Grizzly Adams Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 Питање гласи, да ли би вас интересовала данас улога Америке као "светског полицајца"? Да, мислим да би ме интересовало и да би имао исти став као и сада - да САД треба да гледа своја посла и не меша се уопште у туђе сукобе и проблеме. Да уживају у свом благостању и гурају напред. Сад, свестан сам да би то значило, на пример, да би Јужна Кореја данас вероватно била исти пакао што и њен тужни северни сусед. Да би пола Јужне Америке били комунистички казамати. Да би Совјети прегазили ФНРЈ, вероватно уз велико страдање нашег народа - који би можда данас имао мало другачије ставове по том питању... Али ипак мислим да је требало и треба да гледају своја посла. Јер то "интервенисање" увек оде у погрешном смеру и упропасти све. То што имају је превише вредно да би се ризиковало. Боље да на свету постоји једна слободна земља, него да је упропасте како то управо раде. Јер ако нестане људи жељни слободе више неће имати где да оду. Ратовање не уништава само животе тамо где се дешава, него и слободу тамо одакле долази. Увек. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 Како и свуда у нашој јавности, тако и овде на нашем Форуму, често смо у прилици да коментаришемо дешавања на светској политичкој сцени... Америку и њену улогу као тзв. "светског полицајца", до сада смо "апсолвирали" на "тма" тема... Свега поменутог, а и још много више смо сведоци свакодневно. Било да добијамо информације "на тацни", било пак да до њих долазимо зато што нас оне интересују... Моје питање гласи (али морате да замислите ситуацију ) Да је којим случајем опстала стара Југославија или не-није битно, али да је до разлаза дошло на миран начин, дакле без ратова у Хрватској и БиХ, те НАТО агресије, а да са друге стране САД и НАТО и даље по свету раде ово што раде на овакав начин дакле. Питање гласи, да ли би вас интересовала данас улога Америке као "светског полицајца"? Значи, замислимо да живимо у слободној и демократској Србији, земљи у којој је незапосленост на веома ниском нивоу, у којој привреда ради, у којој млади не напуштају земљу...Нисмо део никаквих државних и војно-политичких уговора. Попут Швајцарске... Наравно, бомбардовања никада није било и са САД и даље гајимо односе у најбољој традицији Савезника из два Светска рата... А Америка и даље "чини чуда" по Блиском Истоку и Украјини нпр.... Како би се поставили? Да ли би вас интересовало шта то САД "прчка" у Украјини и у земљама "златног полумесеца" или би гледали "своја посла" и САД и даље сматрали "Земљом слободних и домом храбрих"? Ukratko, ja sam pre bombardovanja Srbije bio siguran da nece gadjati civilne ciljeve zbog pogresnog misljenja koje sam imao o SAD. Video sam da su gadjali civile po Srbiji. Sada imam ispravno misljenje o pentagonskim zlikovcima. A da li bi mi smetalo da li intervenisu po svetu? Ne bi mi smetalo u meri u kojoj njima ne bi smetalo kada Srbija intervenise po Bosni ili Hrvatskoj ...Ako mogu oni da stite nacionalne interese mozemo i mi... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 Да, мислим да би ме интересовало и да би имао исти став као и сада - да САД треба да гледа своја посла и не меша се уопште у туђе сукобе и проблеме. Да уживају у свом благостању и гурају напред. Сад, свестан сам да би то значило, на пример, да би Јужна Кореја данас вероватно била исти пакао што и њен тужни северни сусед. Да би пола Јужне Америке били комунистички казамати. Да би Совјети прегазили ФНРЈ, вероватно уз велико страдање нашег народа - који би можда данас имао мало другачије ставове по том питању... Али ипак мислим да је требало и треба да гледају своја посла. Јер то "интервенисање" увек оде у погрешном смеру и упропасти све. То што имају је превише вредно да би се ризиковало. Боље да на свету постоји једна слободна земља, него да је упропасте како то управо раде. Јер ако нестане људи жељни слободе више неће имати где да оду. Ратовање не уништава само животе тамо где се дешава, него и слободу тамо одакле долази. Увек. Ti si tipican predstavnik,onoga ne svidja mi se sta rade,nisu u pravu, ALI diktator tamo,diktator vamo,da se oni nisu upleli taj narod bi bio takav i takav. Alo bre ko je ovlastio prvo Ameriku uopste da ona razmatra da li je neko diktator ili ne i da li treba negde da se umesa ili ne?! I drugo otkud ti znas kako bi tekao sled dogadjaja? Pa jel su se umesali u Libiji i proizveli rat i ? Jel sad jedno 150.000 puta gore u Libiji nego pod Gadafijem? I kad vec izvlacis podatak o Juznoj Koreji,izvuci o Saudijskoj Arabiji to je zemlja koja je americki satelit i pod americkom kontrolom,jel bi te iznenadilo kad bi rekao od ljudi koji su ziveli u Libiji pod diktatorom Gadafijem i u demokratskoj SAudijskoj Arabiji pod patronatom Amerike gde je bila veca sloboda i ostalo? gde je veca demokratija bila? gde se manje osetila losa vladavina pojedinca? Jel bi te iznenadilo da te sve ljude koje znam kad pitas tako nesto listom odgovaraju da je u Libiji mnogo veca bila demokratija i sloboda za svakog pojedinca u odnosu na Saudijsku Arabiju,gde si po svemu ogranicen. Ali to vi sa onm ALI ne pitate,ne postavljate sebi pitanje,nista,gurate pricu koja nema veze sa vezom i to je to. Uzas. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agaton Vuzman Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 Упознајем људе из читавог света, они који долазе из развијених земаља живе животима које политика нарочито не дотиче и немају изражајно негативне ставове о САД. Не видим да бих ја био другачији да сам на њиховом месту. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 za Englesku , jedna od najodvratnijih zemalja, oprosti sto ovako pisem. Meni se kod njih skoro nista ne dopada, ne zbog politike nego ovako. Klima, atmosfera, kultura, taj neki konzervativni prefinjeni aristokratski duh, nadmenost, onaj njihov akcenat koji sam mrzeo u skoli da ucim. Evo i kad vidim ovog Stinga padne mi mrak na oci. Osim rokera poput Iron Maidena. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 Делим Соломоново мишљење. Укратко - новац и забава. Могућност избора као илузија људске слободе и достојанства. С.А.Д. видим као бесконачно велику маркетиншку кампању чији је циљ огроман привид демократије. Изманипулисана гомила са патолошком тежњом ка профиту којом спречавају изванредне појединце да остваре своје идеје. Ако неко сматра да је Америка омогућила њихово остварење, нека покуша да замисли колико би оно било да профит није главни идеолошки темељ. Нажалост, Европа се није одупрела њеном утицају. Заборавом филозофије деградирали су своје могућности, а ниједна цивилизација није имала бољу шансу. Њена спољна политика прети да постане највећа катастрофа човечанства у историји (ако већ није). Америчка ратна пропаганда је прикривени нацизам који своје Јевреје (90-их смо и ми имали ту „част“) мења по потреби. Сликом, видим је овако: Извор feeble је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 oprosti sto ovako pisem Oprosteno svako ima pravo na svoje misljenje..... Klima, atmosfera, kultura, taj neki konzervativni prefinjeni aristokratski duh, nadmenost, onaj njihov akcenat A meni je to sve super, plus istorija, muzika, knjizevnici, arhitektura, smisao za humor, moda, sesiri.... Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 огроман привид демократије E sad tim se bas ne bih slozio. Daleko je razvijenija od demokratije Srbije, pa rekao bih i od Engleske koju sam gore napljuvao. Kod njih ako pogledas same drzave, videces mnogo razvijenu lokalnu samoupravu. Recimo oni u svakoj drzavi pored zakonodavne vlasti biraju i kljucne clanove u izvrsnoj pored guvernera - zamenika guvernera, blagajnika, drzavnog tuzioca, sekratara itd. Znaci da je diretkno ucesce gradjana u politiku veliko, pa tako lakse kontrolisu spomenute. Na nekim mestima imaju male Svajcarske. Na federalnom nivou mozda ne izgleda tako, nekome zbog dvopartijskog sistema, ali to nema veze sa nekakvim nametanjem tih partija vec zbog vecinskog izbornog sistema koji skoro svuda u svetu proizvodi dvopartijski sistem. Mada imaju veliku manu kod Izbornog koledza, to je bas trn u oku njihove demokratije. A sto se tice ove slike, mozemo Teslu pitati sto je uopste otisao u Ameriku a ne u neku drugu zemlju. Ocigledno je znao da jedino tamo moze svoje ideje materijalizovati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 Сад, свестан сам да би то значило, на пример, да би Јужна Кореја данас вероватно била исти пакао што и њен тужни северни сусед. Да би пола Јужне Америке били комунистички казамати. Да би Совјети прегазили ФНРЈ, вероватно уз велико страдање нашег народа - који би можда данас имао мало другачије ставове по том питању... Их сад... А добили неолиберални капитализам који је још опаснији и лукавији. Који ће тек довести до катастрофе светских размера када се уруши под сопственом тежином и вирлуелним вредностима на којима почива. То што имају је превише вредно да би се ризиковало. Боље да на свету постоји једна слободна земља, него да је упропасте како то управо раде. Јер ако нестане људи жељни слободе више неће имати где да оду. То што имају није само резултат њиховог поштеног рада. Причали смо већ о томе. Него је великим делом настало пљакањем других колонизованих народа, израбљавањем робова, сисањем богатства скоро целог света путем банака, корпорација, куповином природних богатстава за мале паре које су им омогућили плаћеници које су довели на власт у тим државама. Велики део прихода добијају од наоружања и ратне опреме кроз ратове које сами подстичу. А шлаг на торти је долар као доминантна валута која нема реално покриће, којој је укинут "златни стандард" и који се масовно штампа. Дакле, када би се Американци понашали поштено, без мешања и пљачкања других држава, када би имали богатсво које је засновано на реалним вредностима, живели би добро. Живели би опет у неком благостању због природних богатстава и организованог народа, релативно доброг система... али на доста нижем нивоу од садашњег. Морали би много више да раде конкретне послове који доносе реалну добит, а мање оних везаних за услуге, информације, индустрију, канцеларију... Међутим, Ђаво им не да мира. Зато што су се обогатили доста отимачином. А наша пословица лепо каже "Отето проклето". И зато ће их снаћи велика несрећа у којој ће им пропасти то силно богатство. "И повика снажним гласом говорећи: Паде, паде Вавилон велики, и постаде станиште демонима и тамница свакоме духу нечистоме, и тамница свију птица нечистих и мрских; јер се жестоким вином блуда њезина напојише cвu народи. И цapeвu земаљски блудничише с њом и трговци земаљски обогатише се од силне страсти њезине. *** јер у срцу својему говори: Седим као царица и удовица нисам, и жалости нећу видети. Зато ће у један дан доћи зла њезина: смрт и жалост и глад, и биће сажежена огњем; јер је силан Господ Бог који јој суди. И заплакаће u зајаукати за њом цареви земаљски који блудничише и пироваше с њом када виде дим од пожара њезина, стојећи издалека због страха од мучења њезина, и творећи: Aвaj, aвaj, граде велики Вавилоне, граде моћни, како у једном часу дође суд твој! и трговци земаљски заплакаће и зајаукати за њом, што товаре њихове нико више не купује; товаре злата и драгог камења и бисера и платна и порфире и свиле и скерлета... и сваког мирисног дрвета и свакојаког посуђа од слоноваче и свакојаких посуда од најскупљега дрвета, меди и гвожђа и мермера, и цимета и балсама и тамјана и мириса и ливана, и вина и уља, и бела брашна и пшенице, и говеда и оваца... и коња и кола и тела... и душа људских. И воће које жели душа твоја удаљи се од очију твојих, и све масно и сјајно отиде од тебе и никада т више наћи нећеш. Трговци ових ствари, који се обогатише од ње, стаће издалека због страха од мучења њена плачући и јаучући. И говорећи: Авај, авај, граде велики, обучени у свилу и порфиру и скерлет и накићени златом и драгим камењем и бисером, јер у једном часу пропаде толико богатство! И cвu кормилари лађа, и сви који некуд плове, и лађари, и они који раде на мору стадоше издалека. И викаху гледајући дим од пожара њезина, творећи: Који град беше као овај велики град? И посуше прахом главе своје u повикаше плачући и ридајући, говорећи: Авај, авај, граде велики, у коме се обогатише богатством његовим сви који имају лађе на мору, јер у једном часу опусте! Весели се над њим, небо и светитељи, и апостоли и пророци, јер изрече Бог наш суд над њим." (Откровење) http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 A meni je to sve super, plus istorija, muzika, knjizevnici, arhitektura, smisao za humor, moda, sesiri.... Eto potpuna suprotnost kod mene, sve obrnuto u vecini slucajeva. Ajd istorija, to me interesuje svuda, mada me oni nisu puno privlacili. Muzika je raznolika, a ja retko kad slusam svasta nesto inace nevezano za Englesku. Arhitektura mi se nikako ne dopada, mada ni ovako ne volim gotiku, pogotovo tu njihovu viktorijansku koja cesto dominira. Ostatak tu i tamo, sesire ne nosim, moda me ne interesuje, humor ne racunam, knjizevnost nisam puno citao generalno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 :0102_laugh: znaci sa tobom nikako u Englesku...( da mi se ne mrgodis tamo) RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 Моје је мишљење да свуда у свету људи су исти . Свуда у свету има и добрих и лоших и онаквих и оваквих , тако да нема никаквог смисла да дајем било какве закључке на основу тога одакле је неко и из које је државе.То се поготову односи када треба да кажем мишљење о некој држави. Juanito, verum est in beer, Драшко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 E sad tim se bas ne bih slozio. Daleko je razvijenija od demokratije Srbije, pa rekao bih i od Engleske koju sam gore napljuvao. Нисам ни рекао да Уједињено Краљевство има демократско уређење, а камоли једна Србија. Када је реч о демократији, било каква формалност је небитна ако не функционише у пракси. Технички, и у Србији постоје демократске институције, а практично нема ни „д“ од демократије нити је икада било. Демократија је потекла у филозофски снажној средини, а Амери и Срби не негују филозофију па тако не могу ни демократију. У демократском друштву новац не може да замени филозофију као оријентир. Демократија није пола сата у четири, пет, шест година нити је нешто чега Амери имају толико да им чак и прелива па могу да је деле другим народима. Колико амерички народ може кроз институције да утиче на битне одлуке? Је л' се амерички народ пита с ким ће да ратује или му се ратови намећу? A sto se tice ove slike, mozemo Teslu pitati sto je uopste otisao u Ameriku a ne u neku drugu zemlju. Ocigledno je znao da jedino tamo moze svoje ideje materijalizovati. Предвидео сам да ће неко да постави ово питање. Тесла је већ причао о томе, а мој одговор стоји у мом претходном посту. И да се разумемо, не одричем ни најмањи део онога што је амерички народ подарио човечанству, али не могу ни да будем слеп за оно што му амерички финансијски моћници одузимају притом га убеђујући да му доносе дарове заједно са свима онима које су изманипулисали. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 Иначе, да не заобилазим тему, питање како бисмо се понашали у околностима неког континуитета добрих односа са С.А.Д., а притом имајући независност, снажну привреду, финансијско благостање итд. је добро, али тешко за одговорити. Искрено, не бих волео да будем васпитаван у неким оквирима где се индивидуалном „срећом“ покрива одговорност за оно што се дешава око нас. Волим да верујем да бих се и даље интересовао за та нека „свецка“ питања, ал' ко зна, све зависи на каквим вредностима будем темељио одрастање у таквој ситуацији. Сигуран сам да се ни тада не бисмо као друштво много бринули за Украјину, Авганистан, Ирак итд. јер се не бринемо ни данас, а прошли смо кроз много тога што нам омогућава да боље сагледамо последице америчког мешања у туђи посао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 Нас је сила прилика натерала да се "бавимо" политиком. Не верујем да би се интересовали шта они раде по свету, да је овде стање боље. Зли људи постоје свугде, неки имају већу моћ, неки мању, али су у суштини исти и праве невоље да ли на локалном или глобалном нивоу. Од причања нема вајде, делање је то које има тежину, а ми као народ много причамо, а мало деламо, за било шта, да ли то била политика, спорт, економија... Америка је ако не и најлепша земља на свету, имају природних богатства милион, да ли хоћеш море, планину, равницу, торнадо, земљотрес... Исто је мултикултурално друштво, УН у малом, тако да не можемо причати или осуђивати народ, као што сам се јежио када су нас осуђивали због Милошевића. Човек тамо има велике могућности, да ли ће се школовати на једном од најбољих светских факултета (мислим да од првих 20 у свету, они имају 14, 15), да ли ће радити за једне од најбољих компанија, на савременим апаратурама... Тамо човек може брзо да се обогати, али и да пропадне, али и када пропадне, дата му је шанса да се опет дигне. Да ли због те "демократије" у Америци криминал уопште није мали. Здравствено ми се исто не свиђа, пошто можеш врло брзо да банкротираш или се одселиш на онај свет због истог. Ко није волео италијански шмек Њу Јорка и онога што је изнедрио кроз уметност, холивудске "сапунице" уз које су многи одрасли, књижевност, уметност, науку, ко се није играо каубојаца и индијанаца, уживао носећи левиске, пио кока колу, слушао њихову панк, хц, рок и поп сцену... тај никада неће ни волети Америку, али су они у промилима. Јесте да ће они који су осетили "демократију" америчке власти на својој кожи, увек имати макар и мали црв сумње према свему томе и целу Америку ће гледати кроз њих, па да се поновим, као што су нас гледали кроз Милошевића. А можда су и у праву, пошто су и једни и други изабрани од стране народа. Pa dobro ali mozemo se isto tako vratiti i malo u istoriju ne preterano puno,pa videti kako je ta ista UN Amerika nastala,da li je nastala demokratskim,miroljubivim putem ili je nastala tako sto su istrebili sve i svja? Cinjenica je da u toj ogromnoj Americi od 320 miliona ljudi,ne postoji bar 10.000 ljudi a to je 0.003 % ljudi koji ce se pojaviti negde gde god i protestvovati protiv onoga sta Amerika radi svuda po svetu. Glavni argument ma Ameri su retardi oni i ne znaju gde je Sirija,Jugoslavija,Libija,Irak,Iran,Avganistan,Egipat,Ukrajina i ostatak drzava gde vode svoje ratove i ubijaju neduzan narod ili huskaju jedne protiv drugih,ajde ali ajde neka od tih 320 miliona bude 250 miliona retarda,debila,idiota koji ne znaju gde su i sta su i ko su,opet ostaje 70 miliona ljudi i u toj skracenoj pametnijoj Americi opet ne postoji tih 10.000 ljudi koji ce ustati i reci alo bre... A ne moze se reci ne znaju svi,apoliticni su...Pa Obama je na vlast dosao sa pricom prestanka ratovanja Amerike i izlaska iz konflikta,dakle ako je Obama dobio izbore na tu pricu,apsolutno nemoguce da tamo niko nista o tome ne zna. Naravno tamo su medijske manipulacije vrh vrhova ali svejedno internet je tu. Zanimljivo je da u toj demokratskoj Americi ne postoji protest protiv vlasti,predsednika,neki sveopsti,za razliku od diktatura u drugim drzavama gde su takvi protesti moguci. Sa druge strane u Srbiji u vreme Slobe je postojalo itekako puno ljudi koji pravili proteste i protiv ratova i protiv same vladavine njegove,zar ne i to mnogo vise od onih 0.003 % kojih nema u Americi,...pa im nije smetalo da nas gledaju kao koljace,ubice dece,silovatelje i slicno,a sa druge strane koliko protesta u Americi ima protiv svega ovoga sto rade? Ili toga nema u medijima,ali onda o kakvim diktaturama na drugim stranama pricamo?! A kad se sad spomene Amerika,odmah se javljate,ma jadni oni,oni su debilcici majusni sta oni znaju,daleko su te zemlje,ne znaju da pokazu na mapi,nisu culi itd,odma narod nevin. I ono Grizlijevo ALI znate tamo su diktatori,ma idi...Amerika procenjuje ko je po njihovim parametrima diktator. Tako da poredjenje sa Srbima nidje veze. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука