JESSY Написано Септембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2014 -Одлично, што си дошао. Поставио ме је поред себе. Ставља пред мене црвену рибу, разне салате. Донели су и супу. Ја једем, а он својим, тим теткама (монахињама) говори: -Одлично, што је дошао. И мене је по глави помазио. А они ме не знају. Ко је дошао? Због чега је то добро?...Али седе у тишини. Питања никаква не постављају. Он ме је још два пута по глави помазио. Каже ми: -Иди, и више не прави несташлуке. Од тада се и не бодем. Како сам сишао са игле, не сећам се. Седам година сам покушавао, али није успело. Кад одједном, нико не схвата. Само друг који ме је довезао ка оцу Семеону, зна о чему се ради... Бојао сам се да ће ми се другови на неки начин осветити. А они су нестали као ветром однешени. Ни у граду их не виђам. Сада идем у цркву. Искрено, не сваке недеље. И на гроб ка оцу Семеону идем. Сада је тамо капела над гробом. Дивота! Народ долази. Неки се наглас моле шта им треба, разговарају са њим као да је жив. Мени је из почетка то било чудно, а сада ја и сам, када сам у капели, такође нешто замолим. Али ја то тихо урадим. Готово шапатом“. Напомене: (1) Ова капела налази се на адреси: ул. Дагомысская, д.42, на територији храма посвећеног Успењу Пресвете Богородице. Прим. прев.(2) Овде је наведено тачно онако како је Виктор изговарао име о. Симеона, а то је било Семеон. Прим. прев. Александар БогатиревЗа Фондацију Пријатељ Божији, са руског: чтец Дејан ЂуричићИзвор: http://www.pravoslavie.ru/jurnal/69118.htm Интегра, Пг and n2n је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Интегра Написано Септембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2014 Дивно сведочанство! Руски народ има већу духовну ширину од нас. Зато мислим и да им је и вера много јача, али и очајање и пад много дубљи него код Срба. Када би се сви заблудели овако исто (пре)обратили и поново родили - сведочили би стално шта вера учини од човека од кога су сви дигли руке. Пг and JESSY је реаговао/ла на ово 2 "Драги мој господине, није битно да ли Бог постоји или не, већ да ли бисте Ви своје понашање променили ако бисте открили да Он постоји? Ако је одговор: да, онда значи да је Вама Бог потребан." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2014 Дивно сведочанство! Руски народ има већу духовну ширину од нас. Зато мислим и да им је и вера много јача, али и очајање и пад много дубљи него код Срба. Када би се сви заблудели овако исто (пре)обратили и поново родили - сведочили би стално шта вера учини од човека од кога су сви дигли руке. тако је.... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 OVAJ JAPANAC JE NAJVEĆI SRBIN: Krstio se na Hilandaru, sad se zove Mićitaka Sava Suzuki! Na Svetoj Gori, u Hilandaru, pre 14 godina, krstio se i primio svetu tajnu pravoslavlja. Monasi su mu nadenuli ime Sava, Sava Hilandarski. Na zvaničnoj stranici Univerziteta Okajama, na kom predaje istoriju umetnosti i srpski jezik, piše njegovo ime - Mićitaka Sava Suzuki Ukupno komentara 24 Foto: Wikimedia/PetarM, wpfdc.org Profesor Mićikata Suzuki skuplja tri prsta, podiže desnu ruku i krsti se dok ulazi u beogradsku Sabornu crkvu. Umesto mi njemu, gost iz Japana nama objašnjava stil ikonostasa – ko ga je započeo, a ko završio i zbog čega voli ovo remek-delo. Lekciju drži poput pravog domaćina, na tečnom srpskom jeziku. Šapatom, da ne remeti tišinu hrama. Na Svetoj Gori, u Hilandaru, pre 14 godina, krstio se i primio svetu tajnu pravoslavlja. Monasi su mu nadenuli ime Sava, Sava Hilandarski.4Na zvaničnoj stranici Univerziteta Okajama, na kom predaje istoriju umetnosti i srpski jezik, piše njegovo ime Mićitaka Sava Suzuki. A još kao student, pre gotovo 40 godina, stigao je prvi put u Srbiju. Došao je na specijačlizaciju kod čuvenog profesora Vojislava Đurića. Naučio je prve reči na našem jeziku. Upoznao Beograd, zanemeo pred lepoto Žiče, Studenice, Gračanice. Ovde je pronašao drugu domovinu. Foto: wpfdc.org Suzuki Mićikata i Srbija, veza koja, kaže, nikada neće biti prekinuta. - Za Srbiju me je vezalo to što sam ovde pronašao koren evropske kulture. Dok je Zapad sav okrenut materijalnom, kod vas se, a da niste ni svesni, očuvalo duhovno. Postoji ravnoteža. Kada sam prvi put kročio na tlo Evrope, iz Japana sam došao brodom, pa vozom. U Rusiji me je oduševila vizantijska umetnost. Posebno ikone. A onda sam došao u Srbiju i otkrio da je vizantijska umetnost ovde još lepša, autentičnija, da nigde na svetu ne postoje veća remek-dela. Okona je, smatra, najvažniji sadržaj hrišćanstva. To je portret bogoćoveka, a prihvatanje kontradikcije da je Bog ujedno i čovek, kaže, suština je vere. Foto: Wikimedia/Саша Стефановић Kada je prvi put video Studenicu, profesor Suzuki bio je potresen njenom lepotom. - Taj manastir vrhunac je evropske srednjovekovne umetnosti – bez dileme procenjuje ovaj stručnjak. Pomogao je u dobijanju pomoći japanske vlade za obnovu manastira na jugu Srbije. Tako su restaurirane freske u Crkvi Svetog Jovana u Jasunji kod Leskovca. Nekoliko godina stručnjaci su skidali sloj crteža iz 20. veka, da bi ispod zablistao autentičan freskopis star pet vekova. Da bi lepotu srpskih manastira predstavio svojim sunarodnicima, na japanski jezik je preveo monografiju “Hilandar” Dimitrija Bogdanovića, Dejana Medakovića i Vojislava Đurića. A za Japance kaže da se suštinski razlikuju od Srba, pravoslavaca. Foto: Flickr/pantevski - U Japanu svi mnogo rade. To je neka vrsta bolesti, da se sve vreme troši na rad. I zbog toga su ljudi mnogo depresivni. U Srbiji je sasvim drugačije. Pravoslavlje zagovara radovanje životu. Istina, ovde bi ipak moglo malo više da se radi. Imam prijatelje koji rade na univerzitetu i koji, samo što su otišli na posao, već se vraćaju kući. Pored istorije umetnosti, on predaje i srpski. - Kad sam u Japanu, moj srpski zvuči odlično. Kad dođem u Srbiju, onda čujem koliko grešim. Nisam lingvista, ali raduje me da studente učim srpski jezik. A i oni se raduju. Svake godine imam ih između 20 ili 30 u grupi. Japancima, a i drugim stranim studentima, srpski zvuči neobično, kao što ovde zvuči japanski. Zato vole da aga uče. Mada, mnogi i ne znaju gde je Srbija, često je mešaju sa Sibirom i pitaju da li je tamo mnogo hlladno. Univerzitet Okajama finansira boravak naših akademaca i profesora tamo, gde se usavršavaju u oblasti japanskog jezika i kulture. Da bi broj akademaca iz Srbije bio još veći, nedavno je u Beogradu osnovano i Društvo prijatelja Univerziteta Okajama. Osim duha prošlosti, koji pronalazi u njima, objašnjava kako voli i damare savremene Srbije, koju oseti svaki put kad stigne u Beograd. Voli naš na Brankov most, odakle je, tvrdi, najlepsi pogled na reku i stari deo grada. (Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti) Anette, Kaludjerovic Sreten and Agaton Vuzman је реаговао/ла на ово 3 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 :good2: Srbija stigla i do Tokija... Kaludjerovic Sreten, Ignjatije and Давор73 је реаговао/ла на ово 3 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 I posle kada kazem da se nacionalnost bira? kazete srbin ne moze da bude japanac (a moze japanac srbin!? ) TO brate Srbine Kavasaki! Милан Ракић and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Често се дешава да други више сени оно што имамо од нас самих. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Sto je Srbin??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Naslov je katastrofalan, cak moze mirno da se kaze da je i anticrkven. Kaludjerovic Sreten and Млађони је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan023 Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Како може Јапанац да буде Србин? То што је примио Православну веру, и крстио се у Хиландару то не мења његову националност. Значи ''Овај Јапанац је највећи Србин'' Kaludjerovic Sreten and Deki992 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Naslov je katastrofalan, cak moze mirno da se kaze da je i anticrkven. Можда корак ка наднационализацији појма "Србин". Ако смо у стању Јапанца назвати Србином и православцем то значи да се сам појам "Србин" уздиже изнад генетике и народа. Али је питање колико људи тако размишља. Боље је да је наслов другачији. Рецимо: Јапанац прихватио Православље и крстио се у Хиландару... Наслов сам пренео тако како вест и гласи. Kaludjerovic Sreten and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Ma znam da si naslov preneo, na njih (novinare) sam i mislio. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Како може Јапанац да буде Србин? То што је примио Православну веру, и крстио се у Хиландару то не мења његову националност. Значи ''Овај Јапанац је највећи Србин'' Pa i jest, najveći Srbin tamo medju Japancima isto kao što sam i ja ovdje najveći forumski Moravan medju Srbima, ahahahaha. Kod vas je Moravan samo regionalna pripadnost a kod nas je to i nacionalna pripadnost. http://en.wikipedia.org/wiki/Moravians_%28ethnic_group%29 http://en.wikipedia.org/wiki/Moravia http://en.wikipedia.org/wiki/Moravian_Slovakia Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 23, 2015 Гости Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Bivsi musliman Mario Joseph koji je postao hriscanin tako sto je citao Kuran. Sve je pocelo kada ga je neko pitao ko je bio Isus. Pokusao je da sazna ko je bio Isus citajuci Kuran. Uporedio je Isusa i Muhameda i saznao da je Isus superiorniji od Muhameda. Nakon sto je postao hriscanin, njegova porodica je pokusala da ga ubije ali mu je Bog pomogao da pobegne.Da bismo otisli u raj, moramo da se okrenemo od greha i daprihvatimo Isusa kao naseg Spasitelja i Sina Bozijeg koji jeumro za nase grehe. Isus je jedini put do raja! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Страшно сведочанство Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука