Jump to content

Какву чесницу правите?

Оцени ову тему

Баба

Препоручена порука

Погача.

У источним крајевима сам виђао разноликост, негде погача, негде као славски колач. У југоисточним углавном погача.

За ове буреке и баклаве горе нисам знао до сада, ваљало би то пробати.

Подели на овим сајтовима

Pogaca... Otkad sam se ozenio upoznadoh i tu Backu cesnicu koja lici na baklavu,samo bez sirupa od secera

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

On 6. 1. 2015. at 18:26, Жељко рече

Немој да мењаш, и код мене се тако прави.

Нисам промјенила! Била је одлична. ПС. ја сам нашла новчић.  :cheesy3:

Господе, буди милостив мени грешној.

Подели на овим сајтовима

Најправилније би било да се чесница прави као и просфора тј. са квасцем и да иима крст на себи. Иако се сјећам да је моја бака кад је мијесила хљеб обичним данам, правила је са три прста крст на њему.

У Мачви не знају да направе бурек, поредају коре и ставе превише масти. Мора се прећи у Бијељину да се поједе прави бурек.

Подели на овим сајтовима

On 7. 1. 2015. at 19:57, Demetra рече

Kako priča kaže, nisu imali belog brašna, nego samo kukuruznog. U tim krajevima se raslo i poraslo na proji. A u Trebinju se pravi cicvara  :)

U Bos. Krajini se pravi i cicvara i pogaca. 

Подели на овим сајтовима

Odrasla sam u Sremu na toj Bačkoj česnici (mama mi je bila iz Bačke) koja podseća na baklavu i koja je pravljena tek trećeg dana Božića i sećam se da je po istom  receptu pod nazivom Vasiljica pravljena i 14tog janurara. Kore su bile domaće vučene i sećam se da su se obe pre pečenja bockale umesto viljuškom

sa 3 male šuplje slamke od slame vezane crvenim koncem, slamke su se čuvale u kući do sledećeg Božića.

Danas umesim običnu pogaču od običnog hlebnog testa, baklave niti volim niti mogu sama da potrošim celu tepsiju

Sećam se da je baka u Sremu pravila 3 kolača od hlebnog testa jedan bez ukrasa za badnji dan, drugi ovaj na slici sa ukrasom (fotka je iz 2006te) i treci bez ukrasa za drugi dan Božića. Sećam se da je ukras, taj mali gornji okrugli deo testa čuvala u zamrzivaču i onda bi negde na proleće (ne sećam se kog datuma) sve u kući budila pre zore da pojedu komadić toga, mislila je da smo time zaštićeni od ujeda zmija.

37107012006.jpg

Подели на овим сајтовима

On 7. 1. 2015. at 20:14, feeble рече

U Bos. Krajini se pravi i cicvara i pogaca. 

И код мене је била и цицвара и погача. Све се појело па не могу да усликам  :)

• Волим 1

Господе, буди милостив мени грешној.

Подели на овим сајтовима

Баба (са севера КосМет-а, обронци Копаоника) правила неколико малих погача а на њима симболи који би се врло тешко могли повезати са хришћанством. Није умела да објасни шта тачно представљају ти знакови, осим да се то одувек тако правило...

Овде смо се скроз побачванисали - баклава са скривеним новчићем :)

Не ваља свашта к срцу примати.

Подели на овим сајтовима

• 11 months later...

Evo je moja ovogodisnja

12417853_1664538587135299_16618767980272

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...