Jump to content

Брига за спасење наспрам слободе другог - да ли треба говорити о спасењу добрим људима који не иду у цркву

Guest Alefshin

Да ли Вам се допада тема ?  

20 члановâ је гласало

1. 1. Да ли Вам се допада тема ?

• Да
      13
    • Не
      6

Препоручена порука

• Гости

...човеку који не жели спасење и вечни живот, а није `зао`( не спада у оне људе које зовемо лошима-криминалци, злочинци итд.)? Нпр. претпоставите да постоји солидно моралан човек који није ни верујући ни неверујући( агностик је), или који чак верује да Бог постоји, али једноставно не жели вечни живот. Наравно, још мање жели и вечне муке, а по нашој слободној процени уопште их и не заслужује-живи морално, поштен је, поштује 10 божјих заповести, склон је томе да помаже другима...Опет, као што знамо Бог инсистира на томе да поштује човекову слободу воље-нпр. човек који ради зло то може да ради, Бог га неће на силу спречавати, али ће доћи и час наплате...Наш `јунак` сматра да Бог није јеноставно требао да га призива из небића и да му тиме ремети слободу воље, а по којој он хоће да се после своје смрти `урони` у то исто небиће тј. непостојање.

Дакле, шта би се ви као православни хришћанин одговорили једном таквом човеку? Претпоставимо чак да је то нпр. ваш врло добар пријатељ.

Вероватно многи знају да су се оваквим питањима бавили велики Достојевски, а у новије време од теолога нпр. Митр. Зизиулас и вл.Игнатије. Занимљив је и овај дијалог( на енглеском, позамашан је) америчког логичара и математичара( а уз то и пијанисте и свашта друго) Raymond Smullyan-а

Постављена слика

Is God a Taoist?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Питање је, дакле-ако Бог у потпуности поштује наш слободни и лични избор, са Њим или против Њега, да ли поштује и наш избор за или против сопственог постојања, битисања и да ли можемо очекивати да то поштује? Да ли једноставно може човек тражити од Бога непостојање тј. повратак у небиће из кога је свако од нас призван( свет је створен, јел`те, ни из чега)?

Подели на овим сајтовима

?????? ??, ?????-??? ??? ? ?????????? ??????? ??? ???????? ? ????? ?????, ?? ??? ??? ?????? ????, ?? ?? ??????? ? ??? ????? ?? ??? ?????? ?????????? ?????????, ???????? ? ?? ?? ?????? ????????? ?? ?? ???????? ?? ?? ??????????? ???? ????? ??????? ?? ???? ??????????? ??. ???????? ? ?????? ?? ???? ?? ????? ?? ??? ???????( ???? ?? ???????, ???`??, ?? ?? ????)?

na ovo pitanje ni sebi ne mogu da dam odgovor

dolazila sam u situaciju da me život toliko nagazi da jednostavno ne znam  kuda više, gde god se okrenem udarim u zid( govorim o realnim problemima ne umišljenim) i da poželim - O Bože kad bi u?inio da jednostavno nestanem, da me nema, da ne postojim, a onda bi se trgla i pomislila koliko je to sebi?na želja

Da li bih ja mogla da "ukinem" sopstveno dete na njegovu želju i zahtev? Kako da ukinem nekog  kome sam sa ljubavlju darovala život?

Au o?e, izgoreše mi i ovo malo moždanih vijuga što mi ostade 8)

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Мислим да је Лазарица дала одличан одговор. Фино је речено:човјек све што ради ради по природи-не може да омане.Као што БОГ све ради добро тако и човјек све ради по природи. Тврдим да се слободна воља не заснива на томе да нас БОГ врати у небиће јер небиће не можемо да схватимо стога не можемо захтијевати да нас БОГ врати у то (не)стање. То би исто било да некоме тражимо ``нешто`` а он нас пита шта а ми кажемо нешто.Дакле,врло неодређено.

Ја мислим да кад би ми хтјели да се вратимо у небиће да би нас БОГ вратио да ми можемо да појмимо небиће. Неће нам БОГ дати нешто што је ем лоше по нас ем што то не појмимо.

Подели на овим сајтовима

Да, али шта ћемо са нпр. неком скитницом-ником није потребан, родбина га је заборавила...Или са неким самцем од кога нико више не зависи-и они су по лику Божијем створени, зар не, хоћу рећи нису неважни Богу. Наравно, питање је начелно, претходни примери су само у функцији тог истог питања.

Mi smo kao zajednica imali bas taj konkretan slucaj. Imali smo Ranka. Kazem imali jer je sada, sto bi se reklo "institcijalizovan". Konkretno pitanje, konkretna licnost. Subotom smo posle "Razgovora o veri" organizovali Agape. Ranko je bio povod. Spavao je i druzio se sa psima, ali se trudio za Agape i da je, koliko to moze, cist. Citao je molitve i pre i posle vecere, razgovarali smo, druzili se. Cesto nas je na rastanku pozivao da dodjemo kod njega, u njegovu supicu, da uzvrati gostoprimstvo. Sami tesko da nesto mozemo, ali kao zajednica mozemo mnogo. Mi smo ga sobom pozivali. Umeo je da prepozna, bude covek, licnost, mi a ne skitnica. On je Ranko.

Жив ми Господ мој

Подели на овим сајтовима

??, ??? ??? ???? ?? ???. ????? ?????????-????? ???? ????????, ??????? ?? ?? ??????????...??? ?? ????? ?????? ?? ???? ???? ???? ?? ??????-? ??? ?? ?? ???? ??????? ????????, ??? ??, ???? ???? ???? ??????? ????. ???????, ?????? ?? ???????, ????????? ??????? ?? ???? ? ???????? ??? ????? ??????.

Mi smo kao zajednica imali bas taj konkretan slucaj. Imali smo Ranka. Kazem imali jer je sada, sto bi se reklo "institcijalizovan". Konkretno pitanje, konkretna licnost. Subotom smo posle "Razgovora o veri" organizovali Agape. Ranko je bio povod. Spavao je i druzio se sa psima, ali se trudio za Agape i da je, koliko to moze, cist. Citao je molitve i pre i posle vecere, razgovarali smo, druzili se. Cesto nas je na rastanku pozivao da dodjemo kod njega, u njegovu supicu, da uzvrati gostoprimstvo. Sami tesko da nesto mozemo, ali kao zajednica mozemo mnogo. Mi smo ga sobom pozivali. Umeo je da prepozna, bude covek, licnost, mi a ne skitnica. On je Ranko.

vidiš Tanja sad skre?em sa teme, ali ceo dan danas me kopka nešto....

Stajah na autobuskoj stanici kada po?e onaj pljusak, raširih kišobran , pored mene stoji mladi?, okretoh se i rekoh, do?i ima mesta za dvoje...zabezeknut pogled, i izvinjavaju?e, neka hvala..šta neka..rekoh ja smešno ej da kisneš a ovoliki kišobran..pri?e on zbunjen..pogledah ja svako pod svojim kišobranom....

zato neki ljudi nemaju imena...otu?ili smo se....ljubav me?u ljuidma je zahladnela...toliko samoživosti...sebi?nosti...

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...
  • Гости

Ово је питање које многи постављају. На жалост, великом делу нашег народа св.Литургија је непознаница, али опет имамо доста часних људи( у овом нечасном времену) који себе сматрају верницима, али скоро никад не дођу у цркву на богослужење, ни за највеће празнике као што су Васкрс, Божић итд.

Хајде да причамо мало о овој теми.

Подели на овим сајтовима

Осећам да је моја једина веза са Црквом Литургија .. у смислу, све остало могу и други, али ''доказ'' да сам део Цркве је само Литургија. Не мислим на моје физичко присуство, већ на учесвовање у Светим Тајнама и заједници.

Ако је то било питање ...

Подели на овим сајтовима

мој одговор је НЕ....али, сад бум дошло али  0102_laugh  srcee  klapklap

Можда би најбоље било одговорити питањем:

Да ли је Богугодно да ако већ познајемо неког

ко мисли да је довољно бити поштен да би био добар верник, иако не иде у Цркву,

да се не потрудимо, не да му коментаришемо његов став, већ да га приволимо да крене у Цркву и Литургијом и Причешћем употпуни свој начин живљења?

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

ја не верујем у поштење, односно љубав без Бога.

љубав према ближњем захтева љубав према Богу.

две стране исте медаље.

онда је погрешна мотивација, и самим тим неискрена, дакле није поштење у питању, него присила на сопствену личност да се буде поштен.

тај је одвојен и од Бога и од Цркве као заједнице народа.

можда тај неко има идеју Бога или искрено веру, ал мислим да је тај у заблуди.

Подели на овим сајтовима

Ne, kao sto je nemoguce recima slepom opisati zoru, koliko god umeli da se lepo izrazavamo. Imace predstavu, ali ne vidi je. Kako opisati kako se mrtva slova zamenjuju zivim recima, kako objasniti da je nemoguce ostvariti se sam od sebe, kako bez drugog, kako bez zajednice??? Prema kome posten, kome posten? A odgovoran? A so svetu? A kruna stvaranja?  1405_love

Жив ми Господ мој

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...