RYLAH Написано Март 9, 2015 Пријави Подели Написано Март 9, 2015 Не бих да цитирам сад патетичне наслове из медија овом приликом, а посебно не бих да качим сетне текстове политичара из тог времена који се са сузом у оку подсећају "пропуштене прилике". Волео бих да, са историјске дистанце која није ни толико мала, скоро четврт века, сагледамо реално да ли је овај догађај и могао да промени било шта онда, имајући у виду целу ситуацију, имајући у виду то ко је спроводио девети март, имајући у виду идеологију иза тога, ако је постојала, и имајући у виду све остало што се касније одиграло. Мислим да овакву објективну расправу дугујемо и себи и потомцима, и двоје трагично настрадалих људи тог дана - Бранимир Миливој (18 година) који је страдао од залуталог метка, и Недељко Косовић (46 година), полицајац на дужности, који је страдао после пада са неколико метара, док је бежао од групе демонстраната. Ако би икако могло, мада то не могу ни да забраним нити желим да спречим, да данашњу дневну политику избацимо из расправе, јер то дугујемо себи, да бисмо почели боље да сагледавамо шта нам се то издешавало и због чега смо ту. Пг, Grizzly Adams, Јефимија Крунић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Март 9, 2015 Пријави Подели Написано Март 9, 2015 Ни они сами нису знали шта хоће. Као упутили су неке захтеве, ови им испунили и крај приче. Види се колико нису били спремни и колико су били изгубљени, на оном снимку када се Вук изгубио, па су га ови поред цимали, реци им напред, реци им напред, а он изгубљен сав, не зна где је и онда као напред браћо. А да замишљамо да је све било планирано и да им је циљ да сруше власт, сигурно да би нешто могло можда боље да се одради и да не буде као што је било (рат, санкције, расуло у сваком погледу), мада је све то питање, пошто се СПО доказао када је дошао на власт у Београду. Срђан Шијакињић, RYLAH, Јефимија Крунић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Март 9, 2015 Пријави Подели Написано Март 9, 2015 Četvrt veka zaista nije baš malo ali nažalost ni dovoljno da bi znali sve činjenice tadašnjih događaja. I tu leži problem, teško je šta reći bez pravih informacija. Jedno je nesumnjivo po meni 9. mart je doneo promene. E sad kakve. Mnogo smo očekivali i nadali se. Ispalo je gore, mnogo gore i to je nesumnjiva činjenica. Naravno isto bi se desilo (a možda i gore) da je ostalo po starom ali promena nam je barem davala nadu. Ko je kriv? Moramo da priznamo ponajviše mi sami. On 9. 1. 2020. at 12:45, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Expand Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Март 9, 2015 Пријави Подели Написано Март 9, 2015 Znala je DB koja je jednim velikim ogrankom sve vreme saradjivala sa CIA itd. kome ce dati zeleno svetlo da moze osnovati jaku stranku, a ko ne. V. D. je bio njihov covek od pocetka, i nikada se nije menjao. Nije naprosto on postao drugi covek devedesetih, razlicit od osamdesetih, a posle opet kad je sve proslo i zadatak zavrsen, posle dvehiljadite postao jako slican onom iz osamdesetih. A znate li kakav je anticrkvenjak i bukvalno a n t i s r b i n bio pre devedesetih? Potrudite se. Јефимија Крунић, МиодрагМ and Тања1 је реаговао/ла на ово 3 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Март 9, 2015 Пријави Подели Написано Март 9, 2015 On 9. 3. 2015. at 9:43, VaSa110 рече Ko je kriv? Moramo da priznamo ponajviše mi sami. Gresis. Najmanje je narod kriv. Imao je i energiju i polet i sve. Izmanipulisali su ga i potom ubili u dusu. Tog devetog marta vikao je V.D. da se seku ruke muslimanima koji podignu muslimanski barjak, a to zaista nije mislio, nego je huskao na rat, a i Milosevicu je to trebalo. Јефимија Крунић, МиодрагМ, Gordana . and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 9, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 9, 2015 А да ли је девети март уопште и имао потенцијала да донесе промене? On 9. 3. 2015. at 9:44, Веља рече A znate li kakav je anticrkvenjak i bukvalno a n t i s r b i n bio pre devedesetih? Potrudite se. Почетком осамдесетих је почео да пише романе по којима ће вероватно да остане упамћен. Дал је био човек ДБ-а ил јок, не знам, мислим да ће тек неко будуће време то да нам каже, ал кад имаш толико људи испред себе, боли те уво чији си човек, питање је да ли хоћеш напред или нећеш, да ли смеш или не смеш, јер са сто хиљада људи ти креираш правила. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Март 9, 2015 Пријави Подели Написано Март 9, 2015 Lapsus, mislio sam na sedmadesete. Osamdesetih je poceo da se priprema za zadatak. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Март 9, 2015 Пријави Подели Написано Март 9, 2015 On 9. 3. 2015. at 9:48, RYLAH рече А да ли је девети март уопште и имао потенцијала да донесе промене? Verujem da jeste. Mada se ne secam bas najbolje, ali da je zazivela ta revolucija...ko zna...bio je Vuk tada zaista dostojan protivnik. http://www.vreme.com/g/images/917163_36-03.jpg Steta sto vise narod nema tu energiju, da pokrene promenu. I jos veca steta sto nema ko da ih povede, ali revolucija uvek jede svoju decu...pa tako i Vuka. Пг је реаговао/ла на ово 1 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Март 9, 2015 Пријави Подели Написано Март 9, 2015 (измењено) Ja sam bio u Beogradu 9. Marta i sada iz ove perspektive za mene je to bio nas idiotluk, rusili smo nekakav komunizam koji je vec pao sam od sebe ...I nastavak te gluposti je uzrok srpske nesrece preko Drine, umesto da stitimo svoju bracu mi smo rusili komunizam koga vise nije ni bilo.... Измењено Март 9, 2015 од RYLAH Пази на речник. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Март 9, 2015 Пријави Подели Написано Март 9, 2015 On 9. 3. 2015. at 9:47, Веља рече Gresis. Najmanje je narod kriv. Imao je i energiju i polet i sve. Izmanipulisali su ga i potom ubili u dusu. Kada sam rekao mi mislio sam i na narod i na vlast. Slažem se da je narod manje kriv. nana and Gordana . је реаговао/ла на ово 2 On 9. 1. 2020. at 12:45, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Expand Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Март 9, 2015 Пријави Подели Написано Март 9, 2015 Govorim argumentovano, na stranu da iz pouzdanih izvora znam da je bio saradnik antisrpskog elementa u DB, potkrepicu dokazima. V.D. 1962. ,,Istraživači su tada došli do poražavajućeg podatka da je 70,3 odsto anketiranih odgovorilo da je religiozno, dok je broj ateista jedva iznosio 29, 3 procenta. Ipak, ublažava pokazatelj da je izuzetno visoka stopa religioznosti pre rezultirala iz neukosti i neškolovanosti anketiranih nego iz njihovih ubedjenja". V.D. 1972. ,,Pravoslavni misionari, očigledno žaleći za nekakvom velikom Srbijom, nostalgično zaključuju: ,,Neće nam pomoći ni ova uska Srbija u kojoj smo sada omedjeni i gde samo izgleda da smo jedinstveni, pa time sebe uzalud zavaravamo." Sveti Sava je simbol narodnog jedinstva svih Srba i Srpska pravoslavna crkva na taj način najdirektnije napada ...". Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Март 9, 2015 Пријави Подели Написано Март 9, 2015 Bio sam 9. marta kao klinac i ja na protestu... Tada je pocela manipulacija srpskim narodom koja je rezultirala na kraju manipulacijom i krahom svih srpskih interesa od strane tzv. opozicije SRS, SPO... i Miloseviceve vlasti. Срђан Шијакињић, Пг, Crveni Baron and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 9, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 9, 2015 On 9. 3. 2015. at 10:09, Crveni Baron рече rusili smo nekakav komunizam koji je vec pao sam od sebe ... Да ли је пао и код нас, или су вештачки покушавали да га одрже, у једном полухибридном облику где се само љуштура променила? Да ли је комунизам код нас, ако је уопште и пао, пао тек много касније? МиодрагМ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Март 9, 2015 Пријави Подели Написано Март 9, 2015 9. март 1991. је урадио то што је требало да уради. Не мислим да је пропуштена прилика. Ради се о томе да ми нисмо у том историјском периоду имали политичку, државотворну елиту достојну својих предака. Као што је и сада немамо. Нама треба изградња институција, и јачање институција, а не револуција, и рушење. Када год смо рушили институције, и властиту државу, показало се да нисмо знали ништа боље да направимо, него само горе. Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Март 9, 2015 Пријави Подели Написано Март 9, 2015 Занимљиво да је В. Д. још увек у политици и да је тренутно у коалицији са овима на власти, тј и он је у власти. Коме је интерес њега да држи? Да ли је некоме потребно његових 20 гласова? Сетимо се и избора 2000-те и његових услова. Почевши од 9. марта, 90-те су биле нешто најгоре што је могло да се деси Србији и Србима. Прво, све остале републике су знале шта хоће и изјашњавали су се као народи тих република, док су у Србији највише били Југословени. Нису реално гледали на ствари, него су по сваку цену хтели Југославију, а били су тотално неприпремљени и нису знали шта хоће, нису имали циљ. Онда су на врат на нос склепали неке ликове и пустили у народ. Тотални промашај свега. Када се погледа са ове дистанце, Вук био тај потребан фактор да се народ "посрби" да им се усади тај српски патриотизам, да се југословенство избаци из главе, јер је требало имати народ који хоће да иде да се бори и да има неки "циљ". Па је тако он почео да користи 3 прста, везивање за четнике и остале националне ствари. Тиме је добијен неки идентитет, сви су почели да користе 3 прста (и дан данас користе), имали су као неку представу за шта се боре. 9. март није био уопште против власти, није ни имао помисао да сруши власт. Manolis, Снежана, Благовесник and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука