Снежана Написано Август 15, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Август 15, 2016 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Август 20, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Август 20, 2016 Niko na nebu ne spava. Niko, niko. Ne spava niko. Stvorovi meseca njuše i kruže oko svojih koliba. Doći će iguani živi da grizu ljude što ne snivaju, i onaj što bježi slomljena srca srest će na uglovima nevjerojatnog krokodila mirnog pod blagim prosvjedom zvijezda. Niko na svijetu ne spava. Niko, niko. Ne spava niko. Neki pokojnik na najdaljem groblju već se tri godine žali jer u koljenu ima suhi pejzaž; a dijete, što ga pokopaše jutros, plakaše tako da je trebalo dozvati pse, da bi umuklo. Nije život san. Ustajte! Ustajte! Ustajte! Mi padamo niz stepenice da bi jeli vlažnu zemlju ili se penjemo oštricom snijega sa horom dalija mrtvih. Al zaborava ni sna nema: živo meso. Poljupci vežu usta u čvor mladih žila, i onaj koga boli njegov bol, boljeće ga stalno, i onaj ko se plaši smrti, nosiće je na ramenima. Jednoga dana konji će živjeti u krčmama i pobješnjeli mravi navaliće na žuta nebesa skrivena u očima krava. Drugoga dana vidjećemo uskrsnuće isušenih leptira i hodajući tako pejzažom sivih spužvi i nijemih brodova vidjećemo kako sja naš prsten i kako nam izviru ruže iz jezika. Ustajte! Ustajte! Ustajte! One što još imaju ožiljke pandže i pljuska, onog dječaka što plače, jer ne zna za pronalazak mosta, ili ovog prolaznika što još ima samo glavu i jednu cipelu, treba odvesti do zida gdje čekaju iguani i zmije, gdje čekaju medvjeđi zubi, gdje čeka sasušena ruka djeteta a kamilina koža kostreši se žestokom plavom drhtavicom. Niko na nebu ne spava. Niko, niko. Ne spava niko. Ali ako neko sklopi oči, šibajte ga, drugovi moji, šibajte! Neka bude panorama otvorenih očiju i gorkih upaljenih rana. Niko na svijetu ne spava. Niko, niko. Već sam rekao. Ne spava niko. Ali ako neko noću ima suviše mahovine na sljepoočnicama, otvorite poklopce, da vidi pri mjesečini lažne pehare, otrov i mrtvačku lubanju pozorišta.Federico Garcia Lorca, ''Besani grad (Nokturno na Bruklinskom mostu)'' Светислав Павловић је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Август 24, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Август 24, 2016 Mora da je bio neki stvarno divan san, Kad tako divno počne dan U daljini zvona, zvuče kao Oda radosti Rublje sa balkona ima boje tvoje mladosti Al u tebi još je noć Drukčija od drugih noći Sanjala si da si sretna, Da si sretna Sanjala si da si sretna, Da si sretna Nekako mekan je zrak, U njemu ostavljaš mirisan trag Osjećaš ljubav za sve što te pogledom prate Ti si osmjeh sto korača, pored trešnje rajskog plača Tako jednostavna jesi da svi strahovi su smješni... A kraj, ništa ne predstavlja za te I svako te umjesto pozdrava, Pita kad ćes opet doći Sanjala si da si sretna... Suncokret54 and Караконџула је реаговао/ла на ово 2 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Август 28, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Август 28, 2016 Светислав Павловић је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Август 29, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Август 29, 2016 Светислав Павловић је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Септембар 4, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 4, 2016 u meni spava i propali cirkus sa šatrom koja prokišnjava, i mečkom koja nikada nijenaučila trik do kraja... ceo jedan život na točkovima, sa smaknutim tregerima, umiva se na poljani, nad lavorom, u magli svežeg novembarskog jutra vino iz vojničke, limene šolje, doručak sa masnog papira iz samoposluge, i klovnovski nos u džepu za svaki slučaj... ako osmesi zataje! svaka ta šarena razglednica očiju spava u meni hiljadu sudbina, hiljadu tuga spava i kratkotrajna toplina kao prijateljstvo malog krotitelja lavova i vetrova, sa devojčicom iz ulice pored i onda minut posle prvog poljupca, iznenadno pakovanje - nove svetkovine i vašari zovu, mašu u uštirkanom prazničnom iščekivanju slava je već raspremila po dvorištu kraj crkvice, đakonije brkatih vernica vetar njiše suknje postavljenih stolova između namrštenih hrastova, i bunara zaraslih u umivanje predaka a sumrak nemarno raštrkava po centru sela svoje prve pijance za večeras drugačije palanke šire ruke poslastičarnice sa još neprobanim kolačima i minjonima za malog krotitelja evo! sad osvetljavaju drvene izloge koji još uvek mirišu na pradedovske brke i kapute sve to spava u meni kao i kvarni trikovi, sitne prevare podvaljivanje publici i zubobolja i glavobolja izlupane "kruške" u luna parku pored i svaki taj beg vrišti u snu, rastanci koji plaču dok spavaju u meni i zato lažem, izmišljam bajku za krotitelje i kroćene R.P. ... Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Септембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2016 Снежана and Светислав Павловић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Септембар 6, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 6, 2016 Samo sklopi oči, tonemo poljem snova toplih daleko da, da mogu zna da bih od sebe pustio je Kao list da leti usamljena nebom hladnih tudjih uzdaha da, da mogu zna da bih od sebe pustio je Moda baš sad je u mislima nekim samo glad njeni su dani mastilo bez boje nadanja Divlje su oči elje, kao pustinjska žedj ona zna da krade poslednju kap sa usana koje duvaju u jedra ljuavi ona je moja pustinjska žedj ona sme da krade poslednju kap sa usana koje duvaju u jedra ljubavi Ti samo spavaj, spavaj spavaj tako izgubljena poljem snova topla daleka da, da moze znaš da bi iz tebe nestalo sve https://www.youtube.com/watch?v=w9xbVQ4Xl_s Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Септембар 9, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 9, 2016 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Септембар 18, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 18, 2016 SAN U tome potopljenom predelu otkupljujem stvari koje nisam potpuno razumeo: trave iz jednostavne botanike, nešto raznovrsnije životinje, dijaloge sa pokojnicima,lica koja su u stvari maske, reči veoma drevnih jezika i ponekad stravu nesravnjivu sa onom koju nam može pružiti dan. Biću svi ili niko. Biću onaj drugi koji, ne znajući, jesam, onaj koji je gledao ovaj drugi san, moju javu. Onaj koji je u meni, bez strasti, sa osmehom. JL Borges Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Септембар 18, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 18, 2016 Last night I dreamt That somebody loved me No hope - but no harm Just another false alarm Last night I felt Real arms around me No hope - no harm Just another false alarm So, tell me how long Before the last one? And tell me how long Before the right one? This story is old - I KNOW But it goes on This story is old - I KNOW But it goes on Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Септембар 21, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 21, 2016 IMA JEDNA ZVEZDA Ima jedna zvezda lukava lepa nevidljiva drska i zla krije se kao da je nekog opljačkalakao da je nekom kuću zatrla Šta sve ne čine astronomi šta sve ti šašavci u svom fanatizmu pentraju se po sazvežđima zaviruju u pakao ali te zvezde nigde nema Zapostavili porodice i danju i noću zure u nebesa žene ih varaju sa trgovcima žene na zemlji i nebesima Nabavili najskuplje instrumente konsultuju proroke jurodive na smrt osuđene zmijama se pod jezike zavlače evo već hiljadama godina pa ništa Ekipe hemičara i fizičara najpoznatiji svetski stručnjaci i nobelovci iznose neverovatne dokaze i argumente ali zvezde nema pa nema Ni ciganke nisu pomogle ni čuveni starci proslavljeni na lomačama ni vlasnik svinje sa glavom pantera ni svinja ni panter nisu pomogli Ni muzičari nisu pomogli još manje sobarice u novim hotelima ako iko policija bi ukazala na neki trag ali ni policija nije mogla Ima jedna zvezda ne samo u pesmama ne samo u snu mađije i čini na nas je bacila i daleko nas mlade odvela. Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Септембар 24, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 24, 2016 ROMANSA MESEČARKA Zeleno, volim te, zeleno. Zelen vetar, zelene grane. Brod na moru i konj u planini. Opasana senkom ona sanja na verandi, zelene puti, kose zelene, sa očima od hladnog srebra. Zeleno, volim te, zeleno! Pod lunom Cigankom stvari pilje u nju a ona ih ne vidi. Zeleno, volim te, zeleno! Velike zvezde od inja dolaze sa ribom senke što otvara put zori. Smokva trlja vetar korom svojih grana, a breg, mačak lupež, ježi svoje ljute agave. Ali ko će doći? I odakle? Ona čeka na balkonu, zelene puti, kose zelene, sanjajuci gorko more. -Kume, daću ti konja za kuću, sedlo za njeno ogledalo, nož za njen ogrtač. Kume, dolazim krvareći iz Kabrinih klanaca. -Kad bih mogao, mladiću, lako bi se nagodili. Ali ja više nisam ja niti je moj dom više moj. Kume, hoću da umrem pristojno u svojoj postelji od čelika i, ako je moguce, sa holandskim čaršavima... Zar ne vidiš moju ranu od grudi do grla? -Trista crnih ruža pokrivaju tvoj beli grudnjak. Krv ti vri i miriše oko pojasa. Ali ja više nisam ja niti je moj dom više moj. -Pusti me bar na visoke verande, pusti me da se popnem! Pusti me na zelene verande. Verandice mesečeve, gde kaplje voda. Već se penju dva kuma na visoke verande. Ostavljajući trag krvi. Ostavljajući trag suza. Drhtali su krovovi, fenjerčići od lima. Hiljadu staklenih defova ranjavalo je zoru. Zeleno, volim te, zeleno! Zelen vetar, zelene grane. Dva kuma su se popela. Širok vetar ostavljao je u ustima čudan ukus žuči, mentola i bosiljka. -Kume, gde je, reci mi, gde je tvoje gorko devojče? -Koliko puta te je čekala sveža lica, crne kose, na toj zelenoj verandi. Nad ogledalom bunara Ciganka se njiha. Zelene puti, kose zelene, sa očima od hladnog srebra. Mesečev stalaktit od leda drži je nad vodom. Noć je postala intimna kao mali trg. Pijani su žandari lupali na vrata. Zeleno, volim te, zeleno! Zelene vetar, zelene grane. Brod na moru i konj u planini.” ― Federico García Lorca Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Септембар 28, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 28, 2016 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Октобар 2, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 Danju kod kuće a noću ulicom Ulični svirači Sviraju da zaglune mir Pod tamnim nebom mi jasno vidimo Lampa je puna naših očiju Mi živimo u našoj dolini U našim zidovima našem cveću našem suncu U našim bojama i našoj svetlosti Prestonica sunca Sazdana je po slici nas samih I u skloništu naših zidova Naša vrata su vrata ljudi Pol Elijar Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука