SHADOWS OF THE LIGHT Написано Март 7, 2015 Пријави Подели Написано Март 7, 2015 A što onda pričešćuju decu od godinu dana, koja niti veruju, niti imaju pojma šta im se dešava, okreću glavu, a mame i popovi im nekako ubace u usta? jel to onda ima smisla? Pa nema smisla jer ako je to,kao sto je receno stvar individulanog odnosa,vere koju jedan vernik ima spram toga onda su to za decu obican hleb i vino.Dete nema nikakvu svest o tome sta uzima,niti ima ikakvu veru u sebi u tom uzrastu. milan. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 7, 2015 Пријави Подели Написано Март 7, 2015 A što onda pričešćuju decu od godinu dana, koja niti veruju, niti imaju pojma šta im se dešava, okreću glavu, a mame i popovi im nekako ubace u usta? jel to onda ima smisla? Апсолутно има смисла. Горе речено је везано за одрасле и свесне особе. Упашћемо у грешку средњовековних католика ако не припуштамо децу причешћу ("јер нису стекли употребу разума"). Они учествују иако не знају, зато што учествовање у Царству није искључиво рационални чин. Деца се отимају и лекове када узимају и неку храну која им не прија а добро им чини. Многе ствари морају и на силу да се раде. Ни пак међу одраслима нема једнаке свести о причешћу. Нисам написао трактат о причешћивању. Рекао сам само неколико ствари, а оне су нужно осуђене и на неразумевање. Јанко, Volim_Sina_Bozjeg and Ламех је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Март 7, 2015 Пријави Подели Написано Март 7, 2015 Деца се отимају и лекове када узимају Pa i miš se može otima kad mu se daje neki lek, pa lek deluje, a prišešće ne. a sad kad se pričešćuju deca deluje i bez vere i svesti o njemu... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 7, 2015 Пријави Подели Написано Март 7, 2015 Pa i miš se može otima kad mu se daje neki lek, pa lek deluje, a prišešće ne. a sad kad se pričešćuju deca deluje i bez vere i svesti o njemu... Brate, dete veruje Ocu. A ti? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Март 7, 2015 Пријави Подели Написано Март 7, 2015 Brate, dete veruje Ocu. Otkud tvrdnja da veruje? TJ dete veruje Bogu, i želi večnu zajednicu sa Hristom i svima prisutnim u crkvi? Valjda bi onda samo dopuzilo do putira, a ne bi se borilo da ne uzme što je vrlo čest slučaj, nekad i ne uspeju da mu daju... moguće da tad mislilo da nije dostojno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 7, 2015 Пријави Подели Написано Март 7, 2015 Otkud tvrdnja da veruje? TJ dete veruje Bogu, i želi večnu zajednicu sa Hristom i svima prisutnim u crkvi? Откуд дете верује човеку оцу, мајци? Само да те питам нешто, како би могао и даље да разговарам, си ти православац? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Март 7, 2015 Пријави Подели Написано Март 7, 2015 Kad je tvec tema presla na pricesce, pitao bih o.Zorana sta misli o ovom stavu p.Pavla o pricescivanju HIV pozitivnih bolesnika? Nadam se da nije dobro preneto, ako jeste, za mene je u najmanju ruku skandalozno. http://www.svetosavlje.org/listarhiva/Home.aspx/Topic?topicId=5429 Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Март 7, 2015 Пријави Подели Написано Март 7, 2015 Откуд дете верује човеку? Само да те питам нешто, како би могао и даље да разговарам, си ти православац? Dete vremenom stiče poverenja u svoje rotitelje, kako raste i razvija se psihofizički. I onda mu i za pričešće mogu roditelji kažu da uzme jer je to dobro za njega i skladno njegovim godinama i kognitivnih sposobnosti mu objasne, i onda ono uzme jer im veruje, a ne sa godinu dana kad ih nista ne razume, i otimanjem pokazuje da ne zeli, to što mu nameću. I naravno da jesam, to se valjda iz mojih pisanja vidi,- pravoslavac sam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 7, 2015 Пријави Подели Написано Март 7, 2015 Иначе раније у Хришћанству имамо и праксу, да су Хришћани васпитавали, децу у Хришћанским врлинама али су остављали децу некрштену, док они сами то не одлуче кад порасту. Не знам зашто се та пракса одбацила, претпостављам, да су деца све раније и раније тражила, своје крштење а сама пракса није давала никакве боље резултате од оне где се као и сада деца у најранијој доби Крсте. milan. је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 7, 2015 Пријави Подели Написано Март 7, 2015 Dete vremenom stiče poverenja u svoje rotitelje, kako raste i razvija se psihofizički. I onda mu i za pričešće mogu roditelji kažu da uzme jer je to dobro za njega i skladno njegovim godinama i kognitivnih sposobnosti mu objasne, i onda ono uzme jer im veruje, a ne sa godinu dana kad ih nista ne razume, i otimanjem pokazuje da ne zeli, to što mu nameću. I naravno da jesam, to se valjda iz mojih pisanja vidi,- pravoslavac sam. Као например лек да не умре? Agaton Vuzman је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Март 7, 2015 Пријави Подели Написано Март 7, 2015 Иначе раније у Хришћанству имамо и праксу, да су Хришћани васпитавали, децу у Хришћанским врлинама али су остављали децу некрштену, док они сами то не одлуче кад порасту. Не знам зашто се та пракса одбацила, претпостављам, да су деца све раније и раније тражила, своје крштење а сама пракса није давала никакве боље резултате од оне где се као и сада деца у најранијој доби Крсте. Ja sam za to da se krste kad sama zatraže i shvate šta to znači, jer su ih roditelji naučili, znači može i sa 5 godina ali da to bude slobodan ulazak u zajednicu s Histom, i da se slobodno rodimo za večnost. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 7, 2015 Пријави Подели Написано Март 7, 2015 Kad je tvec tema presla na pricesce, pitao bih o.Zorana sta misli o ovom stavu p.Pavla o pricescivanju HIV pozitivnih bolesnika? Nadam se da nije dobro preneto, ako jeste, za mene je u najmanju ruku skandalozno. http://www.svetosavlje.org/listarhiva/Home.aspx/Topic?topicId=5429 Dragi svetosavski narode, Nisam se dugo javljala , ali sam pomno pratila razne interesantne diskusije. Pre nedelju dana sam cula nesto sto me je zaintrigiralo pa sam mislila da to podelim sa vama. Naime, proslog petka sam bila na jednom predavanju na Teoloskom fakultetu u Beogradu koje je organizovala dobrotvorna organizacija SPC "Covekoljublje" . Predavanje se ticalo volonterskog rada sa ljudima koji su HIV + i koji boluju od bolesti zavisnosti (narkomanija). Uvodnu rec je imao patrijarh Pavle i on je tom prilikom ispricao pricu iz svog iskustva kako je pricescivao na samrti ljude obolele od side. Pritom je rekao kako je posle kasicicu kojom je bolesnika pricestio dezinfikovao a papir koji je pritom koristio spalio, objasnivsi kako i mi ljudi treba da ucinimo sta je do nas da sprecimo sirenje tako jedne teske bolesti. Jer, mozda neko sledeci ko se pricescuje moze da ima neku ranu u ustima pa da se bolest prenese..... Tako je rekao. Ono sto je mene iznenadilo je ta dezinfekcija. Jer, pomislih , koliko nas se svake nedelje pricescuje sa istom kasicicom...... koliko mozemo biti sigurni ko je a ko nije medju nama HIV pozitivan? Da li patrijarhove reci da i mi ljudi treba da ucinimo koliko je do nas da se zastitimo znaci da treba svako od nas da nosi svoju kasicicu ?!?!? A opet, svestenstvo u crkvama u koje ja idem relativno cesto prica o tome da je maloverje razmisljati kako se pricescujuci se istom kasicicom sa ostalim ljudima mozemo razboleti. I uvek se navede i primer da se svestenstvo posle svih pricescuje , pa koliko bi tek oni mogli biti bolesni .... Eto , toliko od mene za sada. Pozdrav iz suncanog prolecnog Beograda. Sanja Да ли можеш, да нам кажеш шта је овде скандалозно? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 7, 2015 Пријави Подели Написано Март 7, 2015 Ja sam za to da se krste kad sama zatraže i shvate šta to znači, jer su ih roditelji naučili, znači može i sa 5 godina ali da to bude slobodan ulazak u zajednicu s Histom, i da se slobodno rodimo za večnost. Онда тако и ради са својом децом. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Март 7, 2015 Пријави Подели Написано Март 7, 2015 Онда тако и ради са својом децом. naravno da hoću, radi i ti sa svojom kako želiš i kako si u mogućnosti. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 7, 2015 Пријави Подели Написано Март 7, 2015 Kad je tvec tema presla na pricesce, pitao bih o.Zorana sta misli o ovom stavu p.Pavla o pricescivanju HIV pozitivnih bolesnika? Nadam se da nije dobro preneto, ako jeste, za mene je u najmanju ruku skandalozno. http://www.svetosavlje.org/listarhiva/Home.aspx/Topic?topicId=5429 Данас се почивши патријар Павле и други пут споменуо, ево линка ка првом. Чудим.... https://www.pouke.org/forum/topic/38285-gadost-i-bezobrazluk-patrijarha-pavla-nazvali-ratnim-zlo%C4%8Dincem/ Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука