Aquilius Cratus Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 И где у природи стоји да неко има право да огради парче земље и прогласи га својим? U godovima toljage. Плутон, Juanito, Avocado and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 Super... onda možete i nama ostalima u svakom konkretnom slučaju da argumentovano predočite te superiorne praktične posledice i ne morate uopšte da se pozivate na duhove, pardon, na prirodna prava... Наравно. Само што је обично терет доказа на ономе ко трвди да не треба поштовати логику... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 Бароне, ти ли си? Нећемо се сад вређамо. Озбиљан сам. Наравно да сам 100% присталица приватне својине као једног од стубова наше цивилизације, само је не видим као природно право. Сваки пут кад покушам да право или етику изведем из природе, ударим у зид. С тога је једино интелектуално поштено да одбацим такав приступ. Што не значи да одбацујем саму правну или етичку идеју, само сматрам да је морамо другачије правдати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 Озбиљан сам. Наравно да сам 100% присталица приватне својине као једног од стубова наше цивилизације, само је не видим као природно право. Сваки пут кад покушам да право или етику изведем из природе, ударим у зид. С тога је једино интелектуално поштено да одбацим такав приступ. Што не значи да одбацујем саму правну или етичку идеју, само сматрам да је морамо другачије правдати. ОК, надам се да се слажемо да је човеково тело "природно" његова својина? Сада тај човек дође на парче земље и уложи свој рад да направи кућу. Да ли је та кућа "природно" његова својина? Испред куће уложи свој рад и направи башту да би се прехранио. Да ли је та башта онда "природно" његова својина? Другим речима - има ли неко други ко сада, после тога, дође на то парче земље право на његову кућу, башту, плодове који су производ његовог рада? Ако нема, онда смо "природно" дошли до његовог права на својину. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 Kako pravo privatne svojine? Ja nemam to pravo. Ne posedujem nista osim odece i kompujtera. Moj otac koji je radio ceo zivot ima samo pravo upotrebe i koriscenja stana koji mora da placa svaki mesec inace- na ulicu. Pravo svojine ima 1 posto ljudi a ostali ako hoce da ostanu u ovoj divnoj igri moraju da ispostuju spisak uslova a ako im se to ne svidja nikom nece nedostajati i kad god zele mogu da odu na lepse mesto da sviraju harfu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 Сада тај човек дође на парче земље Управо је овде проблем. С којим природним правом је он дошао на то парче земље и оградио га? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 Kako pravo privatne svojine? Ja nemam to pravo. Ne posedujem nista osim odece i kompujtera. Moj otac koji je radio ceo zivot ima samo pravo upotrebe i koriscenja stana koji mora da placa svaki mesec inace- na ulicu. Pravo svojine ima 1 posto ljudi a ostali ako hoce da ostanu u ovoj divnoj igri moraju da ispostuju spisak uslova a ako im se to ne svidja nikom nece nedostajati i kad god zele mogu da odu na lepse mesto da sviraju harfu. Право приватне својине се не односи на то "колико имаш", то је твоја ствар. Односи се на неповредивост онога што имаш и што ћеш у животу стећи. На пример, да тај компјутер нико нема права да ти одузме и да можеш да га користиш како год желиш. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 Управо је овде проблем. С којим природним правом је он дошао на то парче земље и оградио га? Тиме што је уложио свој рад и претворио га из "сировине" у "производ". Да пођемо од лакшег примера па ће ти бити јасно. Глина која стоји у земљи није ничија. Онда дође грнчар, уложи свој рад и знање и од глине направи посуду - ћуп. То је иста та глина, само је променила облик. Да ли је сада тај ћуп његова својина? Зашто? Исто важи за било који део природе. У ствари све што имамо је некада била "сировина", ничија природа коју је неко радом и знањем преобличио у производ. Одећа коју носиш, храна коју једеш, компјутер, ауто, стан... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 Тиме што је уложио свој рад и претворио га из "сировине" у "производ". А зашто онда држава нема права да одузме земљу од оних који је не обрађују, већ је пуштају да пропадне и да онима који ће да је искористе максимално и направе нешто корисно? Или не мора држава, има ли појединац право да отме нечију земљу, која стоји запуштена? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 Право приватне својине се не односи на то "колико имаш", то је твоја ствар. Односи се на неповредивост онога што имаш и што ћеш у животу стећи. На пример, да тај компјутер нико нема права да ти одузме и да можеш да га користиш како год желиш. Pravilo je da ne mogu steci vlasnistvo vec pravo koriscenja. Koje moram da odrzavam ispunjavanjem uslova. Ko uspe da stekne vlasnistvo svaka cast al to je ipak izuzetak danas. Cini mi se da je tendencija takva da ce i ovi koji imaju vlasnistvo morati da "refinansiraju" svoje nepokretnosti i sta sve ne, kako bi opstali. Na papiru ne moze niko da mi uzme komp. Al bicu prinudjen da ga prodam ako bude takva ekonomska situacija. Tako da se na taj nacin fakticki relativizuje pravo svojine koje je po prirodi apsolutno xDDD U Kraljevini Jugoslaviji seljaku niko nije mogao da oduzme sredstva za rad i X ari zemlje. Kakav god ugovor da zkljuci, koliko god da izubi na kocki X ari zemlje i sredstva za rad nikada ne moze izgubiti. To se zove apsolutno pravo svojine xDDD Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 А зашто онда држава нема права да одузме земљу од оних који је не обрађују, већ је пуштају да пропадне и да онима који ће да је искористе максимално и направе нешто корисно? Mislim da ima pravo samo to ne radi zbog korupcije. Ne da oduzme vec da je prinudno da u zakup ili tako nesto..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 А зашто онда држава нема права да одузме земљу од оних који је не обрађују, већ је пуштају да пропадне и да онима који ће да је искористе максимално и направе нешто корисно? Зато што већ постоји механизам који то решава - тржиште. Ако неко поседује ресурс који може да донесе профит, а не користи га онда ће други имати потицај да тај ресурс од њега купе и употребе. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 Pravilo je da ne mogu steci vlasnistvo vec pravo koriscenja. Koje moram da odrzavam ispunjavanjem uslova. Ko uspe da stekne vlasnistvo svaka cast al to je ipak izuzetak danas. Cini mi se da je tendencija takva da ce i ovi koji imaju vlasnistvo morati da "refinansiraju" svoje nepokretnosti i sta sve ne, kako bi opstali. Na papiru ne moze niko da mi uzme komp. Al bicu prinudjen da ga prodam ako bude takva ekonomska situacija. Tako da se na taj nacin fakticki relativizuje pravo svojine koje je po prirodi apsolutno xDDD U Kraljevini Jugoslaviji seljaku niko nije mogao da oduzme sredstva za rad i X ari zemlje. Kakav god ugovor da zkljuci, koliko god da izubi na kocki X ari zemlje i sredstva za rad nikada ne moze izgubiti. To se zove apsolutno pravo svojine xDDD Не, то није право својине. Свако мора да сноси последице својих поступака, ако си некоме нешто дужан имаш обавезу да вратиш. То је право својине те особе којој си дужан. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 Зато што већ постоји механизам који то решава - тржиште. Ако неко поседује ресурс који може да донесе профит, а не користи га онда ће други имати потицај да тај ресурс од њега купе и употребе. Ето видиш, изашао си из природних права и прешао на корисност/ефикасност као аргумент. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2014 Ето видиш, изашао си из природних права и прешао на корисност/ефикасност као аргумент. Само зато што си ме питао питање везано за корисност/ефикасност. Мени то није био основни аргумент за својину. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука