БоКи шмекер Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 Нека неко окачи правило које прописује да се обавезно мрси на преполовљење. Занимало би ме, такође, зашто нигде у руској цркви то не практикују и зашто цела СПЦ то не практикује него само неке епархије; ваљда је вера једнака за целу васељену? У календарчету, већ колико година, пише да се среда и петак мрсе само у трапавим седмицама. То је мени амин. Нећу да ме збуњују разне филозофије. JESSY је реаговао/ла на ово 1 "Всјакоје диханије да хвалит Господа!" (Псал. 150:6) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 Ja se obavezno kupam za Đurđevdan, da sperem mađije sa mene. https://www.youtube.com/watch?v=sUnjil4OgJA Плутон, Ignjatije, Данче* and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 Ja se obavezno kupam za Đurđevdan, da sperem mađije sa mene. https://www.youtube.com/watch?v=sUnjil4OgJA Adelaida је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 Нека неко окачи правило које прописује да се обавезно мрси на преполовљење. Занимало би ме, такође, зашто нигде у руској цркви то не практикују и зашто цела СПЦ то не практикује него само неке епархије; ваљда је вера једнака за целу васељену? У календарчету, већ колико година, пише да се среда и петак мрсе само у трапавим седмицама. То је мени амин. Нећу да ме збуњују разне филозофије. Pa nije pravilo posta isto u svim crkvama koliko ja znam... Nedavno sam pricala sa Aramajkom pravoslavkom, ona kaze da oni uopste ne poste cini mi se 5 nedelja posle Vaskrsa... Paradoksologija, Баба and Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Blaža Željko Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 Ako slava pada u sredu ili petak ...posna je! Ali Vladika, bilo koji, IMA VLAST datu od Hrista da sasvim validno razreši od posta i pojedinca i uopšteno. Uostalom, svaki duhovnik može da vas razreši posta i vi tada niste u grehu. Ne teže li neki ovde baš tome kada idu na letovanje?! A kud pre Vladika koji je stub Crkve! Prema tome, ne sumnjajte se ništa, ako Vladika blagoslovi da je sve u redu - onda tako i činite. Veći je greh suportstavljati se Saboru ili Vladikama, sumnjati u njihove odluke, od ove daleko manje stvari. Данче*, sleki, Олимп and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Мај 1, 2015 Пријави Подели Написано Мај 1, 2015 Типик за 2015 годину, Синод СПЦ, стр. 433, среда 23.април: ... "На трапeзэ ўтэшeніе брaтіи. - Трпеза разрешена на рибу и вино." Nebojš.a and Макрина је реаговао/ла на ово 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Мај 2, 2015 Пријави Подели Написано Мај 2, 2015 Ja se obavezno kupam za Đurđevdan, da sperem mađije sa mene. Једем јагњетину..... највише од меса уз јаретину... па зато.... Blago tebi..... Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Мај 2, 2015 Пријави Подели Написано Мај 2, 2015 Питала и ја свог свештеника (јер и ја славим) и човјек фино рече: "Какав дан, таква част". Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 2, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 2, 2015 Нема места забуни. Ако је неки владика тако благословио - то је то. Има апсолутно и разлога за такав поступак. А календаре није мерилу теологије и читавог верског образовања па да само што тамо пише ја да мислим да је неприкосновена истина. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 2, 2015 Пријави Подели Написано Мај 2, 2015 Ја се од Васкрса до Дуова држим греческог типика. Од Дуова до Петровдана Јеврејског. Од Петровдана до Госпојине Исламског. Од Госпојине до Митровдана српског. Од Митровдана до Божића ајдучког. :jelenk11: nana, Данче*, JESSY and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Онуфрије Написано Мај 2, 2015 Пријави Подели Написано Мај 2, 2015 "ТИПИК богослужбене напомене за годину Господњу 2015" издање Светог Архијерејског Синода СПЦа чији је члан и Митрополит Амфилохије на страни 433. за Празник Светог Великомученика Георгија у среду Преполовљења стоји "трпеза разрешена на рибу и вино". У ни једном Типику Православне цркве се не помиње разрешење на све (монаси сир и јаја, мирјани месо, како обично пише у Типику за такве дане). Такође разрешење на све се не помиње у ниједном издању Триода (богослужбене књиге за ове дане). Преполовљење је увек у среду и увек је разрешење само на рибу и вино. По Типику, среду и петак од поста разрешују једино Велики Господњи празници (они који у службама имају предпразништво и попразништво) и наравно трапаве седмице. nana, Данче*, Orthophill and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Онуфрије Написано Мај 2, 2015 Пријави Подели Написано Мај 2, 2015 Па добро, увек ће бити неке забуне. Ономад кад је било померање празника Светог Кирила са прве недеље Веиког поста на суботу пред пост, било је: ово никада није било, ово су новотарије итд... Дакле, сада ме занима да ли је уопште правило да се не пости на Преполовљење? Ако се служи Литургија, јасно је да нема поста на води итд... а ако томе додамо и ово да се не пости од Васкрса до Спасовдана (мада то није званично од стране СПЦ), онда ми је ово логично. На Светој Гори су током године (ван великих постова, а опет под условом да није неки празник или славословна или полијелејна служба Светоме) понедељак, среда и петак увек на води, а тим данима се такође служи литургија. Но, пракса је да се тим "обичним" данима не узимају 1., 2. Слава и блажена већ дневни антифони, али пост није ублажен зато што се служи литургија. На Велику Суботу такође имамо литургију, а то је опет једина субота коју постимо на води односно сухоједењем. По Типику (званичном) Преполовљење је разрешено на рибу и вино. Vanjah and nana је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Мај 2, 2015 Пријави Подели Написано Мај 2, 2015 Постоји и оно да се не пости све до Спасовдана јер је бесмислено певати "Христос васкрсе" а постити. Ima raznih tumacenja. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Boba Написано Мај 2, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Мај 2, 2015 Najavih i ja to jos davno al rekose da nisam u pravu. Mada i nisam bila ali se sad tek zbunih. :.mislise. https://www.pouke.org/forum/topic/12375-danas-se-ne-posti/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Мај 2, 2015 Пријави Подели Написано Мај 2, 2015 Znaci posti se na Djurdjevdan? :.mislise. Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука