Jump to content

Да ли сте за прелазак на нови календар?

Оцени ову тему

54 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за прелазак на нови календар?

Препоручена порука

Mislio sam na citate od svetih otaca ili iz tropara u kojima pise da je raspet u podne (sesti sat).

Ti citati iz Biblije samo govore o vremenu nastupanja tame a ne vremenu raspeca.

тропар шестог часа:Који си шестог дана и часа на крсту прикуцао у рају срчани адамов грех, и сагрешења наших рукопис поцепај Христе Боже и спаси нас,,

тропар деветог часа:,,Који се деветог часа нас ради смрт кушао, умртви тела нашег мудровање Христе Боже и спаси нас,,

Мада Марко заиста говори да је разапет трећега часа. По традицији је онај што се скинуо наг и побегао на маслинској гори је био Марко. Значи није био присутан.Његово јеванђеље је Петрово наслеђе који такође није био присутан.

Било како било ако они нису дали једнак извештај нисам ни ја достојан да вршим било какве анализе, али мислим да је црква одредила да је то подне тј. шести час.

Подели на овим сајтовима

тропар шестог часа:Који си шестог дана и часа на крсту прикуцао у рају срчани адамов грех, и сагрешења наших рукопис поцепај Христе Боже и спаси нас,,

тропар деветог часа:,,Који се деветог часа нас ради смрт кушао, умртви тела нашег мудровање Христе Боже и спаси нас,,

Мада Марко заиста говори да је разапет трећега часа. По традицији је онај што се скинуо наг и побегао на маслинској гори је био Марко. Значи није био присутан.Његово јеванђеље је Петрово наслеђе који такође није био присутан.

Било како било ако они нису дали једнак извештај нисам ни ја достојан да вршим било какве анализе, али мислим да је црква одредила да је то подне тј. шести час.

i kod nas je to 6. čas,

vrijeme ukrižovanja i muke IC XC.

Gle, šesti čas je došao:
Na molitvu nas poziva
Da žarkim duhom prožeti
Nebeskog tvorca slavimo.

Jer sad se svima vjernima
Po snazi križa presvetog
I žrtvom svetog Jaganjca
Spas, slava višnja dariva.

Od njenog sjaja blistavog
I samo podne mračno je.
Svim srcem stoga primimo
Dar silne Božje svjetlosti.

Sva slava Ocu vječnomu
I jedinomu Sinu mu
Sa Tješiteljem Presvetim
U vjekovječne vjekove. Amen.

ovo uređuje jedan moj prijatelj.
Подели на овим сајтовима

U troparu ne pise da je Isus razapet sestog sata nego govori o Isusovom prikucavanju Adamovog grijeha na krstu, cime nas je iskupio.

Kad je tama nastala koja je trajala tri sata? U isto vrijeme kad i razapinjanje? To se tesko moze zakljuciti iz izlaganja apostola.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Миланковић одредио да се Васкрс слави ''недељу дана након 14. нисана по јеврејском лунарном календару''?

Не, наравно. Ниси разумео.

Канонске одредбе цркве налажу прославу Васкрса у прву недељу после пуног Месеца иза пролећне равнодневице. Међутим, датуме Месечевих мена, а тиме и Васкрса и православна и римокатоличка црква одређују рачуном епакта, заснованом на такозваном Метоновом кругу.

„Зашто се, при одредби тих мена, придржавати Метоновог круга који није никаква хришћанска одредба, када се оне могу тачно предсказати астрономским рачуном“, упитао се професор небеске механике, Миланковић, па је уз одобрење Конгреса заменио епактни рачун астрономским.

Тако је у тексту коначне одлуке Конгреса о реформи календара записано да ће се пасхални пуни Месец одређивати на основу астрономских проучавања, узимајући увек у обзир остварене напретке науке. Датум Васкрса одређиваће се увек према времену светог града Јерусалима. Цариградска патријаршија умолиће звездарнице или катедре небеске механике универзитета у Атини, Београду, Букурешту и Пулкови (Петрограду), да израде дугорочне пасхалне таблице које ће саопштити свим православним црквама.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Bolje je da pređemo svi na taj novi kalendar zašto što neće slavitit rođenje, vaskrsnuće Isusa Hrista dva puta. Gde je tu logika? Svi smo mi u Hristu jedno telo.

Ко ти брани? Већ од сутра можеш по којем хоћеш календару.

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

Zašto si tako provokativan samo kažem objektivno mišljenje?

Bolje je da pređemo svi na taj novi kalendar zašto što neće slavitit rođenje, vaskrsnuće Isusa Hrista dva puta. Gde je tu logika? Svi smo mi u Hristu jedno telo.

Нисам првокативан, само се тако изражавам да би ти скренуо пажњу. Објективност је врло релативан појам када су људи у питању. Не тврдим да су слеећи примери једно те исто, али сматрам да је потрбно повући неке паралеле да би разумео о чему говорим.

"Објективно" је било да се Лот и његова породица понашају као и сви становници Содома.

"Објективно" је било да се Ноје понаша као и његови савременици, уместо што "губи" време правећи неку тамо барку.

"Објективно" је било, да Неко ко има Божанске способности, сиђе са крста и спаси друге осуђенике на крст.

"Објективно" је било да Св. Марко Ефески не устаје против уније, ускраћујући тиме помоћ коју би добили од папе.

"Објективно" је било да цар Лазар одступи од сукоба са османским царством а ипак то није учинио.

Људски објективно и Божје објективно врло често стоји супростављено једно наспрам другог. Наш задатак није да миримо те две објективности, него да се приклонимо јединој могућој објективности и Творцу сваке објективности.

Свети Николај Српски каже: "Не идите за већином, него за Истином."

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

где се у време Христа (пре римског разарања града) налазила есенска четврт у Јерусалиму?

Koliko mi je poznato nije je ni bilo jer su oni ziveli u zajednicama odvojenim od naselja.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Јосиф Флавије каже да су есенске заједнице живеле и у јеврејским градовима, и то у значајном броју. у Јерусалиму једна од градских капија (југозападна) звала се ''Есенска''. сматра се да је иза тих врата била есенска четврт. оно што је посебно занимљиво ''горња соба'' у којој се збила Тајна Вечера, налазила се усред есенског дела града.

на овој теми се расправљало о томе да ли је Тајна Вечера била јеврејска Пасла, тј. да ли је Христос страдао пре или после јеврејске Пасхе. то има везе и са местом где се одржала Тајна Вечера. зашто је Христос одлучио да прослави Нову Пасху међу есенима?

Mozes li mi ukazati gde to Josif Flavije pise rado bih procitao o tome. Izgleda da odavno ne pratim stvari. Hvala unapred.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Јосиф Флавије каже да су есенске заједнице живеле и у јеврејским градовима, и то у значајном броју. у Јерусалиму једна од градских капија (југозападна) звала се ''Есенска''. сматра се да је иза тих врата била есенска четврт. оно што је посебно занимљиво ''горња соба'' у којој се збила Тајна Вечера, налазила се усред есенског дела града.

на овој теми се расправљало о томе да ли је Тајна Вечера била јеврејска Пасла, тј. да ли је Христос страдао пре или после јеврејске Пасхе. то има везе и са местом где се одржала Тајна Вечера. зашто је Христос одлучио да прослави Нову Пасху међу есенима?

Meni je poznata tvrdnja da je Sv Jovan krstitelj bio esen sto najverovatnije i jeste a poznato mi je da neki tvrde da je i Isus imao dosta veza sa njima i njihovim ucenjem kao i sa praksom i da je taj poslednji obrok ili tajna vecera vezan sa esenskom praksom i nacinom kako je upraznjavan i cak sa datomom ali zaista nisam znao da Josif Flavije pise o tome da su imali naselja u Jerusalimu.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

ево- Јосиф Флавије, књига II, глава 8,4

They have no one certain city, but many of them dwell in every city;

http://www.gutenberg.org/files/2850/2850-h/2850-h.htm#link22HCH0008

NT_Jerusalem2.jpg

Исус свакако није био есен, али постоји разлог зашто је Тајну Вечеру одржао у есенској четврти. очигледно се ту склонио, јер је хтео да Његова Пасха остане тајна. сматрам да је тајанственост не само у догађају, него и у времену кад се збио, јер то није било време ''по закону''.

постоји претпоставка да су есени чак имали и сопствени календар, другачији од календара којим се служила јеврејска заједница у то време.

Oni su svakako imali svoj kalendar i o tome postoji cak i rasprava u njihovim spisima. Problem je sto Jevreji bas i nedozvoljavaju da se svi njihovi spisi ispitaju do  kraja. 

Ni ja licno neverujem da je Isus bio Esen ali da ono sto je naucavao je imalo podrsku u ucenju Esena to je istina pa cak i neki obicaji koji su opisani na veceri ukazuju aki nista vise ono da su oni imali uticaja. i na Sv Jovana a i na Gospoda. Do duse nebi me cudilo sto verovatno i jeste da su neki od ucenika bili Eseni i tu prvenstveno mislim na Jovana. Ako nije bio esen sigurno je bio pod njihovim velikim uticajem.

Ovo o lokaciji tajne vecere je zanimljivo i mogli bi to zaista biti razlozi ali i to sto u izvestajima jevandjelista mi vidimo Isusa kako je u sukobu i sa farisejima i sa sadukejima i sa zilotima osim sto se nigde ne pominje sukob sa esenima.Sve bi to jako dobro bilo ispitati. Bas ti hvala na ovome bas si me zainteresovao za temu. :good2:

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Neznam da li si primetio ali meni je pomalo cudno da su odaje velikok svestenika bile smestene na mestu gde su eseni bili u veceni jer koliko mi je poznato malo bi bilo reci da su oni bili neprijateljski raspolozeni prema svestenstvu.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Iako je taj podatak o veceri u esenskom delu Jerusalima interesantan meni je mnogo zanimljivije to sto se hriscansko ucenje , nacin i vreme molitve, kao i kasnija propoved i obredi (rukopolaganje , krstenje)  u mnogo cemu podudaraju sa Esenskim ucenjima obicajima i obredima. Recimo prva hriscanska komuna u Jerusalimu ima potpuno isti oblik organizovanja kao i esenske desetine:zajednicki zivot i imovina , bavljenje zanatima i propovedanje. Naisao sam na autore koji tvrde da je dobar deo apostola pripadao esenima sto se moze videti i iz izvestaja posle vaskrsenja.Zanimljivo je i to sto su eseni imali dvanaestoricu koja su ih vodila i da se ulazak u dvanaestoricu obavljao kockom.

Kalendar im je bio zanimljiv.Kalendar im je imao 364 dana.sto znaci da im je Pasha uvek padala u Sredu, prvi dan mesec je tako dje padao u sredu kao i 15, a isto se moze kazati i za Ros hosana (novu godinu). Pedesetnicu nikada nisu slavili kao Jevreji vec 50 dana posle citave sedmice beskvasnih hlebova. Tada bi svi dolazili i zajednicki se okupljali da bi uz pomoc Duha Svetog obnovili Zavet sa Bogom. Tada su i primali nove clanove. 

Stvarno ne treba mnogo razmisljati pa uociti da ono sto pise u jevandjelima i delima apostolskim se jako podudara sa obicajima esena. Imajuci sve ovo u vidu mnoge stvari iz jevandjelja i dela apostolskih postaju jasnie.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

мислим да није случајност то што је Тајна Вечера одржана у делу града који је припадао есенској заједници. и не само Тајна Вечера! према Предању ту се збила и Педесетница. то место касније је постало средиште прве хришћанске заједнице (Јерусалимске Мајке Цркве) па се ту налазила и столица Св. Јакова Праведног. ту је сасвим извесно одржан и Апостолски Сабор. и све то у есенском делу града. зашто?

чињеница да је у време Христа у Јерусалиму постојала есенска четврт, значи да је постојао део града где се ''толерисала'' верска мањина/мањине, која је могла живети по сопственим правилима и обичајима. есени су хришћанима пружили уточиште и сасвим је могуће да су јеврејске верске власти прве хришћане сматрали једном од есенских фракција. тим пре што есени нису били монолитна заједница, него подељени (како сведочи Јосиф Флавије) у неколико група са донекле различитим учењем. можда је та блискост првих хришћана и есена (и просторна и доктринарна) разлог зашто у Новом Завету не налазимо речи прекора упућене на њихов рачун.

овде је дат кратак приказ есенског календара - http://www.bibarch.com/concepts/calendrics/essene_calendar.htm

ако Јован јасно каже да је Тајна Вечера била пре јеврејске Пасхе (дакле ''у невреме''), то значи да се Нова Пасха морала одржати негде где не би изазвала подозрење или негодовање, где би остала скривена од оних који су мотрили на Христа. а то је било могуће само тамо где јеврејске верске власти нису залазиле- у есенској четврти.

Poznat mi je njihov nacin racunanja vremena. Znam da je jedan biblicar napravio na osnovu njihov racunanja vremena odlicnu rekonstrukciju onoga sto se desavalo. Na zalost nisam mogao pronaci na netu.

Ovo sto si rekao o mestu desavanja vecere je svakako vazno ali verujem da mora postojati jos neki razlog osim onog da nebi uzbudili Jevreje . Isis se nije libio da uradi neke stvari koje su bile mnogo radikalnije za Jevreje (nosenje tereta u Subotu i td) neznam zasto bi sada prikrivao slavljenje Novo pashe a tek narocito ako imamo u vidu tu jeverejsku toleranciju na esene.

Ovo o podeljnosti neznam kako bih nazvao ako se zna da su imali dvanaestoricu koja su vodila zajednice cak i one koje su bile razasute naokolo tzv desetine. Mozda je Flavijeva procena preterana jer uvek postoje u svakoj grupaciji ili verskoj grupi misljanja i liberalnija i konzervativnija shvatanja pa je on zbog toga pomislio da nisu homogena grupa. Iako iskreno davno nisamcitao nista na tu temu ne secam se da je neko govorio o podelama kod Esena i u vezi njihovog ucenja.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...