Jump to content

Poziv na debatu

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ateista je (bar za mene) živi dokaz da Bog daje potpunu slobodu čoveku da Mu kaže: neću Te.

Imam dva predloga za temice:
1) Lepota i strahota slobode i
2) Traženje Čoveka u čoveku...

Ovo drugo mi sinulo pošto videh Oblaka da komentariše da bi vernici trebali da se malo više ponašaju u skladu sa onime u šta (odnosno u Koga) veruju. Živi li Hristos i kroz nas i u kojoj meri i uspevamo li da vidimo Boga u ljudima koji nisu u veri? Valjda ovde može biti dodirnih tačaka za zajednički razgovor :)

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

Ih, sad, kako nije; obrati paznju na ono sto sam citirala i prokomentarisala: 

Odbijanje - od strane koga/cega nego ljudi/coveka?

Kaoo što rekoh ateista je čovek koji izmeđuostalog ima još mnogo toga sem ateizma u sebi. A ateizam je upravo ovo što je Aquilius napisao da jeste. Ništa više od toga, to što ateisti prate neke ideologije i ideje, nema veze sa ateizmom, nego sa ljutskom prirodom. A ateizam sam po sebi nije skup ideja i idologija, samo suprodytavljanje jedoj ideji a to je ideja da Bog postoji.

Подели на овим сајтовима

Супротстављање или неприхватање? Јер није исто. По ономе што иначе пишеш пре бих рекао да ти је ближи појам неприхватање а да је ово горе само пука несмотрена грешка, лош избор речи.

pa mislim da bi neprihvatanje Boga bolje opisalo ateiste, dok bi suprotstavljanje Bogu više bilo odgovarajuće za ne znam neke sataniste nekoga uglavnom ko veruje u Boba, ali mu se suprodstavlja, tako da si u verovatno u pravu. Mada sa druge strane nisam rekao suprodstavljanje Bogu, već suprodstavljanju jednoj ideji koja glasi da Bog postoji.

dakle ideja je "verujem u Boga", ideja suprodstavljena toj je "ne verujem u Boga", što je u suštini ateizam, tj. mislio sam na suprodstavljanje između dve ideje, ne na suprotstavljanje samom Bogu.

Подели на овим сајтовима

to što ateisti prate neke ideologije i ideje, nema veze sa ateizmom, nego sa ljutskom prirodom.

Ima onda kada odredjena ideologija poziva na totalitarizam i jednoumlje...

Uzmimo jedan jedini primer: kolike polemike (samo) na (ovom) forumu oko toga da li veronauka treba da postoji kao predmet u skolama. 

Da ne pominjem primere kao sto je: Irinej posetio GAK, ugrozena sloboda svakog atoma u univerzumu.  :0212_rolleyes:

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Ima onda kada odredjena ideologija poziva na totalitarizam i jednoumlje...

Uzmimo jedan jedini primer: kolike polemike (samo) na (ovom) forumu oko toga da li veronauka treba da postoji kao predmet u skolama. 

Da ne pominjem primere kao sto je: Irinej posetio GAK, ugrozena sloboda svakog atoma u univerzumu.  :0212_rolleyes:

Eto vidiš ateizam ne govori o tome da li ili ne treba veronauka da bude u školama, to sa ateizmom nema veze. Opet imaš ateiste kojima je nešto ok, a nešto nije, recimo meni je veronauka u školama skroz promašaj iz više razloga i ne treba da je bude u školama (barem ne ovakva kakva je sada, pisao sam već), ali da ne širimo temu. Dok što se tiče posete irineja nemam problem. Imaš verovatno ateiste koji misle drugačije od mene. Ali ateizam ne govori ništa o tome da li treba ili ne da smatraš da je jedno ili drugo OK i uredu, ateizam o tome ne govori ništa, apsolutno ništa.

Подели на овим сајтовима

Eto vidiš ateizam ne govori

Ali ateizam ne govori

ateizam o tome ne govori ništa

Bilo bi cudno za prihvatiti da ateizam govori, a ono oko cega si poceo da se raspravljas je "ima li veze". 

Rekoh: "ima veze, onda kada..." (da ne ponavljam)

Nije mi jasno sta ti nije jasno.

Подели на овим сајтовима

Bilo bi cudno za prihvatiti da ateizam govori, a ono oko cega si poceo da se raspravljas je "ima li veze".  Rekoh: "ima veze, onda kada..." (da ne ponavljam)   Nije mi jasno sta ti nije jasno.
Tehnički rasprava je počela oko toga da li je ateizam skup ideja i ideologija. Ja kažem da nije jer svaka ideja govori nešto (ne u bukvalnom smislu), a ideja ateizma jedijno što govoi (jedina stvar koju čovek sa 100% preciznošću može da predpostavi o nekome ko je ateista) jeste "Neverovanje u psotojanje Boga". Ja kažem da sve ostalo što dolazi nije ideja ateizma nije ideologija ateizma, već da su sve ostalo individualne stvari ljudi koji su pritom ateisti. Možda je za neke od stavova i ideja ateizam bio sazlužan i motivisao je te ljude, ali ateizam to nije, tj. ništa od toga ne propagira. 
Подели на овим сајтовима

Ma koji crni dokaz... nema razloga da verujem...

Nije stvar u tome da li imam razloga ili ne da verujem u Boga već kad mi neko kaže "Bog postoji" onda mi treba dokaz te njegove tvrdnje.

Dok mi neko ne tvrdi tako nešto ili ne pita direknto ni ja nemam potrebe ni razloga da razmišljam na tu temu.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Možda je za neke od stavova i ideja ateizam bio sazlužan i motivisao je te ljude, ali ateizam to nije, tj. ništa od toga ne propagira. 

Upravo zato sam i rekla da je ateista 0,0000001%. 

Svi koje sam imala cast da upoznam (ili makar imam prepisku) imaju istu mantru koju ponavljaju :"religija je sredstvo za upravljanje masom".

I, da se razumemo, protiv toga nemam ama bas nista, vec samo kazem da je to vec antiteisticki "ocenas" i, opet, veze s' ateizmom nema.

Подели на овим сајтовима

kad mi neko kaže "Bog postoji" onda mi treba dokaz te njegove tvrdnje.

Mantra broj 2.

Bas sam razmisljala o sledecem: kakav je taj Bog ako obican covek moze da mi dokaze Njegovo postojanje?

Da meni dodje osoba od 20 i kusur i dokaze mi, zaista ne bih bila impresionirana Njime. Ok, mozda bih i poverovala, ali... Ne bi to zadovoljilo cak ni moje ogranicene kriterijume.  :)))

Подели на овим сајтовима

Nije stvar u tome da li imam razloga ili ne da verujem u Boga već kad mi neko kaže "Bog postoji" onda mi treba dokaz te njegove tvrdnje.

Dok mi neko ne tvrdi tako nešto ili ne pita direknto ni ja nemam potrebe ni razloga da razmišljam na tu temu.

Meni ne treba dokaz te tvrdnje... uspeli su da me "preobrate" da se bog ne dokazuje. OK prihvatam. 

Ali

samo dok se to odnoasi na veru. Na taj licnosni odnos sa bogom i subjektivan pristup duhovnosti.

- sta radis?

- molim se bogu.

- Gde ti je taj Bog?

- Bog se ne dokazuje.

- Ok, nastavi... izvini sto te prekinuh.

Sve do trenutka kad to "postojanje boga" pocne direktno da utice na mene i moj kvalitet zivota. Meni je mnogo veci problem sto se ta izjava koristi za donosenje zakljucaka i pokretanje akcija koji se ticu svih nas.

Tako dolazimo do toga da cinjenica da "bog postoji" jeste dovoljnan razlog da jednoj grupi ljudi ogranicimo pravo na slobodu kretanja i na slobodu zivljenja.

- Zasto im branimo?

- Bog.

- Gde je bog?

- Bog se ne dokazuje...

- E pa nece moci. Ako ces vec boga da koristis za uredjnje zajdnickog drustva onda ces prvo ipak da mi dokazes da BOg postoji i boli me uvo sto se to "ne dokazuje". Ako se "ne dokazuje" onda nemas pravo da na konto toga uredjujes ista  u nasem zajdnickom okruzenju...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

- sta radis? - molim se bogu. - Gde ti je taj Bog? - Bog se ne dokazuje. - Ok, nastavi... izvini sto te prekinuh

Odlično je ovo.Baš kako i treba da bude. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...