Grizzly Adams Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 Jevreji su bili pod velikim uticajem grcke kulture, i nije ni cudo sto sinagoga izgleda tako kako izgleda. А па не може тако... Ако желиш да кажеш да су оне фреске у синагоги биле изузетак настао под утицајем гршке културе, онда то треба озбиљно доказати. Не може паушално да се одбаци конкретан археолошки доказ. На фрескама иначе нису слике из "грчке културе" већ све до једног библијски догађаји. Врло слично као у било којем данашњем православном храму. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 Добро дошао на форум, Бојане! Код православних хришћана је присутно поштовање икона и оне имају изузетно важан значај у црквеном искуству. Наравно, не ради се о идолопоклонству, не поштују се нити целивају предмети као такви. На твоје питање да ли иконе имају везе са идолопоклонством, одговор је - не. Црква је у историји имала велики спор око овог питања и у вези са њим сазвала Сабор познатији као Седми васељенски или Иконоборачки/Иконокластички сабор. Не желим да те замарам неким дугачким текстовима о томе, укратко - појавила се одређена струја, тзв. иконоборци који су површно гледајући закључили да је поштовање икона клањање идолима и оштро реаговали, не уништавајући притом само иконе већ и убијајући оне који су иконе поштовали. Избацивали су иконе из храмова, а на поменутом Сабору иконе су враћене у храмове и иконоборство је осуђено као јерес. О томе можеш више да се информишеш ако желиш. Црква такође поштује Крст, мошти њених мученика итд. Библија, Свето писмо, јесте изузетно важна за Цркву, али је Црква аутор Светог писма. Црква се не ослања само на Библију већ на читав свој живот, укључујући ту Свето Откривење, Свето Предање и Свето писмо. Такође, не би требало да се претерано устручаваш да питаш свештеника ако ти нешто није јасно. Није то никакво непоштовање. Наравно, немој да се неумесно расправљаш са њим већ смирено саслушај шта има да каже. На интернету можеш наћи свакакве одговоре на ово и разна друга питања јер има много секташких, расколничких и сличних сајтова зато пажљиво приступај информацијама. Било је на форуму већ више дискусија о иконоборству, можеш да их нађеш путем претраге. Дакле, Црква је ту јасна - поштовање икона није идолопоклонство. Јадранка-Дервента, ИгорМ, Биљана and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 Е, да, клони се тих видео клипова и текстова Мирољуба Петровића. Када се мало боље упознаш са учењем Цркве видећеш да он има креационистички приступ када је у питању проучавање библијског текста који Црква не одобрава. Grizzly Adams, ИгорМ, Дејан-Марковић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 Na ova pitanja i ne treba davati teološki odgovor. Treba da se zapitamo da li je 31. 05. 2014 godine umesno pitati da li su ikone idolopoklonstvo. Dakle, pravoslavna crkva je za 2 000 godina postojanja pojkkazala i dokazala da ne daje odgovore na izzaove vremena već kreira izazove vremena. Sveti Oci su bili najobrazovaniji ljudi svog vremena, Hriđćani su činili uglavnom gradkso stanovništvo, tačnije intelektualnu elitu i da ne nabrajam dalje. Nakon svega toga dobiješ pitanje da li su ikone idolopoklonstvo Možda zvuči grubo ali pokušao sam šaljivo da napišem poruku Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 Citao sam ja sve "zivo" tako i njegove izjave i gledao njegova predavanja.Nisam njegov "podanik" ali se slazem sa vecinom toga sta on govori - kao i mnogi pravoslavci i iskreni hriscani. Smutio te i otrovao te je. Neki kazu on je bezopasan, ali realnost to demantuje, on je opasan covek, crvjezik, demonolog koji kaze red istine, red lazi. Treba umeti razlikovati duhove. Ako nemas tu sposobnost, onda se osloni na onog ko je ima. Дејан-Марковић је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 - Sta kaze Biblija u vezi ovoga? - Da li je postovanje Ikona u bilo kakvoj vezi sa idolopoklonstvo? Pravoslavac sam i molio bih za diskusiju. Ovo pitanje je veoma vazno (bar za mene) da bi moralo biti pojasnjeno - prije svega sa stanovistva Biblije. Sveto Pismo je mjerilo pomocu kojeg treba da istrazujemo, proucavamo sve, da ne bi bili u zabludi. Направио си неколико грешака у корацима. Прво питао си шта каже Библија а не шта каже Црква која је ту Библију написала, значи ниси човек Цркве. Друго питање је разрешено пре хиљаду година на саборима те Цркве. Треће Православац би то знао. Четврто опет проблем Библиопоклоништва. Пето исто као четврто с тим што ово идолопоклонство утврђујеш. ИгорМ and Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 Citao sam ja sve "zivo" tako i njegove izjave i gledao njegova predavanja.Nisam njegov "podanik" ali se slazem sa vecinom toga sta on govori - kao i mnogi pravoslavci i iskreni hriscani. Тај човек нема појма о хришћанству. Он је одпадник од Адвентиста. П.С. Ово се односи на Мирољуба Петровића, не на Бојана. Њега не знам. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 Nema veze ko je i sta je, vidite da trazi odgovore Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 Он је одпадник од Адвентиста. Вау ! Какав ли је то тек лик... Плутон је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 Nema veze ko je i sta je, vidite da trazi odgovore Орао зове Футог, орао зове Футог...пост експрес...време пролази...буренце до дна долази... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 Направио си неколико грешака у корацима. Прво питао си шта каже Библија а не шта каже Црква која је ту Библију написала, значи ниси човек Цркве. Друго питање је разрешено пре хиљаду година на саборима те Цркве. Треће Православац би то знао. Четврто опет проблем Библиопоклоништва. Пето исто као четврто с тим што ово идолопоклонство утврђујеш. Dobro, možda čovek iskreno pita, nema potreebe da ga oteramo Ovaj sajt ima i ogromnu obrazovnu ulogu, informacije su lako dostupne. Dakle, Hristos iza sebe nije ostavio nikakvo pisano delo, samo je Liturgija ostala psole njega.Prvi tekstovi su napisani 50 god. posle Hrista a objedinjeni su u Bibliju 400 god nakon Hrista. Sve što imamo danas u Crkvi je izašlo iz Liturgije , i Biblija, i Svetootačko predanje, i kanoni itd.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 Што бих га терао? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bojan Lazic Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 Ne mogu da vjerujem koliko poruka. Nema te pojma koliko mi to isponjava srce da mogu odjedno da diskutujem sa tolikim brojem ljudi. Posto ima previse poruka, pokusacu da odgovorim na sve u ovom jednom postu. -Mislim da bi bilo svakome nepristoj da svom svesteniku postavi takvo pitanje. Drugo je, kada malo djete pocne da ispituje oca: sta je ovo, ill ono;Ono to radi iz neznanja. Nije nas Bog stvorio sve iste, da imamo svi isti karakter i narav. Da sam postavio takvo pitanje svesteniku (kojeg licno znam) sve bi to preslo u raspravu. - Sto se tice Miroljuba Petrovica, o njemu znama gotovo sve. Molim vas, samo nemojte njega pominjati. Vec sam bio u raspravi sa njim nekoliko puta, i bio sam banovan nekoliko puta sa njegovog sajta. - Zeljko- Jesi ti svejestan svojih rijeci? Jel ti hoces da kazes da je crkva ipred Bozije Rijeci? Bozija rijec je zasnovala crkvu, a ne obrnuto. Procitaj dobro Bibliju tu koji je "napisala crkva" pa ces vidjet koliko se puta Gospod Isus pozivao na Sveto Pismo, takodje i Apostoli. - Samo se zapitajte: KO SU IDOLOPOKLONCI I BEZAKONICI KOJI CE BITI POTRTI NA DAN GOSPODNJI! Prije svega, ko su ti koji ce reci: "I govorice – cinismo cuda u tvoje ime, izgonismo djavole..." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 - Zeljko- Jesi ti svejestan svojih rijeci? Jel ti hoces da kazes da je crkva ipred Bozije Rijeci? Bozija rijec je zasnovala crkvu, a ne obrnuto. Procitaj dobro Bibliju tu koji je "napisala crkva" pa ces vidjet koliko se puta Gospod Isus pozivao na Sveto Pismo, takodje i Apostoli. То ти је погрешно. Прво је Христос направио Цркву, а књиге Библије су написали апостоли тек после тога. Коначан списак књига Новог Завета састављен је тек крајем IV века. Значи, Црква је направила Библију, а не Библија Цркву. Господ се позива на књиге Старог Завета које су очигледно постојале и раније. Млађони, ИгорМ, Crveni Baron and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 Procitaj dobro Bibliju tu koji je "napisala crkva" pa ces vidjet koliko se puta Gospod Isus pozivao na Sveto Pismo, takodje i Apostoli. Како се Господ Исус могао позивати на нешто што је обједињено 4 века након њега? прочитај моју предходну поруку Баба, Grizzly Adams and ИгорМ је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука