Jump to content

Практична питања наше вере - освећење водице, стана , тамјан, кандило...

Препоручена порука

У томе и јесте проблем. Не постоји ништа што би могло да те увери да си у заблуди. Кад год неко не види исто што и ти, тај онда не гледа добро. Унапред се зна шта јесте и онда само треба то да видиш. Ако не видиш, онда питај оне што знају шта заправо треба да видиш. Ако и даље не видиш, онда си колосални промашај.

A i ti sto vide u stvari ne vide nista al im trulo da priznaju... Tipicno carevo novo odelo :-D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Ja u boga ne verujem i nikada necu, u to nema sumnje. Ali verujem da covek ima snagu koju vi vernici pripisujete bogu i verujem da je bilo namenjeno da ljudi i spoznaju tu snagu u sebi ali su krenuli pogresnim putem i sad slave neko imzisljeno bice umesto da u sebi traze tu istu ljubav koju im i ti "izmisljeno bice" sve vreme sugerise...

Е сав си се истачкао са кевом греха. Чек ти подебљам.... 

Подебљао сам.

Сад док ћаскамо си некад видео човека који је спознао ту снагу у себи и васкрсавао мртве без имена Исуса Христа?

Дакле и ти верујеш у оно што никад видео ниси. Сјајно је зар не кад нас питаш да ли смо видели Бога и спочитаваш да ВЕРУЈЕМО У ОНО ШТО ВИДЕЛИ НИСМО. хм нек остане капс али не дерем се.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

dosao je i taj trenutak da nas ateista uci osnovama vere. stvarno poslednja vremena....

naravno da je klaud ostrasceno napisao svoje stavove o popovima parama obredima i svim ostalim ¨propratnim elementima¨ ali o sustini teme je dao vrlo ispravan odgovor.

u sustini na ovom terenu se lako sklizne u pogresno shvatanje, cak rekao bi u klasican magijski pristup koji je manje ili vise uvek pratio ove stvari, pojam svetog.

koliko je meni poznato pojam ¨osvecene prirode¨ u pravoslavnom pogledu nikad nije imao svoje ishodiste u nekakvoj promeni prirode jer time se zapada u poznatu zabludu transupstancije (ili kako se vec izgovara) vec je rec o posvecivanju prirode kroz odnos vere. brojni su primeri da je to tako, npr sveti ljudi se uopste ne bi raspadali, nafora se nikad ne bi kvarila, svete ikone bi vecno neraspadljivo postojale... cak koliko sam cuo i pricesce koje ostane da stoji duze sklono je kvarenju.

mislim da je potpuno jasno da sve ono sto se desava u crkvi, ustvari simvolicki izrazava veru i u tom smislu oprisutnjuje svetost ovde i sada (kroz razne stvari: vodu vino hleb dasku kosti itd...). medjutim i sami verujuci ljudi u manjku tog dozivljaja tesko to mogu da shvate te nemajuci autenticno iskustvo insistiraju na promeni prirode kao takve bez ovog dodatnog elementa koji je ustvari kljuc svega.

ono sto klaud ne razume (i ako je dao dobru polaznu osnovu) jeste da takvo iskustvo vere koje on opisuje, coveka zaista dovodi do susreta sa definitivno i ne sumnjivo bozanskim kategorijama! do necega sto je coveku pre toga bilo potpuno ne poznato i sto definitivno ¨nije od ovoga sveta¨ a toliko je autenticno da je izvan svake sumnje.

problem je samo u tome sto je ne dokazivo i neprenosivo na drugog, upravo zato sto operise na polju licnog iskustva a ne nekakve objektivne prirode. i hvala Bogu da je tako jer u suprotnom Vera ne bi postojala i ne bi bila potrebna.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

У томе и јесте проблем. Не постоји ништа што би могло да те увери да си у заблуди. Кад год неко не види исто што и ти, тај онда не гледа добро. Унапред се зна шта јесте и онда само треба то да видиш. Ако не видиш, онда питај оне што знају шта заправо треба да видиш. Ако и даље не видиш, онда си колосални промашај.

Drugim recima, kazes da ono sto ja svedocim o cudesima u Crkvi, i sve ostalo sto sam izneo, je zabluda?

Ono sto sam ti ja rekao je da nisi dovoljno usao unutra ako si se tako (relativno) lako povukao, nista drugo.

Posteno da ti kazem, bas me briga da isterujem bilo kakvu pravdu, inace sam u mnogom prestao da se krecem po ovakvim temama jer su jalove i besplodne (vidi drugu recenicu u mom potpisu), ali s vremena na vreme mi se ucini pametnim da nesto ukratko kazem o onom o cemu znam.

I ja ne pametujem nikad nista o hemiji, npr., jer o tome vrlo slabo znam, samo ono osnovno.

Ali ovde mogu mirne savesti da se ukljucim, jer imam - `fala Bogu - sadrzajno i duboko iskustvo zivota u Crkvi, a osim toga sam i strucan, ako ta rec moze da se upotrebi u ovakvoj vrsti saznanja. Skroman nisam nimalo, pa se i to uklapa.

S druge strane, ako poslusas savet prijatelja (smatram da smo prijatelji, svakako), mogao bi malo i ti da mrdnes od tog suvog racionalisanja i da malo uda`nes zivot punim plucima, sto bi rekli.

Ja sam od tebe s raznih drugih tema i pitanja mnogo naucio ovih godina na ova 2 foruma, isto kao i od nekih drugih ljudi ovde i tamo. Ja na forumima pre svega citam, i retko se upustam u dugacke razgovore, jer mi je pre svega zelja da ucim i naucim.

Tako bi i ti mogao malo da se pomeris sa te utvrdjene pozicije, rizikuj malo, sta ti fali... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Drugim recima, kazes da ono sto ja svedocim o cudesima u Crkvi, i sve ostalo sto sam izneo, je zabluda?

Ono sto sam ti ja rekao je da nisi dovoljno usao unutra ako si se tako (relativno) lako povukao, nista drugo.

Posteno da ti kazem, bas me briga da isterujem bilo kakvu pravdu, inace sam u mnogom prestao da se krecem po ovakvim temama jer su jalove i besplodne (vidi drugu recenicu u mom potpisu), ali s vremena na vreme mi se ucini pametnim da nesto ukratko kazem o onom o cemu znam.

I ja ne pametujem nikad nista o hemiji, npr., jer o tome vrlo slabo znam, samo ono osnovno.

Ali ovde mogu mirne savesti da se ukljucim, jer imam - `fala Bogu - sadrzajno i duboko iskustvo zivota u Crkvi, a osim toga sam i strucan, ako ta rec moze da se upotrebi u ovakvoj vrsti saznanja. Skroman nisam nimalo, pa se i to uklapa.

S druge strane, ako poslusas savet prijatelja (smatram da smo prijatelji, svakako), mogao bi malo i ti da mrdnes od tog suvog racionalisanja i da malo uda`nes zivot punim plucima, sto bi rekli.

Ja sam od tebe s raznih drugih tema i pitanja mnogo naucio ovih godina na ova 2 foruma, isto kao i od nekih drugih ljudi ovde i tamo. Ja na forumima pre svega citam, i retko se upustam u dugacke razgovore, jer mi je pre svega zelja da ucim i naucim.

Tako bi i ti mogao malo da se pomeris sa te utvrdjene pozicije, rizikuj malo, sta ti fali... :)

Ne slusaj ga! Na dobrom si putu... Let the force flow through you.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Врло лепо и топло.

Подели на овим сајтовима

dosao je i taj trenutak da nas ateista uci osnovama vere. stvarno poslednja vremena....

naravno da je klaud ostrasceno napisao svoje stavove o popovima parama obredima i svim ostalim ¨propratnim elementima¨ ali o sustini teme je dao vrlo ispravan odgovor.

u sustini na ovom terenu se lako sklizne u pogresno shvatanje, cak rekao bi u klasican magijski pristup koji je manje ili vise uvek pratio ove stvari, pojam svetog.

koliko je meni poznato pojam ¨osvecene prirode¨ u pravoslavnom pogledu nikad nije imao svoje ishodiste u nekakvoj promeni prirode jer time se zapada u poznatu zabludu transupstancije (ili kako se vec izgovara) vec je rec o posvecivanju prirode kroz odnos vere. brojni su primeri da je to tako, npr sveti ljudi se uopste ne bi raspadali, nafora se nikad ne bi kvarila, svete ikone bi vecno neraspadljivo postojale... cak koliko sam cuo i pricesce koje ostane da stoji duze sklono je kvarenju.

mislim da je potpuno jasno da sve ono sto se desava u crkvi, ustvari simvolicki izrazava veru i u tom smislu oprisutnjuje svetost ovde i sada (kroz razne stvari: vodu vino hleb dasku kosti itd...). medjutim i sami verujuci ljudi u manjku tog dozivljaja tesko to mogu da shvate te nemajuci autenticno iskustvo insistiraju na promeni prirode kao takve bez ovog dodatnog elementa koji je ustvari kljuc svega.

ono sto klaud ne razume (i ako je dao dobru polaznu osnovu) jeste da takvo iskustvo vere koje on opisuje, coveka zaista dovodi do susreta sa definitivno i ne sumnjivo bozanskim kategorijama! do necega sto je coveku pre toga bilo potpuno ne poznato i sto definitivno ¨nije od ovoga sveta¨ a toliko je autenticno da je izvan svake sumnje.

problem je samo u tome sto je ne dokazivo i neprenosivo na drugog, upravo zato sto operise na polju licnog iskustva a ne nekakve objektivne prirode. i hvala Bogu da je tako jer u suprotnom Vera ne bi postojala i ne bi bila potrebna.

Основни проблем код облака а тај реп вуку и остали атеисти је тај,што он у старту не допушта да иза сваке људске вере у било ком облику и било каквој религији,постоји Личност.

Он наравно да има проблем јер је у горњем тексту објавио гордост као свој животни мотив, дакле он се директно подсвесно бори против Личности а давно је сазнао да ту Личност његова личност не може победити. Дакле атеиста крије Личност иако знам да поуздано знају за Постојање онога који није само од овог света и јесте Личност,крије је зато што му је лакше, да ужива у својој борби и невероватно лажно узвисује људску природу на уштрб Бога Живога.

Атеиста је једноставно побеђен и то побеђен од Личности коју крије, гордости своје ради. Додворавање људима и прича да су они уствари Богови има један кварљиви карактер, оног момента кад затражиш од њега, да објави какав је он као Бог.Нема свој животни опит већ је варалица са три удице,па ко се упеца упеца се. Сјајан је и сам зна да је сјајан :)

Подели на овим сајтовима

What a bunch of BS...

• Волим 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

What a bunch of BS...

Naravno za tebe je i Sveto Pismo gomila gluposti. Sta onda ocekujes ovde?

Drzi se ti pravnih saveta bili bismo vam vrlo zahvalni.

Prosto ti ne verujem i to ne samo tebi nego nikome ama bas nikome da ne osecaju postojane Boga Zivoga.

Tu se razilazimo i ne mozemo uspostaviti ama bas nikakav dijalog koji je usko vezan za Hrista Isusa.

Lazes i sebe i mene i to je kraj.

Svi osecaju postojane Boga i tu ja vise nemam nikakvu dilemu.

Подели на овим сајтовима

Ne slusaj ga! Na dobrom si putu... Let the force flow through you.

"Always with you cannot be done... you do not listen to what i say!"... Yoda_Emoticon_by_jaredm.gif

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Naravno za tebe je i Sveto Pismo gomila gluposti.

Naravno da nije... opet pogrešno pretpostavljaš, mani se nagađanja, ne ide ti...

Sta onda ocekujes ovde?

Razgovore sa razumnim ljudima koji su različiti od mene...

Drzi se ti pravnih saveta bili bismo vam vrlo zahvalni.

Drži se ti pričanja o veri pošto kad god nešto zaustiš o ateistima promašiš potpuno...

Prosto ti ne verujem i to ne samo tebi nego nikome ama bas nikome da ne osecaju postojane Boga Zivoga.

Tu se razilazimo i ne mozemo uspostaviti ama bas nikakav dijalog koji je usko vezan za Hrista Isusa.

Lazes i sebe i mene i to je kraj.

Svi osecaju postojane Boga i tu ja vise nemam nikakvu dilemu.

Izuzetno je glupo tripovati se da svi ljudi razmišljaju isto kao ti, osećaju isto kao ti, veruju isto što i ti... još gluplje je optuživati ih da lažu kada ti objasne da se tripuješ...

Zamisli kako bi se ti osećao da te neki ateista ubeđuje da lažeš kada kažeš da osećaš Boga? Zamisli koliko malo poštovanja bi imao prema takvom čoveku?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Naravno da nije... opet pogrešno pretpostavljaš, mani se nagađanja, ne ide ti...

Razgovore sa razumnim ljudima koji su različiti od mene...

Drži se ti pričanja o veri pošto kad god nešto zaustiš o ateistima promašiš potpuno...

Izuzetno je glupo tripovati se da svi ljudi razmišljaju isto kao ti, osećaju isto kao ti, veruju isto što i ti... još gluplje je optuživati ih da lažu kada ti objasne da se tripuješ...

Zamisli kako bi se ti osećao da te neki ateista ubeđuje da lažeš kada kažeš da osećaš Boga? Zamisli koliko malo poštovanja bi imao prema takvom čoveku?

:ovek ispalo je da sam ja tebe napao el da?

Но да не улазимо у то .... Опрости ако сам те увредио није била намера да пљунем већ да јасно искажем оно што свим срцем верујем.

Нема створеног да не осећа Створитеља. То не постоји код мене разумеш?

Отац разуме Сина,од Оца је.

Код мене више нема никакве дилеме Творевина је од Створитеља који је наш Отац а ми по Благодати Његови Синови. Немам више никакву дилему да је Створитељ Личност и да има непрекидан и активан однос према свој Творевини а поготово према човеку.

Био човек атеиста или не, за мене је то потпуно не важно,јер Бога по природи осећају сви.

Праштај ако те моја вера вређа,не видим где би могло то некога да удари.

А ако ти је проблем што сам рекао да лажеш,да Бога не осећаш нисам мислио да ти лупим шамар него сам хтео једну врсту радикалнијег покрета јер ми је не замисиво да и ђаво зна за постојање Бога а људи јоцк. Није ми јасан јоцк.

Подели на овим сајтовима

:ovek ispalo je da sam ja tebe napao el da?

Но да не улазимо у то .... Опрости ако сам те увредио није била намера да пљунем већ да јасно искажем оно што свим срцем верујем.

Nisi me uvredio, samo sam pokušao da ti objasnim da je to što si napisao netačno, ružno i glupo... i još gore je ako to "svim srcem veruješ"...

Нема створеног да не осећа Створитеља. То не постоји код мене разумеш?

Razumem da to ne postoji "kod tebe"... samo ti ne razumeš da to postoji kod drugih...

Био човек атеиста или не, за мене је то потпуно не важно,јер Бога по природи осећају сви.

Ja ti kao ateista kažem da ga ne osećam ni najmanje... a ti kako hoćeš...

Ne vređam se, nemam ja ništa ni loše ni dobro od toga što se ti tripuješ da znaš šta drugi osećaju bolje od njih samih...

Подели на овим сајтовима

Nisi me uvredio, samo sam pokušao da ti objasnim da je to što si napisao netačno, ružno i glupo... i još gore je ako to "svim srcem veruješ"...

Razumem da to ne postoji "kod tebe"... samo ti ne razumeš da to postoji kod drugih...

Ja ti kao ateista kažem da ga ne osećam ni najmanje... a ti kako hoćeš...

Ne vređam se, nemam ja ništa ni loše ni dobro od toga što se ti tripuješ da znaš šta drugi osećaju bolje od njih samih...

Види човек, да ти приближим нешто у животу.... Оца осећају сви а то није трип, то је она лампица која се упали мало над твојом главом док ми објашњаваш да трипујем. Та лампица за тебе не постоји,премала је и не види се од твојих удова и ега. А за мене је већа од икакве теби познате светлости и не одлази од мене. Нек остане трип и дебилитет ова моја лампа у твом срцу,не бригам се. 

У мојој малој планети Оца осећају сви. Ја знам да је теби тешко признати постојање Бога и то поштујем. Ту слабост ја немам.

Ја овим не улазим у твоју главу нити би ми ти то допустио па све и да ја то јако хоћу. Тако да се не трудим.

Али мој Бог је Отац свих људи,неко не жели да зна за њега и то је његова ствар,још ако је и себе убедио да Отац, Бог не постоји заиста му се чини како га ни у глави (уму) нема.

Мој Бог је Отац а прави Отац не може бити Истински Отац ако га створени човек не осећа,него је негде замишљен и имагинаран,далеко од своје Творевине и дела Спасења који усиновљава све људе без обзира на заслугу.

Ја имам однос са Богом,жив однос. Бог је за све исти.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...