verum est in beer Написано Март 18, 2015 Пријави Подели Написано Март 18, 2015 http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/1861731/Ademovi%C4%87i+izjavili+sau%C4%8De%C5%A1%C4%87e+porodicama+stradalih.html Плутон је реаговао/ла на ово 1 orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 23, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 23, 2015 Нека каже и она... Неимонавана... Увек спремна... И присутна... Док нисмо погинули, нико за њу није нити чуо!!! Odluka da napišem ovaj tekst, moj stav ili komentar, kako ga ko shvati, proizašla je iz brojnih medijskih naslova i izjava koje se odnose na helikoptersku nesreću. Pitala sam se koga bi uopšte moglo interesovati šta ja o tome mislim, ali sam onda shvatila da ovo ne pišem zbog drugih, već zbog sebe. Da meni bude lakše. Nadam se da će se bar neko zapitati sa kakvim strahom se suočavaju porodice vojnih pilota u Vazduhoplovstvu Vojske Srbije. Tragediju i tugu koje se rečima ne mogu opisati doživela sam vrlo lično. Razlog je jednostavan. Moj muž je vojni pilot. Ponosna sam na njega, ali kako vreme prolazi, sve češće poželim da obavlja neki drugi, bezbedniji posao. Po mnogo čemu mi smo tipična porodica u Srbiji. Imamo stan za koji ćemo kredit otplaćivati narednih 20 godina. Imali smo tu nesreću da i pre nego što smo počeli da živimo u njemu zažalimo što smo ga uopšte kupili. Investitor je u jednom trenutku odlučio da više nema novca za gradnju zgrade, pa su stanari morali da izdvoje dodatna sredstva kako bi je završili. Tako nas je stan koštao kao da smo kupili trosoban, a nismo – ima samo jednu sobu. Ja, uprkos višegodišnjim pokušajima, ne mogu da nađem posao, a za dete nema mesta u vrtiću. Zbog svega ovoga nikada se nismo žalili i smatram da nemamo prava na to. Jer to je sudbina mnogih porodica, a ima i onih koji mnogo više nego mi zaslužuju pomoć. Ipak, nisam ovo pomenula bez razloga. Upravljanje avionom ili helikopterom zahteva potpunu posvećenost i nebrojeno puta sam čula: Ne mogu sada da razmišljam o tom problemu, imam sutra let, moram da se pripremim. Svaki njegov let donosi novu strepnju i strah. Povećavaju se svaki put kada čujem da je let otkazan, jer se letelica pokvarila ili su zbog kvara morali sleteti. Dešava se to često. Vremenom sam prestala da ga pitam da li taj dan ima let, to saznam tek po završetku radnog vremena. Zato sam vrlo lično doživela ovu, ali i druge tragedije u kojima su piloti poginuli. Poistovetila sam se, pre svega, sa njihovim porodicama. Ne znam kada će nekome pasti na pamet da se slika za novine ili će odlučiti da bi tog dana mogao postati ’’heroj’’, pa će narediti mom mužu da leti u nebezbednim uslovima ili na neispravnoj letelici. Šta posle toga? Neko će izjaviti saučešće, uvežbano tužnim izrazom lica pruzeti odgovornost. Ponuditi novčanu pomoć? Tada njihova pomoć nikome nije potrebna. Te porodice žele da se njihovim sinovima, muževima, očevima obezbede sigurni uslovi da časno obavljaju ovo, po mnogo čemu, elitno zanimanje. Posle toliko godina neminovno je da sam upoznala brojne pilote i njihove nadređene. Većina je baš onakva kako ih zamišljate. Hrabri, sposobni, odvažni…Ima i onih drugih, sa potpuno suprotnim osobinama, a neki su, čak i na rukovodećim mestima. U skladu sa današnjim trendovima marketing im je izuzetno bitan i herojska dela čine samo kada su u blizini novinari. Mene su učili da heroji urade herojsko delo, a ne kite se u novinama tuđim perjem. No, to su stvari sa kojima, možda, sami piloti treba da se bore. Ove tragedije pogađaju porodice. Znam da se ništa neće promeniti, biće ovo aktuelna vest sve do sledećeg velikog dešavanja. Neko je odgovornost preuzeo, ali odgovornih nema. Neće biti sankcija, smena. Od neposredno nadređenih tim pilotima do vrha vlasti. Svi će zadržati svoje pozicije koje su im toliko bitne da će žrtvovati živote kolega i građana Srbije. Volela bih da me budući događaji demantuju. Volela bih da piloti mogu potpuno posvećeno obavljati zanimanje koje vole. Volela bih da se njihov rad i predanost više cene. Volela bih da porodice ne strahuju za njihove živote. Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 23, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 23, 2015 Као и јучер... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 23, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 23, 2015 ЗЕМУНЦИ!!! Пословично.... Grizzly Adams, GeniusAtWork, Плутон and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 23, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 23, 2015 И да не заборавимо! ПОСТУПАК ПИЛОТА, КАПЕТАНА ВАЗДУХОПЛОВА, КОД ДОБИЈАЊА ЗАДАТКА ЗА ВАНРЕДНО ИЗВРШЕЊЕ ЛЕТА 0. Када пилот добије задатак, нпр. за ванредно превожење, има на располагању пола сата за припрему лета. Та пола сата му нико не сме да одузме нити га сме пожуривати како не би нешто пропустио. 1. Наређује копилоту да изврши прорачун лета, маршрута, висина лета, оријентири, место слетања, потребно гориво и сл. 2. Наређује механичару летачу да припреми ваздухоплов за полетање, 3. Телефоном обавештава метеоролога да му припреми стање времена у реону летења и прогнозу времена за наредна три сата, 4. Телефоном обавештава контролу летења и врши најаву лета, 5. Одлази до метеоролога, и овај му реферише о тренутном стању времена у реону и даје му прогнозу времена за наредна три сата. Пилот добија метеоролошки билтен у писаној форми и потписује се у књигу да је упознат са стањем времена. 6. Одлази код диспечера, где попуњава План лета. У План лета обавезно уноси маршруту, висину, прекретне оријентире, место слетања, дужину трајања лета и алтернативне аеродроме. Од диспечера добија редни број лета. Контрола летења је дужна да обезбеди све из Плана лета, онако како је пилот написао. 7. После овога приступа извршењу задатка. 8. У случају да метео ситуација не дозвољава безбедно извршење задатка извештава о томе онога ко му је издао наређење и даље поступа поступа по његовом наређењу. Да ли је извршено овако како је горе написано!? Аурор, GeniusAtWork, Grizzly Adams and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 23, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 23, 2015 On 23. 3. 2015. at 18:18, Милан Ракић рече И да не заборавимо! ПОСТУПАК ПИЛОТА, КАПЕТАНА ВАЗДУХОПЛОВА, КОД ДОБИЈАЊА ЗАДАТКА ЗА ВАНРЕДНО ИЗВРШЕЊЕ ЛЕТА 0. Када пилот добије задатак, нпр. за ванредно превожење, има на располагању пола сата за припрему лета. Та пола сата му нико не сме да одузме нити га сме пожуривати како не би нешто пропустио. 1. Наређује копилоту да изврши прорачун лета, маршрута, висина лета, оријентири, место слетања, потребно гориво и сл. 2. Наређује механичару летачу да припреми ваздухоплов за полетање, 3. Телефоном обавештава метеоролога да му припреми стање времена у реону летења и прогнозу времена за наредна три сата, 4. Телефоном обавештава контролу летења и врши најаву лета, 5. Одлази до метеоролога, и овај му реферише о тренутном стању времена у реону и даје му прогнозу времена за наредна три сата. Пилот добија метеоролошки билтен у писаној форми и потписује се у књигу да је упознат са стањем времена. 6. Одлази код диспечера, где попуњава План лета. У План лета обавезно уноси маршруту, висину, прекретне оријентире, место слетања, дужину трајања лета и алтернативне аеродроме. Од диспечера добија редни број лета. Контрола летења је дужна да обезбеди све из Плана лета, онако како је пилот написао. 7. После овога приступа извршењу задатка. 8. У случају да метео ситуација не дозвољава безбедно извршење задатка извештава о томе онога ко му је издао наређење и даље поступа поступа по његовом наређењу. Да ли је извршено овако како је горе написано!? Поменуту методологију сам изцитирао са статуса мог негдашњег команданта Милоја Крстовића... А морали смо ју знати напамет... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Март 23, 2015 Пријави Подели Написано Март 23, 2015 Gledao sam pre neki dan sprdačinu od emisije na RTS, gde su doveli dvojicu pilota da analiziraju celu situaciju. Voditeljka je bila Olja Kovačević, a podršku joj je davao Lazanski. Ljudi ne mogu da dođu do reči od ubacivanja Lazanskog - valjda da dokaže da je ekspert nad ekspertima - i provala voditeljke, tipa "Pa je l' to autorotacija? A, nije, autopilot...pa dobro, ne znam ja to, meni sve to isto..." :fmqmtx: Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 26, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2015 Јoш један удар на Војску Србије На основу изјава надлежних може се закључити да је током ангажовања хеликоптера који је доживео удес био нарушен ланац командовања у ВС Удес војног хеликоптера и седморо погинулих нужно захтева одговор на питање шта је узрок ове трагедије и ко сноси одговорност за то. У расветљавању овог случаја посебно боде очи чињеница да у акцији евакуације детета није ангажован Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије, чији би ово требало да буде посао. Ово министарство је одбило да пружи помоћ наводно због неповољних метеоролошких услова који би акцију спасавања учинили рискантном. Ако је то тачно, а да се проверити, онда се намеће питање због чега је Војска Србије употребљена као резервна варијанта ако ни њен најбољи хеликоптер није технички „дорастао” таквим метеоролошким околностима. Ко је онда и с каквим мотивом донео одлуку о употреби Војске Србије и посаду њеног хеликоптера ставио пред тешко искушење? Министар одбране каже да је он донео такву одлуку (али не и по ком основу), а генерал Бандић да је по основу те одлуке наредио посади хеликоптера да изврши задатак. Већ из овога се види да је прекршена процедура командовања, односно да је нарушен ланац командовања у ВС утврђен Уставом, Законом о Војсци Србије и Законом о одбрани. Према члану 112 (став 2) Устава РС, председник Републике је на челу тог ланца командовања. Према Закону о Војсци Србије (чл. 17), он командује Војском Србије у рату и миру, одлучује о њеној употреби, уређује систем командовања и прати његово спровођење, усваја План употребе Војске Србије, наређује њену употребу и доноси основна правила и друга акта која се односе на ово питање. Према Закону о одбрани (чл. 11), председник своја овлашћења у области одбране може пренети на министра одбране, осим одлучивања о употреби ВС и неким другим питањима из његове искључиве надлежности. У вези са употребом Војске Србије постоји један изузетак који је релевантан за овај догађај, а који је прописан чланом 2 (став 2) Закона о ВС. Према том члану, председник Републике може дати овлашћење министру одбране да одлучи да ВС надлежном државном органу, односно, организацији, органу аутономних покрајина и органу јединица локалне самоуправе, на њихов захтев, пружи помоћ ради заштите живота и безбедности људи и имовине, заштите животне средине или из других разлога утврђених законом. Сагласно овом решењу, министар одбране би морао да каже ко му је упутио захтев за помоћ, да ли је пре доношења одлуке тражио и добио овлашћење од председника Републике, али и да објасни зашто се директно обратио генералу Бандићу, а не начелнику Генералштаба, као што је био дужан. Ако није тражио овлашћење председника Републике, морао би да објасни зашто је прекршио поменути закон. И председник Републике би морао да потврди или демантује да ли му се министар одбране обратио за овлашћење, али и да одговори на питање зашто није пратио спровођење система командовања који сам уређује и на шта је обавезан по закону. Зашто је ћутао док се није десила трагедија? То питање се може поставити и начелнику Генералштаба, јер је и он морао да буде упознат са акцијом и њеним током, а посебно да је у тој акцији противзаконито „прескочен”. Генерал Бандић сигурно зна ко чини ланац командовања и зато би морао да објасни зашто је поступио по одлуци министра одбране без поштовања прописане процедуре и да ли су на њега, како то медији преносе, вршили притисак неки моћни појединци изван система одбране. На то га обавезује закон, високи чин, одговорна функција коју врши, Кодекс части, а нарочито седам мртвих душа. Бандић је био обавезан да безбедност мисије спасавања постави изнад значаја наредбе, без обзира са које адресе му је она била упућена. На то су га упућивала и Правила службе у ВС, у којима се каже да је „приликом издавања наређења претпостављени дужан да води рачуна о његовојреалности и могућности извршења” (тач. 35). На крају, морамо се запитати каква је то држава која дозвољава да јој се војска толико дуго багателише и у којој политичка моћ појединца може да буде азил за одговорне, а потреба за политичком промоцијом да девастира њен Устав, законе и институције као што је Војска Србије, чак и по цену људских и материјалних губитака. Професор Факултета безбедности у Београду Зоран Вучинић, Политика Online Плутон је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 27, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 27, 2015 На питања због чега се дуго чека на извештај о паду хеликоптера Војске Србије, у ком је погинуло седам особа, Лазански је рекао да ће извештај на крају ипак морати да буде објављен. "Ту је сплет више околности. Један аспект је да ли су морали да полете и да лете том трасом. Друго питање је технички аспект. Ако ви имате хеликоптере старе 20 година, било је питање дана када ће се тако нешто догодити. Прошле године било је страховито много летења тим хеликоптером због поплава", рекао је Лазански и упозорио да Војска Србије још живи од ресурса ЈНА и да се мало тога новог купило. http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/lazanski-srbija-na-korak-od-nato-alijanse_582893.html Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 27, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 27, 2015 "Ту је сплет више околности. Један аспект је да ли су морали да полете и да лете том трасом. Друго питање је технички аспект. Ако ви имате хеликоптере старе 20 година, било је питање дана када ће се тако нешто догодити. Прошле године било је страховито много летења тим хеликоптером због поплава", рекао је Лазански и упозорио да Војска Србије још живи од ресурса ЈНА и да се мало тога новог купило. Овде си "лупио" за медаљу... Да ли те је понекада срамота када тако нешто изјавиш!? Ја сам летео на хеликоптеру `69-то годиште и преживео као што видиш. Па побогу-није то ауто!? Па и ауто људи среде, кол`ко год да има година, па оно језди... http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/lazanski-srbija-na-korak-od-nato-alijanse_582893.html obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 27, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 27, 2015 On 27. 3. 2015. at 14:00, Милан Ракић рече и упозорио да Војска Србије још живи од ресурса ЈНА и да се мало тога новог купило. Ово је у реду... Али немој замајавати људе са претходном причом... http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/lazanski-srbija-na-korak-od-nato-alijanse_582893.html Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 27, 2015 Пријави Подели Написано Март 27, 2015 Али тачно сам знао ко је аутор без да гледам... Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 30, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 30, 2015 Саопштење за јавност команданта РВ и ПВО Комисија за основно испитивање удеса, коју је формирао командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране завршила је у предвиђеном року рад на испитивању узрока и околности пада војног хеликоптера ХТ-48 (Ми-17). Комисија је дошла до свих података на основу којих је извршила анализу и извела закључке. Извештај Комисије са комплетном пратећом документацијом је око 500 страница и биће у току сутрашњег дана предат Вишем јавном тужилаштву у Београду, које је захтевом од 16. марта тражило „сву документацију сачињену у вези са критичним догађајем, пре свега налазе комисија које су формиране да испитају узроке који су довели до настанка пада војног хеликоптера ХТ-48.“Комисију су чинили припадници Министарства одбране и Војске Србије из Војнотехничког института, Техничког опитног центра, Ваздухопловномедицинског института, Команде Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, а обухватила је специјалисте из области безбедности летења, одржавања ваздухоплова, планирања и руковођења летењем, метеорологије, ваздухопловне инжењере, опитне пилоте, ваздухопловне техничаре за све системе на хеликоптеру, специјалисте ваздухопловне медицине и ваздухопловне психологије. МОРС Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 3, 2015 Пријави Подели Написано Април 3, 2015 Pilotu nađen alkohol u krvi Beograd -- U izveštaju Tužilaštva o padu vojnog helikoptera u koji je B92 imao uvid navodi se da su u krvi i urinu pilota Omera Mehića pronađeni tragovi alkohola. Obdukcioni nalazi poginulih u nesreći pokazali su da je u krvi pilota bilo 0,68 promila, a 1,30 promila u urinu. “Odgovornost za udes snosi vođa posade helikoptera HT-48, a da deo odgovornosti snose i drugi pilot (prim.nov. kapetan Milovan Đukarić) i letač tehničar u pilotskoj kabini. Deo odgovornosti snosi komandant 204. vbr zbog propusta u planiranju i organizaciji leta (prim.nov. general Predrag Bandić) zbog propusta u organizaciji i rukovođenju letom. Eventualnu odgovornost kontrolora na aerodromu 'Nikola Tesla' će utvrditi Kontrola leta SiCG na osnovu zahteva komande RV i PVO”, navodi se u izveštaju. Prethodno je Više javno tužilaštvo saopštilo da je odgovornost za pad vojnog helikoptera primarno na članovima posade, ali da postoje sumnje da deo odgovornosti snose druga vojna i civilna lica. Takođe, navedeno je da "postoje osnovi sumnje da deo odgovornosti snosi i jedan broj aktivnih pripadnika Vojske Srbije, kao i indicije za eventualnu odgovornost i određenog broja civilnih lica". Ministar odbrane Bratislav Gašić je najavio da bi u toku dana izveštaji trebalo da se objave na sajtu Ministarstva odbrane. Vojni helikopter koji je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara pao je 13. marta oko 22.30 nedaleko od beogradskog aerodroma. U nesreći je poginulo sedam osoba, a posle udesa Vojska Srbije je formirala dve komisije kako bi se utvrdio uzrok nesreće. http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=04&dd=03&nav_category=12&nav_id=976654 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 3, 2015 Пријави Подели Написано Април 3, 2015 Тужилаштво: За пад хеликоптера одговорна посада Сумња се да део одговорности сносе и неки припадници ВС, као и одређени број цивила, саопштило Више јавно тужилаштво у Београду Фото Танјуг За пад војног хеликоптера Ми-17 примарно је одговорна посада, док постоји сумња да део одговорности сносе поједини припадници Војске Србије, као и одређени број цивила, саопштило је данас Више јавно тужилаштво у Београду. После дугог чекања на детаље извештаја комисије за испитивање узрока пада војног хеликоптера 13. марта у близини Сурчина, који су достављени тужилаштву, надлежни су коначно изашли у јавност саопштењем које је одмах наишло на бурно негодовање појединих припадника опозиције. Чињеница је, међутим, да и даље нико од одговорних није рекао да ли је било пропуста у ланцу командовања, као ни то да ли је тачно да генерал Љубиша Диковић, начелник Генералштаба, није знао да је хеликоптер полетео у акцију спасавања бебе. Нисмо до сада добили одговор ни да ли је од пилота тражено да слети на Аеродром „Никола Тесла” на којем су, како се спекулисало, високи званичници чекали летелицу… Премијер Александар Вучић пре неколико дана је изјавио да је имао увид у извештаје комисије која је испитивала трагедију хеликоптера, и који су прослеђени тужилаштву, и напоменуо да је било техничких пропуста, али да они нису били одлучујући у трагедији која се догодила. Данашње саопштење тужилаштва, међутим, отворило је нова питања – нарочито о одговорности појединих припадника војске и цивила. На кога се заправо тачно мисли? На војнике који одржавају хеликоптер, старешине у ланцу командовања, контролу летења која је једина била у вези са посадом хеликоптера приликом слетања или можда чак и на неке политичаре? Од одговорних у Војсци Србије и Министарству одбране покушали смо поново да добијемо одговоре на питања која смо послали одмах по паду хеликоптера о евентуалном пропусту у ланцу командовања у овом случају, а затражили смо и да нам кажу који су то припадници ВС који би могли да сносе део одговорности за трагедију. Уместо одговора, упућени смо да преузмемо изјаву министра одбране Братислава Гашића, дату државној агенцији Танјуг. „Налази обе комисије о паду војног хеликоптера у којем је страдало седам особа биће до краја дана објављени на сајту Министарства одбране”, рекао је Гашић и додао да је уверен да ће тужилаштво у наставку поступка утврдити све чињенице и установити одговорност. Предмет извештаја комисије који је предат тужилаштву, бавио се процедурама, летом хеликоптера, али и његовом техничком исправношћу и саопштење тужилаштва тек је први корак у утврђивању шта је изазвало трагедију, каже за „Политику” професор др Милан Шкулић са Катедре за кривично право Правног факултета у Београду. – Преурањено је говорити о одговорности било припадника војске, било цивила, јер је овде реч о сумњама о одговорности, а да би се оне потврдиле, потребно је прикупити информације у кривичном поступку, односно спровести истрагу. Ако би након истраге постојале сумње у кривично дело, онда се подноси оптужница – истиче Шкулић. Одговорност, опште гледано, може бити морална, али и кривична, а да ли она постоји у овом случају, и која је, може да покаже истражни поступак. Износећи почетна сазнања о узроцима несреће у којој је седам особа изгубило живот, на основу извештаја комисије, али и других сазнања, како наводи Више јавно тужилаштво, „одговорност за удес војног ваздухоплова примарно је на члановима посаде хеликоптера”. – Појам одговорност посаде јако је широк – то може бити стручна грешка или она која може да се јави у току пилотирања због лоших метеоролошких услова, такозваних илузија до којих може доћи када је ограничена видљивост, али може бити и одлука о полетању по лошим временским условима – објашњава за „Политику” војни пилот у пензији потпуковник Милан Бабић. Овај војни пилот са више од 20 година летачког искуства на хеликоптеру истиче да је тешко коментарисати одговорност посаде на основу саопштења тужилаштва, јер се не зна шта пише у извештају комисије. – У медијима је објављивано да је пилот више пута покушавао да слети на аеродром али да није видео писту. Када излази из облака и достигне минималну висину на којој треба да угледа писту, уколико је не види мора да дигне хеликоптер и поново покуша слетање. Уколико више пута нема услова за слетање, процедура је да се хеликоптер усмери на други аеродром – наводи Бабић. Судећи по детаљима извештаја који су се појавили у медијима, баш то се и десило у овом случају. Пилот Омер Мехић је покушао два пута да слети, али није видео писту. Како је дошло до трагедије требало би да утврди даља истрага. ---------------------- Б92: Пронађен алкохол у крви пилота У извештају Тужилаштва о паду војног хеликоптера у који је Б92 имао увид наводи се да су у крви и урину пилота Омера Мехића пронађени трагови алкохола. Обдукциони налази погинулих у несрећи показали су да је у крви пилота било 0,68 промила, а 1,30 промила у урину, јавља Б92. ---------------------- Наставља се истрага „Тужилаштво ће спровести истражне радње против одређеног броја лица у циљу потпуног утврђивања свих релевантних чињеница. Више јавно тужилаштво сагласно је са Министарством одбране да податке садржане у сачињеним извештајима учине доступним јавности”, наводи се у саопштењу тужилаштва. Подсећамо, због неизношења информација у јавност о хеликоптерској несрећи, у којој су животе изгубили четири припадника Војске Србије, лекар и медицински техничар из Новог Пазара, као и тешко оболела беба стара само пет дана коју су сви страдали спасавали, реаговао је и Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја, тврдећи да се у овом случају не поштују законске одредбе. ------------------------ Шутановац: Очекивано, скандалозно, оставка „Као што се и очекивало, по тужилаштву, за трагедију примарно одговорни чланови посаде. Скандалозно. Оставка”, написао је јуче на свом твитер-профилу Драган Шутановац, посланик Демократске странке и бивши министар одбране. СНС: Шутановац урушава дигнитет Војске зарад политичких поена Српска напредна странка саопштила је данас да је фунцкионер ДС и бивши министар одбране Драган Шутановац „највећа срамота за Србију” и да му је циљ да уруши дигнитет Војске Србије и понизи војнике само да би сакупио политичке поене. Напредњаци су навели да је Шутановац показао „врхунац свог безобразлука и лицемерја директно оптуживши 14 официра Војске Србије, који су учествовали у прављењу Извештаја о узроку несреће и саму Војску Србије”. „Поред скандалозних напада на Војску Србије и часне официре, напао је и константно врши притисак на Тужилаштво и све независне институције”, наводи се у саопштењу СНС-а. Танјуг ------------------------------ Драгишић: Добро да је објављен прелиминарни извештај Објављивање почетних сазнања о одговорности за пад војног хеликоптера и погибију седам особа је добро јер спречава спекулације, изјавио је професор Факултета безбедности Зоран Драгишић. „Добро да је јавност упозната са прелиминарним извештајем да би се спречиле даље спекулације” о томе да неко нешто крије. Види се у саопштењу да против одређеног броја лица постоје одређени основи сумње, а против неких цивила само индиције”, рекао је он. Дејана Ивановић http://www.politika.rs/rubrike/dogadjaji-dana/Odgovornost-za-udes-helikoptera-primarno-na-clanovima-posade.sr.html Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука