Grizzly Adams Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Ajd ne priznajem naucni mejnstrim, koji jeste trenutno na universitetama neoliberalan. Тренутни мејнстрим ти је "кејнзијански", тј. крипто-марксистички. Млађони and florenntina је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Тренутни мејнстрим ти је "кејнзијански", тј. крипто-марксистички. Pa kad svi zovu drzavu kad zagusti (banke 2009). Slobodno trziste ce za Srbiju da cementira u najbolji slucaj klopku srednje razvijenosti. Sta je bolje nego sto sad ima, ali i daleko da cu "onda da zive ko sav normalan svet" kako nasi kazu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Ajd ne priznajem naucni mejnstrim, koji jeste trenutno na universitetama neoliberalan. Libelaran je, jer je pokazano da je libelarni sistem efikasan. Inace ne idem iz neke naucne ekonomske teorije nego kao uceni istoricar gledam pre siromasne zemlje i vidim kako su postali bogati. Pa zato i pogresno mislis. Postoji i istorija privreda, pa se zna tacno sta je koliko doprinelo privredi. Ti uzmes random podatak, cherrypickujes, kazes "amerikanci su stitili trziste" i tvrdis da ih je to obogatilo. Uopste ne gledas kompletnu sliku, ne uzimas u obzir sve podatke, koliko je ostalih faktora doprinelo bogastvu, vec sve svalis na jednu meru, misleci da je ona ta koja je donela bogastvo. jednostavo, radis cherrypicking... Ja kao istoricar imam primere Japana, Juzne Koreje, Tajvana, SAD u 19. veku, Nemacke u 19. veku i jos dosta slicnih zemalja ako nadjem vremena naci cu ti i literaturu za to. Nema smisla da mi nalazish literaturu jer cherrypickujes podatke. Kao sto rekoh ne gledas kompletnu sliku, vec uzimas samo podatke koji ti se svidjaju tipa "imali su visoke carine, tako su se obogatili" nisi uzeo u obzir ostale faktore... Dakle, ne priznajes ekonomiju kao nauku, ali radis ekonomski cherrypicking nazivajuci ga istorijom.. to bas i nije u redu... Kao sto kreacionisti ne priznaju "evoluciju" i modernu nauku, ali idu kod doktora kada im nije dobro, i voze se avionima koje je napravila nauka. Moras agnostice gledati kompletnu sliku. Uzroke i posledice. Sve do jednog... a ne samo "carine" ... Drugo, to sto su uveli carine ne znaci da su ih te carine obogatile i da bi se bez tih carina osiromasili... Ekonomija je nauka, i kao takva moze da izmeri koliko su carine doprinele privredi kolik osu oduzeli.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Pa kad svi zovu drzavu kad zagusti (banke 2009). Slobodno trziste ce za Srbiju da cementira u najbolji slucaj klopku srednje razvijenosti. Sta je bolje nego sto sad ima, ali i daleko da cu "onda da zive ko sav normalan svet" kako nasi kazu. PA to ti je care Kejnezijanska mainstream ekonomija..... ti bas ne znash o cemu pricas.....ccc Znaci Keyness ima teoriju inflacije po kom drzava treba da kontrolise cene, stopu inflacije i jos neke stvari, i on je razradio kako to treba drzava da radi i to ti je mainstream ekonomija danas a ne neolibelarizam. Nesto kao skraceni marksizam.... gde se drzava fokusira na kontrolu odredjenih oblasti... nemoj da pricas bezveze... To jeste libelarno ali ne neo-libelarno.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 PA to ti je care Kejnezijanska mainstream ekonomija..... ti bas ne znash o cemu pricas.....ccc Znaci Keyness ima teoriju inflacije po kom drzava treba da kontrolise cene, stopu inflacije i jos neke stvari, i on je razradio kako to treba drzava da radi i to ti je mainstream ekonomija danas a ne neolibelarizam. Nesto kao skraceni marksizam.... gde se drzava fokusira na kontrolu odredjenih oblasti... nemoj da pricas bezveze... Ja sam bio protiv spasenja banaka makar kako se radilo. Inace o kakoj siroj slici pricas. Juzna Koreja treci svet danas ekonomska sila. Amerika razvila industriju koju nije mogla razviti da je Jug prevladao za idejom totalno slobodnog trzista. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Ali opet malo mi se cini da zauzimate stav kao da svi mi cekamo da nam nesto padne sa neba i da "uredjena" drzava obavi svoje. Sigurno je da postoji veliki broj takvih, ali Srbija je podneblje gde mnogi imaju problema da bilo sta zapocnu. Mnogi nisu imali srece da odu u inostranstvo, zavrse neki fax za programiranje i pocnu da razbijaju pare u svojoj zemlji (ovo je ocigledno danas grana koja donosi pare) Mnogi nisu imali srece da bilo sta upisu jer ih je nemastina u tome sprecila. Mnogi nisu mogli da ostave svoje i da se unaprede iz krajnje humanih razloga, a buduci nestrucni, nisu mogli da budu sposobni i stvore ,,nesto". U Srbiji, kao i bilo gde drugde, da bi pojedinac uspeo i obogatio se neophodni su mnogi faktori, pa cak i da zelis poljoprivredom da se bavis ti nemas onaj pocetni kapital da bi nesto stvorio, dakle, neophodna je pomoc drzave. A jedan diktator moze da pomogne u tome sto ce da rastera hiljadu lesinara koji cerupaju sve sto se da ocerupati u jednoj zemlji, naravno za svoju cenu (jasno je da on nije cvecka, ali bolje jedan mocan lopov, nego hiljadu neprosvecenih). I kako onda da govorimo o ekonomiji kada su nam u startu mogucnosti minijaturne? Bitno je govoriti o ekonomiji, jer je upravo ekonomsko neznanje pri izboru politicara ono koje je stvorilo to da su nam mogucnosti minimale. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Брате, ово ти је област где свако може да напише шта год `оће, ма каква глупост била, и не можеш ништа да му докажеш... На пример: Amerika razvila industriju koju nije mogla razviti da je Jug prevladao za idejom totalno slobodnog trzista. Шта би било кад би било... Овде се као чињеница наводи нешто што је отворено питање на које, историјски, не можемо да одговоримо. Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Ja sam bio protiv spasenja banaka makar kako se radilo. Pa i vecina ekonomista je... posebno "neolibelarni" i "klasicno libelarni" Inace o kakoj siroj slici pricas. Juzna Koreja treci svet danas ekonomska sila. Amerika razvila industriju koju nije mogla razviti da je Jug prevladao za idejom totalno slobodnog trzista. I juzna koreja i amerika su sa svim tim merama o kojima ti pricas visoko slobodnotrzisne ekonomije. KAo sto rekoh radis cherrypicking, biras odredjenu meru (carine i zastitu trzista) i nju smatras odgovornom za to sto je tamo dobro. Ne uzimas u obzir ostale faktore... Ja ti potpisujem da ni amerika ni juzna koreja nisu postale bogate zbog "zastite trzista" i da je to jedna besmielna mera kojom su samo ostetili sopstveni narod. DA bi LG i Samsung uspeli i bez zastite trzista... jer su njihovi prihodi najmanje dosli sa "domaceg trzista" niti su se obogatili preko "doamceg trzista" Vec upravo preko slobodnog GLOBALNOG trzista. Osim ako ti ne mislis da se samsung obogatio tako sto su juznokoreanci masovno kupovali samsung a nisu mogli da kupe sonijev televizor... sto je glupost kakvu retko ko moze da smisli... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Брате, ово ти је област где свако може да напише шта год `оће, ма каква глупост била, и не можеш ништа да му докажеш... На пример: Шта би било кад би било... Овде се као чињеница наводи нешто што је отворено питање на које, историјски, не можемо да одговоримо. Pa ja mu i kazem da pravi logicke greske cherrypicking i fortune telling... uz to ne uzima u obzir da se samsung obogatio preko slobonog trizista jer je milione telefona prodao u americi a ne tako sto je bio zasticen na domacem..... ali on i dalje trubi i tvrdi da je samsung kao kompanija uspeo jer juznokoreanci nisu mogli da kupe sonijev telefon nego samo samsungove.... sto je kao sto rekoh.. uzasno nelogicno. Evo pitanje za agnostika... odakle je samsung ostvario najvece prihode i rast? Sa kog trzista? Sa svetskog slobodnog il isa domaceg gde je bio "povlascen" i jel bi samsung uspeo kao kompanija.. da nije izasao na slobodna trzista? Mislim brale, lupetas... ne mogu da se nabedjujem sa tobom.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Mnogi nisu imali srece da odu u inostranstvo, zavrse neki fax za programiranje i pocnu da razbijaju pare u svojoj zemlji (ovo je ocigledno danas grana koja donosi pare) Mnogi nisu imali srece da bilo sta upisu jer ih je nemastina u tome sprecila. Не рачунајући права, медицину и сличне законом регулисане области, данас ти нико не тражи завршен факултет да би те запослио. Програмирање можеш да учиш сам. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Ja ne znam sto Africi ne cvetaju ruze posto su posle vasingtonskog konsencusa bas te mere padanje carina razlozili za rezultatom da je poljoprivreda i tekstilna industrija unistena. A Amerikanci 19. veka naravno ne bi razvili industriju jer je Velika Britanija proizvodila jeftinije i bolje od Amerikanaca. A Samsung ista prica prvi televizor Samsunga je bio krs, pa je diktator Juzne Koreje zabranio uvoz televizora dok je Samsung stigao svoje konkurentne. Sad Samsung to vise ne treba, ali je trebao. El Nis da je dobro vodjen i zasticen od konkurencije bi danas mozda isto bio spreman da parira Samsunga. feeble, Tumaralo. and Ћириличар је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Ja ne znam sto Africi ne cvetaju ruze posto su posle vasingtonskog konsencusa bas te mere padanje carina razlozili za rezultatom da je poljoprivreda i tekstilna industrija unistena. Pa jel u africi slobodno trziste? Na koju africku republiku mislis... da vidimo koliko je trziste slobodno.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 A Amerikanci 19. veka naravno ne bi razvili industriju jer je Velika Britanija proizvodila jeftinije i bolje od Amerikanaca. Опет... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Опет... Sta opet Amerika bi ostala agrarna zemlja da nije cuvala svoje trziste. Sto bi neko kupio los americki celik kad ima mnogo kvalitetnijeg britanskog. Ili za Srbiju, sta to imamo gde je neka srpske firma konkurentna??? I imali to dovoljno za celu drzavu??? feeble and Tumaralo. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Dok ne razvijes ekonomiju - protekcionizam, kad razvijes - liberealizam - Konfucije, 5. vek p.n.e. feeble, Deja Vu, Agnostik and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука