Jump to content

Да ли сте за прелазак на нови календар?

Оцени ову тему

54 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за прелазак на нови календар?

Препоручена порука

Da, jedna od tih nedelja  (voskresenja) je onda Pashalna nedelja, ko slavi svaki nedelju slavi i nju svejedno da kojeg datuma bude. Uvijek se to nekako strefi. Jedna od njih je uvijeka ta Pashalna na koju misliš. Pasha je uvijek u nedelju, to se ne može promašit nikako da je ne znam koja to nedelja, ili po vašem ili po našem načinu računanja Pashe, sasvim svejedno.

То је дакле првенствено у знак сећања на дан  Васкрсења Христова,  а свака друга недеља је само знак „трајања“ сећања на тај дан.   А поздрав „Христос васкресе“ и „Ваистину васкресе“ траје све до Спасовдана или Вазнесења Хирстовог, 40. дана од васкрсења. Као што можеш видети „Вазнесење Господње“ ове године није недеља, него четвртак (православни). Тако да ту има и мало рачунања због нечега, као што недеља има седам дана и није свеједно да ли има седам или десет дана. :)

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Благо речено, нико није мутав да приста на вашу тврдњу да je славиo Божић 7.ог јануара 2015 по грегоријанском календару, и не мислим да се гута 13 дана и прилагођава црквеном календару папе Григорија, већ је датум на свим веб сајтовима и у целом свету прилагођен грегоријанском календару.  Ако мислите да је данас 2. јануар, зашто сте се овде јавили 15. јануара, а не 2. јануара? Да је данас јулијански 25. децембар ви би на веб сајту који функционише по грегоријанском написали „Данас 25. децембра православни верници славе Божић“?  Прво се позабавите тим питањем, па онда пљујте по верницима како су ето глупи и не знају да је данас 2. јануар. Јер ето ви знате да је данас и 2 и 15. јануар, само ето ја то  не знам, рођена  сам у чамцу. :)

Одличан пример је тај са данашњим датумом, у прилог тези да требамо да пређемо, у цркви, на нови календар.

Јер, хајде да се сложимо око тога који је данас датум. Већина, ако не и сви ће рећи да је данас 15-и. А да ли ми у цркви прослављамо светитеља који се слави 15.-ог? Не, ми данас славимо светитеље који се славе 2.-ог јануара.

То је тотално конфузно и збуњујуће за готово сваког човека. Испада наша вера компликована, где верници који треба да уђу у цркву, а таквих је већина, неће у почетку знати ни који је данас датум. Морамо признати да данас у Србији има тек око 2% активних верника, који су макар редовни на недељним литургијама. Не знам како уопште се српске земље могу сматрати православним. Вероватно стога што се припадност нацији изједначава са припадношћу вероисповедању. Ал то је друга тема.

Због тога, из снисхођења према људима који треба да уђу у цркву, да се уче нечему новом у односу на њихов дотадашњи живот, требало би да их поштедимо конфузије око календара. Мислим да сам улазак у цркву, упознавање са богослужењем, са црквеним животом, са постом (који није само дијета), са молитвеним животом, је довољно тешко и конфузно за њихово биће. Што се тиче осталих, који су дуже у цркви, који могу да разлуче битно од небитног, питање календара је прилично споредно, и мање битно од много других ствари. Битно је да се поштују одлуке сабора, а они нису никада ни један календар ставили у своје одлуке, бивајући дубоко свесни о несавршености сваког људског календара.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

То је дакле првенствено у знак сећања на дан  Васкрсења Христова,  а свака друга недеља је само знак „трајања“ сећања на тај дан.   А поздрав „Христос васкресе“ и „Ваистину васкресе“ траје све до Спасовдана или Вазнесења Хирстовог, 40. дана од васкрсења. Као што можеш видети „Вазнесење Господње“ ове године није недеља, него четвртак (православни). Тако да ту има и мало рачунања због нечега, као што недеља има седам дана и није свеједно да ли има седам или десет дана. :)

Pa naravno da Vaznesenje Gospodnje uvijek svake godine pada u četvrtak svejedno po bilo kojem računanju, pravoslavnom ili zapadnom (katoličkom, protestanstkom) Pashe 7x6=42 -2 = četvrtak. Evo nešto o mjerenju vremena na bliskom istoku, to će vas sigurno zanimati:

http://www.opusarabicum.org/component/content/article/16-2006/227-meni-asu-na-blizkem-vychod

Подели на овим сајтовима

Ево сад гледам постере за пливање на Богојављење. И на њима пише да је датум Богојављења 19.ог јануара.

Ко је одлучио да се Богојављење слави 19.ог? Богојављење је празник старији од Божића, и увек се славио 6.ог јануара. До наших времена, када смо несвесно, немарно, увели промену. А то је последица "шизофреније", да се богослужбено користи један календар, а животно други. Кад уђеш у цркву, онда је 6.и јануар, а кад изађеш, 19.и.

Подели на овим сајтовима

Pa naravno da Vaznesenje Gospodnje uvijek svake godine pada u četvrtak svejedno po bilo kojem računanju, pravoslavnom ili zapadnom (katoličkom, protestanstkom) Pashe 7x6=42 -2 = četvrtak. Evo nešto o mjerenju vremena na bliskom istoku, to će vas sigurno zanimati:

http://www.opusarabicum.org/component/content/article/16-2006/227-meni-asu-na-blizkem-vychod

Онда ти ниси разумео зашто сам написала да се од Васкрса до Спасовдана поздравља како сам написала. Да не може да се то некако стрефи да је мали Васкрс било која недеља у години, може само да се стрефи "сећање" на тај дан, "један у години", као што је Божић "један у години".

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Онда ти ниси разумео зашто сам написала да се од Васкрса до Спасовдана поздравља како сам написала. Да не може да се то некако стрефи да је мали Васкрс било која недеља у години, може само да се стрефи "сећање" на тај дан, "један у години", као што је Божић "један у години".

Ma, razumio sam ali de facto, faktički ko slavi svaku nedelju slavi i tu Pashalnu taman da je bilo koja od njih, ne može tu nikad promašit, ni po vašem ni po našem. Jedna od tih 52 nedelja u godini je uvijek ta Pashalna pa da je ne znam kada.

Подели на овим сајтовима

Одличан пример је тај са данашњим датумом, у прилог тези да требамо да пређемо, у цркви, на нови календар.

Јер, хајде да се сложимо око тога који је данас датум. Већина, ако не и сви ће рећи да је данас 15-и. А да ли ми у цркви прослављамо светитеља који се слави 15.-ог? Не, ми данас славимо светитеље који се славе 2.-ог јануара.

То је тотално конфузно и збуњујуће за готово сваког човека. Испада наша вера компликована, где верници који треба да уђу у цркву, а таквих је већина, неће у почетку знати ни који је данас датум. Морамо признати да данас у Србији има тек око 2% активних верника, који су макар редовни на недељним литургијама. Не знам како уопште се српске земље могу сматрати православним. Вероватно стога што се припадност нацији изједначава са припадношћу вероисповедању. Ал то је друга тема.

Због тога, из снисхођења према људима који треба да уђу у цркву, да се уче нечему новом у односу на њихов дотадашњи живот, требало би да их поштедимо конфузије око календара. Мислим да сам улазак у цркву, упознавање са богослужењем, са црквеним животом, са постом (који није само дијета), са молитвеним животом, је довољно тешко и конфузно за њихово биће. Што се тиче осталих, који су дуже у цркви, који могу да разлуче битно од небитног, питање календара је прилично споредно, и мање битно од много других ствари. Битно је да се поштују одлуке сабора, а они нису никада ни један календар ставили у своје одлуке, бивајући дубоко свесни о несавршености сваког људског календара.

Баш је конфузно и тотално збуњујуће израчунати 15-13= 2 :) Потребна је читава једна животна филозофија.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Ma, razumio sam ali de facto, faktički ko slavi svaku nedelju slavi i tu Pashalnu taman da je bilo koja od njih, ne može tu nikad promašit, ni po vašem ni po našem. Jedna od tih 52 nedelja u godini je uvijek ta Pashalna pa da je ne znam kada.

Па ето нека је слави (мали Васкрс) све до Божића. Како мислиш да слави мали Васкрс од Божића до Васкрса, ту на коју мислиш да не може никад промашит? Ту нешто не штима?

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Па ето нека је слави (мали Васкрс) све до Божића. Како мислиш да слави мали Васкрс од Божића до Васкрса, ту на коју мислиш да не може никад промашит?

Kad bi Vaskrs bio u srijedu nikad ne bi niko proslavio nikada nikakvu Pashu ako bi je slavio kao sada nedeljom. Medjutim pošto Vaskrs slavimo nedeljom uvijek se strefi da jedna od tih nedelja tom Vaskrsnom bude pa da je ne znam kada i po kojem načinu računanja Pashe koji neko akceptuje ili neakceptuje, praktikuje ili ne praktikuje. Kad bi se Pasha slavila srijedom onda ovako ne bi imali nikakvu šansu strefit se ni do jedne Pashe u godini jer bismo slavili samo nedelje. A pošto je Pasha nedeljom onda tu šansu imamo taman da je ne znam koja ta prava i uvijek je proslavimo htjeli to ili nehtjeli jer nemamo druge mogućnosti, nemoguće joj se tim načinom izmaketi kad se slavi uvijek nedeljama 52 puta u godini a svake godine to isto i stalno ukrug i ponovo. Jedna od njih je uvijek ta prava. Tako smo je uvijek proslavili i mi i vi nezavisno na tome ko koji način računanja Pashe smatra ispravnim i najispravnijimn ili jedinim ispravnim i tačnim.

Подели на овим сајтовима

Ево сад гледам постере за пливање на Богојављење. И на њима пише да је датум Богојављења 19.ог јануара.

Ко је одлучио да се Богојављење слави 19.ог? Богојављење је празник старији од Божића, и увек се славио 6.ог јануара. До наших времена, када смо несвесно, немарно, увели промену. А то је последица "шизофреније", да се богослужбено користи један календар, а животно други. Кад уђеш у цркву, онда је 6.и јануар, а кад изађеш, 19.и.

Одлично! Све си ти у праву! И нема ти се ништа замерити уколико си нпр. монах. Уколико ниси, тј., живиш у свету и имаш "обавезе" као и сваки раб Божији... Радиш, привређујеш, ствараш, водиш рачуна о породици и храниш некол`ко гладни` уста... Дакле. Када од свог шефа, у "нормалнијој" форми речима и "тет-а-тет", односно по "новоме" мејлом-тражиш слободан дан за славу, која ти је нпр. Јовањдан! Како упутиш питање и причислиш се у списак свечара? Јел питаш: "Шефе, мен` је слава Јовањдан,а то је знате 7-ог ил` 20-ог јануара!? Ето баш ме занима одговор, уколико желиш да га даш...

Подели на овим сајтовима

@Zayron

Ниси ми одговорио на питање које сам ти поставила, на моју претходну поруку. Ако хоћеш одговори, ако не, прекидам конверзацију.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Баш је конфузно и тотално збуњујуће израчунати 15-13= 2 :) Потребна је читава једна животна филозофија.

А можемо да уведемо да служимо по Јерусалимској временској зони. Ето још мало математичких операција да би сазнали колико је сати.

Апсолутна новотарија, која је беспотребна. У сваком случају одлука ће за неку годину бити донесена (на Сабору), и ми ћемо је поштовати.

Подели на овим сајтовима

@Zayron

Ниси ми одговорио на питање које сам ти поставила, на моју претходну поруку. Ако хоћеш одговори, ако не, прекидам конверзацију.

Već sam ti napisao da su to kanoni, pitanje nedelja spada u kalendar a podjela liturgijske godine po razdobljima na kanone a to onda rješava član foruma kojeg ja (ne vi) zovem otac ili velečasni Midrash, kanoni su u njegovoj kompetenciji, ja sam pisao samo kalendaru i o nedeljama.

Подели на овим сајтовима

А можемо да уведемо да служимо по Јерусалимској временској зони. Ето још мало математичких операција да би сазнали колико је сати.

Апсолутна новотарија, која је беспотребна. У сваком случају одлука ће за неку годину бити донесена (на Сабору), и ми ћемо је поштовати.

Друга тема је то са временским зонама, прелазак из дате часовне зоне у суседну. Наравно да је математичка операција, као што је и календар математичка операција по модулу 7 дана у недељи и сваки од њих има 24 часа зато што се земља једном окрене. Најискреније, разговор постаје смешан. :) Ово је уједно одговор и на поруку од Zayron испод ове ваше коју цитирам, а којем "недеља", односно "мали Васкрс" спада у календар кад њему затреба. :)

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Одлично! Све си ти у праву! И нема ти се ништа замерити уколико си нпр. монах. Уколико ниси, тј., живиш у свету и имаш "обавезе" као и сваки раб Божији... Радиш, привређујеш, ствараш, водиш рачуна о породици и храниш некол`ко гладни` уста... Дакле. Када од свог шефа, у "нормалнијој" форми речима и "тет-а-тет", односно по "новоме" мејлом-тражиш слободан дан за славу, која ти је нпр. Јовањдан! Како упутиш питање и причислиш се у списак свечара? Јел питаш: "Шеге, мен` је слава Јовањдан,а то је знате 7-ог ил` 20-ог јануара!? Ето баш ме занима одговор, уколико желиш да га даш...

Зато и јесам за нови календар. Јер славим Јовањдан 20.ог, а не када је установљено да се слави, 7.ог. Ја сам исто тако новокалендарац. И то ме жуља. Смета ми када се чита 7.ог јануара посланица о Божићу претходне године, када је за мене, световног човека, нова година дошла 1.ог. Тад су били нерадни дани. Смета ми што 14. септембра се читају молитве које су се читају 1.ог септембра. Тј. бори се разум са срцем. Како ја себе да убедим да је 14.ог у ствари 1.и, када ја живим у свету где је 14.и у ствари 14.и. Да сам монах, вероватно би било лакше, јер не зависиш од спољног света. А календар је ствар договора. Смета ми када ми нову годину честитају 1.ог, јер не може нова година доћи пре Божића. А нелагодно ми је када ми честитају 14.ог, јер испада опет да смо ван неког колосека, "велики" срби.

А хајде пробај неког 7.ог јануара убедити да тај дан није 7.и, него 25.и. Или да 25.ог децембра није 25.и, него 12.и. Сви би те гледали као да са тобом нешто није у реду.

Ево сад је какнонизован свети Пајсије, и у Грчкој ће се славит 15.ог октобра. То је пренео и наш сајт. А у ствари у Србији ће се он славити 28.ог октобра (бар тако мислим).

Кад негде прочиташ неки датум, дубоко треба човек да се замисли који је то у ствари датум, дал треба да се сабира, ил одузима.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...