Jump to content

Зоран Ђуровић: „Прави православци“ против папе Франциска

Оцени ову тему

Препоручена порука

Поводом текста Славише Лекића „Прокатолички портал Стање ствари брани лик и дело папе Франциска“

zoran-djurovic-240.jpg?w=529

„Стање ствари“ (у даљем тексту СС) је портал који има рубрику „Разномислије“, што би на други начин сугерисало да људи окупљени око ове мале редакције нису једноумници. Што се тиче црквене политике присутни су текстови различитих оријентација, управо стога што се држи максиме: Чувај се човека једне књиге! Зато се могу читати текстови који објашњавају и подржавају екуменизам, као и они којима је ближа „зилотска“ или „официјална“ позиција.  

Када се пак разномислије постави као принцип, онда нема страха да се пренесу различити аргументи. Залагање за овакву позицију открива да уредници верују у разумску аргументацију, а не у неку другу, и да се не осећају угроженима, лишеним поверења у себе саме, јер своје утемељење имају на оном општем, непролазном. Таква оријентација је у српским медијима готово непостојећа, па се из авиона дају видети аутоцензурисања, блокаде супротних мишљења, и сијасет других одбрамбених механизама које Фројд описа, а које угрожене и исфрустриране особе у Србији спроводе у јавној сфери.

„Васељенска ТВ“, будући да почива на принципима који се разликују од начела СС, није се удостојила да објави мој текст „СрБски удбаши против папе Франциска“, који је написан поводом „масне лажи“ (израз је Небојше Малића) потписане од г. Славише Лекића (у даљем тексту и као СЛ), а насловљене са: Марадона против папе Франциска. Ја послах мејл са текстом глодуру „Васељенске ТВ“ – јер ме је Бог дао да не подносим лаж од малих ногу тако да ми није било потребно Писмо да ми каже како је отац лажи Ђаво – не би ли се она оканула лагања. Тражио сам им као противуслугу да ме часте вечером кад дођем до престоног града, пошто сам за џ. написао текст којим покушах да их приведем хришћанским врлинама. Међутим, ови су чврсто на свом путу, стано кано клисурине, па ме глодур опљува успут: „Поштовани, ми не плаћамо вечере онима који промене веру. Пробајте ту у Риму, то је њихова традиција…“

Хришћански морал у мутно Дунаво! Ни тата ни мама им нису рекли да је неваљало лагати. Но, глодурова реченица је индикативна, као и „одбрамбена“ тактика СЛ. Вели како сам ја променио веру, а СЛ ме наводи као „бивши свештеник“, док је СС по њему „смедеревски портал“. У врањском крају, одакле је моја племенита супруга, има једна изрека: Ко си има чавку виче иш! Глодур и Лекић, пошто се не баве текстом и аргументима, иду ad hominem, баве се препричавањем, денунцирањем и мојом личношћу, прија им блато у коме се ваљају, и несвесни сопствене несвести покушавају да ме у њега увуку. На жалост многих, ја сам канонски свештеник при Васељенској патријаршији, првој столици у православној цркви и боравим у Риму. Мој курикулум је доступан на првој страници било ког претраживача и званичан је. Није било потребе да се Лекић труди да на њему блиским сајтовима налази полуистините информације. За разлику од васељенаца, моје је све јавно.

Никаква ми намера није била нити желим да се бавим персоном С. Лекића. Но, кад поменух чавку… Славиша Лекић је био свештеник у Јужној Америци, постао протојереј и био у служби при Источноамеричкој епархији СПЦ, која је управљана од Његовог преосвештенства епископа Митрофана (Кодића). Потом је отпао од СПЦ, да ли због финансијских малверзација или због тога што је у акакијевацима „одувек осећао праву цркву“, ја то не знам. Углавном, он се са својом породицом поново крстио у овој секти.

Мени је као свештенику ово страшно жао, зато што неко мора да упадне у крајњу депресију да се одлучи на корак који је у супротности са свим догматима и канонима православне цркве. На такву особу се односе речи о „неопростивој хули на Духа Светог“. Ови људи, који себи присвајају назив „правих православаца“, тврде да сте сви ви, драги моји Срби, који припадате СПЦ, без благодати и зато ћете завршити у паклу. Нисте крштени, нисте славили славе, нисте венчани, нисте, једном речју ништа. Као што сте ви ништа, тако је и СЛ у једном моменту добио просветљење да он као поп није ни крштен, па да мора Акакије да га крсти, а тако и сви они које је СЛ крстио нису крштени итд. ‘Ајте поново. Можда вам се сада прими.

Искористио бих прилику да поменем да следбенике бившег епископа Артемија не треба поистоветити са овом сумрачном сектом, јер Артемије је само у расколу. Није прекорачио у јерес и држи се на дистанци од свих „брачних понуда“ са стране акакијеваца.

Поменућу у молитвама и посрнулог Славишу Лекића, као што сам помињао и мог пријатеља о. Живорада Павловића који оде Дедеићу, па се после више година преуми. О том смедеревском случају доста је писано.

СЛ као да не примећује да га је опхрвао неки зао дух. Може он да критикује и папу Франциска, као и патријарха Иринеја. Нико му то не брани. Но, не сме да лаже. Лаж је ђаволска ствар. Ружно је лагати, не знам како да то кажем, а да васељенци схвате.

Ево, да сада оставимо Драгом Богу, васељенцима и мени молитвене жеље по страни, да узмем да се и нашалим кроз парадигму на случај хватања Славише на делу. Како он реагује? Исценирано:

– Славиша, ти си магарац!

– Не, ја нисам даждевњак!

– Ко ти каже да си даждевњак?

– Ти, који си црни дечак.

Илустративно је сажета одбрамбена стратегија нашег Славише. Он жели да се заборави основна ствар око које се споримо: где је цитат и извор изјаве Марадоне о папи Франциску? Не вреди да се сад г. Лекић позива како је консултовао и „неке руске сајтове“, он је једноставно СЛАГАО јер је речи Марадоне о папи Јовану Павлу Другом, из себи (или Служби?) знаних разлога преусмерио на папу Франциска. И уместо да се покаје за лаж и извини, он иде даље и прича да „никаквог неспоразума нема“? Нема неспоразума?

Проблем је што је Славиша свесно манипулисао изјавама. Није све измислио. Само је прелепио етикете. Као када вам на етикети за месо: „употребљиво до 12. 03. 1993“, прелепи етикету са „употребљиво до 12. 12. 1998“. Мање тешко би било да је он измислио нешто што Марадона не каже. Не, он свесно манипулише Марадониним речима. То би било као да ја кажем да је он неопевани лажов, а да он ту етикету прелепи на име Александра Лазића: О. Зоран Ђуровић тврди како је Александар Лазић неопевани лажов. Не, О. Зоран Ђуровић не тврди да је Александар Лазић неопевани лажов, него каже да је Славиша Лекић неопевани лажов.

Да, о. Зоран Ђуровић тврди, и то је одговорно и без икакве разумне двојбе показао како је распоп Славиша Лекић неопевани лажов.

Детињарије су, на крају, покушаји којима Лекић покушава да се извуче из блата па вели како му ја приписујем да је дебејац или да по хрватском назива Франциска Фрањом, јер сам, за оне који су стекли употребу разума, реконструисао у начелу како репови Службе, која је изгубила све ратове, покушавају да манипулишу српским живљем. По позиву познајем и дебејце и имам увида да су обдарени већом интелигенцијом него оном коју поседују Лекић и њему слични сателити, који су мање или више свесни за кога раде.

Рим, 14. фебруар 2015.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 37
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

„Стање ствари“ (у даљем тексту СС)

Верни пратиоче, немаш ништа паметније да кажеш? Већ неколико пута си био стављен на своје место, и јуначки оћутао... Следи вам (теле-васељенцима) и нови одговор. Радујте се унапред.   

Подели на овим сајтовима

Верни пратиоче, немаш ништа паметније да кажеш? Већ неколико пута си био стављен на своје место, и јуначки оћутао... Следи вам (теле-васељенцима) и нови одговор. Радујте се унапред.   

:))

samo lagano...  dobar je ignjatije....bez obzira na tripove.....

Boji se on najvise pink pravoslavlja kom ti i ja pripadamo....... (po njegovom)

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

За све: не асоцијације. Ради се о конкретној ствари. Не сме да се лаже. Кад се слаже на покајање. Да не кажем нешто лоше?

Колико сам приметио из мог досадашњег боравка на Поукама, мноштво света има проблем са концентрацијом (неки од младих то називају троловање). Ствари морају да се раде систематски. Мишљење је ствар дисциплине и одгајања. Без тога - плева. 

Подели на овим сајтовима

Верни пратиоче, немаш ништа паметније да кажеш?

Имам. Али полако само. Бијем битке на више места. Нека тема сазри мало.

Већ неколико пута си био стављен на своје место, и јуначки оћутао...

На које место?  Када се браним ћутањем, ја тада ћутим, али са достојанством.

Следи вам (теле-васељенцима) и нови одговор.

Нисам ја "теле-васељенац", нисам артемит. али нисам ни (папо)екумениста и, ко што Млађа рече, "пинк" православац. Тебе је можда погодила благодат разних бискупа који су те благосиљали. Ја нисам до сада имао ту част и привилегију. Мада у овом новом папи има нешто... Ко зна. Можда доживим исто преумљење као и Ви.

нови одговор. Радујте се унапред.

Радујемо се и веселимо се. Ако не оплетеш по неком угледном владики размислићу да ли ћу те даље читати. Потруди се да нам држиш пажњу тим новим текстовима. Мада бих више волео текстове попут оног "О једном чуду св. Јована Кронштатског".

Подели на овим сајтовима

Нисам ја "теле-васељенац", нисам артемит. али нисам ни (папо)екумениста и, ко што Млађа рече, "пинк" православац. Тебе је можда погодила благодат разних бискупа који су те благосиљали. Ја нисам до сада имао ту част и привилегију. Мада у овом новом папи има нешто... Ко зна. Можда доживим исто преумљење као и Ви.

A u cemu se konkretno razlikujete vi anti-ekumenisti i artemiti... osim sto ste vi "artemiti" koji su jos uvek pri crkvi, niste otisli u katakombe.. mislim vas iskreno vise postujem, ali licno ne vidim razliku.

Iz istih razlgoa ne volite papu, iz istih razlgoa ste protiv pravoslavnog ekumenizma, pojednako pricate.. samo sto se kod vas sve zavrsava na prici a oni su spremni i na delovanje.

Da li gresim ili postoji jos neka razlika?

p.s.

Artemiti koristim namerno iako je pravilno artemijevci, artemiti me podseca na termite koji pokusavaju da izjedu crkvu kao sto termiti izjedaju drvo...

Подели на овим сајтовима

Видим да се полако и Иги обраћа на аву:)) Биће то добро. Прави проблем је у ономе што Малђони вели: нема неке разлике у антиекуменистима и артемијевцима.

Ево једног авиног назиданија: Црква је жив организам, историјски посматрано. Иде тамо-вамо, цепа се, унифицира. Колико је било раскола, тј. шизми до сада? Чак између Истока и Запада. И биле су залечене. Много је више било константинопољских патријараха јеретика него римских папа до 1054. Историја није једнозначна и линеарна. Мени се чини да артемијевци држе ову тврду линију, да не желе да размишљају. Због тога сам да се ради на томе да се врате цркви, али кроз јасно покајање. Да не би било да нам кроз то уједињење увале и свој настрани зилотизам. А. потичу из СПЦ и зато имају нешто од црквене свести, али без пурификације би били само штета нашој цркви.

Овде, да се и ја не расплињујем, била је посреди само полемика са акакијевцима, који су пригрлили неправославну доктрину да се лаже и да се понавља крштење (као што су крстили овог несрећног попа Лекића). Дакле, ово је питање, а артемијевци су за другу дискусију.

Подели на овим сајтовима

Ja mislim da su pravi razlozi anti-ekumenizma (Artemitizma) zpravo politicki razlozi, nacionalisticki.  Srbi (pravoslvci) se vole s Rusima( pravoslvicma )  a ne vole se sa Hrvatim (katolicima) i zapadnjacima (katolicima, i protestantima mada vise katolicim)..

i prtiv su saradnje sa njihovim zapadnim neprijateljem.. takvom podelom vide savrsjeno crno beli svet (koji veze sa realnoscu nema) .. i podelu u svemu bitnom.. od religije, preko drzavnosti, sradnje, geopolitike, ekonomije itd...

Jako pitko, lenjo, neracionalno i neobjektivno razmisljanje.

Подели на овим сајтовима

@Mladjoni

Samo da vidis da ima i medju drugim pravoslavcima antiekumenista

Da li su sad i Rumuni nacionalisti i mrze Hrvate i zapad?

И какве ово везе има са секташима који су у питању? Јустин и Николај су били у СПЦ, у заједништву са новокалендарцима. Лекић се овде не критикује што је антиекумениста него што је лажов. То су раздвојени планови. Потпуно су бесмислени позивања на овакве изјаве, сасвим истргнуте из контекста. Ја вам велим: корак по корак. Не скакање по стенама како вам падне на памет. Нећете моћи разумети ни ове ствари у приложеном видеу ако немате дисциплину мишљења. Као што се учи страни језик, тако се учи и мислити. 

Подели на овим сајтовима

@Mladjoni

Da li su sad i Rumuni nacionalisti i mrze Hrvate i zapaad

Nesto me pikiras poslednjih par dana. Pa ja pricam o onome to sam primetio kod Srba.

Uglavnom ko je anti-ekumensta, voli i dveri, glsa za neku stranku nazovi nacionalnog bloka, mrzi zapad itd..voli rusiju... jedan klaster politicko-religijskih vidjenja je zajednicki ljudima u Srbiji oko toga.

To je fakat...

E sad, da li mozda postoje i ljudi koji to misle iz teoloskih razloga? Mozda. Verovatno ima i medju Srbima i medju rumunima takvih.

Medjutim, kao sto rekoh, glupo bi bilo da porices onaj gore klaster uverenja...prisutan kod skoro svih anti-ekumenista...

Подели на овим сајтовима

Моје виђење је упроштено: артемијевци су анти-екуменисти "по сваку цену, јер ту преумљења бити не може", а ови други су православци анти-екуменисти "не по сваку цену, али дуг је пут до догматског усаглашавања". Нажалост, многи се погубе између ова два размишљања јер се (због ретких али ипак постојећих примера) плаше да неки "горе" који се питају срљају у уједињење пребрзо, "без резона".

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...