Gerhard Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 тако је, дали су нетачан податак. Христос није разапет у јутарњим сатима, него у касно поподне- као што Јован сведочи. Mozda ako apostole posmatras kao ti. Ispada da se oni nakon Hristovog vaznesenja vise nijednom nisu sastali i popricali o tome sta su sve dozivjeli nego su se eto gadjali informacijama dok su pisali jevandjelja. I to zoves ozbiljnim pristupom? Боже, како сте ви смешни.. личиш ми на оне фарисеје што су Христу замерали што суботом кида класје и лечи болесне. па Господ је господар и Пасхе и суботе и сваког дана. Пасха је онда кад Он каже да је Пасха. намерно је одвојио Нову (новозаветну) Пасху од старе (старозаветне) јеврејске. и то не само симболично, него и временски- јер јој је тако дао нови смисао и ново значење. Nije tema na sta ti "mi" (??) licimo nego kad je Isus razapet i kada je bila Pasha. Iznio si tezu da je Isus krsio Mojsijev Zakon jer nije svetkovao Pashu kad treba. Tako od Gospoda pravis lazova (Boze mi oprosti) koji je prije toga govorio kako nije dosao da pokvari Zakon i Proroke. читај Јеванђеље од Јована, тамо ти све пише. Ne znam zasto bi njegovo jevandjelje bilo vrjednije od ostalih. Samo njegovo je nadahnuto? Христос није разапет у јутарњим сатима, него у касно поподне- као што Јован сведочи. Ako je kasno u podne (6 sati kako kaze Jovan), onda ga nisu smjeli dirati sa krsta jer je pocinjala Pasha (kako tvrdis). Drugo, Marko kaze da je razapet u trecem satu. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Ја колико знам причали смо шта је било пре а шта после Јудејске пасхе? Зато сам навео да тајна вечера није могла бити Хришћанска пасха сама за себе гледано пре жртве и избављења т.ј. потврде избављења Васкрсењем. Христос се жртвовао временски гледано после Јудејске пасхе. Шта сад није јасно? Са овим се не слажем. Господ је живео по закону Мојсејевом физички, а промена је била што га је испунио (дао му смисао) духовним законом. Када је "кршио" закон на физички начин, онда је само показивао да Јевреји нису схватили на прави начин смисао тог закона. Са пасхом то није био случај. Ne bih rekao da s pashom to nije bilo slucaj, tj i da i ne. Upravo kao sto kazes, Gospod je ispunio mojsijev zakon, i dao mu duhovan znacaj. Najznacije u duhovnom smislu jeste da je mojsijev zakon ispunjen u samom Hristu. . Poenta je da nije bilo vremena da Hristos slavi jevrejsku pashu, jer bas na dan kad jevreji pocinju slaviti pashu, klati jagnjad On je trebao da postrada kako bi postao nova pasha. Ali evo sad jedne zackoljice, pazi sad ovo. Ako je trebao postati nova pasha, ustanovljenje te nove pashe je pocelo na tajnoj veceri, naravno zavrsilo se vaskrsenjem u nedjelju. Ti sad pitas kako je hriscanska pasha mogla biti ustanovljena prije njegovog stradanja. Pitanje je na mjestu. Ali evo ja cu odgovoriti pitanjem, a kako je Hristos mogao pricesiti apostole, ako On jos nije bio postradao? Svi znamo da je lomljenje hjeba i prolivanje vina, simbol hristovog stradanja na krstu i vaskrsenja, pa kako sad to kako Hristos pricescuje apostole, prije nego je on stvarno fizicki stradao i vaskrsao? E pa moguce jer za Bog vrijeme nemam nikakvu ulogu. Njemu je moguce da apostole pricesti i da pri tome pricesce nosi simvol stradanja, a da onda postrada sutrdan, i da se konacna potvrda dogodi u nedjelju, njegovim vaskrsenjem. S toga uopste nije pogresno reci da je na tajnoj veceri Gospod ustanovio hriscansku pashu, novu pashu - litrugiju u kome je vec sadrzana ikona stradanja i vaskrsenja. Hristos nije slavo jevrejsku pashu na tajnoj veceri, ovo valja naglasiti dakle. Sled dogadjaj koji je usledio poslije toga je samo potvrda ustanovljenog na tajnoj veceri. Stradanje u petak, prema apostolu Jovanu tacno u vrijeme kada jevreji kolju jaganjce, dakle prva potvrda hriscanske pashe se dogodila, zaklano je Jagnje Bozije. Dok jevreji jedu pashu i beskvasne hjebove, Bog lezi mrtav u zemlji, cime je prenesena vrlo snazna simbolika, dok se slavi jevrejska pasha nema Boga, Bog se ne obazire na jevrejsku pashu vise. I na kraju kada su jevreji zavrsili sa svojim svetkovanjem, Hristos vaskrsava i time daje potvrdu tajnoj veceri, ustanovljena je nova pasha. Dakle ono sto se moze reci jeste da je vaskrsenje neodvojivo od tajne vecere, te raspeca i stradanja i lezanja u grobu. Sve ovo se ponavlja na svakoj liturgiji, jer svaka liturgija jeste i nova pasha, hriscanska pasha - evharistija. Sled dogadjaja koji se dogodio prije, na i poslije golgote je takav da ne moze da se upotrebi strogo ikakva odrednica "Prije i Poslije". Hriscanska pasha se dogodila prije jevrejske. Hristos je zaklan na dan jevrejske pashe. Vaskrsenje se dogodilo poslije jevrejske pashe. Bog je tako reci razbucao jevrejsku pashu na paramparcad, a ono sto je jasna potvrda citavog slijeda dogadjaja od velikog cetvrtka do vaskrsne nedjelje jeste da hriscanska pasha nema nikavu vremensku zavisnost od jevrejske. Hriscanska pasha se dogodila potpuno nezavisno, a sam slijed dogadja je prenio simbolicku poruku da je jevrejska pasha mrtva, ukinuta. I upravo je prvi VS sabor donio takvu odluku da se svetkovanje hriscanske pashe slavi potpuno nezavisno od jevrejske pashe, i stoga je malo cudno kako je poslije doslo do toga da se hriscani opet vezali za jevrejsku pashu. Narocito je to vezivanje doslo na istoku gdje su bili velikani poput Zlatousta i otalih koji su malte ne mrzili jevreje i govorili protiv njih. Zato je cudno kako je neko opravdavo vezivanje za obicaje onih koji su toliko bili omrazeni i otpali od Boga, i pored svega pogresno su racunali datum pashe. Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Тумачење канона васељенског сабора ,, заједно са јудејима,, може бити двосмислено. Питање је каква и која пракса се употребљавала у хришћанској цркви одмах након тога сабора тј. како је тај канон схваћен у четвртом веку. Мени је лично мало необично да се неприметно и без реакције Цркве увукла другачија пракса од првобитне и то на општем нивоу а да о томе не постоје било какви подаци и да нико на то није реагова нити сабором нити макар неком посланицом или актом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 У Матејевом, Марковом и Луким јеванђељу се говори скоро идентично на сва три места ,, а о празнику бијаше обичај у намјесника да народу пусти једнога сужња кога они хоће,, мат 27, 15 ,, а о празнику ослобађаше им једнога сужња кога би искали,, марко 15,6 ,, а мораше да им о празнику ослободи једнога,, лука 23,17 Овај израз о празнику мени делује као уочи празника код Јована ,, а у вас је обичај да вам једнога пустим на пасху,, али код Јована нема спора пошто сам наводи да је био петак уочи пасхе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eru Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Ja bih samo da primetim sledece (Iskreno me mrzi da citam 30 stranica rasprave na ovu temu, ali sam zagledao tu i tamo):7 ljudi (verovatno i manje) pokazuje ikakvu svest o tome da je kalendar zapravo prvo i osnovno - eklisiolosko pitanje25 ljudi verovatno podlezu problematicnoj pojavi etnofiletizma (za koju ja mislim da je treba proglasiti za jeres) ili ih bas briga za Crkvu34 ljudi cine to isto, samo jos u starozavetnom mentalitetu ("atronomski najtacniji")cisto jedna oPservacija... 'nako.... valja se. Jer sam tako u mogucnosti! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Тумачење канона васељенског сабора ,, заједно са јудејима,, може бити двосмислено. Питање је каква и која пракса се употребљавала у хришћанској цркви одмах након тога сабора тј. како је тај канон схваћен у четвртом веку. Мени је лично мало необично да се неприметно и без реакције Цркве увукла другачија пракса од првобитне и то на општем нивоу а да о томе не постоје било какви подаци и да нико на то није реагова нити сабором нити макар неком посланицом или актом. Ono sto je doneseno na prvom VS je cisto i jasno. Odluceno je to da se pashalija ima racunati potpuno nezavisno od Jevrejske. Ovo moze da znaci samo jedno, da datum pashalije moze da padne bilo kad, prije jevrejske, bilo na dan, ili poslije jevrejske pashe. E sad kako su stvari stajale....to je pitanje. Na prvom VS je odluceno da ce Aleksandrijska Crkva obavjestavate sve ostale pomesne Crkve o datumu praznovanja svake godine. Ovo u svrhu da se bude sto pribliznije astronomskoj ravnodnevnici i punom mjesecu nakon. Ocigledno da je i ovo islo u svrhu potvrde da se hriscanska pashalija racuna potpuno nezavisno od Jevrejske. Vremeno je vjerovatno bilo tesko odrzavati ovu obavezu, pa su se sjetili da ustanove da se ravnondevnica i pun mjesec racunaju. Onda su poceli koristi pogresne dionisijeve tablice koje su gotovo uvijek proracunavale pashu da padne poslije judejske, a vremeno je uvecana greska odbacila bilo koju mogucnost da proracun pokaze suprotno. I tako je vremeno to ostalo i kod nekih postalo kao dogma. Vjerovatno niko nije s namjerom isao protiv odluka prvog VS, tako se desilo. Volio bih da cujem drugacije objasnjenje, da se hriscanska pasha mora slaviti strogo nakon jevrejske, a da je uskladjeno sa prvim VS. A to sto je prvi VS donio samo moze da ide u prilog ako se ikad neko u Crkvi sjeti da ovo pitanje razmotri i redefinise, a narocito u svjetlu uvodjenja milankovicevog kalendara. Tj pitanje uvodjenja novog kalendara ne narusava nijedan kanon, osim sto narusava visevjekovnu praksu, tj tradiciju, ako to moze tako da se nazove. Megidon је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 у колико сати сунце залази почетком пролећа? у 3 поподне?! Пасха (и нови дан) почиње са заласком сунца, а ти процени које је то доба било и да ли су имали времена да га скину са крста и положе у гроб. Ako je izveden pred Pilata u 6 popodne, to znaci da je razapet koji sat kasnije, a sunce tada vec uveliko zalazi. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 jer bas na dan kad jevreji pocinju slaviti pashu, klati jagnjad On je trebao da postrada kako bi postao nova pasha. Marko 14,12. И у први дан пресних хлебова, кад клаху пасху, рекоше Му ученици Његови: Где ћеш да идемо да Ти зготовимо пасху да једеш? Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миомира Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 7 ljudi (verovatno i manje) pokazuje ikakvu svest o tome da je kalendar zapravo prvo i osnovno - eklisiolosko pitanje Posto su rimokatolici na ovom forumu (i na temi) aktivniji i glasniji od mnogih pravoslavnih, verovatno nije pogresna pretpostavka da upravo oni i cine bolji deo cak i te sacice eklisioloski "osvescenih". I zasto su ni manje ni vise nego etnofiletisti oni koji smatraju da se prema eklisioloskom jedinstvu treba orijentisati u koordinatama pravoslavnog predanjskog, a ne papskog kalendara?? Kakve blage veze mi imamo sa zapadnim kalendarom i njihovim predstavama o bilo cemu? Btw, stvarno je odlicna i originalna ideja da treba anatemisati etnofiletizam. Osim sto si zakasnio ravno 190 godina. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Право је време да се пређе на Миланковићев календар, који користе све православне Цркве осим нас и Руса. Што се Васкрса тиче, довољно је рећи да Грци, Румуни и Бугари Божић славе 25. децембра по грађанском календару, али да Васкрс славе са нама. Питање израчунавања пасхалије је такође одредио Миланковић, али ствар је јасна - НЕДЕЉУ ДАНА НАКОН 14. НИСАНА ПО ЈЕВРЕЈСКОМ ЛУНАРНОМ КАЛЕНДАРУ. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 По јеврејском рачунању "трећи час" је девет часова ујутро, "шести час" је подне, "једанаести час" је пет сати после подне. Пошто су часови одбројавани од изласка до заласка сунца, један час је, у зависности од доба године, трајао од 59-70 минута. Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 1 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Ako je izveden pred Pilata u 6 popodne, to znaci da je razapet koji sat kasnije, a sunce tada vec uveliko zalazi. јевреји су ноћи делили на страже(по стражама које су се смењивале када је зидан храм који су морали чувати ноћу) а дан на дванаест часова с тим што је почетак дана 6 сати ујутру, значи трећи час је 9 ујутро, шести час у подне и тако даље. На основу ових часова су распоређене и наше службе зване часови. Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 како у 6 поподне, кад Јован каже да је то било око поднева: 13. Пилат, дакле, чувши ову ријеч, изведе Исуса напоље, и сједе на судијску столицу, на мјесту званом Литостротон, а јеврејски Гавата. 14. А бјеше петак уочи Пасхе, око шестога часа; и он рече Јудејцима: Ево цар ваш! (Јн 19.) Aha, mislis da je to jevrejsko racunanje vremena? E pa nije. Sam Jovan tvrdi da je koristio rimsko racunanje vremena jer navodi da je bilo jutro - Jvn. 18,28. Znaci, nije podne (po jevrejskom). Moja teza-izveden pred Pilata u 6 ujutru (Jovan), razapet oko 9 (treci sat po Marku), oko podne nastupa tama (Matej 27,45) koja taje tri sata nakon cega Isus umire (Matej 27-46,50) Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Aha, mislis da je to jevrejsko racunanje vremena? E pa nije. Sam Jovan tvrdi da je koristio rimsko racunanje vremena jer navodi da je bilo jutro - Jvn. 18,28. Znaci, nije podne (po jevrejskom). Moja teza-izveden pred Pilata u 6 ujutru (Jovan), razapet oko 9 (treci sat po Marku), oko podne nastupa tama (Matej 27,45) koja taje tri sata nakon cega Isus umire (Matej 27-46,50) Часови у цркви се служе по угледу на ове часове. Tropar Prvog časa, glas 6: "Zautra usliši glas moj, Carju moj i Bože moj" ("Zajutra usliši glas moj, Care moj i Bože moj"). Tropar Trećeg časa, glas 6: "Gospodi, Iže presvjatago Tvojego Duha v tretij čas apostolom Tvojim nisposlavij, Togo, Blagij, ne otnimi ot nas, no obnovi nas moljaščihtisja" ("Gospode, Koji si u treći čas Apostolima Tvojim nisposlao Presvetog Duha Tvoga, Njega, Blagi, ne oduzmi od nas, no obnovi nas, koji Ti se molimo"). Tropar Šestog časa, glas 2: "Iže v šestij denj že i čas na krestje prigvoždej v raj derznovenie" Adamov grjeh, i sogrješenij naših rukopisanije razderi, Hriste Bože, i spasi nas" ("Ti Koji si u šesti dan i čas na Krstu prikovao dreki u Raju Adamov greh; i menicu grehova naših razderi, Hriste Bože, i spasi nas"). Tropar Devetog časa, glas 8: "Iže v devjatij čas nas radi plotiju smert vkusivij, umertvi ploti našeja mudrovanije, Hriste Bože, i spasi nas" ("Ti Koji si u deveti čas radi nas telom smrt okusio, umrtvi tela našeg mudrovanje, Hriste Bože, i spasi nas"). Između pevanja ovih tropara (sveštenik kaže tropar, a zatim ga pevaju desna pevnica dva puta i leva pevnica jednom) jerej proiznosi još po dva naročita stiha, a nakon što se tropar otpeva treći put sveštenik proiznosi: "Slava Otcu i Sinu i Svjatomu Duhu", a čtec produžava: "I ninje, i prisno..." i čita dalje bogorodičan časa. Gerhard је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Sajt na kojem mozete naci vrijeme izlaska i zalaska sunca za sve dane u godini, bilo gdje na planeti Zemlji. http://izlazak-zalazak-sunca.com/ Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука