Jump to content

Не може бити мучеништва ван Православне Цркве

Препоручена порука

Само тићу оче, да не сазнају папа, епископи, свештеници и народ да ми у ствари нисмо у расколу.

Изгледа да си нешто јаче од пива пио па не знаш да се обраћаш. Као да не знаш да ми попови сечемо језике...

Подели на овим сајтовима

Urs fon Arks, Sveti vladika Nikolaj. Jedno viđenje njegovih ranih godina u inostranstvu i srpsko-pravoslavnih odnosa sa Starokatoličkim teološkim fakultetom Univerziteta u Bernu : “Završiću jednim otklonom od teme vezane za Starokatoličko-teološki fakultet kao mesto teoloških diskursa i istraživanja i usmeriću pogled na Starokatoličku episkopsku i parohijalnu crkvu Svetih apostola Petra i Pavla u Bernu. U toj je crkvi prvi episkop tadašnje srpske eparhije zapadnoevropske i sadašnji episkop šabački Lavrentije (čiji sam počastvovani gost ovog vikenda) decembra 1960, u prisustvu tadašnjeg starokatoličkog biskupa prof. Ursa Kirija, uveo u dužnost prvog srpskog duhovnika u Švajcarskoj – oca Draška Todorovića. Od tada Srpska crkvena opština u Bernu u kripti te crkve do danas održava svoja bogosluženja. To je ona ista crkva u kojoj su na Veliki Četvrtak 1907. dakle na dan uoči trodnevne Uskršnje liturgije oba pravoslavna teologa Radovanovići Velimirović«prvi put učestvovali u pričešćivanju. Oba su se gospodina obavestila kod svog episkopa da li im se to dozvoljava na šta su dobili potvrdan odgovor». O episkopu žičkom se isto tako u jednom pravoslavnom izvoru iz 1920. bez ikakvog konmentara izveštava da se pričešćivao u anglikanskoj crkvi”. (str. 9)

Подели на овим сајтовима

И, какав је грех причестити католика? Николај вам је неки ауторитет?

Колико се сећам, ако католик жели да буде део ПЦ код нас у СПЦ им се признаје крштење (водом) али не и кризма-миропомазање (Духом). У Грчкој се не признаје ни једно ни друго... Последице везано за причешћивање су јасне.

Друга је ствар ако је свештеник храбар пред Господом да понесе терет другачије одлуке.

Имате апдејтоване информације?

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

O episkopu žičkom se isto tako u jednom pravoslavnom izvoru iz 1920. bez ikakvog konmentara izveštava da se pričešćivao u anglikanskoj crkvi”. (str. 9)

Све и да је истина, то што каже да се причестио код старокатолика то је било 1907. године, док је био ваљда на постдипломским студијама, када је имао 27 година. Да ли је то радио или причао и касније, као епископ? Није. Позивање на то што је урадио једном у животу је јадна манипулација чињеницама. Уосталом, и свети људи греше...

Архимандрит Зинон је имао забрану свештенодесјтва (не знам да ли још траје) јер је причестио католичког свећеника пре пар година, да не говоримо оном румунском епископу који је недавно то исто урадио, па су руси дигли галаму до неба...

Ако није ништа страшно да се РК причешћују код нас, онда што их нема по нашим храмовима, да заједно приступамо Чаши? Мислим, шта их спречава? Или можда не знају да могу да дођу код тебе у храм и да се причесте?

Подели на овим сајтовима

Када смо већ код младости Св.владике Николаја, он сам је признао да је у младости писао неке ствари због којих се касније стидео и благословио је да се та рана дела не објављују.
Такође је познато да је по повратку са Запада био послат у Русију "да се мало оправослави", што би користило и  неким нашим свећеницима који такође долзе са западним дипломама и њиховим учењем.

Подели на овим сајтовима

Мени можда не би био проблем да и сам приступим њиховом Причешћу, јер ако то нису Крв и Тело онда једем 'лебац и вино (мада би ме и ту стигло оно "не кушај Господа Бога својега").

Но, никако не бих смео да их дам њима, јер прозорљив нисам а став Цркве везано за крштење сам изнео, следствено томе имам опрез ка давању Причешћа.

Можда, да је неки католик/католкиња стара, на самрти а да није могла нигде да се причести... Баш бих се замислио, па ако је вапај умирућег да себи Суд поједе и попије... Можда тада. Не знам, а пошто нисам у чину хвала Богу никад нећу ни знати.

А да сам прозорљив онда би' одма' знао и не би' се дилемис'о :)

Подели на овим сајтовима

па ако је вапај умирућег да себи Суд поједе и попије...

Па ако је вапај и то самртнички, искрено не верујем да би "Суд себи појео/ла попио/ла" ...у контексту теме и свега написанога

Извињавам се што ускачем, износим просто размишљања 8086.gif само немојте да ми сечете језик (тиме су нам у вртићу претили, додуше беше згодна васпитачица)

Апропо Св. Николаја и причешћивања код католика и англиканаца, јел има неки званични став Цркве поводом ових питања?

Да ли је грех само  присуствовати њиховим службама?

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Па ако је вапај и то самртнички, искрено не верујем да би "Суд себи појео/ла попио/ла" ...у контексту теме и свега написанога

Извињавам се што ускачем, износим просто размишљања 8086.gif само немојте да ми сечете језик (тиме су нам у вртићу претили, додуше беше згодна васпитачица)

Апропо Св. Николаја и причешћивања код католика и англиканаца, јел има неки званични став Цркве поводом ових питања?

Да ли је грех само присуствовати њиховим службама?

Суд не значи осуду, већ одлуку (позитивног или негативног карактера, спрам актера) ;)

Можеш присуствовати чему год хоћеш, нико ти не брани, нити дати епитимију. Само се не можеш причешћивати. То јест можеш, дозволиће ти, али не би требало, описао сам зашто.

Подели на овим сајтовима

Такође је познато да је по повратку са Запада био послат у Русију "да се мало оправослави",  

I kako se to, po tvome, "opravoslavio" kada se nakon toga u Engleskoj pricescivao u Anglikanskoj crkvi i sam pricescivao  anglikansku decu?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Зашто људи увек траже правило... Христос није давао правила.

Kako nije? U Crkvi se propisi ljudskog porekla, ljudsko pravo, mogu na osnovu crkvene svesti menjati shodno prilikama vremena i potrebe vece duhovne koristi.  Medjutim, kanonsko pravo sadrzi propise bozanskog porekla, bozansko pravo, koje se ne menja i ne sme menjati ljudskom odlukom. Zar ta pravila (kanoni)  nemaju bozanski izvor?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

Ta  podela na bozansko i ljudsko je uslovno recena. Svi kanoni su bozanskog i bogonadahnutog porekla. 

Kanoni  jesu podlozni promenama, ali se ne sme narusiti istina i duh kanona, jednostavnije, ne sme se menjati dogmatsko u kanonima.

No, moje je pitanje bilo upuceno konkretno Grizzly Adams, povodom stava da Gospod nije davao pravila (?).

Подели на овим сајтовима

Gle, pa i ja nekako gledam (nevezano sada za kanone i to), da tamo gde je ljubav stvarno nisu potrebna pravila.
Ovo sada zvuci kao pateticno mozda ali, zar nije ljubav sustina, tj zar nisu jedina "Pravila" one 2 najvece zapovesti?

Nekako, kada se covek upusti u tu raspravku o pravilima raznim, hvata se za svakakve sitnice, igre reci i prosto se tu negde izgubi sustina. 
Tj, kao da se sustina (ljubav) gubi u strahu da se ne narusi neko pravilo u svojoj pismenoj formi. Tako sam ja neki utisak stekao...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...