RYLAH Написано Децембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2014 Pa super, eto doprinosis temi. Napisi nesto vise o sve tri. Нисам способан да пишем теоретске трактате о облицима својине, нити би било кога интересовале овде. Само сам хтео да ти илуструјем да ти нико ништа није написао из зле намере. Ено за оно малопре, ако баш морам да образлажем: Адам Смит није оснивач економије, економија се као наука проучавала далеко пре њега. Нити је Кејнз оснивач макроекономије. Чуо си, рецимо, за меркантилисте, они су се бавили и макроекономијом и микроекономијом далеко пре ове двојице. То је ако нећемо да идемо далеко у прошлост, а могли бисмо. Економија не проучава како људи доносе одлуке у области изучавања, то је задатак других наука, економија се бави економским законитостима и тржиштем (мојим речима, има сигурно негде нека далеко боља и садржајнија дефиниција). Нису сви наши ресурси оскудни. Поједини јесу, али је непотпуно и нетачно рећи да су сви оскудни. Микроекономска "библија" јесте "узроци богатства нација", али само у неолибералним системима. Како видим по ових пар ствари које си навео, професорка је заклети неолиберал, што јесте њено право и њен поглед на свет, наравно, али пушта да јој то замагљује научну објективност. Ето, мало сам допунио оно одозго, јер сам прво мислио да ћу бити довољно јасан. Поента је да те нико не мрзи, управо ти кажемо да се манеш оваквих ствари да те не би сматрали неозбиљним. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 14, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 14, 2014 Нисам способан да пишем теоретске трактате о облицима својине, нити би било кога интересовале овде. Само сам хтео да ти илуструјем да ти нико ништа није написао из зле намере. Ено за оно малопре, ако баш морам да образлажем: Адам Смит није оснивач економије, економија се као наука проучавала далеко пре њега. Нити је Кејнз оснивач макроекономије. Чуо си, рецимо, за меркантилисте, они су се бавили и макроекономијом и микроекономијом далеко пре ове двојице. То је ако нећемо да идемо далеко у прошлост, а могли бисмо. Економија не проучава како људи доносе одлуке у области изучавања, то је задатак других наука, економија се бави економским законитостима и тржиштем (мојим речима, има сигурно негде нека далеко боља и садржајнија дефиниција). Нису сви наши ресурси оскудни. Поједини јесу, али је непотпуно и нетачно рећи да су сви оскудни. Микроекономска "библија" јесте "узроци богатства нација", али само у неолибералним системима. Како видим по ових пар ствари које си навео, професорка је заклети неолиберал, што јесте њено право и њен поглед на свет, наравно, али пушта да јој то замагљује научну објективност. Ето, мало сам допунио оно одозго, јер сам прво мислио да ћу бити довољно јасан. Поента је да те нико не мрзи, управо ти кажемо да се манеш оваквих ствари да те не би сматрали неозбиљним. Ako ne zelis onda se iskjuci sa teme. Sto se tice Kaynesa i Smitha oni se smatraju osnivacem moderne ekonomije... ti mozes sad teorisati da je Tales iz mileta prvi fizicar jer je skova termin Phisis itd.. ali to je st varno bemsislena tema.. moderna nauka je nastala u 18tom veku i sve pre toga, se ne smatra modernom naukom vec pretecama moderne nauke. DAkle Adam smit i Keynes su "oci" moderne ekonomije.. ono pre toga nije moderna ekonomija.... vec neke pretece... kao sto svaka nauka ima pretecu jos u staroj grckoj...tako i ekonomija ima korene u starijim naukama konkretno pomenutim merkanlistima.. koji su ako se ne varam, ne toliko stari ali opet dosta pre smitha bar par vekova.. Drugo ekonomija nije ni libelarna ni nelibelarna, ekonomija je ekonomija, Zvucis kao kreacionista koji prica o darvinistickoj i nedarvinistickoj nauci..... Libelarni i nelibelarni su sistemi, ekonomija se bavi proucavanjem sistema. Ekonomska je istina da su libelarni sistemi ekonomski efikasniji. Tu uopste nikakve dileme nema, i to je jasno iz prakse. O tome uopste nema potrebe diskutovati. To ne znaci da je ekonomija libelarna isto kosto biologija nije darvinisticka. Sto se tice toga da nisu svi resursi oskukudni, da jesu svi su oskudni. Navedi mi jedan resurs koji nije oskudan... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Децембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2014 Ako ne zelis onda se iskjuci sa teme. Sto se tice Kaynesa i Smitha oni se smatraju osnivacem moderne ekonomije... ti mozes sad teorisati da je Tales iz mileta prvi fizicar jer je skova termin Phisis itd.. ali to je st varno bemsislena tema.. moderna nauka je nastala u 18tom veku i sve pre toga, se ne smatra modernom naukom vec pretecama. Drugo ekonomija nije ni libelarna ni nelibelarna, ekonomija je ekonomija, Zvucis kao kreacionista koji prica o darvinistickoj i nedarvinistickoj nauci..... Libelarni i nelibelarni su sistemi, ekonomija se bavi proucavanjem sistema. Ekonomska je istina da su libelarni sistemi ekonomski efikasniji. Tu uopste nikakve dileme nema, i to je jasno iz prakse. O tome uopste nema potrebe diskutovati. To ne znaci da je ekonomija libelarna isto kosto biologija nije darvinisticka. Sto se tice toga da nisu svi resursi oskukudni, da jesu svi su oskudni. Navedi mi jedan resurs koji nije oskudan... ОК, искључујем се, није фрка, настави да пишеш. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 14, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 14, 2014 ОК, искључујем се, није фрка, настави да пишеш. Mozes mi samo navesti primer resursa koji nije oskudan.... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 14, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 14, 2014 Kratak intervju Miltona Friedmana.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Децембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2014 Mozes mi samo navesti primer resursa koji nije oskudan.... Неквалификована радна снага, ваздух, соларна енергија... Па онда по различитим регионима имаш и топлотну енергију, воде, ветар, обрадиве површине... то је само што се неких ресурса тиче, а на данашње време ти је ресурс буквално све. Рецимо, базе података на Интернету су ресурс на глобалном нивоу, а оне нису оскудне, чак напротив. Ал ајде, шта ја знам кад нисам читао уџбеник твоје професорке... Јел стварно мислиш да избегавам да се упуштам са тобом у надмудривања или да једноставно желим да те пустим да пишеш даље, да не би опет падао у параноју и мислио да те нешто минирам из обести или из зависти? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 14, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 14, 2014 Неквалификована радна снага, ваздух, соларна енергија... Па онда по различитим регионима имаш и топлотну енергију, воде, ветар, обрадиве површине... то је само што се неких ресурса тиче, а на данашње време ти је ресурс буквално све. Рецимо, базе података на Интернету су ресурс на глобалном нивоу, а оне нису оскудне, чак напротив. Ал ајде, шта ја знам кад нисам читао уџбеник твоје професорке... Hvala na odgovru.. Јел стварно мислиш да избегавам да се упуштам са тобом у надмудривања или да једноставно желим да те пустим да пишеш даље, да не би опет падао у параноју и мислио да те нешто минирам из обести или из зависти? Kako me ne miniras majke ti.... dodjes na temu da mi pises kako su gluposti, kako ja treba da citam i kako ima resursa koji nisu ograniceni i onda mi navedes "nestrucnu radnu snagu" "solarnu energiju" i "Vazduh".. Dodjes da pises o ekonomskoj podeli institucije svojine i uzmes ekonomski irelevantnu podelu svojune i pravno relenvatnu da pises na temi o ekonomiji..(podelu na Javnu i mesovitu)....kazes nije tacn oda su svi resursi "oskudni" i navedes ekonomski nerelenvatne "resurse" nesto sto se moze smatrati resursom, ali nije ekonomski relenvatno... I to nije miniranje.. ajde molim te.... ti si taj koji je dosao sa namerom da se nadmudruje.. ne ja.. .ja sam dosao da pisem o onome sto znam, a ti si dosao da mi dokazujes kako "ne znam nista" procitaj postove... I ti i bir... kako ja nisam kadar da pisem o onome sto znam... I svaka kritika ti je bila klasicno trolovanje... I nije to paranoja, jednostavno pratim tvoje ponasanje.... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Kruzni tok robe i novca, jedan od najvaznijih ekonomskih dijagrama. Ne mogu da nadjem na srpskom verziju pa evo na engleskom verzij koju cu prevesti u daljem opisu dijagrma. Kockica levo: Bussines (preduzecaa) - proizvode i prodaju robe i usluge, kupuju i koriste faktore proizvodnje (rad, kapital i zemljiste) Kockic dole: product market - na Srpskom Trziste faktora proizvodnje, na kom preduzeca kupuju a domacinstva prodaju (rad kapital i znanje) kockica desno: Households domacinstva - kupuju i koriste robe i usluge , poseduju i prodaju faktore proizvodnje. Kockic gore: Factor Market (trzioste roba i usluga) - Domacinstva kupuju na tom trzistu, preduzeca prodaju. Od trzista roba i usluga preduzecu donosi prihod, oni serviraju robe i usluge na trziste roba i usluga. S drue strane sa trzista faktora proizvodnej preduzeca kupuju radnu snagu itd, tu im idu rashodi. Tu domacinstva prodaju. Domacinstv sa trzista roba i usluga kupuju robu i usluge i tu im idu "troskovi", a na trzistu faktora proizvodnje im idu prihodi tu prodaju. prihod - revenue na engleskom... Благовесник је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 @Mladjoni `SI ovo polozio neki ispit pa castis, il` te neka cura ostavila? Ћириличар, RYLAH and Млађони је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Kruzni tok robe i novca, jedan od najvaznijih ekonomskih dijagrama. Ne mogu da nadjem na srpskom verziju pa evo na engleskom verzij koju cu prevesti u daljem opisu dijagrma. Kockica levo: Bussines (preduzecaa) - proizvode i prodaju robe i usluge, kupuju i koriste faktore proizvodnje (rad, kapital i zemljiste) Kockic dole: product market - na Srpskom Trziste faktora proizvodnje, na kom preduzeca kupuju a domacinstva prodaju (rad kapital i znanje) kockica desno: Households domacinstva - kupuju i koriste robe i usluge , poseduju i prodaju faktore proizvodnje. Kockic gore: Factor Market (trzioste roba i usluga) - Domacinstva kupuju na tom trzistu, preduzeca prodaju. Od trzista roba i usluga preduzecu donosi prihod, oni serviraju robe i usluge na trziste roba i usluga. S drue strane sa trzista faktora proizvodnej preduzeca kupuju radnu snagu itd, tu im idu rashodi. Tu domacinstva prodaju. Domacinstv sa trzista roba i usluga kupuju robu i usluge i tu im idu "troskovi", a na trzistu faktora proizvodnje im idu prihodi tu prodaju. prihod - revenue na engleskom... Познавала сам ја једног дечка који није имао посао, па је тако продавао неку шминку, дезодорансе...питам ја њега : "Колико ти је овај дезодоранс?", "150 динара", "А колико га ти плаћаш?", "150 динара" каже он, "Па која је твоја зарада?!".."Нема везе, важно је да се обрће". RYLAH and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Познавала сам ја једног дечка који није имао посао, па је тако продавао неку шминку, дезодорансе...питам ја њега : "Колико ти је овај дезодоранс?", "150 динара", "А колико га ти плаћаш?", "150 динара" каже он, "Па која је твоја зарада?!".."Нема везе, важно је да се обрће". haha, pa to nije bas ekonomski isplativo obrtanje, ovo je ekonomska komunikacija preko trzista, ko sa kim komunicira domacinstvo(potrosac) sa preduzecem (proizvodjcem) prost model koji ilustruje tokove.. to je sve oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 @Mladjoni `SI ovo polozio neki ispit pa castis, il` te neka cura ostavila? Ma jok, nego me smorilo da moram da ponavljam neke stvri u diskusijama sa ljudima, pa kontam koga zanima nesto na tu temu, doci ce ovde, procitace, prodiskutovace.. Ovamo vazda moram da objasnjavam da manji porezi znace nizu cenu samim tim visu prodaju samim tim bolju privredu.. ovde sam lepo miran.. znam da sam dostvio informaciju, pa ko sta hoce da uradi sa njom... neka fura... nema potrebe za daljim diskuisjama.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Наш народ ти је алергичан на економију као науку јер још увек верује у разне небулозе попут оне марксистичке да благостање настаје само од себе и да га само треба "праведно расподелити". Једноставно не жели да чује истину јер му руши илузије. Зато код нас имају успеха само људи који обећавају крајње невероватне ствари попут ових који су сада на власти и оних пре њих и пре оних пре њих итд. За Србе ти се "економија" своди на то да ће доћи неко и "чврстом руком" решити ствари, "увести ред". Стаљин, Тито, Милошевић, Путин... Основни српски економски закон је насиље, а главна економска мера пендрек. Боже сачувај да су људи сами одговорни за своје благостање, сами дужни да створе бољи живот и сносе последице својих акција. То је незамисливо. И зато се живи тако како се живи. Нажалост. florenntina and Млађони је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Наш народ ти је алергичан на економију као науку јер још увек верује у разне небулозе попут оне марксистичке да благостање настаје само од себе и да га само треба "праведно расподелити". Једноставно не жели да чује истину јер му руши илузије. Зато код нас имају успеха само људи који обећавају крајње невероватне ствари попут ових који су сада на власти и оних пре њих и пре оних пре њих итд. За Србе ти се "економија" своди на то да ће доћи неко и "чврстом руком" решити ствари, "увести ред". Стаљин, Тито, Милошевић, Путин... Основни српски економски закон је насиље, а главна економска мера пендрек. Боже сачувај да су људи сами одговорни за своје благостање, сами дужни да створе бољи живот и сносе последице својих акција. То је незамисливо. И зато се живи тако како се живи. Нажалост. Oooo vratia se Šime! Welcome back bro. Nego znaš da si sa boldovanim otvorio bar 5 kapija za trolove. Juanito, RYLAH, Grizzly Adams and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 За Србе ти се "економија" своди на то да ће доћи неко и "чврстом руком" решити ствари, "увести ред". Стаљин, Тито, Милошевић, Путин... Наравно! Рад, ред и дисциплина! Ништа без диктатора и чврсте руке, све мотком наћерат. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука