Grizzly Adams Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 ОК, онда идемо у басне... Већ видим наслов књиге "Ла Фонтенове басне и природно право". Мислим да јесте. Имаш ли природно право да побијеш лисице да би у шуми изградио своје шта год? Или треба ли онај мајмун што је пре неки дан пребио свог коња да иде у затвор, по природном праву? Па нисам превише размишљао о томе, али рекао би да немаш. Живо биће је у питању. Јеси његов господар, али живот можеш да одузмеш само ако ти је неопходно за живот. Postojanje razuma jeste prirodna činjenica ali davanje privilegija razumu nije ni prirodno ni činjenica, već samo predstavlja tvoj izbor te osobine kao presudne za dodelu prava... lisica nema neke sposobnosti koje imaju ljudi, ljudi nemaju neke sposobnosti koje ima lisica... da lisice biraju, neka druga osobina bi bila presudna... Ствар је у томе што лисице не могу да бирају. Оне немају способност да логички изводе апстрактна правила и на основу њих одлучују, разликују добро и зло итд. Nisam ja taj koji se poziva na prirodu nasuprot ljudskih (društvenih) konsenzusa... lisice i medvedi su takođe deo prirode i iz perspektive prirode gotovo isti kao i ljudi (nešto malo nizova nukleotida gore-dole)... nemoj da budeš nedosledan i neprincipijelan... pogotovo kad si već uzjahao tu poziciju (link)... Ako ćemo da pričamo o pravu kao nečem što su ljudi smislili za sebe a ne priroda, onda nema potrebe da mešamo lisice i medvede. Па јесу, и ми можемо на основу природе да изведемо неке закључке о њима, али очигледно нису иста бића као човек па ће закључци бити другачији. Ми јесмо веома слични што се тиче ДНК и физиологије, али нисмо ни близу када је у питању разум, свест и слично. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 Ствар је у томе што лисице не могу да бирају. Оне немају способност да логички изводе апстрактна правила и на основу њих одлучују, разликују добро и зло итд. Pa šta što ne mogu da biraju? Kakve to ima veze sa onim što sam napisao? Evo ponoviću samo suštinu, kako ne bi imao prilike da izbegavaš odgovor: davanje privilegija razumu nije ni prirodno ni činjenica, već samo predstavlja tvoj izbor te osobine kao presudne za dodelu prava... verum est in beer and Баба је реаговао/ла на ово 2 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 Pa šta što ne mogu da biraju? Kakve to ima veze sa onim što sam napisao? Evo ponoviću samo suštinu, kako ne bi imao prilike da izbegavaš odgovor: davanje privilegija razumu nije ni prirodno ni činjenica, već samo predstavlja tvoj izbor te osobine kao presudne za dodelu prava... Зато што животиња нема способност да разуме концепт права. Ја могу да размишљам о њој, али не може она о мени. Не могу да јој "објасним" да не треба да поједе моју кокошку, да то није етички исправно. Јер она не разликује "моју" кокошку од било које друге. Нема способност да то разуме. Значи особина није "произвољно" одабрана, него је та особина темељ на основу кога успостављамо правила у међусобним односима. Како би се лисица бранила на суду што је појела моју кокошку? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 I sve ovo sto si nabrojao se javlja postepeno kako se napusta ideja slobodnog trzista. Korak po korak, prvo krecu dilovi sa politicarima ispod zita, pa subvencije, pa carinski protekcionizam, pa uvozno-izvozni lob i na kraju opsta kriza gde se pojavi neki moron diktator sa nekom zlikovackog ideologijom sto se zavrsi masovnom pljackom svih ljudi a veoam cesto i masovnim zlocinima, gulazima, Dakle ako zelimo izbeci ovo sto si nabrojao treba ici ka slobodnom trzistu a ne od njega. A pa ja sam rekao cemu ovo vodi u praksi. Al dobro stvari idu svojim tokom... Nista ne ostaje isto, sve se menja ^_^ I btw tamo gde su je pojavili gulazi, pojavili su se kao nusprodukt unistavanja konkurencije na globalnom nivou xD Njujorkski finansijeri udruzeni sa naftasima su finansirali Trockog i Lenjina i poslali ih u Rusko Carstvo da urade to sto su uradili. Tako je unistena Rusija kao konkurencija Amerima za snadbevanje naftom Evropu, pre svega Nemacku. Inace sa nalazistima u Kaspijskom moru i okolo koja su pocela da se eksploatisu krajem 20og veka oduvali bi Standard Oil. Manje kosta a veci je kvalitet. Al eto biznis je biznis i vodi se raznim sredstvima.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 Aquilije, to se zove "pozitivno" pravo ili "vazece" pravo. Ovo o cemu ja i ti pricmao je etika koj je zkopana u svima nama - sta je sve univerzalno za ljude, sta sve oni veruju da imju pravo, bez obzira sta im kze neko sa toljagom. Dakle prirodno pravo je teorija koja se bavim pravom iza prava. Iz tog pozitivnog - vazeceg prava, sta stoji iza toga. A to su upravo te vrednosti, da i ja i ti verujemo da i ja i ti imamo pravo na zivot. I iz borbe za to pravo rodile su se moderne pravne tradicije i ljudska prava. I dan danas se tezi kaa tome, gravitacija ka tome vuce. Uvek neko s toljagom hoce nekom drugom da ukine neko pravo... ali se ovj drugi vazda brani jer veruje da ima pravo da radi to sto radi .. npr pravo zena da glasaju.... oni su verovle da imaju to pravo, da su jednake sa muskarcima. O cemu ti uopste pricas?? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 A pa ja sam rekao cemu ovo vodi u praksi. Al dobro stvari idu svojim tokom... Nista ne ostaje isto, sve se menja ^_^ I btw tamo gde su je pojavili gulazi, pojavili su se kao nusprodukt unistavanja konkurencije na globalnom nivou xD Njujorkski finansijeri udruzeni sa naftasima su finansirali Trockog i Lenjina i poslali ih u Rusko Carstvo da urade to sto su uradili. Tako je unistena Rusija kao konkurencija Amerima za snadbevanje naftom Evropu, pre svega Nemacku. Inace sa nalazistima u Kaspijskom moru i okolo koja su pocela da se eksploatisu krajem 20og veka oduvali bi Standard Oil. Manje kosta a veci je kvalitet. Al eto biznis je biznis i vodi se raznim sredstvima.. Dobro ne zanimaju me zaveroloska nagadjanja ali samo primecujem da nista od toga sto si napsiao se ne moze pripisati ni slobodnom trzistu kao modelu a ni zagovorniciam slobodnog trzista. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 Шит, сад ће цели дан да ми се врти у глави "ајајаја јаја"... Juanito је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 Бумбар спроводи природно право Grizzly Adams and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 Dobro ne zanimaju me zaveroloska nagadjanja ali samo primecujem da nista od toga sto si napsiao se ne moze pripisati ni slobodnom trzistu kao modelu a ni zagovorniciam slobodnog trzista. Pa to nisu nagadjanja.... Nas cak ucili i u gimnaziji. I ja kazem da nema veze sa slobodnim trzistem. Nego dodajem da takvo slobodno trziste postoji samo u svetu ideja. A u praksi vidimo kako je... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 Pa to nisu nagadjanja.... Nas cak ucili i u gimnaziji. I ja kazem da nema veze sa slobodnim trzistem. Nego dodajem da takvo slobodno trziste postoji samo u svetu ideja. A u praksi vidimo kako je... Sta se sve da cuti u gimnazijama, no nebitno. Nije samo u svetu ideja. Slobodno trziste nije nesto sto je diskrenot 0 ili 1 vec je to jedan kontiunitet od potpunog odsustva do dolemicne slobode pa jos vec i tako sve u nadi da ce jednog dana biti uspostavljena ona po primerima austrijske teorijske skole. Da slobodnog trzista nema uopste ti i ja ne da ne bismo imali racunare nego, ako bi se uopste i rodili, ziveli u krajnjoj bedi sa ostatkom sveta u sto puta vecoj patnji nego sada. Naucno tehnoloski napredak u poslednjih 500 godina nikako nije moguc bez slobodnog trzista. To cak nije moguce ni zamisliti. Tumaralo. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 Зато што животиња нема способност да разуме концепт права. Ја могу да размишљам о њој, али не може она о мени. Не могу да јој "објасним" да не треба да поједе моју кокошку, да то није етички исправно. Јер она не разликује "моју" кокошку од било које друге. Нема способност да то разуме. Da, ali ti možeš da joj dodeliš prava koja si dodelio ljudima (ne moraš obaveze). Ne razume ni beba koncept prava, pa ima prava. Значи особина није "произвољно" одабрана, него је та особина темељ на основу кога успостављамо правила у међусобним односима. Nisam ni rekao da je proizvoljno odabrana... samo je odabrana (od strane nas a ne prirode)... kao i sve ostale vrednosti koje smo odabrali stvarajući civilizaciju, društvo i pravo... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 ОК, одговор би био само понављање истог... I rest my case. У сваком случају је супер дискусија! Хвала свима. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 (измењено) O cemu ti uopste pricas?? ..., ako ne razumes, ne mogu nista... vidim da niko od vas uopste nije skapirao skolu prirodnog prava... Измењено Децембар 20, 2014 од RYLAH Пази на речник. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 Мислим да јесте. Имаш ли природно право да побијеш лисице да би у шуми изградио своје шта год? Или треба ли онај мајмун што је пре неки дан пребио свог коња да иде у затвор, по природном праву? Ne. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука