Плутон Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 Погача. У источним крајевима сам виђао разноликост, негде погача, негде као славски колач. У југоисточним углавном погача. За ове буреке и баклаве горе нисам знао до сада, ваљало би то пробати. Данче*, Милан Ракић, Јадранка-Дервента and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Јануар 7, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2015 Pogaca... Otkad sam se ozenio upoznadoh i tu Backu cesnicu koja lici na baklavu,samo bez sirupa od secera Рада.., Баба and Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 3 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јадранка-Дервента Написано Јануар 7, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2015 On 6. 1. 2015. at 18:26, Жељко рече Немој да мењаш, и код мене се тако прави. Нисам промјенила! Била је одлична. ПС. ја сам нашла новчић. Баба је реаговао/ла на ово 1 Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Demetra Написано Јануар 7, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2015 Kukuruzno brašno, voda, jaje, malo ulja i soli. Sa prabake na baku, sa bake na mamu, sa mame na mene. Iz sela u Šumadiji. Баба and Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Јануар 7, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2015 Најправилније би било да се чесница прави као и просфора тј. са квасцем и да иима крст на себи. Иако се сјећам да је моја бака кад је мијесила хљеб обичним данам, правила је са три прста крст на њему. У Мачви не знају да направе бурек, поредају коре и ставе превише масти. Мора се прећи у Бијељину да се поједе прави бурек. Јадранка-Дервента, Баба and Данче* је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 7, 2015 Гости Пријави Подели Написано Јануар 7, 2015 Код нас се спрема од кукурузног брашна. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vecana Написано Јануар 7, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2015 Kod mene jutros, klasika: kvasac, brašno, so i voda... A kod mojih, lalinska, slatka: Јадранка-Дервента, БанеЛ, Баба and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јануар 7, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 7, 2015 Ово са кукурузним брашном је занимљива прича. Још нисам чуо да неко чесницу прави са кукурузним брашном. Goku and Данче* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Demetra Написано Јануар 7, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2015 Kako priča kaže, nisu imali belog brašna, nego samo kukuruznog. U tim krajevima se raslo i poraslo na proji. A u Trebinju se pravi cicvara Рада.. and Баба је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Јануар 7, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2015 On 7. 1. 2015. at 19:57, Demetra рече Kako priča kaže, nisu imali belog brašna, nego samo kukuruznog. U tim krajevima se raslo i poraslo na proji. A u Trebinju se pravi cicvara U Bos. Krajini se pravi i cicvara i pogaca. Demetra, Goku, nikolay and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Јануар 7, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2015 Погача...квасац,брашно со и вода.. Баба, Рада.., БанеЛ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рада.. Написано Јануар 7, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2015 Odrasla sam u Sremu na toj Bačkoj česnici (mama mi je bila iz Bačke) koja podseća na baklavu i koja je pravljena tek trećeg dana Božića i sećam se da je po istom receptu pod nazivom Vasiljica pravljena i 14tog janurara. Kore su bile domaće vučene i sećam se da su se obe pre pečenja bockale umesto viljuškom sa 3 male šuplje slamke od slame vezane crvenim koncem, slamke su se čuvale u kući do sledećeg Božića. Danas umesim običnu pogaču od običnog hlebnog testa, baklave niti volim niti mogu sama da potrošim celu tepsiju Sećam se da je baka u Sremu pravila 3 kolača od hlebnog testa jedan bez ukrasa za badnji dan, drugi ovaj na slici sa ukrasom (fotka je iz 2006te) i treci bez ukrasa za drugi dan Božića. Sećam se da je ukras, taj mali gornji okrugli deo testa čuvala u zamrzivaču i onda bi negde na proleće (ne sećam se kog datuma) sve u kući budila pre zore da pojedu komadić toga, mislila je da smo time zaštićeni od ujeda zmija. Баба and Данче* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јадранка-Дервента Написано Јануар 8, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2015 On 7. 1. 2015. at 20:14, feeble рече U Bos. Krajini se pravi i cicvara i pogaca. И код мене је била и цицвара и погача. Све се појело па не могу да усликам feeble је реаговао/ла на ово 1 Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Јануар 8, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2015 Баба (са севера КосМет-а, обронци Копаоника) правила неколико малих погача а на њима симболи који би се врло тешко могли повезати са хришћанством. Није умела да објасни шта тачно представљају ти знакови, осим да се то одувек тако правило... Овде смо се скроз побачванисали - баклава са скривеним новчићем Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Јануар 6, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2016 Evo je moja ovogodisnja БанеЛ, Иван ♪♫ and Дијана. је реаговао/ла на ово 3 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука