Deki992 Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 Па не знам, тешко је рећи шта би било кад би било. Али знам шта јесте било - кад нисам имао апсолутно ништа и нудили су ми државни посао нисам хтео да прихватим. Јесу ми сви говорили да сам луд, али без обзира на све држао сам се својих принципа. У ствари то се десило више пута. Али исправност неких принципа не зависи од тога да ли сам их се ја држао или не. То је друга ствар. Pa zavisi sa tvoje tacke gledista posto, ti ovde propovedas neke principe za koje licno smatras da su ispravni, tako da bi trebao da se drzis onoga za sta smatras da je ispravno. Ja na primer blagodarim doktoru kada odem kod njega a socijalno san osiguran, posto znam da bih tu njegovu uslugu placao mnogostruko vise da nemam to osiguranje. Da sam tesko bolestan, verovatno bih bio jos zahvalniji posto iz svog dzepa sada ne bih mogao da platim realnu cenu nekih medicinskih intervencija. A da si ti toliko "lud" da odbijes lecenje u gorepomenutom slucaju, i da ti to sto se lecis od socijalne pomoci toliko nagriza savest, u to ne verujem... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 jedini nacin da neka kompanija uspostavi monopol je drzavna regulacija i drzavni porezi. Da regulacijama ili porezima otezavaju konkurenciji.. Ili subvencijama da odrzavaju vestacki one koji imaju politicke veze..... u slobodnom trzistu ne mozes imati monopol, kartele i korupciju, jer politicari nemaju moc nad ekonomijom.... sto vecu moc nad ekonomijom imaju polticari to ces vecu korupciju imati...i veci monopol... Зар не може монопол да се успостави и кривичним делима против конкуренције? Или лажним рекламирањем нпр? Када бисмо имали дерегулисано тржиште и политичаре који би били подлежни корупцији, и жмирили на кривична дела, не би настало суштински слободно тржиште већ само на папиру дерегулисано... О чему ти причаш је ситуација у којој држава не регулише тржиште, али регулише добро све остало. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 То ти је протестантско цитирање Библије - без разумевања, по потреби да се "поентира". Јер ако то узмемо дословно, као универзални принцип, онда испада да хришћани нису требали да се супротстављају ни Хитлеру ни Стаљину јер је њих "поставио Бог". Што не само да је глупо него је монструозно. Исправно тумачење јесте да је Павле био мудар човек који је покушавао да хришћане сачува страдања, па их је саветовао да се не сукобе са државом без потребе. Желео је - потпуно исправно и мудро - да хришћанство сачува од тога да постане политички покрет, већ да буде оно што треба да буде - вера мира и љубави. И у том контексту треба тумачити његове речи. Слажем се. Само то не мења суштину а то је да је Црква прихватила државу као такву. Наравно, постоји и нешто што се зове хришћански анархизам, али он није прихваћен од цркве, а нико то овде и не заговара. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 tacno tako, i ti meni hoces da dokazes da je hriscanski podrzati staljina na vlasti... dobroo...ja bas nisam teolog... ali ne tumacim tako te delove..... mada ono.. .ja sam pink pravoslavac tumacim bibliju kako mi se "svidja" Подржати и трпети није исто. Као што није исто трпети и не трпети. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 Pa zavisi sa tvoje tacke gledista posto, ti ovde propovedas neke principe za koje licno smatras da su ispravni, tako da bi trebao da se drzis onoga za sta smatras da je ispravno. Ja na primer blagodarim doktoru kada odem kod njega a socijalno san osiguran, posto znam da bih tu njegovu uslugu placao mnogostruko vise da nemam to osiguranje. Da sam tesko bolestan, verovatno bih bio jos zahvalniji posto iz svog dzepa sada ne bih mogao da platim realnu cenu nekih medicinskih intervencija. A da si ti toliko "lud" da odbijes lecenje u gorepomenutom slucaju, i da ti to sto se lecis od socijalne pomoci toliko nagriza savest, u to ne verujem... Као што сам рекао - до сада сам се држао својих принципа и имам намеру да тако чиним убудуће. На крају крајева, за то "социјално лечење" су и мени одузимане (и одузимају се) паре, па имам свако морално право да га искористим ако ми буде требало. Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 6, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 Зар не може монопол да се успостави и кривичним делима против конкуренције? Или лажним рекламирањем нпр? Krivicnim delima moze. Ali ja nisam protiv kaznjavanja za krivicna dela... Laznim reklamiranje je isto krivicno delo, to je prevara u ugovoru. Libertanijanski sistem nije "dozvole da radis sta oces" vec dozvle da radis sta oces sa svojom imovinom osim u slucaju da unistavas tudju imovinu zdravlje i zivot, ali i dalje je za regulacije tipa, zabrana krivicnih dela pljacke, kradje, prevare lazi i kaznjavanja za to. Van toga, sve je suvisno. Jedini slucajevi u kojma bih mogao da podrzim regulacije, jesu ekoloske takse, porezi i regulacije. Jer tu ist oskodis tudjem zdravlju i zivotu. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 Слажем се. Само то не мења суштину а то је да је Црква прихватила државу као такву. Наравно, постоји и нешто што се зове хришћански анархизам, али ви овде то не заговарате. Црква је прихватила оно што не може да промени, нити је њена мисија да мења друштвена уређења већ да мења људске душе. Нико овде није рекао да Црква треба да иде около и смењује власт. Али ми као људи - па ето и као хришћани - дужни смо да разумемо свет и променимо оно што се може променити на боље. Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 6, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 Подржати и трпети није исто. Као што није исто трпети и не трпети. A o cemu smo mi pricali? Sad si vec skrenuo sa nase price.... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 А да ли су постале боља? Или да ли би била боља иначе? Зависи шта значи ”боље”. Сигурно је да је у тим земљама мање људи умрло од глади и сиромаштва него у САД. Мени је то боље. Просто ми је невероватно да неко буде јака средња класа или чак виша, а да се онда разболи и умре као бескућник у најјачој економији света, јер мора да прода све што има да би платио рачуне за лечење. Ниђе логике. И то се не би смело дозволити, без обзира на то шта су узроци високих цена услуга. Е сад, ако мислиш да ли би имале већи економски раст, па вероватно да би, мада не верујем да би то била нека огромна разлика. С обзиром на то да САД имају јаче економије, а троше на ратове 1000000000 пута више него споменуте земље на социјалне програме, здравство, образовање, науку и културу заједно, онда једино могу да закључим да нису социјални програми узрок слабије економије, већ економске регулације. Просто, теже је стварати и одржавати бизнис у тим земљама (осим у Канади). Да ли су социјални програми неморални са либертаријанског апсекта? Јесу. Али ни ја нећу да плаћам војску, па морам, хеби га. А либертаријанци мисле да имају право да ми отму паре за војску. А кад може војска, може вала и образовање, здравство, наука и тако то. Да ли мислим да су социјални програми штетни барем онолико колико су корисни? Мислим, за већину. Само не мислим да тек тако можеш да их укинеш, а да будућност још увек није стигла. На пример, ја сам дубоко уверен да је будућност у индивидуалном и ванинституционалном образовању у барем 90% случајева. Али док то не дође, не треба само укинути школе које људима дају елементарну писменост. Хеби га, ја да нисам у том осмом разреду случајно похађао изборни предмет иформатике на коме сам први пут видео qbasic и написао програм за таблицу множења, не бих тражио од родитеља да ми купе рачунар, не бих научио све остало што знам, ко зна где бих био... Истина, тај предмет је био њесра, али мене је баш он увео у тај свет. Џеферсон ти се залагао жестоко за ”бесплатно” основно образовање. Тврдио је да слободна република не може да опстане ако људи немају образовање и мислим да је био потпуно у праву. Чак је рекао, тај стари комуниста, да је дужност владе да образује грађане. Тим речима. Grizzly Adams, feeble, RYLAH and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 Црква је прихватила оно што не може да промени, нити је њена мисија да мења друштвена уређења већ да мења људске душе. Нико овде није рекао да Црква треба да иде около и смењује власт. Али ми као људи - па ето и као хришћани - дужни смо да разумемо свет и променимо оно што се може променити на боље. A o cemu smo mi pricali? Sad si vec skrenuo sa nase price.... Овде је питање да ли су социјални програми у складу са хришћанством и уопште да ли је државна принуда хришћански прихватљива. Ја нисам овде прочитао ни један хришћански аргумент (библијски, предањски, историјски) зашто нису? Прочитао сам либералне аргументе и то је у реду. Прочитао сам и лична мишљења и то је у реду. Али бих волео да прочитам и чујем хришћанску аргументацију зашто нису прихватљиви. Неки део из Светог Писма, нешто од Светих Отаца или пак нешто од модерних теолога? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 Krivicnim delima moze. Ali ja nisam protiv kaznjavanja za krivicna dela... Laznim reklamiranje je isto krivicno delo, to je prevara u ugovoru. То је супер у теорији, али у праски, бар у Србији, дерегулација, например од сутра, не би донеле ништа добро, јер кажњавање кривичних дела и уопште правна држава не би могла да се оствари, јер нисмо правна држава. Дерегулација и минимална држава подразумевају правну државу. Дерегулација без тог услова је опасна авантура. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 6, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 Зависи шта значи ”боље”. Сигурно је да је у тим земљама мање људи умрло од глади и сиромаштва него у САД. Мени је то боље. Просто ми је невероватно да неко буде јака средња класа или чак виша, а да се онда разболи и умре као бескућник у најјачој економији света, јер мора да прода све што има да би платио рачуне за лечење. Ниђе логике. И то се не би смело дозволити, без обзира на то шта су узроци високих цена услуга. pa jel se to desava u sad? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 Као што сам рекао - до сада сам се држао својих принципа и имам намеру да тако чиним убудуће. На крају крајева, за то "социјално лечење" су и мени одузимане (и одузимају се) паре, па имам свако морално право да га искористим ако ми буде требало. Upravo to, ali, da se nisu oduzimale i drugima (nekima manje nekima vise nego tebi), sa tim sto ti se oduzelo bi mogao samo da se slikas. A sto se cini namere da se drzis svojih principa to je lepo brate, samo sto zivot moze da nas stavi u sitiaciju da to drzanje platimo svojim zivotom, tako je sada mnogim ljudima koji nemaju drugog izbora nego da krse te vase principe da bi sebi obezbedili najosnovnije za zivot, zdravstvene potrebe itd... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 6, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 Овде је питање да ли су социјални програми у складу са хришћанством и уопште да ли је државна принуда хришћански прихватљива. Ја нисам овде прочитао ни један хришћански аргумент (библијски, предањски, историјски) зашто нису? Прочитао сам либералне аргументе и то је у реду. Прочитао сам и лична мишљења и то је у реду. Али бих волео да прочитам и чујем хришћанску аргументацију зашто нису. "Не кради." 2. Мој 20 Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 6, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 6, 2015 То је супер у теорији, али у праски, бар у Србији, дерегулација, например од сутра, не би донеле ништа добро, јер кажњавање кривичних дела и уопште правна држава не би могла да се оствари, јер нисмо правна држава. Дерегулација и минимална држава подразумевају правну државу. Дерегулација без тог услова је опасна авантура. nama drzava upravo nije pravna jer je prevelika i ima previse regulacija ne zna se ko pije i ko placa.. prvi korak ka pravljenju pravne drzave je uredjena i mala drzava, sa manje regulacija gde se zna ko pije a ko placa. Ovako je divlji zapad svako radi sta hoce, niko ne odgovara. To je moje misljenje. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука