Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Чувајмо веру идимо у Цркву али немој да ограничавамо Христа. Бог једноставно онда такву Цркву не познаје. Хоћете то да направимо? Јанко је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Inače Hristos je lepo reko: po tome će vas prepoznati da ste učenici moji; ako dogmatiku savršeno znate... a onda to prepravili i stavili- ako imate ljubavi među sobom. ta biblija se krije u vatikanu. :P Зосима, Adelaida, Драшко and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GresanCovek Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Probaj da zamislis sebe da si rodjen kao Kopt (ili rimokatolik, ili Makedonac), kolika je sansa da ces tragati i doci do poznanja da tvoja crkva nema punocu istine koju ima pravoslavna crkva? A sve vreme ides u crkvu, postis, molis se, pricescujes, zivis pobozno i sve ostalo. Mislim da se ovde o tome prica, o velikoj vecini vernoga naroda koja nije u stanju da prepozna te detalje. Mi smo dakle imali srece da se rodimo na teritoriji gde je pravoslavna crkva zvanicna, a ostali mogu propasti? Da sam rodjen kao Kopt, ili rimokatolik, verovatno je mala sansa da bih tragao do spoznaje da moja crkva nema punocu istine, ali to je teret greha mojih predaka. To opet ne znaci da mozda i ne bih tragao. To sto smo mi rodjeni na teritoriji gde je Pravoslavna Crkva zvanicna, opet ne znaci da cemo biti spaseni. Христос је основао Једну Цркву (а не цркве), коју ни врата пакла неће надвладати. Само је Православна Црква Jеднa, Света, Саборна и Апостолска. Друге, које себе називају црквама, нису цркве, већ ђавољи кукољ међу пшеницом и зборишта ђавола. Преподобни Лаврентије Черниговски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фидер Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Ако одбацимо Цркву као врата Царства небеског, одбацујемо цркву, одбацујемо православље, јер је то беспотребно. Може ли бити Љубави ван Цркве? Не ради се ту о суђењу, стављању неког катанца на врата Царства небеског. Ради се о томе, ако има Љубави, спасења, ван православља, што смо онда ту? Изгледа да смо онда ми у православљу на погрешном путу. Не ради се овде о овим конкретним људима. Наравно да је ово дивно сведочанство вере. Тога и те како има рецимо и код муслимана. Колико само њих недужно страда са молитвом на устима. Покушаћу једним баналним, можда глупим, примером да објасним како то гледам. Имаш реку и сваки човек мора да пређе са једне обале на другу. Један део људи је ишао у школу где се учи како да се направи чамац. И онда ти људи уз напор и труд, а помоћу наученог у тој школи, могу да направе чамац и да се превезу. Али ту постоји и друга група људи која зна да им треба чамац али не зна како да га направи, али на уз помоћ воље и труда склепа нешто и ипак се превезе на другу обалу. Школа-ПЦ Труд, воља, чамац-добра дела, љубав, Литургија Почетна обала-овоземаљски живот Друга обала-Царство Небеско Можда је глуп пример и можда грешим, али тако ја гледам на то питање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Покушаћу једним баналним, можда глупим, примером да објасним како то гледам. Имаш реку и сваки човек мора да пређе са једне обале на другу. Један део људи је ишао у школу где се учи како да се направи чамац. И онда ти људи уз напор и труд, а помоћу наученог у тој школи, могу да направе чамац и да се превезу. Али ту постоји и друга група људи која зна да им треба чамац али не зна како да га направи, али на уз помоћ воље и труда склепа нешто и ипак се превезе на другу обалу. Школа-ПЦ Труд, воља, чамац-добра дела, љубав, Литургија Почетна обала-овоземаљски живот Друга обала-Царство Небеско Можда је глуп пример и можда грешим, али тако ја гледам на то питање. Не грешиш ништа, осим у оном делу да су они који знају да направе чамац, дужни Христа ради да направе и науче оне који још не знају. Они који знају, треба да помогну, чамцем који јесте истинска молитва за све људе и делима која не надимају него љубављу другог да науче. Мислиш да их Бог на другој обали неће питати, што прво нису научили друге како се прави чамац и тиме им уштедели муке, јер нејач може вода да однесе....... Чамац у том случају јесте истинска Љубав. Фидер је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Hristos je centar koji sabira. Crkva nije nesto sto trci za svojom Glavom. Ta Jedna, Sveta, Saborna i Apostolska Crkva je Hristos. @Вељa: Батице,због оваквог неразумевања простог народа који пошто-пото хоће да себе види у знању су и писани канони. Ја и ти то знамо и схватамо исправно, али то њима није јасно ни кад прочитају шта су прочитали. Мора им се дати оно што разумеју, иначе ако кренеш по догматици онда си у чабру. Дкле, покушавам да их наведем да размишљају у правцу: "Ако је Христос глава а Црква Тело, где су границе Тела?" Погледај онај текст Јурија Максимова који цитира Гриша. Теолог се у својој глави бори са свештеницима друге вере, али не може да се толико мислено спусти у прост народ да схвати да је МОГУЋЕ да има сиротана копта који нису били у могућности да читају и размишљају о догматским разликама. Уско до бола. А цитирају га као да цитирају Васељенске саборе а не теологумене. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Погледај онај текст Јурија Максимова који цитира Гриша. Теолог се у својој глави бори са свештеницима друге вере, али не може да се толико мислено спусти у прост народ да схвати да је МОГУЋЕ да има сиротана копта који нису били у могућности да читају и размишљају о догматским разликама. Уско до бола. А цитирају га као да цитирају Васељенске саборе а не теологумене. Neka mu onda nego od nasih teologa obori tekst. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 ''не одриче се могућност појединачног спасења... као кроз ово мучеништво нпр..'' Šta znači da se ne odriče mogućnost pojedinačnog spasenja? kakvo je to pojedinačno spasenje? pošto se navodi primer mučeništva, zaključujem da mogu se spasiti ali ako podnesu najveće muke zarad Hrista, i to će ostvariti mali broj... tj izuzeci. a mi posto imamo sabornu blagodat, s nama je stvar drugačija, mi lakse ulazimo u carstvo. ja sam tako razumeo Janka. Који мало знају за мало и одговарају. Нико није рекао мали број, већ не као црква... Дугачка је тема "где су границе Цркве". Надам се да разумеш разлику између цркве (именоване заједнице у простору и времену на земљи) и Цркве (Тела Христовог, заједнице људи и природе са Богом кроз Христа...). "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GresanCovek Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 По томе како си написао, испада да је Блага вест стигла до сваког човека на земљи у задњих 2000 година? Значи ми ћемо бити спашени Његовом благодаћу, и поред наследног греха наших прародитеља, зато што смо православни, а тамо неки индијанац у забити Амазоније, где није ни зарез од Јеванђеља стигао а камоли да им неко предочи исправност Православља, неће? Primer nase smrtnosti kao posledica greha nasih praroditelja sam uzeo kao primer naslednosti greha. To sto smo Pravoslavne vere, ne znaci da cemo biti spaseni, kao sto sam napisao u prethodnom postu. Ako neki Indijac u zabiti Amazonije zeli da spozna istinu, spoznace je. Nije potrebno neko da im predoci ispravnost, vec je potrebno da sami zele do toga da dodju i Bog ce im dodirnuti srce. Predocavanje ispravnosti moze da i ne pobudi zelju ka duhovnom usavrsavanju i da napravi negativan efekat. Христос је основао Једну Цркву (а не цркве), коју ни врата пакла неће надвладати. Само је Православна Црква Jеднa, Света, Саборна и Апостолска. Друге, које себе називају црквама, нису цркве, већ ђавољи кукољ међу пшеницом и зборишта ђавола. Преподобни Лаврентије Черниговски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фидер Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Не грешиш ништа, осим у оном делу да су они који знају да направе чамац, дужни Христа ради да направе и науче оне који још не знају. Они који знају, треба да помогну, чамцем који јесте истинска молитва за све људе и делима која не надимају него љубављу другог да науче. Мислиш да их Бог на другој обали неће питати, што прво нису научили друге како се прави чамац и тиме им уштедели муке, јер нејач може вода да однесе....... Чамац у том случају јесте истинска Љубав. И још да додам једно размишљање, у вези овог да ''ван Православља нема спасења.'' Ако је за спасење људи по Хришћанским законима предуслов био да до њих дође Јеванђеље (у супротном ''савест њихова им је закон''), онда по томе ако ''ван Православља нема спасења''-предуслов је да Православно учење дође до сваког човека на земљи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Ради се о томе, ако има Љубави, спасења, ван православља, што смо онда ту? Изгледа да смо онда ми у православљу на погрешном путу. Neizgleda tako. I prvo, brate, nisi u pravoslavlju nego u Hristu a drzis (cuvas, propovedas...) pravoslavlje. Drugo, tzv. istocno-orijentalni pravoslavni Kopti imaju istu veru kao i ti, i evharistijsko-svetotainsko-evandjelsko iskustvo te vere, samo se izraz te iste vere i iskustva nesto razlikuje. Trece, ista stvar je i sa danasnjim drevnim asirskim hriscanima! Hristoloska izjava Asisrke Crkve Istoka (jer se njihovo ispovedanje po pitanju Hristologije sumnjicilo): https://www.pouke.org/forum/topic/9082-%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%86%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B0/page-2 Medjutim, ne mozemo pristupati zajednickom Svetom pricescivanju dok Duh Sveti saborno ne donese takvu odluku (na saboru na kojem moraju prisustvovati obe strane) i da se takodje i po plodovima proveri odluka. Милан Ракић and feeble је реаговао/ла на ово 2 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Neka mu onda nego od nasih teologa obori tekst. Види, шта има да се обара, сам је себе оборио погрешним премисама и цитатима. Наводи Јеванђеље по Луки о много званих а мало изабраних (у Цркву). Ове сиротане нико није звао у њиховим селима, тако су рођени, тако учени и тако пострадали. А то што се преношење греха јуридички схвата још од Адама и Еве не као наслеђе смртности и склоности греху него као "мали нечастиви који рођењем чучи у мени па га треба прво одатле истерати" је посебна ствар. Али такво размишљање и доводи до овако катастрофалних последица да су и они, потомци расколника и јеретика, својевољно криви јер не осећају тог малог рогатог у себи и не истерују га, па самим тим и не могу бити спасени. Благовесник and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фидер Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Ako neki Indijac u zabiti Amazonije zeli da spozna istinu, spoznace je. Чекај, јел ти стварно не конташ шта ја хоћу да кажем или намерно тераш контру? Покушаћу максимално да упростим питање. У Амазонији и дан данас имаш неоткривена племена, до којих цивилизација уопште није дошла. Једно од таквих је откривенао пре пар година. Дакле, рецимо да је неки од њих умро дан пре проналаска тог племена, а до њих ни цивилизација није стигла, а камоли Христова Блага вест, да ли то значи да је он аутоматски лишен вечности уз Бога? Deki992 and Благовесник је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Види, шта има да се обара, сам је себе оборио погрешним премисама и цитатима. Наводи Јеванђеље по Луки о много званих а мало изабраних (у Цркву). Ове сиротане нико није звао у њиховим селима, тако су рођени, тако учени и тако пострадали. А то што се преношење греха јуридички схвата још од Адама и Еве не као наслеђе смртности и склоности греху него као "мали нечастиви који рођењем чучи у мени па га треба прво одатле истерати" је посебна ствар. Али такво размишљање и доводи до овако катастрофалних последица да су и они, потомци расколника и јеретика, својевољно криви јер не осећају тог малог рогатог у себи и не истерују га, па самим тим и не могу бити спасени. Ali ja sam ljubitelj refutacija i polemika Razmisljao sam da ovu temu posaljem sajtu Borba za veru,pa da vidjimo njihove komentare. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GresanCovek Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 И још да додам једно размишљање, у вези овог да ''ван Православља нема спасења.'' Ако је за спасење људи по Хришћанским законима предуслов био да до њих дође Јеванђеље (у супротном ''савест њихова им је закон''), онда по томе ако ''ван Православља нема спасења''-предуслов је да Православно учење дође до сваког човека на земљи. Zasto mislis da nije doslo? U sredinama gde nema Pravoslavlja, nema ga jer je suzbijeno. Necastivi se bori da suzbije Pravoslavlje jos od najranije istorije Hriscanstva i da spreci ljude da saznaju za Pravoslavlje. Inoslavni roditelji koje uce decu svoju i potomke inoslavnim ucenjem, samo im na neki nacin osiguravaju propast. Bog od njih nije digao ruke, ali ako oni slepo slede inoslavno ucenje, nece se spasiti. Ako pak neko od njih krene da traga za istinom, Bog ce mu pomoci da spozna pravu istinu i On uvek ima nacin da Jevandjelje dodje do svakog coveka. Savest nije dovoljna za spasenje. Zasto se pre Hrista niko nije spasavao? Zato sto van Hrista nema spasenja, jer svi ljudi su gresni i bez Svetih Tajni nece uci u Carstvo Nebesko, ma koliko bili savesni, dobri i posteni. Христос је основао Једну Цркву (а не цркве), коју ни врата пакла неће надвладати. Само је Православна Црква Jеднa, Света, Саборна и Апостолска. Друге, које себе називају црквама, нису цркве, већ ђавољи кукољ међу пшеницом и зборишта ђавола. Преподобни Лаврентије Черниговски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука