JESSY Написано Мај 31, 2015 Пријави Подели Написано Мај 31, 2015 ,,проблеме са тремом немају само познате личности пред наступ већ и обични људи у свакодневном животу приликом обављања свакодневних дужности и обавеза....трема може у великој мери да наруши квалитет нашег живота...оптерећује и одузима пуно снаге и енергије.... шта ви мислите о овом проблему...? какав је ваш став....? ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Мај 31, 2015 Пријави Подели Написано Мај 31, 2015 Нисам је имао до сада , мада , никад нисам излазио пред широки аудиторијум , можда би тада имао трему. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 31, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Мај 31, 2015 @@Ненад.,а у свакодневном животу....? приликом неких важних догађаја.... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 31, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Мај 31, 2015 ''Trema se ne savladava naporom volje već uklanjanjem uzroka. Trema je posledica naše potrebe da predstavljamo i „prikazujemo“ sebe umesto da jednostavno budemo ono što zaista jesmo. Veličina treme direktno zavisi od intenziteta želje da briljiramo i raskoraka između onog što zaista jesmo i onog kakvim želimo da se prikažemo. Ona proizlazi iz, svesnog ili nesvesnog, uverenja da moramo uspešno izblefirati ljude, da ih moramo ubediti da smo nešto drugo od onoga što jesmo, kako bi nas uopšte prihvatili.'' iza-ogledala.com Снежана, GresanCovek, Bashful Anna and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Мај 31, 2015 Пријави Подели Написано Мај 31, 2015 Mucim se da napisem komentar.:-) Nadam se da ce könacno uspeti. Nemam problem sa tremom...covek sazreva ... Nikad nisam volela da sretnem profesora na ulici,uvek mi upropasti dan...a kao dobar dan,profesore,a on samo klimne glavom...a ja se pitam da li me je uopste i cuo...jednom sam se na ulici javila M.Vitezovicu,rekavsi mu dobar dan,covek mi je bio veoma poznat ... I on mi je rekao dobar dan,a bila je noc...Cekao je gradski prevoz.....padala je kisa....Ucinilo mi se da je bio srecan.Davno je to bilo. Лидија Миленковић and Bashful Anna је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Мај 31, 2015 Пријави Подели Написано Мај 31, 2015 Posle sam saznala da je pesnik. Jednog dana cu procitati sve njegove pesme. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bashful Anna Написано Мај 31, 2015 Пријави Подели Написано Мај 31, 2015 ~ Mišljenja sam da trema proizilazi iz nedovoljno ljubavi koju imamo za same sebe, ali i ljubavi koju nam okolina pruža. Svaku priliku u kojoj trema isplivava tremaroši vide kao još jednu šansu da dobiju pažnju koja im tako nasušno treba. Na kraju, najveću pažnju dobijaju upravo od sebe ... Mesto da se 'sklone' i puste druge ... i puste tremu ... JESSY је реаговао/ла на ово 1 Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš malo nestvarnog. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Мај 31, 2015 Пријави Подели Написано Мај 31, 2015 A da,ne znam ko nema tremu kad mu se neko svidja,stalo da se predstavi u najboljem svetlu... Toga sam se i naslusala i nagledala...Sedimo u kaficu,stize fatalna licnost,fatalna po mog druga komsiju,a on pocinje da pric o politici kao navijen,gledam coveka,ne znam sta mu je,kakav zastitnik gradjana,kakve nuncake,sta je to... uopste...Dok ja nisam shvatila da je totalno odlepio.Cudo.Trema. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 4, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јун 4, 2015 Postoje li rođeni tremaroši ili neke strahove od kojih nam klecaju kolena stičemo tokom života?Postoje ljudi koji imaju osetljiviji simpatički nervni sistem i čiji temperament odlikuje veća osetljivost i nesigurnost. Ipak, da bi došlo do toga da trema postane problem, obično je potrebno delovanje još nekih faktora (preterane kritike, lošeg iskustva, odsustva resursa koji umanjuju stres i sl.). Treba li nekoga, ko je veliki tremaroš, „gurati u vatru“, odnosno da govori pred gomilom nepoznatih ljudi?Poznato je da iskustvo u javnim nastupima smanjuje tremu, jer što više nastupamo to sve više stičemo rutinu i samopouzdanje. Određeni stepen uzbuđenja prilikom javnog nastupa je očekivan i ukoliko na njega ne reagujemo, on se tokom nastupa spontano smanjuje. Ukoliko se pak fokusiramo na te simptome, oni postaju sve jači i jači. Ukoliko ne uspemo da ih smanjimo, sledeći put možemo imati strah od samih simptoma i izbeći nastup. Nakon izbegavanja mi osećamo rasterećenje, pa tako nastup počne da se povezuje sa neprijatnim fiziološkim reakcijama, a izbegavanje sa osećajem rasterećenja. Što to više radimo, više potkrepljujemo reakciju izbegavanja, a nastup postaje sve veći problem. Ukoliko se sa tim nastavi, često dolazi do kompletnog odustajanja od aktivnosti koja je bila okidač za strah, a u najekstremnijim slučajevima i do dodatnog pada samopouzdanja i samopoštovanja. Zato se savetuje da se osoba gura u što više javnih nastupa. Ipak, da bi „guranje u vatru“ dalo pozitivne efekte, mi moramo prethodno da pripremimo osobu za to. Ona se mora naučiti kako da umanji neprijatnost i kako da izdrži sve to dovoljno dugo da strah nestane. Ukoliko se osoba nepripremljena gurne u nastup, ona će potvrditi ideju da je nastup strašan, a da je izbegavanje jedini lek. Treba li nekoga, ko je veliki tremaroš, „gurati u vatru“, odnosno da govori pred gomilom nepoznatih ljudi?Poznato je da iskustvo u javnim nastupima smanjuje tremu, jer što više nastupamo to sve više stičemo rutinu i samopouzdanje. Određeni stepen uzbuđenja prilikom javnog nastupa je očekivan i ukoliko na njega ne reagujemo, on se tokom nastupa spontano smanjuje. Ukoliko se pak fokusiramo na te simptome, oni postaju sve jači i jači. Ukoliko ne uspemo da ih smanjimo, sledeći put možemo imati strah od samih simptoma i izbeći nastup. Nakon izbegavanja mi osećamo rasterećenje, pa tako nastup počne da se povezuje sa neprijatnim fiziološkim reakcijama, a izbegavanje sa osećajem rasterećenja. Što to više radimo, više potkrepljujemo reakciju izbegavanja, a nastup postaje sve veći problem. Ukoliko se sa tim nastavi, često dolazi do kompletnog odustajanja od aktivnosti koja je bila okidač za strah, a u najekstremnijim slučajevima i do dodatnog pada samopouzdanja i samopoštovanja. Zato se savetuje da se osoba gura u što više javnih nastupa. Ipak, da bi „guranje u vatru“ dalo pozitivne efekte, mi moramo prethodno da pripremimo osobu za to. Ona se mora naučiti kako da umanji neprijatnost i kako da izdrži sve to dovoljno dugo da strah nestane. Ukoliko se osoba nepripremljena gurne u nastup, ona će potvrditi ideju da je nastup strašan, a da je izbegavanje jedini lek. Osim ličnog senzibiliteta, koliko vaspitanje, socijalno okruženje i drugi faktori utiču na nastajanje treme?Svi pomenuti faktori veoma utiču na nastajanje i održavanje treme. Posebno se smatra značajnom uloga vaspitanja i ranog odnosa roditelj – dete. Istraživanja pokazuju da je trema izraženija kod ljudi čije je samopouzdanje umanjeno činjenicom da su njihovi roditelji pokazivali neadekvatan stepen brige i kontrole. To znači da su roditelji bili ili zanemarujući i hladni ili preterano zaštićujući i „bdijući“, ili su preterano hvalili ili su preterano kritikovali decu. Ponekad, se desi i da dete, učenjem po modelu usvoji roditeljsko ponašanje koje odlikuju nesigurnost i strahovi od grešaka. Ponekad trema nastane kao posledica nekog traumatskog događaja kao što je podsmeh, neprimerena kritika i sl. Sociološke teorije, dovode tremu u vezu sa negovanjem preteranog takmičenja i negovanjem ideje da uspeti znači vredeti. http://www.savetovalistemozaik.com/sr/o-tremi/ GresanCovek је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Јун 4, 2015 Пријави Подели Написано Јун 4, 2015 Uh ogromnu tremu imam, pogotovo pred ispit, ili za pevnicom, stisne mi se grlo jedva pričam, srce lupa, a sve nizašta. Ne znam kako da je otklonim? Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јун 5, 2015 Пријави Подели Написано Јун 5, 2015 Evo ...npr. Posvadjala sam se sa Majkom.Imam tremu,ne znam sta da joj kazem ,a da me ne oduva. Ja sam kriva,nisam htela da popustim. Nisam htela iz principa,a ja uopste nemam te principe...nesto sam zacrtala,a znala sam sa kim imam posla,odmah sam mogla da znam da ona nikad,ali nikad ni u kom slucaju ni po koju cenu nece da popusti,nisam htela ni ja...da stalno budem neka zrtva...i eto...Sad je izgleda stvarno kraj. Nece vise da cuje za mene.Moram da se ponizavam do besvesti.Nece da me prihvati. Ako neko ima dobru volju,moze da se moli za mene ,jer drugi nacin ne postoji... Sta da se radi.I to je zivot. I sto je najgore,nije to neka svadja,vredjanje i slicno. To je prosto najobicnija nesuglasica. Uvek mora njena da bude poslednja,nije bila u pravu.A i ja sam mogla ta znam da moram da prihvatim to sto ona nije u pravu i da je poslusam ,jer mi je i dalje majka ... pa i da nije u pravu,Cuti Arsenija i radi sta ti se kaze... Ali nisam,sta mi je to trebalo u zivotu. I sad mi je potrebno cudo.Molite se i vi da se to cudo zaista i desi.Da mi se javi na telefon...i da je ne uznemiravam kad je zovem... Sve sam upropastila. Sad se stvarno tresem.Evo ide post,ja bih da se pricestim,a ne govorim sa Majkom,pa to je necuveno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Јун 5, 2015 Пријави Подели Написано Јун 5, 2015 Немам апсолутнуо никакву трему, и што се тиче и јавних наступа (пред публиком), а и што се тиче свакодневног живота. А не могу се сјетити да сам је икад и имала. Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јун 5, 2015 Пријави Подели Написано Јун 5, 2015 , pogotovo pred ispit ... http://vukajlija.com/reakcije/86178 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јун 5, 2015 Пријави Подели Написано Јун 5, 2015 p.s. A ima i ona,samo ne mogu da je nadjem... Profa kaze>Kolega ,tanka sestica. A student pita>Je l moze sedmica.... So true... Candy Butcher је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Јун 5, 2015 Пријави Подели Написано Јун 5, 2015 p.s. A ima i ona,samo ne mogu da je nadjem... Profa kaze>Kolega ,tanka sestica. A student pita>Je l moze sedmica.... So true... ma ćuti dobra je i 6-ica samo nek je prolazno Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука