Zayron Написано Март 6, 2015 Пријави Подели Написано Март 6, 2015 Pod tim "ultimativni" bilo mišljeno: savršeni, najbolji mogući, najkrajnji, vrholni ili glavni, takodjer i najnoviji ili posljednji (model auta, kompjutera, pc igre/game, programa recimo) Ne misli se tim na diplomatske "ultimatume", Austrougarska dala ultimatum Kraljevini Srbiji i sl. Navodim to zato jer se kod nas to "ultimativni" kao i u engleskom upotrebljava u svim tim gore spomenutim značenjima, da ne bi bilo nesporazuma i suvišne zbrke. Tam však ultimate znamená mimo jiné dokonalý, nejlepší možný, nejzazší, vrcholný nebo hlavní. http://www.rozhlas.cz/plzen/jazykovykoutek/_zprava/staronova-cizi-slova-ultimativni-instantni--743951 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 6, 2015 Пријави Подели Написано Март 6, 2015 Владика Николај на безброј места говори о римокатоличкој вери, не у лепом светлу. Сви антиекуменисти се "куну" њега, у смислу да у његовим речима налазе основ за одбијање сваког "екуменизма" шта он све говори о западној култури тек...... Но овако ћемо, наравно да сам неинформисан шта је све владика Николај у животу радио, зато се радујем кад чујем нешто ново и ненаметљиво а не типа "антиекумениста" који су у фазону да му сваку реч знају.... Молим те само пажљивије читај тему, ми већ давно не говоримо уопштено како ти покушаваш да уведеш ток дискусије. То није у реду, оставља могућност математички наученог редоследа слова, који су наводно тачни као догма и не довољавају никакве занимљивости из праксе ранијих или садашњих Хришћана, што дискусију гуши. А пракса је битна јер говоримо о канонима. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Март 6, 2015 Пријави Подели Написано Март 6, 2015 Православна црква признаје католичко крштење. A zasto ne priznaje miropomazanje? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 6, 2015 Пријави Подели Написано Март 6, 2015 Ава Зоран не улази у помемике из неких племенитих разлога, да би "назидао" особе. Не, него зато што воли да провоцира људе. Поготово мале талибане... Да и нешто конкретно кажем на тему овде помињаних канона; наиме, КЦ је у једном моменту забранила лаицима да читају Писмо. Због чега? Па због тога што је пракса у многим тачкама била у колизији са Писмом, а то ме могло да "колеба нејаке". Из истог разлога ми немамо сређено канонско право, зато што се на каноне позива само кад некоме треба да се сломи кичма, а овако се под "светим хаосом" омогућава да стватри иду како иду. То одговара. Не значи да смо безбожници када видимо да црквени великодостојници манипулишу људима и искоришћавају их бескрупулозно. То је увек било и биће. Црква је због тога доносила каноне. Но, ове појаве се не могу искоренити. Највапијући је канон који забрањује владикама да мењају катедре, и он се доносио на многим саборима, понављали су као папагаји, јер је највише кршен. Нема данас ниједног канона који допушта промену катедре, али се у пракси то свакодневно дешава. Кад се замере међусобно, онда се потежу канони. Сатанизује се жртва јер, као, боже мој, крши "свете" каноне. Овај криминал не би био могућ када би владало канонско право. Имамо јасне каноне који ти не допуштају да будеш на литургији и да се не причестиш. То су здрави канони, јер схватају смисао вечере: Неко те је позвао на вечеру, а ти се фемкаш... Никакве будалаштине око поста и не знам чега не могу да служе као изговор да би се избегли ови канони. Одлучујеш се од цркве док се не покајеш ако се не причестиш. И, на какву праксу могу да се позову наши "светосавци", традиционалисти? Понављам, несређеност канонског корпуса одговара овом лову у мутном. Ми се овде често ругамо католицима како имају свемоћног папу. Па они имају једног, а ми колико имамо епископа! Онај је безгрешан екс катедра, ови од 00-24 сата. Могуће је да има владика који мисле да су заблудиви. Но, ретки су. Вративши се на каноне: они одражавају стање једне конкретне побожности; продукт су историјског менталитета, сасвим прецизно дефинисаног. Због тога се требају мењати, али по теолошким критеријумима као и под притиском конкретних услова. Због тога је бесмислено позивати се на каноне у дискусијама а да се не образлаже свој, конкретни, став. Лазар Нешић, Deki992, Милан Ракић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 6, 2015 Пријави Подели Написано Март 6, 2015 A zasto ne priznaje miropomazanje? Па нешто треба да се остави, да некако ипак мора да се прибегне ПЦ, јер је ту право миропомазање. Остало је као знак, форма разликовања. Постајеш православан, неки гест "ваља се". milan. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 6, 2015 Пријави Подели Написано Март 6, 2015 A mi, obicni smrtnici, cemo se valjati u blatu dok se neko, ko je to izabrao za zivotni poziv ne dozove pameti i ne smogne snage da pogleda istinu u oci... Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Март 6, 2015 Пријави Подели Написано Март 6, 2015 У СПЦ признајемо крштење, НЕ и миропомазање. У Грчкој Цркви ни једно ни друго. У РПЦ је потребно само покајање, тј одрицање од одређених учења КЦ... A kakva je praksa u Carigradskoj patrijarsiji? ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Март 6, 2015 Пријави Подели Написано Март 6, 2015 шта он све говори о западној култури тек...... Но овако ћемо, наравно да сам неинформисан шта је све владика Николај у животу радио, зато се радујем кад чујем нешто ново и ненаметљиво а не типа "антиекумениста" који су у фазону да му сваку реч знају.... Молим те само пажљивије читај тему, ми већ давно не говоримо уопштено како ти покушаваш да уведеш ток дискусије. То није у реду, оставља могућност математички наученог редоследа слова, који су наводно тачни као догма и не довољавају никакве занимљивости из праксе ранијих или садашњих Хришћана, што дискусију гуши. А пракса је битна јер говоримо о канонима. Ево, да не буде уопштено, речи 20 предстојатеља манастира Свете Горе: ...некада одајемо почаст међу светима свештеномученику Козми Проту и оним са њиме, јер су својим исповедањем и крвљу „очували непорочном Цркву од заблуде и јереси“, „не хотећи да прихвате општење и умовање Латиноумних“ (тропар треће песме и Кондак), а некада са Преподобним Никодимом Светогорцем блажимо Светога Марка Ефеског Евгеника, јер се „јави непопустљив насртајима противника, када је божанствена вера била кварена од стране изопачених Латина“ (Слава малог вечерња), док некада читамо Преподобног Силуана који вапије: „Колико смо блажени ми превославни хришћани јер нам Господ даде живот у Духу… Верујем само у православну Цркву, јер се у Њој налази радост спасења, која се стиче кроз смирење у Христу“! http://stanjestvari.com/2015/02/10/%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%88%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BE%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D1%82/ Треба ли да цитирам и самог Николаја о Папи, Ватикану, Латинима? И после свега реченог треба да поверујемо да је Свети Николај имао праксу да се причешћује код "јеретика, расколника"? Који је Николај прави, ако је постојао Николај који се некада причестио код римокатолика, или англиканаца? То је исто питање као који Павле је прави, онај који каменује хришћане, или онај који шири хришћанство. У сваком случају треба испитати то о Николи. Аутор прича да је Никола Велимировић тада добио благослов да се причести у Берну, па би о томе требало да постоји писани спис. У сваком случају, студент Никола Велимировић није исто што и Свети Николај, као што ни Салве, гонитељ хришћана, није исто што и Павле апостол хришћанства. МилошБГ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 6, 2015 Пријави Подели Написано Март 6, 2015 Ево, да не буде уопштено, речи 20 предстојатеља манастира Свете Горе: http://stanjestvari.com/2015/02/10/%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%88%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BE%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D1%82/ Треба ли да цитирам и самог Николаја о Папи, Ватикану, Латинима? И после свега реченог треба да поверујемо да је Свети Николај имао праксу да се причешћује код "јеретика, расколника"? Који је Николај прави, ако је постојао Николај који се некада причестио код римокатолика, или англиканаца? То је исто питање као који Павле је прави, онај који каменује хришћане, или онај који шири хришћанство. У сваком случају треба испитати то о Николи. Аутор прича да је Никола Велимировић тада добио благослов да се причести у Берну, па би о томе требало да постоји писани спис. У сваком случају, студент Никола Велимировић није исто што и Свети Николај, као што ни Салве, гонитељ хришћана, није исто што и Павле апостол хришћанства. Нити смо ми по недостатку Богочовечанских врлина, назвати се Правовернима. (као појединац) Хајде једно по једно, који је догматски разлог да свештеник не причести римокатолика, ако је он исповедио символ вере пред само причешће и био упознат да Свете Дарове узима себи на Суд, онако како их православна Црква исповеда. (Христа) Христос није дозволио Јуди да се причести? Од сад ћу мало само, да читам, нећу више улазити у полемику, јер сам почео већ, да се дивим свом незнању. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Март 6, 2015 Пријави Подели Написано Март 6, 2015 Хајде једно по једно, који је догматски разлог да свештеник не причести римокатолика, ако је он исповедио символ вере пред само причешће и био упознат да Свете Дарове узима себи на Суд, онако како их православна Црква исповеда. (Христа) То о чему ти причаш је прихватање православне вере, а одбацивање римокатоличке. Свештеник треба да упозна бившег римокатолика са разликама, и шта је православно хришћанство. Потребно је да прође период учења о православној вери, који наравно може да траје. Зависи све од свештеника до свештеника, као и од онога који приступа православној цркви. У СПЦ треба да се обави миропомазање, које у данашњој пракси се врши са крштењем, па споља гледано, део крштења треба да се обави. Већ је Јанко рекао, у Грчкој цркви треба цело крштење, а у Руској само покајање, и одрицање од претходне вере. Дакле, зависи и од тога у којој помесној цркви је бивши римокатолик изразио жељу да пређе у православље. А ако неко жели да остане римокатолик, свештеник не сме да му да причешће, као ни било коме ко није припадник православне цркве, или је одлучен од православне цркве. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 6, 2015 Пријави Подели Написано Март 6, 2015 Мало да вас насмејем. Многи вероватно не знају, али када је св. Тома Аквински узео да критикује разноразне опачине у ПЦ, критиковао је и употребу кашичице. Каже: Ви, Источни, сте као Јуда, Господ вас је прорекао, јер каже: ко умочи хлеб са мном, тај ће ме издати! Пошто сте издајници, и причешћујете се као Јуда! Видим да овде неки сматрају причешће светим објектом. Да је то тако, Јуди се не би дало тело и крв. Има још једна интересантна из Томе: ако миш за време мисе поједе освећену хостију, хоће ли се и он посветити? Ми смо са католицима у политичком, а не у верском расколу. Зато не греши православни свештенослужитељ који причешћује католика. Зато ни св. Николај није погрешио кад се причестио код старокатолика. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Март 6, 2015 Пријави Подели Написано Март 6, 2015 Остаје као болна чињеница да се Николај (Свети, најсветији, свети, свети,свети, свети,свети, свети,свети, свети,свети, свети...) причешћивао код старокатолика и англиканаца. До бола су смешне рационализације: био млад и сл. Примио је Сатану у њсебе кад се причестио тамо? Појео обичан хлеб? - Можете да мислите шта вам драго, факат остаје да је овај млади Николај узео причешће код инославних. Узимао. Ништа не значе ни његове критике секуларизације Тајне од стране хришћана. Када критикује хришћане, не глади православне. Шта све испева о отпадији српског народа? Све то треба контукстализовати, али је јако мали број људи који то може урадити и квалитетно размишљати над овим наслеђем. Ми, да ствар погурам још напред, имамо проблем са закопавањем причешћа. Није само као када авва Зоран даје причешће католицима, него имамо Бенедикта Нурсијског (безначајни светац), који налаже да се причешће стави на леш мртваца кога земља није хтела да прихвати. По полагању причести, земља га није више избацивала (а случај је донекле у сукобу са каноном који вели да се мртвима не даје причешће). Ове ствари мало излазе из "ортодоксне" логике? Ajde da prihvatimo da je sv.Nikolaj se pricescivao kod njih,da smetnemo sa uma kad je to cinio,da li je uopste to cinio,koji su izvori toga,da li postoji prica ili postoji cinjenica...Da manemo i logiku onda da mozemo da se ugledamo i na Savla jer je i to deo zivota jednog svetitelja ma koliko on bio los i nehriscanski. Ali zaboga kakve veze ima da li se sv.Nikolaj pricescivao kod njih,sa time da vi kazete da VI pricescujete katolike bez ikakvog pardona. Jednostavno dve price nidje veze. To je mesanje baba i zaba. Jel sv.Nikolaj pricescivao katolike? ako nije kakve veze ima ta lepa,slatka pricica o tome da se on pricescivao kod njih,jednom,dvaput ili nikad? Ili je ona potrebna vama? Dakle ajde da ste dosli i rekli eto ima prica da je i sv.vladika Nikolaj pricescivao katolike pa da kaze covek ok,ali ne vasa teza ja kao svestenik SPC pricescujem katolike a argument je i sv.vladika Nikolaj se u mladosti pricestio kod njih,apsolutno nema veze sa vezom. Ako vec uzimate kao parametar svetitelje,evo imate bezbroj pa onda na kvadrat tih bezbroj primera da je sveti Ava Justin odbijao da pricescuje one koji nisu krsteni u nasoj pravoslavnoj crkvi,cak i one koje nije znao a koji su stajali u redu za pricesce je izvlacio iz reda i govorio da ne mogu da se priceste jer nisu krsteni. I sta sad? ili selektivno primenjujete to na koga i sta iz cijeg zivota cete se ugledati. I na kraju krajeva, da ste vi u pravu u potpunosti i da je masa svetitelja,Bozijih ljudi po tim stvarima bila u krivu,da li zaista mislite da 2015 godine postoji jedan otac Zoran koji ce svima otvarati oci i koji jedini ispravan u svojim pogledima na kanone,dogmate i sve ostalo?! I sta mislite gde to za vas licno i vas put vodi? Da li je moguce da je stotine hiljada svetitelja,monaha,svestenika,Svetogoraca,episkopa...nista naspram jednog oca Zorana koji je na astal izneo jedino moguce sto je istina? I ipak imate kakvu takvu obavezu zbog toga sto ste svestenik da ne koristite u argumentaciji reci kao sto su debili,retardi,popio si piva vise nego sto treba i tako to,mislim trudimo se i mi koji nismo niko i nista da bar na forumu ne koristimo takve "argumente" a vi ste svestenik ipak. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 6, 2015 Пријави Подели Написано Март 6, 2015 Иначе, понављање крштења, како се понегде код Грка ради, је тотално неканонска и неправославна пракса. Директно је у супротности са оним што наређује Василије Велики: Они који су примили крштење у име св. Тројице не бивају поново крштени. Ја знам да постоје дебили који то раде, а истовремено се куну како се држе канона... Но, таквима се не може помоћи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Март 6, 2015 Пријави Подели Написано Март 6, 2015 @@Volim_Sina_Bozjeg, О повратку одлучених од православне цркве, имаш пример бившег јереја Живорада Павловића, који је отишао у Дедејићеву дружину. У једном тренутку је одлучио да жели да се причести у православној цркви. Упутио је покајничко писмо владики Амфилохију, и Сабору: Ваше Високопреосвештенство, Најпонизније, очински, Вас молим да се Вашим ауторитетом заузмете код Виших црквених власти СПЦ како би ми се црквена казна ублажила и како би ме вратили у ред члана свете Православне цркве да могу, као Хришћанин, вјерник, да посјећујем света богослужења, да се исповиједам и причешћујем ради спасења душе своје. Обзиром да ми је здравље нарушено (што сматрам казном Божјом за све што сам учинио откако сам приступио организацији која се зове ЦПЦ) и да ме чека хируршка интервенција на срцу, потребно ми је да се исповиједим и причестим како бих могао, са вјером и усмјереношћу ка Правди и Истини, да дочекам дане након операције. Својим понашањем потрудићу се да оправдам указано повјерење. http://148.251.39.170/sr/saopshtenje_za_javnost_o_pokajanju_zhivorada_m_pavlovitsha Сабор је прихватио његово покајање, чиме му је омогућено да се исповеди и прими причешће: Сабор је прихватио покајање Живорада Павловића, бившег свештеника који се био прикључио секти Мираша Дедеића која себе назива некаквом „Црногорском Црквом”, и вратио га, као лаика, у црквену заједницу. http://www.spc.rs/sr/saopshtenje_za_javnost_svetog_arhijerejskog_sabora Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 6, 2015 Пријави Подели Написано Март 6, 2015 Видим да овде неки сматрају причешће светим објектом. Да је то тако, Јуди се не би дало тело и крв. Ovo me zbunilo. Ili nisam lepo razumeo?? Никола Поповић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука