Jump to content

Зоран Ђуровић: О Артемијевом рукоположењу Николаја за хорепископа

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 231
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

I jurodivi i mudri su stigli "samo" do Hrista, da ne ulazim u bespotrebnu analizu ko je za tebe mudar a ko lud.

Slazem se,do Hrista i svi zajedno u ljubavi. Ja ne znam tko je lud a ko mudar,niti me zanima. Bog sudi. Ali zao mi broda naseg,i molim se da izadje iz ovih bura i da uplovi u cista i mirna mora. Bog vam dao dobra

Подели на овим сајтовима

Ali zao mi broda naseg,i molim se da izadje iz ovih bura i da uplovi u cista i mirna mora. Bog vam dao dobra

Мислим да би боље било, да не жалим брод наш, него да се радујем у њему.

свако добро у радости брате. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Пази, ако се хваташ у теолошке расправе (а прича о канонима је теологија) прво се савлада граматика, правопис, онда се много чита, а онда се учини по Христовим речима и делима: "Нисам дошао да укинем него испуним". Дакле, држиш каноне па се позиваш на исте.

Ако је тада владика Артемије потписао да оде у м. Шишатовац па се предомислио - већ је сам себе пројавио као онога ко једно сведочи данас а друго сутра (а исти су били епископи и тад и пре и после). И није прогоњен, него је самовољно напустио манастир у који је добровољно дошао и тако погазио СОПСТВЕНУ ПОТПИСАНУ реч, а има канона и за такво понашање епископа.

Даље, тврдити да се признаје СПЦ а бити епископ (ЧАК И ДА НИЈЕ РАШЧИЊЕН!) на канонски постављеним епархијама (дакле не једној, него више њих!) је НЕИЗМЕРНО већи преступ од паљења свећа! (обашка што не разумеш да канони нису чланови закона).

А у литургику се толико разумеш да ћу ти дати само речи В. Димитријевића: на основу писаних сведочанстава видимо да је тамо негде у 13-14. веку била буна у нашим јужним крајевима због неке новотарије, јер су свештеници почели да затварају Двери и тихо читају молитве!

Паметном доста - а имало би много, много више... Него ако наведем више помислићеш да те не сматрам паметним. ;)

Битно је, овом приликом, аргументима ућуткати оне који покретани ситничавом, трговачком и шићарџијском свешћу, оптужују монаха Артемија да је наводно ступио у отворену борбу са екуменистичким црквено-административним врхом Српске православне цркве зато и тек онда када је неканонски смењен и протеран са своје катедре. Пре свега, од самог почетка пастирског рада, у Српској православној цркви и шире, монах Артемије је још као јеромонах и архимандрит, био познат по постојаном, неизмењеном и непоколебивом, истрајном остајању на линији ревновања за веру православну, по благослову, примеру и моделу оца Јустина Ћелијског. То је општепозната чињеница у Српској православној цркви. Овде најпре истичемо оштар став противљења монаха Артемијапо питању сваког новачења у вери, посебно усмереног против екуменистичког јеретичког покрета у Српској православној цркви и шире. Годинама је он против ове јереси говорио, писао и борио се. Остају незаборавни његови дописи и студије писане Архијерејском сабору Српске православне цркве и његово излагање против екуменистичког покрета и учествовања у Светском Савету Цркава, што је као резултат имало званично донету одлуку овог Сабора о иступању из поменутог јеретичког Савета цркава. Ова одлука, на жалост, захваљујући махинацијама епископа-екумениста, никада на делу није спроведена. Овакав активан антиекуменистички рад и зала- гање монаха Артемија довели су до испуњења псаламских речи пророка Давида: Ја сам миран; али кад станем говорити у њих је рат (Пс 120, 7). Наиме, екуменисти нису могли поднети тако оштро противљење њиховим унијатским циљевима, те су прогонством монаха Артемија са катедре и физичким удаљавањем са исте, екуменистички настројени епископи, возглављени декларисаним екуменистом, патријархом Иринејем, почели отворени, физички, црквено-административни прогон правоверних епископа. Овакво покретање прогона против правоверних епископа од стране екуменистички опредељене Београдске патријаршије, захтевало је адекватан одговор, тј. подизање наше антиекуменистичке борбе на један одговарајући, односно виши црквено-канонски ниво. Било је, дакле, потребно са говорене и писане речи прећи на дело, као што су и сами екуменисти прешли на дело отвореног прогона антиекумениста. Са вербалне на делатну борбу смо прешли управо прекидом литургијског и административног општења са екуменистичким патријархом Иринејем, јер се на самом делу показало да екуменистички зараженом делу јерерхије Српске правослвне цркве треба лек много јачи од изобличавајуће писане или казиване речи. То, а не некакво властољубље, представља прави разлог отвореног супротстављања монаха Артемија екуменистичком врху Српске православне цркве. Уместо да монах Артемије, по погрешном савету површних богословски кратковидих саветника, у неком патетичном заносу узнегује свој култ прогнаника, мученика и затвореника на правди Бога, кога би ми сви около оплакивали и бранили,он се храбро, како и доликује правим пастирима, отворено сукобио са духовним вуцима-екуменистима, који су напали словесно стадо Српске православне цркве.

Измењено од Срђан Шијакињић
Подели на овим сајтовима

@@Maserati,

Uh, koliko puta sam procitao izraz EKUMENIZAM... to je izgleda jedina mantra koju vrte oni koji brane veru od same Crkve. Jos kad bi znali sta ta rec znaci, ih gde bi nam bio kraj! 

То о екуменизму и икуменизму смо прежвакали још пре 10 година.

Није прошло.

Нико није слеп, па да не види да су полуге екумениста у СПЦ у ствари политичке и тајнодипломатске.

То је само једна грана тајне дипломатије ка глобализму.

Остало су мантре пинк православаца и залуђених хипи лудспрда.

Изађи напоље, прочитајте Викиликс и погледајте где се иде и са којим циљем.

Еј, владике масони и малтешки витезови!

Подели на овим сајтовима

E sve ljudi pisase,a Boga zaboravise. Ne osudjujte, ljubite se,pruzite ruke jedni drugima,popustajte,deset je zpovjesti Bozijih i dve velike NE ZABORAVITE IH a ostalo smo mi dopunjavali po nasem htjenju.

Брате свако добро, али стварно немам снаге за хипи дружења.

Подели на овим сајтовима

http://borbazaveru.info/content/view/7813/1/

Замислите сада, владике Амфилохије и Иринеј Буловић се препуцавају преко Георгија и Филарета.
Владика Иринеј бачки се уплашио за своје интересе међу већином.
Какав циркус.
Митрополит Амфилохије са својом гласачком машином смењује и шаље иследнике(Теодосија и Џомића, и владику Максима).
И сада ви мени ту причате како је Артемије побегао од превише понуда у Грачаници, Црној Реци, Шишатовцу?

Можда сам ја луд, али овде нешто дебело смрди.

Гласачке машине два табора кроје судбину целе СПЦ и ви то називате ОДЛУКА САБОРА, ОДЛУКА СИНОДА.

Неко вече Митрополит Порфирије у емисији ОКО, каже да га нико није обавестио о смени, и да то није тако била пракса.
Сврстао се уз свог Иринеја бачког.

На Сабор нису позвали Филарета и Георгија о којима одлучују, а Георгије се направио луд па сам отишао на Сабор, у фазону ајде истерајте ме.

И вама ту ништа није чудно ?

Подели на овим сајтовима

Брате свако добро, али стварно немам снаге за хипи дружења.

E brate moj, dok vadimo ratne sjekire i rat prizivamo,sjetite se sta Gospod rece Petru "vrati noz svoj u korice njegove" . Svako dobro od Boga

Подели на овим сајтовима

Мени је чудно. Признајем, стварно ми је чудно.

Чудно ми је како си успео да накачиш већ 12 постова а да те модерација није бановала.

Што јес, јес, са другачијим мишљењима - у кречану!

Подели на овим сајтовима

Па то је добро, дезинфикује се човек, очисти се. Е сад, има оних који неће па направе секту. А креч је добар противу инсеката.  Ту сад око тих секата нисам неки стручњак, мораћеш да питаш деда Артемија и чика Максима.

И добар ти ник, нарочито кад се рашчини (рашчини, рашчињен, ето сам језик од себе каже шта треба) на слогове.

"i Bog stvori covjeka ,po obliciju svom...."

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...