Jump to content

Да ли Бог воли фудбал?  

21 члановâ је гласало

1. 1. Да ли Бог воли фудбал?

• Да
      17
    • Не
      5

Препоручена порука

• Гости

ВИДЕО: Италија у четвртфиналу

Италија - Ирска 2:0 (крај)

"Азури" савладали Ирску головима Антонија Касана и Марија Балотелија и захваљујући победи Шпаније над Хрватском (1:0) пласирали се у четвртфинале шампионата. Ирска пружила снажан отпор без обзира на чињеницу да нису имали шансе за пласман у даље такмичење. У финишу меча искључен Ендрјуз.

Док ће на стадиону у Познању репрезентативци Италије јурити победу против Ирске у последњем колу групе Ц, главе ће им бити у Гдањску где свој меч играју Шпанци и Хрвати. „Азурима" је за пролаз даље потребна победа против Ираца и да се меч „фурије" и „коцкастих" не заврши резултатом 2:2, или вишим ремијем.

Италија - Ирска 1:0

У нормалним околностима Италијани би се бавили само својим противником и не би се оптерећивали утакмицом на коју не могу да утичу. Ипак, „азури" су на Европском првенству 2004. године већ испали на сличан начин када су њихови ривали у групи, Данска и Шведска, одиграли 2:2, резултат који је им одговарао да прођу даље.

Онда и не чуде гласне оптужбе које долазе из италијанског табора да ће меч између Шпанаца и Хрвата бити фарса и да ће пред носом Уефе наместити меч.

irska-trening.jpg

Ипак, после свега Пранделијеви изабраници треба да се окрену утакмици са Ирцима, јер не зависе само од друге утакмице. Џаба им победа једне или друге екипе у Гдањску, ако они у Познању не дођу до победе над борбеним Ирцима.

Италија није била превише убедљива у досадашњем току шампионата. Са два ремија „азури" су закомпликовали себи ситуацију. Док је бод против Шпанаца успех, исти плен добијен на мечу против Хрватске сматра се киксом. Да су Пранделијеви изабраници добили тај меч, не би морали да дрхте уочи последњег кола.

mario-baloteli.jpg

На мечу против Ираца, „азурима" припада улога фаворита. Јасно је да је квалитет на страни Италије, али то неће бити довољно да борбена острвска репрезентација поклекне.

Добра вест за Пранделија је да се у екипу враћа Барзаљи који је одсуставовао са прва два меча због повреде. Италијански селектор ће и трећи пут шансу дати Марију Балотелију који је дубоко разочарао на прва два меча.

robi-kin.jpg

Сам Прандели је рекао да цела нација од њега тражи да замени Балотелија, али да ће он Супер Марију дати последњу прилику.

Са друге стране Ирци су после два убедљива пораза већ спаковали кофере за повратак кући. Не постоји теорија којој се могу надати Трапатонијеви изабраници да би прошли даље. Иако су убедљиво поражени, Ирци на две претходне утакмице нису разочарали.

irska-navijaci.jpg

Играли су храбро против квалитетнијих екипа, били су веома борбени, а њихови навијачи држали су часове навијања целој Европи, када су и поред лоших резултата певали на сав глас.

Ирци имају довољно снаге да помрсе рачуне Италијанима и да они одлуче путнике у четвртфинале у овој групи. И поред два убедљива пораза Трапатони неће правити велике резове у екипи.

italija-navijacica.jpg

Утакмица почиње у 20.45, директан пренос гледајте на Другом програму Радио-телевизије Србије, а промене резултата пратите на нашем Интернет порталу.

Италија - Ирска 2:0 (крај)

Италија: Буфон, Кјелини, Балзарети, Абате, Барзаљи, Мота, Маркизио, Де Роси, Пирло, Касано, Ди Натале.

Ирска: Гивен, Сент Леџер, Ворд, О'Шеј, Дан, Вилан, Мекгиди, Ендрјуз, Даф, Дојл и Кин.

Меч се игра на Мунисипал стадиону у Познању, а главни судија је Кунејт Чакир из Турске.

Подели на овим сајтовима

То ти мислиш ја се не слажем, крај приче.

А што мислиш да није?

Ја сам одувек био за мање затворске казне али за више рехабилитације(као у норвешкој нпр) а ако нема рехабилитације онда једноставно веће казне.

Што се мене тиче боље је послати неког месец дана на психотерапију да поразмисли мало о томе када пали бакљу од 900 степени у јавности и баца је на терен него да проведе дан у затвору. Међутим уколико тога нема, казне треба да буду велике.

А за фудбал, бакље и сличне ствари казне су оправдане због историје опасног хулиганства на трибинама. Са чим државни органи имају сложићеш се доста искуства.

Неки навијачи јесу поштени и нису лоши и насилни па прођу лоше. Нико их не тера да ризикују са лошим друштвом.

Претпоставио сам да није јер огромна већина људи које познајем није имала додира са затвором. Жао ми је ако јесте.

За рехабилитацију је потребно време, не може увек да се постигну резултати у краћем року, а није оправдано некоме ограничавати слободу, чак ни због рехабилитације, дуже него што његово дело заслужује. Апсолутно се не слажем да свако ко пали и баца бакље има психичке проблеме. Последице таквог понашања су толико минорне у односу на распрострањеност да уопште не стоји да не мораш да будеш поремећен да би палио бакљу. На страну то што је рећи тек тако да је неко за медицински третман, а да ниси као психијатар извршио преглед, бесмислено.

Не слажем се да су казне оправдане, а тек да државни органи раде посао савесно и слободно што се тиче односе према навијачима. Ту се просто не слажемо, то је то.

Недопустиво је да неко буде кажњен само јер "ризикује" са лошим друштвом. Такво размишљање се коси са свим принципима правне државе. Нико не сме бити кажњен за оно што није урадио или строже само јер припада лошем и опасном друштву.

Све у свему мислим да је друштвена опасност од навијача преувеличана. Друго, они дуго дуго нису уопште ни кажњавани и привођени, па су кад је превршило и кад је политичарима одговарало почели да их кажњавају драстично, као жртвене јарце. Не сме се кажњавати за пример.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

За рехабилитацију је потребно време, не може увек да се постигну резултати у краћем року, а није оправдано некоме ограничавати слободу, чак ни због рехабилитације, дуже него што његово дело заслужује.

То је дискутабилно колико се заслужује.

Апсолутно се не слажем да свако ко пали и баца бакље има психичке проблеме.

Па дефинитивно има ако ниста друго социопатско понашање. Зашто би ико палио бакљу од 900 степени и стављао себе и друге у ризик осим ако је глуп или пак напаљен и не мари за потенцијалну штету.

Последице таквог понашања су толико минорне у односу на распрострањеност да уопште не стоји да не мораш да будеш поремећен да би палио бакљу. На страну то што је рећи тек тако да је неко за медицински третман, а да ниси као психијатар извршио преглед, бесмислено.

Ма не користим ја стручно израз више жаргонски поремећен. То је једно асоцијално понашање. Као на пример ето ја знам ретарде који носе бомбу са собом. Колики дебил треба да будеш да носисш бомбу са собом??

Недопустиво је да неко буде кажњен само јер "ризикује" са лошим друштвом. Такво размишљање се коси са свим принципима правне државе. Нико не сме бити кажњен за оно што није урадио или строже само јер припада лошем и опасном друштву.

Слажем се ја са свим ту реченим. Ако си ти због лошег друштва игром случаја био у пљачки например на демонстрацијама кад се обијала трафика био си ту поред - докажи ти да ти ниси имао намеру и ти да крадеш? Него ето случајно си се нашао али ти си у принципу добар момак? Исто тако и за бакљаде и остало хулганство.

Све у свему мислим да је друштвена опасност од навијача преувеличана.

Итекако није, искуство фудбалског хулиганства учи томе. Што исксутво у прошлости у другим земљама тако и искуство у Србији данас.

Не сме се кажњавати за пример.

То је већ сасвим трећа дискусија.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

То је дискутабилно колико се заслужује.

Па дефинитивно има ако ниста друго социопатско понашање. Зашто би ико палио бакљу од 900 степени и стављао себе и друге у ризик осим ако је глуп или пак напаљен и не мари за потенцијалну штету.

Ма не користим ја стручно израз више жаргонски поремећен. То је једно асоцијално понашање. Као на пример ето ја знам ретарде који носе бомбу са собом. Колики дебил треба да будеш да носисш бомбу са собом??

Слажем се ја са свим ту реченим. Ако си ти због лошег друштва игром случаја био у пљачки например на демонстрацијама кад се обијала трафика био си ту поред - докажи ти да ти ниси имао намеру и ти да крадеш? Него ето случајно си се нашао али ти си у принципу добар момак? Исто тако и за бакљаде и остало хулганство.

Итекако није, искуство фудбалског хулиганства учи томе. Што исксутво у прошлости у другим земљама тако и искуство у Србији данас.

То је већ сасвим трећа дискусија.

Много пута сам стајао у непосредној близини бакље и нисам се уопште осећао угрпжено. Као ни било ко од људи поред мене. А нити сам хулиган, нити сам социопата, нити се крећем у таквом друштву. Најгоре што ми се десило икад је да ми је мало изгорела јакна, као од цигаре. На буквално свакој утакмици већих клубова у нашој лиги се пале бакље а ја никад нисам чуо да је неко био повређен, осим када су се користиле као оружје, наменски, у тучи. А палити бакљу да би ти изгорела у руци и са намером да некога њом пржиш су сасвим различита понашања а свакодневица просто показује да је ово прво опасно колико и бацање петарди за Нову годину. (оних црвених :) )

Превелика је генерализација да је свако ко се креће у проблематичном друштву насилан. Због таквих стереотипа људе баш брига кад деца од 18, 19 година падну по 10 година у затвор (случај покојног Татона), у случају крајње сумњивом, и уопште се ствара клима у којој можеш да будеш кажњен за најтежа дела, само јер се крећеш у друштву битанги, лакше него што би смело.

Па заправо цела субкултура хулиганизма се одржава на томе што су последице тог изразито насилног понашања занемарљиве у односу на распрострањеност. Број људи погинулих од директних последица хулиганизма је миноран с обзиром да сваки дан малтене имамо навијачке обрачуне. Много више људи страда рецимо сваке суботе у локалима широм Србије, па никоме није ни на крај памети да момке који се млате редовно по граду кажњава као да су државни непријатељи број1, као што је то случај са навијачима. Слажем се да је хулиганско понашање само по себи неприхватљиво, али тај проблем се никако и нигде није решио драконским кажњавањем, као и уосталом на проблем скоро ниједног криминалитета. Сви причају да су се Енглези изборили са тим захваљујући наводно чврстој руци а занемарује се да је до опадања хулиганизма на Острву дошло тек с економским растом, проналаском додатних резерви нафте и растом стандарда већине становништва. Да се не схвати да кажем да је проблем хулиганизма проблем сиромашних, није, већ само указујем да је то сложена и много чиме условљена појава, која се не може третирати само са аспекта кажњавања. А и да може - поента свега - начелно је неприхватљиво појединаца кажњавати више него што степен његове кривице у конкретном случају изискује.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Зашто би ико палио бакљу од 900 степени и стављао себе и друге у ризик осим ако је глуп или пак напаљен и не мари за потенцијалну штету.

Ова реченица је јасан показатељ колико вјерујеш новинарима, а не свом здравом разуму. Дај, брате, каквих 900 степени?

Јеси ли гледао Шпанија-Хрватска? Хрвати имају пуно право да се жале да су покрадени. Гол су примили из офсајда- погледај слику на инекс.хр, бар један пенал им није свиран(чух од коментатора који је преносио утакмицу да су чак и шпански коментатори то констатовали). Мислим нисам ја на муку што су испали, напротив. Али, о томе и причамо, о томе како мале репрезентације пролазе. Није то никаква теорија завјере. Увели су још двојицу судија и опет гријеше, чак више него што су то прије радили. Можда судије и јесе несвјесно погријешили, али некако увјек погријеше у корист бољих.

Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости...

Подели на овим сајтовима

• Гости

Платини бесан: Неки хрватски навијачи су ш...

Хрватску, због групе разузданих навијача, чека озбиљна казна. "Сви навијачи су симпатични, осим неколицине Хрвата... Хрвати имају тим који игра веома добар фудбал и неколико стотина ш...", рекао Мишел Платини.

Група хрватских навијача, који су претходних дана бацали банане Балотелију, палили бакље, певали песме у част НДХ, сада и званично проглашени најцрњом тачком досадашњег тока Европског првенства.

cro3.jpg

"Сви навијачи су симпатични, осим неколицине Хрвата", рекао је председник УЕФА Мишел Платини.

Платини је рекао да је пре тачно годину дана замолио хрватског председника Иву Јосиповића да реши проблем хулигана.

"Запретио сам драстичном мером, избацивањем хрватске репрезентације и клубова из међународних такмичења, али се ништа није променило", рекао је Платини.

"Кад су Хрвати у питању... Имају тим који игра веома добар фудбал, али присуство неколико стотина шупчина на стадиону једноставно није прихватљиво", рекао је Платини.

cro2.jpg

Велика већина навијача уживала

Подели на овим сајтовима

• Гости

уторак, 19. јун 2012, 11:55 -> 22:50

ВИДЕО: Нокаутирани "триколори"

Француска - Шведска 0:2 (крај)

Упркос поразу од Шведске, Француска се пласирала у четвртфинале првенства, где их чека светски и европски шампион Шпанија. Златан Ибрахимовић, феноменалним поготком, довео Шведску у вођство. У финишу меча, Себастијан Ларсон обезбедио победу "викинга".

Француска се пласирала у четвртфинале Европског првенства у Украјини и Пољској. И то је све што може да обрадује нацију после меча са Шведском. "Викинзи" су против фаворизованог ривала показали много више и права је штета што завршавају шампионат већ после групне фазе такмичења.

Француска - Шведска 0:1

Француска, бледа и неубедљива, са много петљања без конкретне реализације. Насри невидљив, Рибери усамљен, Бензема себичан. Са друге стране, Ибрахимовић је као прави капитен предводио свој тим, одбрана чврста и бескомпромисна, на голу изузетно поуздани Исаксон.

Већ у првих десет минута видели смо по шансу на обе стране. Прво је Франк Рибери имао прилику да савлада Исаксона, али је искоса шутирао право у шведског голмана, да би који минут касније сјајну прилику на другој страни пропустио Ола Тоивонен, који је био успешни од Мексеса, обишао Лориса, али погодио само спољни део стативе.

Ibrahimovic-postize-gol.jpg

Осим те две прилике, прво полувреме протекло је у изузетно мирној игри између два казнена простора. Французи су имали више лопту у свом поседу, али Рибери, Насри и Бензема нису успевали да пронађу рупу у изузетно чврстој одбрани Шведске.

Друго полувреме били је много занимљивије. Шведски селектор Ерик Хамрен већ на почетку другог дела увео је у игру Вилхелмсона, па је напад "викинга" деловао знатно агресивније. Таква игра Шведске морала је да донесе резултат.

benzema1.jpg

Праву канонаду гола Лориса видели смо у свега неколико минута. Прво је Златан Ибрахимовић, капитен шведске екипе, сјајни потезом довео свој тим до предности. Ибрахимовић је одлично искористио центаршут са десне стране и полумаказицама затресе мрежу Француске. Играо се 54. минут меча.

У наредних неколико минута Швеђани су покушали да искористе очигледан шок у који су запали Французи. Да није било расположеног Лориса, "триколори" су могли да доживе потпуни крах, али је голман Лиона у неколико наврата био на висини задатка.

nasri1.jpg

Французи се полако буде из апатије у којој су били током већег дела меча. Рибери покушава соло акцијама да размрда своје саиграче, али нема резултата. Лоран Блан у игру уводи Малуду, Менеза и Жируа, што показује да по сваку цено жели да избегне пораз.

Последњих двадесетак минута меча Француска је притисла Швеђане, али без конкретног резултата. Безидејно су изгледали напади "триколора", одбрана Шведске нити у једном тренутку није попуштала.

riberi1.jpg

И онда, када се већ чекао крај меча, Шведска је постигла и други погодак и тако потврдила тријумф над великим ривалом. Прво је Вилхелмсон успео да упути ударац ка Лорисовом голу, лопта се одбила од пречке, а на њу налетео Себастијан Ларсон, који је снажним ударцем запечатио судбину Француза.

Изузетно забринут требало би да буде Лоран Блан, пошто је његова екипа у овом мечу показала више слабости него квалитета, а ако се зна да ће ривал Француској у четвртфиналу бити Шпанија, актуелни европски и светски првак, јасно је да ће "триколори" имати тежак задатак да се нађу међу четири најбоље екипе на континенту.

navijac-svedske.jpg

Француска - Шведска 0:2 (крај)

Француска: Лорис, Дебуши, Рами, Мексес, Клиши, Рибери, Насри, Мвила, Дијара, Бен Арфа и Бензема.

Шведска: Исаксон, Мелберг, Гранквист, М. Олсон, Ј. Олсон, Ларсон, Свенсон, Калстром, Бајрами, Ибрахимовић и Тоивонен.

Меч се игра на Олимпијском стадиону у Кијеву, а главни судија меча је Португалац Педро Проенса.

Подели на овим сајтовима

• Гости

уторак, 19. јун 2012, 12:31 -> 22:49

ВИДЕО: Енглеска прејака за Украјинце

Енглеска - Украјина 1:0 (крај)

Квалитет је ипак победио огромни мотив. Енглеска је поготком повратника на терен Вејна Рунија стигла до победе која им је донела и прво место у групи Д и дуел са Италијом у четвртфиналу. Украјина је имала поприличан број прилика за погодак, чини се да је једну и искористила, али све укупно ипак недовољно за, ипак јако престижно место међу осам најбољих екипа Европе.

Мало ко је очекивао вечерас Украјину без Вороњина и Шевченка у стартних једанаест. Изгледа да је Олег Блохин овога пута сањао Милевског и нашег Девића, два играча која су до сада били у другом плану, како постижу поготке. Било како било, на за Украјинце "уклетој" Донбас Арени, све су очи од самог старта били упрте у једног другог повратника на терен - Вејна Рунија.

Енглеска - Украјина 1:0

У складу са својим потребама, Украјина је почела агресивно, у обе фазе игре. Помало исхитрено, и свакако јако непрецизно, шутирао је Конопљанка већ у другом минуту. Резултат јесте изостао, али је намера силно мотивисаних домаћина постала јасна.

У уводним минутима играло се на половини Енглеске, али сви напади Украјине би били распршени око казненог простора. Тако је најбоља прилика у овом периоду био ударац Дениса Гармаша са удаљености од око 30 метара, али везиста Динама из Кијева није био довољно прецизан.

ukraine.jpg

Ушли су Украјинци по први пут у казнени простор "албиона" у 12. минуту, када се Скот Паркер испречио испред ударца Девића. Мимо тога, Енглеска је доста добро стајала на терену, свесна да је неизбежно да истрпи серију налета домаћина пре него што и сами крену у напад. Добра поставка задње линије Енглеске посебно је дошла до изражаја у 18. минуту, када је Џон Тери својим телом блокирао ударац Конопљанке у 18. минуту, који би без дилеме завршио у мрежи Енглеске.

Покушавали су још и Тимошчук и Гусев, али ниједан од њих није приморао Харта да озбиљније реагује.

ukraine-2.jpg

Први шут Енглеска је упутила у 28. минуту, и управо тада смо и по први пут вечерас заправо приметили Вејна Рунија. Тери је лепо послао лопту на леви бок, одакле је Ешли Јанг упутио центаршут. Лопта је погодила опмало затеченог Рунија у главу, па је његов ударац завршио поред леве стативе гола Пјатова. На другој страни, само минут касније, Јармоленко је по први пут шутирао унутар шеснаестерца, успео је да погоди оквир гола, али ништа више од тога.

Деловало је као да се Украјинци, ненавикнути да они буду ти који нападају и држе лопту на половини овако еминентног противника, нису најбоље сналазили у тој улози.

ukraine-3.jpg

Обема екипама, у првом делу утакмице у сваком случају, недостајало је конкретности. Улог је био превелики, сваки хипотетички погодак, примљен или дат, могао је да буде пресудан, и то је свим актерима било на уму. Украјина је углавном деловала јалово и безидејно, али шта тек онда рећи о игри Енглеске, која у првих 45 минута није упутила шут у оквир гола противника.

Млако прво полувреме остављало је ипак наду да би наставак могао, и морао, да донесе квалитетнији и богатији фудбал.

ukraine-h.jpg

И тако је и било. Први иоле озбиљнији напад Енглеске резултирао је поготком. Лепо је прошао Џерард по десној страни, оштро је убацио лопту у петерац Украјине, али све то није морало да буде толико озбиљно да Пјатов није реаговао, благо речено, катастрофално.

Лопта је прошла испод руке голмана домаћег тима, таман толико да је покупи Руни на другој стативи и само је проследи у празну мрежу.

Промена на семафору пратила је и промена у ритму саме утакмице. И даље су прилике биле оскудне, али се играло брже и за око лепше.

У 54. минуту, Енглесак је могла до другог гола када је Џерард поново сјајно избацио Рунија. Нападач је пред собом имао 50 метара празног простора, али је са лоптом био спорији од упорног Јармоленка. Руни је принуђен да одигра повратни пас за Милнера, али је ударац фудалера Манчестер ситија изблокиран.

ukraine-r.jpg

Милевски је у 61. минуту пропустио идеалну прилику за Украјину. Шутирао је главом, нечуван, са петерца, али је лопта отишла преко пречке. Треба истаћи да се нападач налазио у недозвољеној позицији, која је промакла судијама.

Чини се још бољу прилику пропустио је Девић већ у наредном нападу. Девић се, након солидног контранапада, одлично ослободио Џона Терија, добро је шутирао али је Џо Харт успео да интервенише. Лопта се ипак, иако у великом луку, кретала ка мрежу Енглеске, али је Џон Тери успео да се придигне и отклони опасност. Да ли је успео то да уради на време, односно пре него што је лопта прешла гол-линију целим пречником, је нешто о чему ће се дуго полемисати.

ukraine-g.jpg

Конопљанка је коначно погодио оквир гола у 73. минуту, али када је то учинио Харт је имао много проблема. На срећу голмана Манчестер ситија, Лескот је био прибран па веће опасности није било.

Руни је покушао да умири све бољег домаћина, али његов шут из слободног ударца је ипак завршио поред гола Пјатова.

Исти фудбалер могао је да дуплира предност своје екипе и у 75. минуту, али главом, након корнера, шутира директно у чувара мреже украјинске екипе.

ukraine-w.jpg

Обесхрабрени и уморни, у последњих десет минута Украјинци су напросто стали. Физичка супериорност енглеских фудбалера дошла је тада додатно до изражаја, па исход овог сусрета више није довољен у питање. То су препознали и навијачи Украјине, који су у готово позоришној атмосфери дочекали последњи звиждук на утакмици своје селекције на овом шампионату.

Енглеска - Украјина 1:0 (крај)

Енглеска: Харт, Џонсон, Кол, Тери, Лескот, Џерард, Јанг, Милнер, Паркер, Руни, Велбек

Украјина: Пјатов, Селин, Качериди, Ракитски, Тимошчук, Гармаш, Гусев, Јармоленко, Конопљанка, Милевски, Девић

Подели на овим сајтовима

• Гости

уторак, 19. јун 2012, 17:22 -> 17:45

Хрвати "по џепу"

Након испада хрватских навијача на утакмици са Италијом УЕФА казнила Фудбалски савез Хрватске са 80.000 евра. Ово је већ трећи пут у последње четири године да су Хрвати кажњени. Платини је веома оштро осудио понашање хрватских навијача током европског шампионата.

Дисциплинска комисија Европске фудбалске уније казнила је Фудбалски савез Хрватске са 80.000 евра због вређања на расној основи италијанског репрезентативца Марија Балотелија током међусобног дуела на шампионату Европе.

Hrvati2.jpg

Како се наводи у саопштењу УЕФА утврђено је да је између 300 и 500 навијача Хрватске опонашало мајмунске крике сваки пут када је Балотели добио лопту на мечу који је завршен резултатом 1:1.

Хрватски савез има три дана да уложи жалбу на казну.

Ово је први пут да УЕФА током ЕП 2012 изриче казну због расизма, али већ трећи пут у последње четири године да су Хрвати кажњени.

Baloteli1.jpg

Први пут платили су 20.000 франака због расистичких транспарената и недоличног понашања навијача у четвртфиналу претходног шампионата Европе против Турске, а потом су кажњени са 30.000 франака, јер су на "Максимиру" вређали Емила Хескија, у утакмици квалификација за СП 2010. године против Енглеске.

Подели на овим сајтовима

• Гости

уторак, 19. јун 2012, 18:16 -> 18:41

Одлазим тужан, али и поносан

Славен Билић, након шест година, више није селектор репрезентације Хрватске. Ера под овим стручњаком остаће упамћена као успешна, иако Хрватска није успела да се квалификује за Мундијал у Јужној Африци, пре свега због афирмације великог броја младих играча, али и конзистентног појављивања Хрватске међу десет најбољих репрезентација света. Билић ће од сада седети на клупи московске Локомотиве.

Хрватска селекција орпостила се од Европског првенства у Пољској и Украјини, али уједно се опростила и од Славена Билића.

bilic.jpg

Билић се повлачи са клупе „ватрених", а рад ће наставити у клупским водама - одлази у Локомотиву из Москве.

У последњем обраћању новианрима пре повратка у Хрватсу, Билић је нагласио да одлази поносан, иако несрећан и тужан. Све, наравно, јер је јако желео да види Хрватску поново у четртфиналу Европског првенства.

"Са овим момцима смо направили максимално што смо могли. Али, не могу да се отмем утиску да се ова репрезентација једног дана може вратити и са медаљом. Не знам, ево погледајте Немачку. Имају 1:1 с Данцима и онај им се један укаже пред Нојером и не постигне гол. Е сад, да ли је то квалитет, срећа... Показали смо да смо квалитетна екипа, ево, показали смо и да се бункером можемо бранити. Све је то плод мукотрпног рада", рекао је Билић.

bilic-2.jpg

"Дошли смо да освојимо ЕП и на крају смо показали да то и није тако нереално. Нисмо успели да прођемо групу и зато сам дубоко несрећан", додао је одлазећи хрватски селектор.

Влике полемиек воде се у хрватској јавности у вези са одлукама Вофлганга Штарка на мечу против Шпаније. Спомиње се „недосуђени једанаестерац" над Ведраном Ћорлуком, као и погодак „фурије" за који верују да је био постигнут након недозвољене позиције.

"Не замерам судији ништа. Видео сам спорне ситуације, офсајд Шпанаца и пенал над Ћорлуком, али гледајте...и он је човек. Некад се догоди да и судија погреши, не кривим га. Не верујем у уроте против нас. Не желим да верујем у то", рекао је Билић.

bilic-3.jpg

Све би било знатно другачије, или би се барем лакше заборавило, да је којим случајем Ракитић идеалну прилику, коју му је припремио Модрић, претвориоу погодак.

Ни Ракитићу Билић ништа не замера. Штавише, рекао је да би са њим ишао у рат.

"Ми смо ту шансу заслужили јер смо изненадили Шпанце, али Икер их је спасио и због тога је проглашен најбољим играчем утакмице. Да је Ракета погодио било где другде био би гол...Он је као играч страшно напредовао, постао је снажна карика у репрезентацији. Са њим бих ишао у рат, прави је "фајтер"", рекао је Билић.

bilic-4.jpg

Повела су се и поређења са првенством одржаним у Енглеској 1996. године, када је Хрватска елиминисана у четвртфиналу. Билић је тада, уместо на клупи, време проводио на терену.

"Те 1996. године против Немачке сам плакао једини пут. Тек после смо схватили да можемо. Сада сам поносан. Недостајало је среће", рекао је Билић.

bilic-5.jpg

И за крај, Билић је говорио о свему ономе што је потребно да се буде селектор, као и да ли ће се једног дана поново латити истог посла.

"Ниједан посао није мерљив са овим. Ово је најпоноснији посао. Ипак, не верујем да ћу икада опет имати толико енергије. Као селектор превише сам се трошио на неке спољне факторе. Молим вас да следећег селектора поштедите тих ствари", рекао је Славен Билић.

Подели на овим сајтовима

• Гости

уторак, 19. јун 2012, 19:03 -> 19:09

Репрезентација "Кристијано Роналдо"

Свима је јасно колико игра Португала зависи од најбољег фудбалера Старог континента Кристијана Роналда. Да је све то отишло предалеко и да је време за прерасподелу одговорности, говорио је некадашњи селектор ове земље Карлос Кеирош. Шокиран сам колико се комплетна репрезентација ослања на Роналда и колико играча у стартних 11 трче за њега, рекао је Кеирош.

Бивши селектор Португала Карлос Кеирош помало у шали, а више у збиљи, изјавио је како се национални тим његове земље, или барем ова генерација, треба назвати „Кристијано Роналдо".

ronaldo.jpg

"Шокиран сам колико се комплетна репрезентација ослања на Роналда и колико играча у стартних 11 трче за њега. Приступ игри мора да се промени, не може Кристијано једини да доприноси победама. Пре неколико година, у репрезентацији сте имали Луиша Фига, Фернанда Коута, Паола Соузу и Руија Кошту, а сада Роналда и ту је крај. Велики је притисак на њему, јер кад игра лоше, сви ће осути дрвље и камење по њему, а када је добар, онда је он тај који доноси резултате", рекао је Кеирош.

Овај стручњак водио је Португал на Светском првенству у Јужној Африци, а након испадања у осмини финала, преузео је репрезентацију Ирана.

Подели на овим сајтовима

• Гости

уторак, 19. јун 2012, 20:35 -> 20:45

Чека се Озил

Селектор "Панцера" очекује да ће Месут Озил "експлодирати" против Грчке у четвртфиналу Европског првенства. Предстоји велика експлозија Озила. На Светском првенству то се десило после групне фазе, а имам осећај да ће тако бити и сада, рекао је Лев.

Немачки селектор Јоаким Лев оценио је да ће плејмејкер националног тима Месут Озил "експлодирати" на четвртфиналној утакмици европског првенства против репрезентације Грчке.

Mesut-Ozil1.jpg

Првотимац Реала из Мадрида до сада је имао "миран" турнир у Пољској и Украјини, али Лев очекује да ће Озил драстично да побиољша игру на предстојећем мечу у петак у Гдањску.

"Предстоји велика експлозија Озила. На светском првенству 2010. то се такође догодило после групне фазе такмичења, имам осећај да долази опет", рекао је Лев.

Озил данас није тренирао са екипом, али Лев није објаснио због чега. Међутим, немачки селектор је потврдио да ће Озил, као и Ларс Бендер и Бастијан Швајнштајгер, који су такође пропустили тренинг, бити спремни за утакмицу против Грчке.

Joakim-Lev.jpg

"У Озиловој игри је потребно да ухвати одговарајући ритам и да се више приближи нападачкој линији", оценио је Лев, који је као један од најбољих аспеката игре тог даровитог фудбалера истакао његову способност да хитро крене са одбрамбених у нападачке задатке.

На светском првенству пре две године у Јужној Африци Озил је одиграо главну улогу у тријумфима над Енглеском (4:1) и Аргентином (4:0), а такође је постигао једини гол против Гане за пролаз Немачке у нокаут фазу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...