Срђан Шијакињић Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 nebih ja dovodio u pitanje ucenja svetih otaca... Свети Оци имају различита учења, далеко од тога да су сви о свему исто размишљали. Питање апокатастазе је као што поменух добар пример. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 "Чињеница је да ПЦ не сматра РКЦ јеретичком". Чињеница је да постоји много сабора ПЦ, као што сам навео, који римокатоличко учење сматрају јересју. И чињеница је да многи свети оци то потврђују, од Григорија Паламе до данас. Тако да не знам на чему засниваш своју тврдњу На основу држања данашње ПЦ према РКЦ. Или је сматрају за хришћанску Цркву или се њихово понашање према РКЦ не може објаснити сем лицемерјем или чак и одступањем од одлука ПЦ. Мислим наравно на све епископе и патријархе који у име својих Цркава на РКЦ не гледају као на јеретичку већ као на Цркву која има апостолско наслеђе. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GresanCovek Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Katolik ne moze biti pravi Katolik ako ne priznaje dogme Katolicke crkve i ako ne priznaje papu. Ako obaci dogme i to kaze na svojoj ispovesti, najverovatnije ce prvo pokusati da ga preobrate, a ako to ne uspe, bice ekskomuniciran. Zasto mislite da cela Latinska Amerika ne moze biti u zabludi i otici u pakao? Pa ceo svet je bio u zabludi pre Nojevog potopa i svi su stradali. Da li se neko, osim Noja i njegove porodice, spasao i nalazi u raju? Ne bih rekao. Kada Katolik cita Pravoslavni Simvol Vere, on ispoveda veru po Pravoslavlju i odbacuje dogmu filioque, a istovremeno je pripadnik Katolicke vere. Za papu koji cita Pravoslavni Simvol vere, a sam se zalaze za dogme Katolicke vere, ovo moze vise liciti na licemerje, dok prosecan vernik mozda to moze uraditi iz neznanja. A Katolicanstvo je vise papizam nego Hriscanstvo. Ljude su mucili i spaljivali na lomaci kroz istoriju jer nisu priznavali papu, a ne Hrista, a da ne govorim o skorasnjim dogadjajima na nasim prostorima za vreme II sv. rata i za vreme raspada SFRJ, ciji smo i svedoci. Procitajte knjigu Magnum Crimen od Viktora Novaka, koji je bio akademik i rimokatolicki svestenik. Danas je politika ekumenizma dosta zastupljena i u nasoj Crkvi, zato se niko javno ne izjasnjava protiv Rimokatolika. A opet, zasto papa ne dolazi u Beograd? Jos je patrijarh German rekao da je papi jedini put do Srbije preko Jasenovca, pa ni jedan papa do sada od II sv. rata nije posetio Jasenovac da se pokloni zrtvama tamo. ... Pricesce bez posta i ispovesti, pogotovo za osobu koja je fizicki zdrava, se smatra nedostojnim i navlaci Boziji gnev, a ne spasenje. Mozda nije uslov za ljude koji redovno poste svaki post, ispovedaju se i pricescuju se, ili za tesko bolesne. Moj prijatelj je otisao u manastir Hilandar na jedan dan, i isao je ciljano da se ispovedi i nisu hteli da ga prime na ispovest i pricest jer nije postio na vodi bar 1 dan pre nego sto je dosao. Pozdrav i svako dobro! emilija and Gresni rab Boziji је реаговао/ла на ово 2 Христос је основао Једну Цркву (а не цркве), коју ни врата пакла неће надвладати. Само је Православна Црква Jеднa, Света, Саборна и Апостолска. Друге, које себе називају црквама, нису цркве, већ ђавољи кукољ међу пшеницом и зборишта ђавола. Преподобни Лаврентије Черниговски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Свети Оци имају различита учења, далеко од тога да су сви о свему исто размишљали. Питање апокатастазе је као што поменух добар пример. Zar nije apokatastaza osuđena kao jeres na 5.Vaseljenskom Saboru? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gresni rab Boziji Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Свети Оци имају различита учења, далеко од тога да су сви о свему исто размишљали. Питање апокатастазе је као што поменух добар прим Ali su u oceni da je Katolicka crkva jereticka svi slozni Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 nema nam brata Zayrona da se ukljuci u raspravu dali je jeretik ili nije Neboj se, Zayron motri dan i noć na Raba mnogogrešnog, pregrešnog i najgrešnijeg i streži ga i čuva kao svoje oko u glavi, kao pripadnika sestrinske nam hrišćanske Crkve: Dakle najviši predstavnici pravoslavlja i katoličanstva su potpisali sljedeće: A. They regret the offensive words, the reproaches without foundation, and the reprehensible gestures which, on both sides, have marked or accompanied the sad events of this period. http://w2.vatican.va/content/paul-vi/en/speeches/1965/documents/hf_p-vi_spe_19651207_common-declaration.html To u praksi znači: Od 7.12.1965. eventualne dogmatske i ostale vjeroučne razlike u medjucrkvenom ophodjenju nećemo i ne budemo ih više nazivati "jeresima" ili sličnim neprikladnim nazivima već vjeroučnim razlikama i radićemo cestom ekumenskih dijaloga na usaglašivanju učenja i minimalizaciji tih razlika obostrano i zajedno a važi to recipročno za obe strane i za KC i za PC. http://www.vatican.va/roman_curia/pontifical_councils/chrstuni/ch_orthodox_docs/rc_pc_chrstuni_doc_19671028_athenagoras-i-paul-vi_en.html lab_man, Срђан Шијакињић and Gresni rab Boziji је реаговао/ла на ово 3 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Zasto mislite da cela Latinska Amerika ne moze biti u zabludi i otici u pakao? Pa ceo svet je bio u zabludi pre Nojevog potopa i svi su stradali. Da li se neko, osim Noja i njegove porodice, spasao i nalazi u raju? Ne bih rekao. Опрости/ те на личном тону, али после прочитаног поста са теме о ХИВу у коме си/ сте показали да сте човек од струке и научног, здраворазумског размишљања, занимљиво ми је откуд безрезервна вера у дословност приче од потопу, када ниједно научно откриће не указује на то да се глобални потоп икада заиста догодио? Друга ствар, какав би то Добри и Савршени Бог био који би створио свет у коме ће већина људи да заврши у вечним мукама? А у историји и дан данас, хришћани не чине можда ни неколико процената у односу на све људе који су икада живели... Зар однос Бога и света не прелази однос Бога и хришћана, када узмемо у обзир колико је много људи живело а да никад нису чули за Христа. A Katolicanstvo je vise papizam nego Hriscanstvo. Ljude su spaljivali na lomaci kroz istoriju jer nisu priznavali papu, a ne Hrista, a da ne govorim o skorasnjim dogadjajima na nasim prostorima za vreme II sv. rata i za vreme raspada SFRJ, ciji smo i svedoci. Зар није било блиставих ликова и у РКЦ? Зар један Тома Аквински, један Фрања Асишки, па онда и шире, протестанти Кјеркегор, Карл Барт итд. итд. нису били светли ликови, инспирисани Христом? Danas je politika ekumenizma dosta zastupljena i u nasoj Crkvi, zato se niko javno ne izjasnjava protiv Rimokatolika. Онда испада да је ПЦ у положају који би се могао назвати и неканонским и нецрквеним. Што би значило да је цела или бар у великој већини, ПЦ одсупила са правог пута и пала у заблуду. Али знамо да није могуће да ПЦ буде у заблуди око питања вере, зар не... Pricesce bez posta i ispovesti, pogotovo za osobu koja je fizicki zdrava, se smatra nedostojnim i navlaci Boziji gnev, a ne spasenje. Mozda nije uslov za ljude koji redovno poste svaki post, ispovedaju se i pricescuju se, ili za tesko bolesne. Moj prijatelj je otisao u manastir Hilandar na jedan dan, i isao je ciljano da se ispovedi i nisu hteli da ga prime na ispovest i pricest jer nije postio na vodi bar 1 dan pre nego sto je otisao. Дакле сви они свештеници који дају благослов за причешће без поста и исповести греше? Како то да постоји причешће и ван поста? Како то да се свештеници причешћују на свакој Литургији? Како то да се причешће даје сва три дана Васкрса, Божића итд... verum est in beer and Жика је реаговао/ла на ово 2 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gresni rab Boziji Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 пет нисам добио одговор. Који је то Сабор на коме су биле све помесне православне Цркве осудио римокатолике као јеретике? Да ли у канонима православне цркве стоји да су католици јеретици? Маните ме тога што су неки састанци били одржавани, где је 2 или 3 помесне цркве осудило деловања католика, него је важан Васељенски ниво. А свети оци нису Сабор. Veliki raskol je oznacio kanonsko odvajanje i prekid liturgiske zajednice izmedju Rimokatolicke crkve i Pravoslavne crkve 1054 godine. Nakon raskola crkva je podeljena na katolicku crkvu sa centrom u Rimu i na Pravoslavnu crkvu sa centrom u Carigradu... Osnova sukoba su lazna ili jereticka ucenja Rimokatolicke crkve o Papskoj nepogresivosti, svetim tajnama,filiokvama cistilistu,itd... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Zar nije apokatastaza osuđena kao jeres na 5.Vaseljenskom Saboru? Оригенова варијанта да, мада је Петар једном давно писао да постоје неки извори који кажу да сабор на коме је осуђена уопште није био васељенски али небитно... Има сјајан текст који говори о апокатастази код св. Максима и св. Григорија Ниског, ако те занима прочитај: https://www.pouke.org/out.php?url=http%3A%2F%2Fwww.verujem.org%2Fteologija%2Fandreopulos_apokatastaza.htm&type=1&id=228&cid=23 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Neboj se, Zayron motri dan i noć na Raba mnogogrešnog, pregrešnog i najgrešnijeg i streži ga i čuva kao svoje oko u glavi, kao pripadnika sestrinske nam hrišćanske Crkve: Dakle najviši predstavnici pravoslavlja i katoličanstva su potpisali sljedeće: A. They regret the offensive words, the reproaches without foundation, and the reprehensible gestures which, on both sides, have marked or accompanied the sad events of this period. http://w2.vatican.va/content/paul-vi/en/speeches/1965/documents/hf_p-vi_spe_19651207_common-declaration.html To u praksi znači: Od 7.12.1965. eventualne dogmatske i ostale vjeroučne razlike u medjucrkvenom ophodjenju nećemo i ne budemo ih više nazivati "jeresima" ili sličnim neprikladnim nazivima već vjeroučnim razlikama i radićemo cestom ekumenskih dijaloga na usaglašivanju učenja i minimalizaciji tih razlika obostrano i zajedno a važi to recipročno za obe strane i za KC i za PC. http://www.vatican.va/roman_curia/pontifical_councils/chrstuni/ch_orthodox_docs/rc_pc_chrstuni_doc_19671028_athenagoras-i-paul-vi_en.html И шта ћемо сад? Шта нам остаје? да кажемо да ПЦ не сматра РКЦ јеретичком (и да се сложимо са Васељенским и другим патријарсима) или да кажемо да пастири ПЦ греше и да се понашају нецрквено, да ПЦ греши у односу према РКЦ? Питање није за Зајрона, наравно... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gresni rab Boziji Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Od 7.12.1965. eventualne dogmatske i ostale vjeroučne razlike u medjucrkvenom ophodjenju nećemo i ne budemo ih više nazivati "jeresima" ili sličnim neprikladnim nazivima već vjeroučnim razlikama i radićemo cestom ekumenskih dijaloga na usaglašivanju učenja i minimalizaciji tih razlika obostrano i zajedno a važi to recipročno za obe strane i za KC i za PC. Neverujem da su te odluke u duhu svetog Pravoslavlja i istine, jer nas je sveti Marko Efeski ucio da bezimo od Papista kao sto se bezi od zmije A da je Zapadna crkva Pseudocrkva i da nisu nista drugo nego jeres ucio nas je sveti Justin celiski Zayron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Опет нисам добио одговор. Који је то Сабор на коме су биле све помесне православне Цркве осудио римокатолике као јеретике? Да ли у канонима православне цркве стоји да су католици јеретици? Маните ме тога што су неки састанци били одржавани, где је 2 или 3 помесне цркве осудило деловања католика, него је важан Васељенски ниво. А свети оци нису Сабор. А шта је Фотијев Сабор одржан у 879-880? Разбојнички сабор? Е вала није! Овај Сабор је 8. Васеленски сабор, на који су за јерес проглашени и папски примат и Филиокве. Разбојнички су сви сабори на који су хтели да склоне светог патријарха Фотија. Разбојници су они који су свргнули са трона архиепископа Методија Моравски. Gresni rab Boziji је реаговао/ла на ово 1 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Neverujem da su te odluke u duhu svetog Pravoslavlja i istine, jer nas je sveti Marko Efeski ucio da bezimo od Papista kao sto se bezi od zmije A da je Zapadna crkva Pseudocrkva i da nisu nista drugo nego jeres ucio nas je sveti Justin celiski A recimo Sveti Maksim ispovednik je našao utočište kod Pape kada su Pravoslavni patrijarsi ispovedali monotelitsku jeres Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 Neverujem da su te odluke u duhu svetog Pravoslavlja i istine, jer nas je sveti Marko Efeski ucio da bezimo od Papista kao sto se bezi od zmije Pa, pravo da ti kažem nisu ni u duhu Presvetog Katoličanstva nadbiskupa mons. Lefebvrea koji nam poručuje da se od šizmatika branimo kao od Turaka. Imam jedan predlog, najbolje da se vi negdje nadjete na nekom drugom forumu, Ihtusu ili nekakvom tridentinskom a tamo si kažete i naizgovarate medjusobno sve to što imate na srcu vi zilotoesfigmeniste i naši tridentinopapiste, filiokviste i azymiste. Probaj to s njim: http://papistfilioquistazymite.blogspot.com/ Koliko vidim vi ne primjećujete da se to ne tiče nas takvih katolika i pravoslavaca koji te stvari rješavamo organizacijom tih ekumenskih susreta i dijaloga. Gresni rab Boziji је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јун 9, 2015 Пријави Подели Написано Јун 9, 2015 bezimo Свакао да је неук свет учио да бежи, он бежао није.Историјске околности, друштвене, различите су као небо и земља тада и сада. Нису свети оци толико плитки, нити смо ми толико плитлтки да сведемо целокупно Православље на пуку цитатологију и буквализам. Ово ме потсећа на ону заповест да јеретичке књиге не треба читати. Зашто су онда најобразованији теолози више него потковани разноразним знањима, као и већина светих отаца? Разлика је кад прост човек нешто чита, лако га је звести, као кад моја комшиница гледа телевизију па ко год делује паметан за њу је у праву, напросто, жена је необразована, проста, нема критичку свест. Те и такве заповести и изјаве имају за циљ да заштите људе који немају механизме одбране. verum est in beer, sleki, lab_man and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука