnovu cega ti tvrdis da je Biblija jednaka ili cak veca od predanja. Tacno je da je Mojsiju naredjeno da ureze u kamene ploce 10 zapovesti i onda da ih stavi u kovceg zaveta. Znaci ne javno i otvoreno za citanje. To je imalo svoju svrhu i razlog. Po tebi nepismeni nemogu da se spasu zar ne? Razmisli malo obuzdaj svoje misli. Smiri se brate. Put kojim ides vodi u sektu. Ono sto ispovedas trenutno te je vec pola odvuklo u sektu jer to nije pravoslavni stav. Nadam se da si procitao spis Sv Jovana Damaskina o ikonama. Ako ti iz toga nije jasno neznam sta ce ti biti jasno. Zelim ti sve najbolje. Neka ti je Bog u pomoc. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Небојша Јовановић Написано Јун 1, 2014 Пријави Подели Написано Јун 1, 2014 од А до Ш https://www.youtube.com/playlist?list=PLlEqcSwCm0GYZkMhSMZr74BOBdhiMceY9 Trifke је реаговао/ла на ово 1 Планина Атос република монаха Света Земља Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bojan Lazic Написано Јун 1, 2014 Пријави Подели Написано Јун 1, 2014 Biblija je deo predanja kao sto ti vec objasnih. Biblija je samo zapisani deo predanja i nista vise. Na osnovu cega ti tvrdis da je Biblija jednaka ili cak veca od predanja. Tacno je da je Mojsiju naredjeno da ureze u kamene ploce 10 zapovesti i onda da ih stavi u kovceg zaveta. Znaci ne javno i otvoreno za citanje. To je imalo svoju svrhu i razlog. Po tebi nepismeni nemogu da se spasu zar ne? Razmisli malo obuzdaj svoje misli. Smiri se brate. Put kojim ides vodi u sektu. Ono sto ispovedas trenutno te je vec pola odvuklo u sektu jer to nije pravoslavni stav. Nadam se da si procitao spis Sv Jovana Damaskina o ikonama. Ako ti iz toga nije jasno neznam sta ce ti biti jasno. Zelim ti sve najbolje. Neka ti je Bog u pomoc. Necu vise da se raspravljam oko ovoga, al moram da odgovorim na ovo. Nisi u pravu. Biblija je sjedinjenje ljudskog i bozanskog. Biblija je pecat, mjerilo, upistvo - Bogom dana knjiga. Kad kazem "predanje" mislim na sva ona predanje koja su nastala posle apostolske propovjedi, bila ona pisana ili usmena. Apostoli su bili svedoci - sve ostalo se mjeri sa onime sto su oni ostavili. Apostol Petar kaze da ce se u samu zajednicu/crkvu uvuci lazna ucenja; On to kaze na samom zacetku crkve. -Nije Mojsije urezao zapovjesti, nego sam Bog! Bog je naredio Mojsiju da sva upustva koja je dobio od njeg, da sve to zapise. U Izrailu je postojalo nekoliko kamenih ploca na kojima je bilo ispisano sav Boziji zakon - o tome svedoci Biblija. Zakon je citan svake sedme godine pred mnostvom ljudi. Ako ne bi bilo Biblije onda bi ljudi bili prepusteni sami sebi, oslanjali bi se samo na usmena predanja.A, zna se dobro sta bude kada se nesto prenosi sa konjena na konjeno usmenim putem. Ako si citao Bibliju onda znas sta je bilo kada je Boziji zakon bio sakriven od Jevreja; Kako su samo grijesili, sluzili su i Gospodu i valu, cak su i u Sv. Hram unjeli idole i samom Bogu su napravili kip i kadili mu. Kada su ponovno nasli "Pismo" raskajali su se i citali su ga svaki dan. Jevreji su se vise oslanjali na tradiciju i usmena predanja - To je uzrok nastanka "Talmuda". Uzmi Talmud i vidi sta sve pise u njemu. Isto su govorili kao sto i ti pise. Nidje ja ne skrecem, rodjen sam kao Pravoslavac takav cu i umrijeti, samo necu da trpim "Fariseje" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 2, 2014 Пријави Подели Написано Јун 2, 2014 U Bibliji nigdje ne pise da se nesmije praviti nikakav rezani lik onog sto je na nebu i onog sto je na zemlji sam za sebe. Sektasi obicno koriste deset Bozijih zapovijesti da ukazu da se ikone ne smiju praviti, oni se pozivaju na prvu recenicu druge zapovijesti: Не прави себи лика ни обличја било чега што је горе на небу, или доље на земљи, или у водама под земљом. Не клањај им се нити им служи. Јер ја, Јахве, Бог твој, Бог сам љубоморан. Кажњавам гријех отаца - оних који ме мрзе - на дјеци до трећег и четвртог кољена, а исказујем милосрђе тисућама који ме љубе и врше моје заповједи. Dok u potpunosti zanemaruju ostatak koji govori da se pred takvim rezanim likovima ne klanja i da im se ne sluzi. Ova zapovijest jasno se odnosi na izradjivanje likova kojima se potom klanja i sluzi kao bogovima, i bila je izrecena u ono staro doba u kontekstu vremena u kome su Jevreji zivjeli jer su bili okruzeni naorodima koji su obogotvoravali kamenje, i drvo i sluzili im te im oni bili kao idoli. Dakle ako se ikonama sluzi i klanja kao bogovima, kao da Bog obitava u drvetu onda je to idolopoklonstvo. Ako se pred ikonama klanja Bogu, ako se pred ikonama sluzi Bogu onda su ikone samo sredstvo za sluzenje Bogu, a ne predmet obozavanja i onda nema nista pogresno u njima. Фидер је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јун 2, 2014 Пријави Подели Написано Јун 2, 2014 Necu vise da se raspravljam oko ovoga, al moram da odgovorim na ovo. Nisi u pravu. Biblija je sjedinjenje ljudskog i bozanskog. Biblija je pecat, mjerilo, upistvo - Bogom dana knjiga. Kad kazem "predanje" mislim na sva ona predanje koja su nastala posle apostolske propovjedi, bila ona pisana ili usmena. Apostoli su bili svedoci - sve ostalo se mjeri sa onime sto su oni ostavili. Apostol Petar kaze da ce se u samu zajednicu/crkvu uvuci lazna ucenja; On to kaze na samom zacetku crkve. -Nije Mojsije urezao zapovjesti, nego sam Bog! Bog je naredio Mojsiju da sva upustva koja je dobio od njeg, da sve to zapise. U Izrailu je postojalo nekoliko kamenih ploca na kojima je bilo ispisano sav Boziji zakon - o tome svedoci Biblija. Zakon je citan svake sedme godine pred mnostvom ljudi. Ako ne bi bilo Biblije onda bi ljudi bili prepusteni sami sebi, oslanjali bi se samo na usmena predanja.A, zna se dobro sta bude kada se nesto prenosi sa konjena na konjeno usmenim putem. Ako si citao Bibliju onda znas sta je bilo kada je Boziji zakon bio sakriven od Jevreja; Kako su samo grijesili, sluzili su i Gospodu i valu, cak su i u Sv. Hram unjeli idole i samom Bogu su napravili kip i kadili mu. Kada su ponovno nasli "Pismo" raskajali su se i citali su ga svaki dan. Jevreji su se vise oslanjali na tradiciju i usmena predanja - To je uzrok nastanka "Talmuda". Uzmi Talmud i vidi sta sve pise u njemu. Isto su govorili kao sto i ti pise. Nidje ja ne skrecem, rodjen sam kao Pravoslavac takav cu i umrijeti, samo necu da trpim "Fariseje" Biblija nije bogom dana knjiga. Nastala je sakupljanjem spisa koji su ostali od prorka i apostola.. Avram Isak , Jakov Enoh, Noje i td nisu imali nikakvu knjigu niti bilo kakav spis nego su se oslanjali na predanje kao i svi ostaliposle njih. Ti neprestano namerno zanemarujes cinjenicu da Crkva nije imala nikakav spis kao sto je NZ sve do 4 veka. Postojala je i bez spisa apostola. Ti kao i ostali protestanti stalno zaboravljas na Isusove reci: И одговарајући Исус рече му: благо теби, Симоне сине Јонин! Јер тијело и крв нијесу то теби јавили, него отац мој који је на небесима.А и ја теби кажем: ти си Петар, и на овоме камену сазидаћу цркву своју, и врата паклена неће је надвладати. Interesantno da se Petar nije pozvao na "proucavanje Biblije"da bi dosao do tog temelja vere. Isus ukazuje da nikakvi spis SZ nisu pomogli da se dodje do tog veroispovedanja vec gle nesto mnogo vece od toga. Druga stvar je da je Crkva zasnovana na tom veroispovedanju tako mocna i silna da je ni vrata paklena nece nadvladati kao sto i nisu jer se nije oslanjala na knjigu vec na zivu bogo covecansku licnost Isusovu. Nikakavi lazni ucitelji nece uspeti da je zavedu ali ne zato sto je imala Bibliju vec zato sto apostol Pavle kaze: "... Јер ја примих од Господа што вам и предадох,...". Gle ni apostol Pavle se ne poziva na proucavanja Biblije vec na ono sto ke primio. Znas kada bih razmisljao tvojom logikom ja bih mogao da postavim pitanje a sto da verujem Pavlovim spisima kada se on poziva na neko svoje vidjenje? Zasto je njegovo scedocanstvo bolje od drugih a i eto ne poziva se na SZ nego na vidjenje na putu za Damask. Na osnovu cega su njega kao apostola prihvatili drugi apostoli?Zasto su prihvatili to vidjenje kao verodostojno.nas na onom pustinjskom suncu svasta moze da se desi pa i da se imaju svakojaka vidjenja! Interesantno je da kada se u 15 glavi Dela apostolskih raspravlja o neznaboscima koji ulaze u crkvu nigde se niko ne poziva na SZ nego im daju pravilo koje su Jevreji postavili za neznabosce:'Да се чувате од прилога идолскијех и од крви и од удављенога и од курварства, и што нећете да се чини вама не чините другима; од чега ако се чувате, добро ћете чинити. Будите здрави." sih 29. Znaci cudo jedno upotrebljavaju Jevrejsku tradiciju. I ne samo to nego zapazi sta govore o spisima SZ: Јер Мојсије има од старијех времена у свијем градовима који га проповиједају, и по зборницама чита се сваке суботе. Zapazi kako oni odbacuju spise proroka Mojsija tj Penteteuh a upotrebljavaju jevrejsku talmudsku tradiciju. Jer ovo sto ni dadose kao pravilo neznaboscima koji dolaze u Crkvu je iz ,gle cuda Talmuda. Sto se tebe tice sablazan! Imao bih ti jos puno toga pisati na ovu temu ali mislim da je razumnom dosta. Osim toga nigde u Bibliji ne pise da trebamo iskljucivo biblijom proveravati ono sto se naucava. Све је писмо од Бога дано, и корисно за учење, за карање, за поправљање, за поучавање у правди, ali nigde ne kaze da da je jedino merilo istine vec samo gle korisno. Ti moj prijateljuborbom protiv fariseja postajes sam farisej. Ti sudis i osudjujes. Neverujem da poznajes srca tih ljudi jer to samo Bog zna. Kako onda znas da su fariseji, Cini mi se da si duboko usao u jednu opasnu duhovnu zonu koja se zove prelest. Tu ti jedino Bog moze pomoci i ti sam sebi ako hoces. Problem je da kada covek udje u tu zonu on nije svestan svoje situacije. Necu ti vise pisati. Zelim ti sve najbolje od Gospoda! I da znas da to sto ispovedas nije pravoslavno ucenje vec protestantsko! "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bojan Lazic Написано Јун 2, 2014 Пријави Подели Написано Јун 2, 2014 Ne zelim ni ja vise da se raspravljam. Samo da dodam: Znam ja zasto ti nisi privrzen Sv. pisma jer znas dobro da ono nije u potpunoj harmoniji sa predanjem i tradicijom. Kad bih mogli vi bi zapalili Bibliji. Ne pisem da bih vrijedjao, nego prosto ostvljas takav utisak. Ja samo necu dase molim svecima nit da se klanjam ikonama - ako je to veliki grijeh i jeresi - onda tesko meni. Bog s'tobom Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Небојша Јовановић Написано Јун 2, 2014 Пријави Подели Написано Јун 2, 2014 Администрација човек је исти онај лик што је имао више никова и имао 100 питања око Библије и Оваплоћења Духа Светог... све у свему јеховин сведок. опет велика слова и исте форе.... Планина Атос република монаха Света Земља Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Јун 2, 2014 Пријави Подели Написано Јун 2, 2014 Ja samo necu dase molim svecima nit da se klanjam ikonama - ako je to veliki grijeh i jeresi - onda tesko meni. Пратио сам мало преписку, нема шта да додам што већ нисте начели али нисам приметио (ако сам изоставио нешто опрости) како се изјашњаваш по питању тога што Цркву разликује од других световних организација, између осталог и то да Цркву чине и они који су умрли (одвојили се од свог тела) али се нису одвојили од Цркве - Бог није Бог мртвих, него живих; јер су у Њему сви живи (Лк. 20.38). Можда можемо рећи да су њихове душе у небеској Цркви, том другом крилу. Овде мислим на све оне који су уједињени истом вером, надом и везани истим законима Божијим о љубави и освећени истим светим тајнама. Постоји веза та два крила цркве, та заједница светих, које се састоји између осталог и у молитвама и милосрђу живих чланова Цркве са једне стране и у молитвама и заузимању умрлих за живе са друге. Дакле као тело Цркве, као удови појединачно, општење међу удовима никада неће престати. Ми смо сви у Христу једно, тело Христово, тело једне Цркве којој је глава Христос јер смо заједница. Да не дужим даље, само да споменем колико је само битно молити се за упокојене. Наравно, то није исто као молитва упућена Светима, (схваћена као заузимање пред Богом за нас) кроз које се Бог пројавио, који су својим животом и делима постали праведници чија молитва Богу има итекако услишење (Јк. 5.16). Црква је велики, живи духовни организам. Негде сам пронашао ово: Не покоравајући се заповиестима Божијим ти тиме чиниш то да, кад би се чак и свеци молили за тебе, не би били услишени. (Св. Нил Синајски). Не могу да појмим другачије него као допринос и живот у заједници (дакле не обожавање) молитву упућену Божијем праведнику који се удостојио светости и заузима се за нас пред Господом, јер ми само 'тражимо' молитву за нас пред јединим Заступником који је себе принео ради спасења људи. Апостол Јаков каже: " молите се једни за друге " и не верујем да Христос не услишава молитве праведника за нас. Наравно не смемо не дај Боже заменити или занемарити директно општење са Богом кроз молитву. Volim_Sina_Bozjeg, Саша од Москве and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 2, 2014 Пријави Подели Написано Јун 2, 2014 Ne može biti pogrešno moliti se Bogu da nam pomogne molitvama Svetog Save naprimer, koje su Bogu bile ugodne i zaživeše u večnost. Time samo iskazujemo da svetost postoji i nadalje slavimo Gospoda koji je prelep u svetiteljima svojim. Time ne samo, da ne činimo ništa pogrešno, nego ispovedamo Hristovu Crkvu kao živ organizam tj. Telo Hristovo koje činimo mi sada, oni pre nas i oni posle nas.(tu smrti ne videh) ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јун 3, 2014 Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 na ovu temu je rečeno manje više štas e ima reći sad se samo ponav ljamo tako da vas molim da stavite tačku Trifke and ИгорМ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јун 3, 2014 Пријави Подели Написано Јун 3, 2014 Ево тачке . Trifke, Јадранка-Дервента, Ignjatije and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Јун 23, 2014 Пријави Подели Написано Јун 23, 2014 Мени најдража ова БОГОРОДИЦА УТЕШИТЕЉКА http://www.atlantaserbs.com/learnmore/library/cudotvorne-ikone.html Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука