Jump to content

Који су темељи исламске вере?

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Због одбијања јеврејских заједница да прихвате мухамеда као пророка и посланика Божијег?

Гле овог Александра што нас зеза!  0104_cheesy

Zbog potištenosti što se Meka nalazi u rukama idolopoklonika,prosto je žudio za Kabom i želio je da to bude kibla muslimana, i ta odredba je izrečena kur`anskim tekstom,to je ujedno bio nagovještaj da će se uskoro vratiti u Meku.
Ок...ако ти желиш да верујеш у то,нека ти буде. 0104_cheesy
eh..budi konstruktivniji, nisi se juče vratio iz 600-te godine 0203_cool
Подели на овим сајтовима

• Одговори 144
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Због одбијања јеврејских заједница да прихвате мухамеда као пророка и посланика Божијег?

Zbog potištenosti što se Meka nalazi u rukama idolopoklonika,prosto je žudio za Kabom i želio je da to bude kibla muslimana, i ta odredba je izrečena kur`anskim tekstom,to je ujedno bio nagovještaj da će se uskoro vratiti u Meku.
eh..budi konstruktivniji, nisi se juče vratio iz 600-te godine 0203_cool
Мене не инетересује "ретуширање" историје...то остављам вама "конструктивнима".  0104_cheesy

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

A i da se pokazu istinski vjernici.Jer bilo ih je koji su glumili da su vjernici a Allah swt jeondanaredio da se okrenu prema Meki/Kabi pa su mnogi onda pokazali svoje pravo lice

Подели на овим сајтовима

eh..budi konstruktivniji, nisi se juče vratio iz 600-te godine 0409_feel
Мене не инетересује "ретуширање" историје...то остављам вама "конструктивнима".  0104_cheesy
Zanimljiva vaša tvrdnja Solomone, ali imate pravo mi vas slušamo!Samo nekako čudno,Ako kažemo mi nismo srbi vi nam ne vjerujete, ako kažemo mi govorimo Bosanskim jezikom vi nam ne vjerujete, ako kažemo da je Biblija iskrivljena vi nas optužujete za bogohuljene a u istom momentu dajete prizvoljnu konstataciju i sebi nekakvo pravo da tumačite islam onako kako vam odgovara a mi to ne kažemo da je bogohuljenje! Mi to nekažemo da je to bogohuljenje jer govorite iz neznanja o islamu.O krščanstvu znate učili ste ali o islamu možete sjesti u klupu da učite o našoj vjeri od nas a ne vaših islamofobičara.Ja kažem da nepoznajem krščanstvo kao što ga vi poznajete,ali vi takođe neznate o islamu osim rekla i kazala.Ako hoćete o bilo kojoj temi da pišemo ja sam spreman, ali o islamu nemožete govoriti sa stanovišta nekog učenjaka jer to niste!Vi imate znanje o vašoj vjeri, a vaša vjera nije islam ona je krščanstvo!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Ја засигурно не знам куран,хадисе и сунет напамет,али знам сасвим довољно о вашој религији из дугогодишњег и солидног познавања ваших списа,из саме историје и књига људи који су писали о исламу,мухамеду и врсни су познаваоци истог,као и из свега другог што сам проучавао а везано је за ислам,те ми је све то,као сасвим довољно,кристално јасно посведочило природу,позадину и циљ ваше религије.

Под два,имам права на основу свог знања да мислим шта мислим,да сматрам да непрекидно вршите историјске и моралне "козметичке захвате" на мухамедовој личности и мухамедовој историји,а ако ти се то не свиђа,твој проблем.Назвати моје мишљење или свако друго које се коси са "недодирљивим" кураном, "исламофобским" само зато што га имам(о) је некоректно како према мени и тако и према осталима и тотално мења моје мишљење о теби...притом када се захтева бико какав аргумент са ваше стране о мухамеду и исламу уопште, ви нам набијате под нос у век једно те исто..."куран" и хадисе! Какав куран,какви хадиси? Они нама не представљају апсолутно никакав објективан и валидан доказ било чега,јер не очекујемо било какав критички приступ према мухамеду,његовом животу и његовој религиозној идеји,са те стране,већ само непрекодно мантрање хвалоспева о "његовој пророчкој узвишености" и "савршености курана".

Најлакше је све и свакога,ма колика имали знања,искуство и познавали ваш свет,који се не уклапају у "мухамедову визију" ,назвати "исламофобима",али је суштински то патетично и вређа како интелект саговорника,тако и обезвређује њихово време које испада,да у разговору са вама,троше узалуд.

Молим те,заобиђи ме са расправом,важи?

...и још нешто...престани да опомињеш људе на овом форуму "шта смеју а шта не",у реду?

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Енизе, ако мислиш да ми хришћани баш ништа о Исламу не знамо, вараш се. Мени тај твој наступ више изгледа као покушај да ућуткаш саговорника који има довољно знања да одговори.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Najkraće moguće:

Imanski šarti/stubovi pripadnosti islamu:

* 1 Amentu-Billahi - Ja vjerujem u Allaha

* 2 Ve Melaiketihi - Ja vjerujem u Božje meleke(anđele)

* 3 Ve Kutubihi - Ja vjerujem u Božje kitabe(knjige)

* 4 Ve Rusulihi - Ja vjerujem u Božje poslanike

* 5 Vel-Jevmil-Ahiri - Ja vjerujem u Sudnji dan

* 6 Ve Bil-Kaderi Hajrihi Ve Šerrihi Minellahi Teala- Vjerujem da sve što se događa, događa se Božijim određenjem

Slažem se sa ovim !

Omer ibn Hattab, r.a. pripovijeda: "Jednog dana smo sjedili kod Allahovog Poslanika s.a.v.s., te se iznenada pojavi jedan čovjek izuzetno bijele odjeće, jako crne kose, bez ikakvih znakova putovanja na sebi, a niko od nas ga nije poznavao. Približi se Allahovom Poslaniku s.a.v.s. i sjede pored njega tako što je prislonio svoja koljena uz njegova i svoje ruke stavio na njegove noge i potom reče:

"O Muhammede, obavijesti me o Islamu!" Allahov Poslanik s.a.v.s. mu reče:"Islam je da posvjedočiš da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov Poslanik, da obavljaš namaz, da daješ zekat (milostinju), da postiš ramazan i da hodočastiš Bejtullah, ako si u mogućnosti."

dakle:

1. Šehadet

2. Namaz

3. Post

4. Zekat

5. Hadždž (hodočašće u Meku)

Tempo pisanja na ostalim temama je prebrz..ništa ne mogu da pohvatam kako treba, pa evo da da napišem ovdje koju...

Је л'  се ово "ако си у могућности" односи само на ходочашће, или на све?

Пише се пуно, свима је ово интересантно. ретко да где може да се разговара у миру и без вређања, зато људи воле да питају.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Енизе, ако мислиш да ми хришћани баш ништа о Исламу не знамо, вараш се. Мени тај твој наступ више изгледа као покушај да ућуткаш саговорника који има довољно знања да одговори.

Imate pravo na mišljenje!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Imate pravo na mišljenje!
ali to mi nije bio cilj!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Ја засигурно не знам куран,хадисе и сунет напамет,али знам сасвим довољно о вашој религији из дугогодишњег и солидног познавања ваших списа,из саме историје и књига људи који су писали о исламу,мухамеду и врсни су познаваоци истог,као и из свега другог што сам проучавао а везано је за ислам,те ми је све то,као сасвим довољно,кристално јасно посведочило природу,позадину и циљ ваше религије.

Под два,имам права на основу свог знања да мислим шта мислим,да сматрам да непрекидно вршите историјске и моралне "козметичке захвате" на мухамедовој личности и мухамедовој историји,а ако ти се то не свиђа,твој проблем.Назвати моје мишљење или свако друго које се коси са "недодирљивим" кураном, "исламофобским" само зато што га имам(о) је некоректно како према мени и тако и према осталима и тотално мења моје мишљење о теби...притом када се захтева бико какав аргумент са ваше стране о мухамеду и исламу уопште, ви нам набијате под нос у век једно те исто..."куран" и хадисе! Какав куран,какви хадиси? Они нама не представљају апсолутно никакав објективан и валидан доказ било чега,јер не очекујемо било какав критички приступ према мухамеду,његовом животу и његовој религиозној идеји,са те стране,већ само непрекодно мантрање хвалоспева о "његовој пророчкој узвишености" и "савршености курана".

Најлакше је све и свакога,ма колика имали знања,искуство и познавали ваш свет,који се не уклапају у "мухамедову визију" ,назвати "исламофобима",али је суштински то патетично и вређа како интелект саговорника,тако и обезвређује њихово време које испада,да у разговору са вама,троше узалуд.

Молим те,заобиђи ме са расправом,важи?

...и још нешто...престани да опомињеш људе на овом форуму "шта смеју а шта не",у реду?

Sve si ti ovo dobro rekao( ako smijem na "ti",upozorite molim lijepo)i meni je takođe kristalno jasno da je za tebe posljednja Božija objava samo jedno štivo koje treba znati zbog historijske činjenice. Isto tako znam da ti takođe ništa ne znači ni Muhamed s.a.v.s koji je Pečat svih Božijih poslanika( ačinjenica je da "još" nema da se pojavio neki,a to govori u prilog da doista i jeste zadnji) i to je ,normalno, tvoja spoznaja,i vjeruj da to poštujem. Ovdje i jesmo da jedni druge shvatamo ma kakvi da jesmo,ali i da se takmičimo u činjenju dobra.

Ma kakve sada, iz ovog ugla, pravili konstrukcije prema čovjeku koji je od Boga poslan i nadahnut,pa i da me ubijedite u neke stvari znam samo jedno,(a malo prije sam to pisao,pa ću taj tekst i zalijepiti ovdje) da mi je dostavio ono što me čini sretnim i rahat,a evo pročitajte:

Jedna od ljepota islama je i ta da između vjernika i Boga nema posrednika. Pa tu je i ritualno čišćenje vodom dijelova tijela pred obavljanje molitve, koje ima svoju praktičnu a i duhovnu vrijednost.(čistimo se od grijeha i pred Boga izlazimo čisti). Ne klanjamo se kipovima nego direktno Gospodaru , Stvoritelju svih svjetova.

Naš moto i zadatak od Boga je da činimo dobro,a odvraćamo od zla.

Jedina smo zajednica koja se pet puta obavezno moli Bogu i veličamo Ga i slavimo svakog momenta,jer kretanjem Zemlje oko svoje ose uvijek nekome nastupa vrijeme za obavljanje molitve.Tako da nema momenta kada se ne veliča Gospodar , Stvoritelj svih svjetova.

Ukazano nam je od strane Uzvišenog Boga da nam je sotona otvoreni neprijatelj i konstruktor svih zala,a od sotone se utičemo našem Stvoritelju da nas zaštiti.

Ne pravimo kult ličnosti i svi su ljudi isti bez obzira na rasu i boju kože.

Ovo gore nabrojano su prevashodni ciljevi koje  ispunjavamo,a krajnji cilj je steći Božije zadovoljstvo da ne bismo bili od onih koji su propali...

Ovako nešto pričajte o islamu,a kasnije ćemo pričati o  onom  što mislite da je islam a nije.

Mir Božiji s vama...

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

A evo i stihova koji pokazuju kako se vi braco Hriscani treba da molite nasem i vasem Gospodaru.Izvinjavam se sto ih je ovoliko ali zar i  sami ne vidite na kliko mjesta vam stoji kako da se molite!

II Samuel 12:20 - I ustade David sa zemlje, umije se i namaza se, promijeni haljine i otide u kuću Gospodnju, da se pokloni. Kad se je bio vratio u kuću svoju, zaiska da mu donesu da jede. I jeo je.

Izlazak 30:

17 Još zapovjedi Gospod Mojsiju:

18 "Napravi i umivaonicu od mjedi i mjedeno podnožje njezino za umivanje, postavi je između Šatora sastanka i žrtvenika i nalij u nju vode,

19 Da Aron i sinovi njegovi iz nje peru svoje ruke i noge.

20 Neka se peru vodom, da ne umru, kad ulaze u Šator sastanka, ili kad pristupaju k žrtveniku, da služe i da pale žrtvu ognjenu Gospodu.

21 Tada neka tu peru svoje ruke i noge, da ne umru. Ova uredba ima vječnu valjanost za njih, za njega i potomke njegove kroz sve naraštaje."

Izlazak 40:

30 Umivaonicu postavi između Šatora sastanka i žrtvenika i nali u nju vode za pranje.

31 Prali su iz nje sebi ruke i noge Mojsije i Aron i sinovi njegovi.

32 Kadgod bi ulazili u Šator sastanka ili pristupali k žrtveniku, prali bi se, kao što je bio zapovjedio Gospod Mojsiju.

Psalam 63:

1 Bože, ti si Bog moj: Tebe tražim; žedna je tebe duša moja, za tobom čezne tijelo moje u zemlji okorjeloj, suhoj bezvodnoj.

2 Tako sam u svetištu pogledavao za tobom, da vidim sjaj tvoj, slavu tvoju.

3 Jer je milost tvoja više od života; tebi pjevaju slavu usne moje.

4 Tako ću te hvaliti za života svojega, u ime tvoje podizati ruke svoje.

5 Kao mozgom i salom nasitilo se srce moje, tebe slave usta moja usnama punim klicanja.

Psalam 48:

1 Velik je Gospod i dostojan svake slave u gradu Boga našega, na svetoj gori svojoj!

Postanak 17:

1 Kad Abramu bi devedeset i devet godina, javi se Gospod Abramu i reče mu: "Ja sam Bog Svemoćni; hodi preda mnom i budi savršen!

2 I sklopit ću zavjet između sebe i tebe, i dat ću ti veoma mnogobrojno potomstvo."

3 Tada Abram pade ničice na svoje lice, i Bog je s njim govorio ovako:

4 "Evo, ja sklapam zavjet s tobom, i ti ćeš postati otac mnogim narodima.

Brojevi 20:

6 Mojsije i Aron umakoše ispred zajednice k ulazu u Šator sastanka i padoše ničice na svoje lice. Tada im se pokaza slava Gospodnja,

Jošua 5:

13 Kad se Jošua nađe jedanput pred Jerihom, podiže oči i pogleda, a to stoji prema njemu čovjek, koji je držao goli mač u ruci svojoj. Jošua pristupi k njemu i upita ga: "Jesi li naš ili naših neprijatelja?"

14 On odgovori: "Nijesam, nego sam vođa vojske Gospodnje. Upravo dođoh." A Jošua pade na zemlju na svoje lice, pokloni se i zapita ga: "Što ima gospodar moj da kaže slugi svojemu?"

Jošua 7:

6 A Jošua razdrije haljine svoje, baci se pred kovčegom Gospodnjim ničice na svoje lice sve do navečer, on sa starješinama Izraelovim, i posuše prah na glavu svoju.

Ezekiel 9:

8 Kada su tako ubijali i ja bio ostao sam, tada padoh na lice svoje i povikah: "Ah, svemogući Gospode, hoćeš li zatrti sav ostatak Izraelov, kad tako izasipaš gnjev svoj na Jerusalem?"

Postanak 24:

51 Eto, Rebeka je pred tobom; uzmi je pa idi, da bude žena sinu gospodara tvojega, kao što je odredio Gospod!"

52 A kad je čuo sluga Abrahamov pristanak njihov, baci se ničice pred Gospodom sve do zemlje.

II Ljetopisi 7:

3 Kad svi sinovi Izraelovi vidješe, kako oganj i slava Gospodnja siđoše na hram, prignuše se licem k zemlji na kameni pod, pokloniše se Gospodu i slavili su ga: "Dobrostiv je on, i vječno traje milost njegova."

Nehemija 8:

6 I Ezra reče molitvu hvale u čast Gospodu, Bogu velikomu. Sav narod odgovori: "amen, amen!" I podigoše ruke svoje, prignuše se tada i pokloniše se Gospodu licem do zemlje.

I Kraljevima 18:

39 Kad to vidješe svi ljudi, baciše se ničice na svoje lice i povikaše: "Gospod je pravi Bog, Gospod je pravi Bog!"

...........................

41 Potom reče Ilija Ahabu: "Idi gore, jedi i pij, jer čujem već hujanje dažda"

42 Ahab ode gore, da jede i da pije. A Ilija se pope navrh Karmela, prignu se k zemlji i skrije lice svoje među koljena.

Psalam 95:

4 U njegovoj su ruci temelji zemaljski, vrhunci gorski njegovi su.

5 Njegovo je more, on ga je stvorio i kopno koje njegove ruke načiniše.

6 Dođite, poklonimo se i padnimo ničice; kleknimo pred Gospodom, koji nas je stvorio!

7 Jer je on Bog naš, a mi smo narod, što ga on pase, ovce pasle njegove. I danas - o da biste ipak poslušali glas njegov!

Psalam 22:

28 Jer je Gospodu kraljevstvo, on je vladalac narodima.

29 Pred njim će samo pasti oni, svi će se knezovi zemaljski pokloniti pred njim, svi koji silaze u prah

30 Njemu, koji predade život svoj, služit će potomstvo.

Suci 13:

19 Nato Manoah uze jare i prinos i žrtvova Gospodu na hridini. Tada se dogodi čudo, a Manoah i žena njegova gledali su.

20 Kad se je naime podizao plamen sa žrtvenika k nebu, podiže se Anđeo Gospodnji u plamenu žrtvenika Kad to vidješe Manoah i žena njegova, padoše ničice na zemlju na svoje lice.

21 I Anđeo se Gospodnji ne javi više mužu i ženi njegovoj. I spoznade Manoah, da je to bio Anđeo Gospodnji,

I Samuel 20:

41 Kad je bio sluga otišao, diže se David u pozadini, baci se ničice na zemlju na lice i pokloni se tri puta. Potom se poljubiše, i plakali su, privijeni jedan uz drugoga; osobito je David plakao vrlo gorko.

Matej 26:

38 On im reče: "Žalosna je duša moja do smrti; ostanite ovdje bdijte s menom!"

39 I otide malo dalje, pade ničice na svoje lice, i pomoli se: "Oče moj, ako je moguće, neka me mimoiđe čaša ova! Ali ne kako ja hoću, nego kako ti hoćeš."

Matej 17:

6 Kad to čuše učenici, padoše vrlo uplašeni ničice na svoje lice.

Otkrivenje 7:11

11 I svi anđeli stajahu oko prijestolja i starješina četiri bića, i padoše na lice pred prijestoljem, i pokloniše se Bogu

Подели на овим сајтовима

Опет цитирате нешто из друге руке, без провере и разумевања. То што си цитирао део је Мојсијевог Закона - Старог Завета који је Господ учинио са Израелцима:

"1. И Мојсије сазва сав народ Израиљев, и рече им: Чуј Израиљу уредбе и законе, које ћу данас казати да чујете, да их научите и држите их и творите.

2. Господ Бог наш учини с нама завет на Хориву.

3. Није с оцима нашим учинио тај завет, него с нама, који смо данас ту сви живи."

(5.Мојсијева 5)

Ми хришћани нисмо Израелци и то се на на нас не односи.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Опет цитирате нешто из друге руке, без провере и разумевања. То што си цитирао део је Мојсијевог Закона - Старог Завета који је Господ учинио са Израелцима:

"1. И Мојсије сазва сав народ Израиљев, и рече им: Чуј Израиљу уредбе и законе, које ћу данас казати да чујете, да их научите и држите их и творите.

3. Није с оцима нашим учинио тај завет, него с нама, који смо данас ту сви живи."

(5.Мојсијева 5)

Pa eto dobro. I to je tvoje pravo...ne mora da se na tebe odnosi ako nećeš...

Ali, je li da nisi opet razumio ili nisi htio razumjeti ono što sam rekao?

Jevreji se klanjali Stvoritelju,Gospodu,pa jedne zaobišlo(Zašto??),a trećima ponovljeno i obavezno?

Šta tu ne štima? Meni je čast i zadovoljstvo ničice pasti onom Koji me stvori i Koji mi udahnu  život u ovo prolazno tijelo,koje do svršetka ovog prolaznog života treba da se klanja Stvoritelju da bih zaslužio Njegovo zadovoljstvo...

O tome ja...

P.S.

Ali, normalno uz činjenje dobra i upućivanja na dobro,i odvraćanja od zla i ukazivanja na isto.

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

(5.Мојсијева 5)

Ja stvarno vise ne znam sta vi slijedite:Stari ili Novi Zavjet ili Sveta Predanja?Isus je dosao"daispuni Zakon" i slijedio je Stari Zavjet a vi ?A kazete da slijedite Isusa.Pa sta sad slijedite.Odlucite se vise da znamo kako da razgovaramo.

A sta ste vi bili prije nego sto je Isus dosao kao Poslanik? Hriscani?ili Jevreji?Pa Isus je dosao"izgubljenim ovcama Izraela".

I ne preskaci Novi Zavjet i molitve

On je molio u svako doba dana. Molio je u rano jutro ( usp. Mk 1, 35; Lk 4, 42), kasno navečer (usp. Mt 14, 23; Mk 6, 46-47; Iv 6, 15) i cijelu noć (usp. Mk 14, 32). Kada pogledamo mjesta koja je Isus odabirao za molitvu vidjet ćemo da su i ona bila različita. Molio je u gori (usp. Mt 14, 23; Mk 6, 46), na samotnim mjestima (usp. Lk 5, 16; Mk 1, 35), na obali rijeke (usp. Mt 3, 13; Mk 1, 9-11; Lk 3, 21-22).

Isus je kroz molitvu slavio Oca (usp. Lk 10, 21; Mt 11, 25), molio za Božju mudrost i otkrivenje Božjeg plana (usp. Lk 6, 12-16), tražio snagu i jakost u molitvi (usp. Lk 22, 39-44). On je u molitvi govorio Bogu i slušao Boga (usp. Lk 9, 31; Lk 22, 42). U molitvi je izlijevao svoje srce Bogu.

I odlucite se vise sta slijedite.Ne moze to sad ovako sad onako.Prorocanstva sliejdite iz Starog Zavjeta a molitve ne slijedite.Kako to?

A ne zaboravite molitve Isusa u Novom Zavjetu

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...