Jump to content

Срушио се хеликоптер Војске Србије који је превозио животно угрожену бебу

Препоручена порука

Још само да ми кажу да је Вучић живи сведок кад је флаша натезана онда кад су летели за Фекетић заједно, као и у Обреновац, али да им је било опроштено јер су успешно извели задатке...

Не да сам огорчен, него и саблажњен мазохизмом српског живља гледе оралног иживљавања премијера над истим. И то се зове родољубље, трпети силовање и рећи да је то љубав.

Пијаном пилоту поверити хеликоптер... Разумео бих да је усред рата и војних дејстава непријатеља, па нема ко луђи или храбрији од нацирканог. Али тако нешто у мирнодопским условима... Господе, опрости им јер не знају шта чине...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Одговори 421
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

U kom grmu lezi zec...

Vucicev keramicar:

Helikopter Vojske Srbije, koji je prevozio bebu iz Raške u Beograd, srušio se 13. marta u širem rejonu aerodroma u Surčinu i tom prilikom stradala je beba stara pet dana, četiri člana posade i dva zdravstvena radnika iz Novog Pazara. Nakon ove tragedije ministar odbrane je izjavio da su meteorološki uslovi u tom trenutku bili “apsolutno povoljni”

Zakljucak iz istrage

Meteo1x11x1.jpg

snimak te izjave

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Ekskluzivno-Anatomija-jedne-tragedije.sr.html

Ексклузивно: Анатомија једне трагедије

Генерал Љубиша Диковић није благовремено обавештен о лету јер је заменик командант Здружене оперативне команде генерал-мајор Славољуб Јанићијевић био недоступан док је био на базену Војне академије

Helikopter-mural-KROP.jpg
Мурал у Земуну - грађани исказали поштовање према страдалој посади и здравственим радницима (Фото Р. Крстинић)

Све док истрага и тужилаштво не кажу своју последњу реч, беспредметно је оптуживати било кога за трагедију хеликоптера Ми-17 из састава РВ и ПВО, несрећу у којој је изгубљено седам живота. Јавност тражи одговоре, но можда су одговори у следећим чињеницама.

Наиме, по члану 170 Правила службе Војске Србије, који је донет 3. априла 2012. године, министар одбране има право да на захтев државних органа или на захтев локалне заједнице, нареди ангажовање јединица Војске Србије на задацима „треће мисије”, то јест помоћ цивилима. По члану 171 исто право има и начелник Генералштаба, али и команданти оперативних састава нивоа бригаде.

Дакле, министар одбране Братислав Гашић зове генерала Предрага Бандића, команданта 204. авијацијске бригаде, и тражи да се размотри могућност хеликоптерског превоза болесне бебе из Новог Пазара за Београд. Генерал Бандић се информише о метеоролошкој ситуацији и обавештава министра да су услови за лет тешки, скоро немогући.

Нешто касније, генерал Бандић зове министра Гашића и информише га да су се у међувремену метео-услови побољшали и да је могуће извршити полетање, али да није поштована стандардна процедура за мисије тог типа. Министар наређује да се, због хитности, крене, а да се процедура обави што пре. Генерал Бандић о лету и задатку обавештава Оперативни центар РВ и ПВО, као и команданта РВ и ПВО генерала Ранка Живака, који тражи да се строго води рачуна о метео-ситуацији. У 19.57 вођа хеликоптера, пилот Омер Мехић, зове Оперативни центар РВ и ПВО и најављује лет и маршруту.

У 20.12 хеликоптер Ми-17 полеће с аеродрома Батајница. Одредиште је Рашка, у повратку је одредиште Војномедицинска академија. Алтернативна места слетања су аеродроми Лађевци, Батајница и Сурчин. У 20.20 Оперативни центар система одбране још има времена да заустави лет хеликоптера Ми-17 због евентуалног лошег времена. Он то не чини, јер је заменик командант Здружене оперативне команде, генерал Јанићијевић, у том тренутку био на купању, на базену Војне академије, па о свему није на време обавестио начелника Генералштаба, генерала Љубишу Диковића.

Од 20.05 па све до 20.45, Оперативни центар система одбране, то јест Здружена оперативна команда по НАТО стандардима није била у вези са генералом Јанићијевићем. После је он именован у комисију за испитивање узрока трагедије као заменик шефа комисије... Шеф комисије је генерал Јовица Драганић, заменик начелника Генералштаба.

Helikopter%20slece%20KROP(1).jpg

Архивски снимак: Ми-17 на спасилачком задатку (Фото Т. Јањић)

У извештајима комисије РВ и ПВО спомињу се обдукцијски налази, према којима су у крви и у урину двојице чланова посаде хеликоптера пронађени трагови алкохола. Истрага је установила да је докторка на аеродрому Батајница на почетку дежурства посаде хеликоптера Ми-17, извршила лекарски претполетни преглед за сву петорицу, пети члан посаде није ни полетео на кобни задатак, и оверила печатима да су способни за летење. После су се два члана посаде, наводно, упутила у кафану „Пилот” у близини аеродрома. Зашто су, према тој причи нашег извора, наводно напустили дежурство и како су се, по тој верзији, нашли у кафани показаће истрага. Међутим, докторка их касније није прегледала...

Је ли пилот мајор Омер Мехић имао искуства на слетању на Аеродром „Никола Тесла”? Имао је велики број сати слетања управо на том аеродрому за послове фирме „Циклонизација” из Новог Сада.

Питање процедуре није узрок трагедије хеликоптера Ми-17, његове посаде и путника. Да се није пошло по бебу из муслиманске средине чули би се приговори с разних страна да би то свакако било урађено за српску бебу. Шта мислите, ко би то у Војсци Србије рекао да се не лети, ако је накнадни метео-извештај био релативно добар? Је ли генерал Диковић био обавештен пола сата раније, или касније, нема везе са трагедијом. Да ли су на Аеродрому „Никола Тесла” били новинари и ТВ камере, нека истрага и то открије. Ако су били, зашто су били? По редовном радном задатку или због неког другог плана? И зашто је контрола летења Аеродрома „Никола Тесла” сугерисала посади да слети код њих?

Све остало су спекулације и беспризорна политизација једне несреће, глад за тиражима, сензацијама. Крв и сузе, то је наша јавна сцена...

Мирослав Лазански
објављено: 06.04.2015.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Otvoreno pismo "Blica" ministru Gašiću i generalu Dikoviću: Vreme je za odlazak

Suštinski je pogrešno da vi, gospodine ministre, i vi, gospodine generale, ćutke stojite, kao i da premijer preuzima svu političku odgovornost. On svoju odgovornost sutra treba da iznese pred glasače, a vi svoju možete pokazati već danas

595403_vucic-01rasfoto-vesna-lalic_f.jpg

Poštovani gospodine ministre, uvaženi načelniče Generalštaba Vojske Srbije,

Prolazi i 25. dan od kako su u tragičnom padu helikoptera kod Surčina poginuli pilot major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, zastavnik Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara. Šestorica heroja su otišla u legendu pokušavajući da spasu život bebe stare tek pet dana. Kad bismo to i mogli zaboraviti, kako bismo onih hiljadu i više koje su letači spasli iz poplavljenog Obrenovca? Večna im slava, a njihovim porodicama redakcija „Blica” ovim putem izražava saučešće i najdublju zahvalnost.

Poštovani ministre, uvaženi generale,

Kao što ste i sami videli i pročitali na ovim stranama u prethodna dva dana, redakcija „Blica” smatra da je neumesno i deplasirano raspravljati o krivici posade i mrtvog pilota Mehića za pad helikoptera. Bilo da verujemo u nalaz izveštaja da je kod dvojice članova posade nađeno prisustvo alkohola, bilo da verujemo porodici i prijateljima Mehića koji tvrde da ga, u najmanju ruku, nikada nisu videli pijanog.

Nasuprot tome, redakcija „Blica” smatra umesnom i društveno odgovornom raspravu o vašoj odgovornosti za činjenicu da je taj helikopter te večeri uopšte poleteo. Po takvom vremenu, sa takvom opremom, sa kopilotom koji nije bio obučen da po nevremenu leti i danju, a kamoli noću. Reč je o onome što se u izveštaju vojne komisije navodi kao „drugostepeni uzrok udesa”: napravljen je niz propusta u planiranju, organizaciji i rukovođenju letom.

Ne želimo da sada raspravljamo o krivičnoj odgovornosti. To je posao tužilaštva. Želimo da duboko verujemo i u najbolje namere svih koji su učestvovali u lancu komandovanja. Svesni smo da je život bebe bio u pitanju. Ali, pozvaćemo vas na moralnu odgovornost. Ipak vi, gospodine ministre, i vi, gospodine generale, stojite ispred vojske u kojoj je, ako ništa drugo, moguće da helikopter krene u spasilačku misiju uz kršenje brojnih pravila, propisa i uputstava, a da piloti, kako se može zaključiti iz preporuka u izveštaju, lete noću i po lošem vremenu verovatno i bez šlemova i pojaseva.

Redakcija „Blica” vas poziva da časnim povlačenjem pokažete celoj naciji za koje vrednosti odgovorne vlasti i odgovornog komandovanja se istinski zalažete. Duboko verujemo da besciljno prepucavanje o nečijoj eventualnoj krivici neće usrećiti nikoga dobronamernog u ovoj državi i u ovim okolnostima. U političko spletkarenje i motive malog broja zlonamernih ne bismo da ulazimo. Ali bitno je da konačno ustanovimo principe morala i odgovornosti koji nam toliko dugo izmiču. I bitno je da ta odgovornost ne bude kolektivna, nego pojedinačna. Suštinski je pogrešno da vi, gospodine ministre, i vi, gospodine generale, ćutke stojite, kao i da premijer preuzima svu političku odgovornost. On svoju odgovornost sutra treba da iznese pred glasače, a vi svoju možete pokazati već danas. Nemate čega da se plašite - narod će više ceniti častan odlazak nego ćutanje. Sačuvajte Vojsku Srbije kao instituciju u koju građani veruju i kao jedan od najvažnijih delova društva.

Naposletku vam dugujemo izvinjenje što ovakva pisma ne pišemo češće i što ih nismo pisali posle brojnih prethodnih tragedija u društvu. To je deo odgovornosti javnosti u celini i posebno nas novinara kao profesionalaca. Da jesmo, možda danas ne biste bili u ovakvoj situaciji. Možda bismo vas, ili nekoga pre vas, odavno naterali da uradite ono što je trebalo uraditi da se ova tragedija ne dogodi. Možda bi Omer i njegova posada još leteli. Možda bi lekari još lečili. I možda bi beba koju su spasavali odrasla i proslavila domovinu. Možda bismo joj svi ime znali. A danas malo ko zna da je beba bila dečkić i da ga nazvaše Šahin, po dedi.

Vi ste na potezu.

S dubokim uvažavanjem,
Marko Stjepanović, glavni urednik, i kolegijum “Blica”

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/548475/Otvoreno-pismo-Blica-ministru-Gasicu-i-generalu-Dikovicu-Vreme-je-za-odlazak

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Objavljeni svi prilozi izveštaja vojnih komisija o padu helikoptera Mi-17

Na sajtu Ministarstva odbrane objavljeni su prilozi iz izveštaja komisije koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković i prilozi iz izveštaja stručne komisije koju je formirao komandant RV i PVO, general-major Ranko Živak.

Tri dana od objavljivanja izveštaja vojnih komisija koje su ispitivale nepravilnosti u lancu komandovanja, ali i pitanje tehničke ispravnosti helikoptera, javno su objavljeni i prilozi tih izveštaja, u kojima se, između ostalog, nalaze i foto dokumentacija,  audio zapisi-118. 100 Bgd, audio zapisi-119.100rud, audio zapisi MI 17 VHF 124.925, vrednosti baze oblačnosti za 13.3.2015.

Подели на овим сајтовима

Требала је трагедија да се деси, па да јавност сазна да и није проблем што нема летелица (стање које траје већ 20 и кусур лета), да нема горива (до пре неку годину), да нема резервних гума (до пре две године), да нема акумулатора (прошле године)... Нема ни бојлера, ни олука, ни "чучаваца", ни оброка, ни рекреације, ни станова, ни батерија за "моторолу", ни фиксних телефона... Нема ни седам живота... На крају, неће бити ни нас...

Подели на овим сајтовима

...zove kolega iz dnevnih novina da mu prokomentarisem "ova nova saznanja" u vezi helikoptera, izvestaja, komisija.. i posto sam se ogradio da nemam informacije osim onih javno objavljenih, pita covek za misljenje.. i onako sponatano izadje iz mene recenica

"... plasiranjem informacije o krivici posade koja je usput bila i alkoholisana - samo plasiranjem, ne ulazeci u verodostojnost istih - Srbija je izvukla iz groba cetvoricu mrtvih ljudi, pljunula im u lice i onda obrisala pod sa njima.. i to ljudi koji su ziveli i radili i na kraju poginuli za tu istu Srbiju.. za sve dobro ali i sve lose u njoj.. za gradjane koje je trebalo spasiti ali i za politicare kad im je trebao neki pi ar snimak u vejavici ili poplavama..."

Игор Салингер

Подели на овим сајтовима

Objavljeni svi prilozi izveštaja vojnih komisija o padu helikoptera Mi-17

Na sajtu Ministarstva odbrane objavljeni su prilozi iz izveštaja komisije koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković i prilozi iz izveštaja stručne komisije koju je formirao komandant RV i PVO, general-major Ranko Živak.

Tri dana od objavljivanja izveštaja vojnih komisija koje su ispitivale nepravilnosti u lancu komandovanja, ali i pitanje tehničke ispravnosti helikoptera, javno su objavljeni i prilozi tih izveštaja, u kojima se, između ostalog, nalaze i foto dokumentacija,  audio zapisi-118. 100 Bgd, audio zapisi-119.100rud, audio zapisi MI 17 VHF 124.925, vrednosti baze oblačnosti za 13.3.2015.

Милане, шта је ово да се објављују извештаји Генералштаба на Scribid?

Ок видим тек сад да је објавио Петар Војиновић.

Да ли је исто прво објављено на официјалном сајту  Војске Србије или Министарства Одбране (нисам пронашла), или ћемо се и надаље ифнормисати о главним стварима путем других канала? Не зато што имам нешто против што је Војиновић објавио (нити против П.В имам било шта, напротив), већ зато што је овај начин (ако је то тај) непримеран озбиљној Српској Војсци - Генералштабу, кад већ имају своје (а наше) официјалне сајтове. Не би ме чудило да главне информације уместо на сајту Војске Србије сазнајемо преко ТангоСикс-а, Scribid-a, Twitter-a, Pouka…не зна се ко пије, а ко плаћа (хоћу рећи без икаквог реда). Не знам.

Ако је исто објављено на официјалним сајтовима Војске и Одбране, замолила бих те да овде поставиш линкове, ја не могу пронаћи (или ми је опала концентрисаност).

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Милане, шта је ово да се објављују извештаји Генералштаба на Scribid?

Ок видим тек сад да је објавио Петар Војиновић.

Да ли је исто прво објављено на официјалном сајту  Војске Србије или Министарства Одбране (нисам пронашла), или ћемо се и надаље ифнормисати о главним стварима путем других канала? Не зато што имам нешто против што је Војиновић објавио (нити против П.В имам било шта, напротив), већ зато што је овај начин (ако је то тај) непримеран озбиљној Српској Војсци - Генералштабу, кад већ имају своје (а наше) официјалне сајтове. Не би ме чудило да главне информације уместо на сајту Војске Србије сазнајемо преко ТангоСикс-а, Scribid-a, Twitter-a, Pouka…не зна се ко пије, а ко плаћа (хоћу рећи без икаквог реда). Не знам.

Ако је исто објављено на официјалним сајтовима Војске и Одбране, замолила бих те да овде поставиш линкове, ја не могу пронаћи (или ми је опала концентрисаност).

Мислим да је "проблем" у ствари, е да се не би десило да "случајеви" волшебно "нестану"...

Рецимо, ја јутрос нисам могао исте, иако су у начелу, постављени на сајт МО да "скинем"...

http://www.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=8067

Сада видим да могу...

Не бих то именовао неком "теоријом завере", но просто заузетошћу сајта МО

Углавном, Петар их је "скрибдов`о", а ево их (сада) и на сајту МО

http://www.mod.gov.rs/multimedia/file/vesti/udes/Prilozi%20drugog%20izvestaja1.pdf

http://www.mod.gov.rs/multimedia/file/vesti/udes/Prilozi%20prvog%20izvestaja.pdf

Подели на овим сајтовима

Ево ови на Б92 управо сад кажу да се нису споразумели контрола на аеродрому и посада хеликоптера око надморске висине тј. висине изнад писте?

Између осталог... Ако је "дошло" до тога да се није могло "рашчивијати" ко говори QFE, а ко QNH, онда стварно...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...