Дејан-Марковић Написано Децембар 11, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 11, 2014 Што се тиче мобилних телефона ту је ситуација мало сложенијa На старијим верзијама Андроида није било (системски уграђене) ћириличне тастатуре. Код нас никада није могао да се купи обичан мобилни телефон, који би и на типкама имао нашу ћирилицу. А технички је итекако изводљиво. "Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски "Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник http://www.serbian-iconography.com/ www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2014 Иначе, што рече брат Verum, ако је овај податак тачан можемо да будемо прилично задовољни! Jeste, i mene je prijatno iznenadio, očekivao sam i gori prema tome šta se da vidjet sve na srpskom internetu. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2014 На старијим верзијама Андроида није било (системски уграђене) ћириличне тастатуре. Убацили су је у 4.0 или 4.1, ако се не варам. Подешавање језика није исто што и подешавање тастатуре. Постоје три различите ствари, језик, локал (регија) и тастатура. Језик је просто за превод интерфејса (нпр. да ли пише Подешавања или Settings). Локал утиче на приказ датума (нпр. да ли прво иде месец или прво иде дан), бројева (нпр. да ли се се у запису децималних бројева користи тачка или зарез), на сортирање речи, као што су имена у именику (нпр. да ли Jorg иде пре или после Jörgа) итд. Коначно, тастатура је оно што теби треба. Независно од избора прва два, можеш додати колико год хоћеш тастатура и прбацивати се с једне на другу по потреби. Једна од њих је српска ћиричична. Ако имаш довољно нову верзију Андроида (негде од 2012, па на овамо), већ је имаш, само треба да је додаш. А ако ти је телефон старији, можеш да скинеш неку од понуђених бесплатних ћириличних тастатура са гуглове продавнице. Проблем је у томе што немам андроид телефон . У питању је телефон ниже класе . Богдан_ је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2014 Код нас никада није могао да се купи обичан мобилни телефон, који би и на типкама имао нашу ћирилицу. А технички је итекако изводљиво. E to je ono o čemu ja stalno govorim, kad bi sve ćirilićne zermlje imale ZAKON po kojem je nemoguće uvest telefone koji nemaju ćirilicu u softveru i na tipkama istovremeno, uvidjeli bi "čudesa", kako bi se firme takmičile ko će to prije uradit. Ali najvjerovatnije se dešava obrnuta stvar, uz mali uplatek (mito) najvjerovatnije se podmite svi oni koji o tome vode brigu da donesu takve kilave zakone po kojima je sve svejedno, imaš bit zadovoljan što je ćirilica uopšte prisutna u nekakvoj softverskoj menu ponudi. Tomu se na zapadu kaže zakonodarno "lobovanje" i najviše tome služe lobiji i lobisti. nana and Дејан-Марковић је реаговао/ла на ово 2 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Децембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2014 הֲבֵ֤ל הֲבָלִים֙ Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Децембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2014 Meni nij e jasno kako je ljudi koji koriste samo ćirilicu ovoliki. Mislim da me je neko pitao rekao bih da je ljudi koji koriste isključivo žirilicu vrlo malo tipa 10% dok je ovih što koriste oba pisma ono 60% Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2014 Ја нисам против латинице , напротив , треба да буде равноправно писмо . Проблем је у томе што равноправности нема и латиница је преузела примат ( осим у државним институцијама јер је , да вас подсетим уставно писмо наше земље). Чуо сам податак да је ћирилица нај простије писмо које је стварано постепено током 10 векова и као такво је далеко савршеније од латинице која је званично ушла у употребу средином друге деценије прошлога века . Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2014 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Децембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2014 Ja kad pišem rukom, pišem uvek ćirilicom. Na tastaturi latinicom, tako mi je lakše i tako sam navikao. Rainmaker, Богдан_, Млађони and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2014 isto rukom uvek cirilicom na tastaturi kako se namesti.. Богдан_ and GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2014 Код нас никада није могао да се купи обичан мобилни телефон, који би и на типкама имао нашу ћирилицу. А технички је итекако изводљиво. Izvodljivo ali neisplativo. Ne bih kupovao ni tastaturu nit telefon na cirilici niti bih prebacio sistem na cirilicu. Jer je neprakticno silovanje tehnologije koja je tu da ti olaksa oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Богдан_ Написано Децембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2014 Ај док не прочитам целу тему и све коментаре, да и сам бацим неки коментар... Увек сам форсирао ћирилицу. Ал кад се нема друге, остаје ми жалосна латиница. Највише волим кад попуњавам нешто, форумулар, упитник на послу, радне налоге, итд... И кад је он исписан латиницом. А ја са друге стране, поред латинице ударам ћирилицу. На латинично питање, дајем ћирилични одговор. И ту сам имао приговор једног пословође да користим латиницу зато што се он баш не сналази. sHa_sarcasticlol Наравно да га нисам послушао, јер сам одговорио да се ја не сналазим баш са латиницом. Надам се да неће читати ово никада. sHa_sarcasticlol GeniusAtWork, Млађони and Ненад Р. је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Децембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2014 isto rukom uvek cirilicom na tastaturi kako se namesti.. Можеш то на Линуксу да мењаш са Shift+Caps Lock, иде много брже. Богдан_ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2014 Можеш то на Линуксу да мењаш са Shift+Caps Lock, иде много брже. mogu brate aali ja sd slusaam jutjub i pisem na forumu... znash li koliko me mrzi da menjkam izmedju cirilice i latinice ? имам ја и ћирилицу... само ти кажем мрзи ме... Богдан_ је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2014 И ја сам тако раније мењао писмо , а сада не морам јер ми је постављено да буде ћирилица подразумевано писмо . Богдан_ је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука