Jump to content

Зашто јога смета Православној Цркви?

Оцени ову тему

Препоручена порука

U drevnim afričkim plemenima su sprovodili obrezivanje žena i muškaraca (ubadanjem, spaljivanjem, sečenjem i komadanjem ) različitim komadima oštrog kamenja koji su bili toliko prljavi da su često dobijali infekciju i umirali. Tako da onda možemo da vidimo koliko su afrička plemena pouzdana.

• Волим 1

Turn on, tune in, drop out

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Мене занима Раскољникове,како и где си се ти бавио зеном.Овде видим углавном пишеш о јоги,тантра јоги,тантрички секс и тако то.Али како си се ти то бавио зеном,интересује ме,па ако би могао коју о томе...

Nosim vodu,cepam drva,kako divno,kako sjajno...

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Ne verujem u čakre, ne verujem u meditaciju, ne verujem ni u kakve te hindu- buda gluposti i ne zanimaju me. Drugarica i ja rekreativno radimo jogu, fizički nam veoma prija, možemo bez problema da vežbamo po dva sata jer se ne umaramo kao kod gimnastike ili tako nečega, pa moramo da pauziramo na svakih 15 minuta. Opasnosti od povrede nema, jer imamo knjigu- joga za početnike, pomoću koje pratimo vežbe. Religijski deo joge me ama nikako ne zanima niti imam u planu da bilo koji minut svog života potrošim na to.

Turn on, tune in, drop out

Подели на овим сајтовима

joga i sve ostale kvazi duhovnosti su pokusaj dostignuca obozenja samo sopstvenim delovanjem i silama, a to je nemoguce, moze da se ode samo u neki privid ili totalno zastranjenje

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Pomaže Bog!

Jogu radim (mislim na vežbe ili asane kako se to na Sanskritu kaže) evo već tri godine i mogu je preporučiti svima koji recimo imaju problem sa išijasom kao ja, a pritom zbog prirode posla puno vremena provode sedeći. Išla sam i na fizikalnu terapiju i vežbe koje su mi tamo preporučili su upravo te koje ja praktikujem, a i Dr me je podržala u praktikovanju joge i pored toga preporučila i plivanje. Dakle, joga Vašem fizikusu može samo da donese dobro. O duhovnoj praksi Indije i o jogi u tom kontekstu znam malo, tj. onoliko koliko opšta kultura nalaže. Niko nije sektaš ukoliko je obrrazovan, zar ne? Ono što je za diskusiju je ustvari motiv zašto neko kreće da se bavi jogom, a kasnije beži od toga u neku krajnost kao da je i samo pominjanje reči nešto strašno. Puno (naročito mladih) ljudi zainteresovano je za mistiku, okultizam i sl. stvari i onda i jogom počinju da se bave tražeći nešto misteriozno u tome. E to već može da bude problem.

Ja verujem u jednog Boga Oca..., tako je bilo i biće.

Подели на овим сајтовима

Mislim da je sa Jogom problem kada se dođe do meditacija i tog duhovnog plana,kao što je slučaj sa paralelom istočnjačke borilačke veštine i duhovnost koja ih prati.

Obzirom da su Hrišćani uvek imali tendenciju da zadrže formu a promene suštinu,mislim da se možete baviti vežbama ,koje su prepoznatljive kao joga i da u sebi izgovarate Isusovu molitvu :)

Ivana ,dobrodošla na forum :)nasznak

Подели на овим сајтовима

• 6 months later...

Volela bih, nisam sigurna dok sam procesljavala po predhodnim objavama da sam naletela na to objasnjenje, da mi neko objasni i ukaze na potencijalne opasnosti solarne joge ili sungeizinga. Radi se o sve vise popularnoj tehnici gledanja(buljenja) u sunce. Pocinje se sa 10 sekundi(u sigurnim satima, kada sunce nije previse jako, u zoru ili pred zalazak), i svakim sledecim gledanjem se vreme gledanja povecava za jos 10sekundi, da bi se doslo vremenom do citavih 45minuta gledanja u sunce. Zanimljiva mi je ova pojava, posto se neki moji prijatellji ovim bave i tvrde kako je odlicna tehnika, kako se osecaju mnogo zdravije, kako mogu da pamte snove itd. Dobro oni su pocetnici, moja drugarica je stigla do 8og minuta, dok neki iskusni svedoce kako su uspeli da se izlece od hronicnih oboljenja i ono sto me tu najvise zabrinjava je prestanak uzimanja hrane i vode, kod onih koji su stigli do 45og minuta, guru Hiran Ratam Maneng koji ovo siri po svetu ne jede i nepije vodu vec godinama (????). Takodje, praktikanti su uvereni da je ove tehnika bezlazena, sta vise veoma korisna i delotvorna, za nju vam ne treba ucitelj, nikom ne placate da je upraznjavate i mozete je primenjivati kad god vi to pozelite. Ako se neko razume u ovu tehniku ili ima neke podatke o njenim stetnostima neka  mi odgovori, zanima me kakav stav prema ovoj nazove i ''bezazlenoj'' tehnici treba da imaju pravoslavni vernici. Takodje volela bih da imam argumente, da ako je moguce odgovorm neke moje prijatelje od toga. 

Подели на овим сајтовима

obmana je u pitanju, normalno i prirodno gledanje u sunce kad izlazi i zalazi moze se i na pecanju i bez buljenja, to je sasvim dovoljno da ima pozitivan efekat, a od toga praviti religiju i samohipnozu ne valja, veci argumenti ti ne trebaju od toga da samo pogledaju kako je to delovalo na Cybermikana

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Ја сам чула да су мантре имена хиндуистичких божанстава. Не знам да ли неко зна нешто о томе да нам напише, тј, да ли је то тако.

Али за "ом" неће бити да је тако. Мислим да то и није реч, него да се само описно тако представља, са та 2 слова, а у ствари је само једно дугачко дубоким гласом брујање које уколико правилно дишеш (дубоко удишеш на нос, издишеш на малко отворена уста - као и при гимнастици), при брујању хтео не хтео чујеш нешто као отприлике реч "ом" док удишеш и после мало времена издишеш ваздух.

Да ли неко има искуства са тиме, да то потврди или оповргне?

У праву си, јога, као и рецимо кунг фу, има два аспекта. Религијски и "спортски" .. дакле вежбе које служе да би се увежбало дисање, разгибало тело, појачала концетрација - да би се те ствари користиле у религијске сврхе после - религијске медитације и сличне ствари.

А сама медитација, јога или кунг фу... рецимо та "ом" медитација.... ништа конкретно није, обична вежба концетрације. Која се после надограђује на "религијски" аспект.

Слично је нашем "амин". 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

То је исто као када би људи почели да користе клањање намаза у спортске сврхе и да се то популарише, а то што сваки став има своје име тог божанства и што се успут изговарају неке мантре, ма то је ситница.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

То је исто као када би људи почели да користе клањање намаза у спортске сврхе и да се то популарише, а то што сваки став има своје име тог божанства и што се успут изговарају неке мантре, ма то је ситница.

Па није баш тако, лоше поређење. Сигурно знаш људе који раде таи чи или кунг фу, али нису религиозни. Индетично је тако, не знам чему толика фрка међу православцима од медитације и јоге. 

Медитација је смо тешка концетрација то је све. А то на шта се концетришеш зависи од тога хоће ли то имати религијску сврху или не.

Подели на овим сајтовима

нико од хришћана не настоји да у себи понавља "амин" непрекидно

Одакле ти то знаш? Ево ја непрестано понављам амин, али на арапском ... шта сад?

Подели на овим сајтовима

.скини наочаре и погледај ме у очи, па ћу ти можда поверовати... да какво је значење речи амин, на арапском..

ма немој ти мени сад ту да врдаш ... па исто као и на осталим језицима :)

Подели на овим сајтовима

Одакле ти то знаш? Ево ја непрестано понављам амин, али на арапском ... шта сад?

Браво. Не могу да расправљам са људима који појма немају о другим религијама и на све њих гледају престрашено, на све праксе у другим религијама посматрају као служене сатани и отварање душе демонима... 

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...