Jump to content

''Камен који одбацише зидари, поста глава угла''

Оцени ову тему

Препоручена порука

....никако да потпуно схватим право значење ових речи....читала сам нека тумачења, али ми нису открила прави смисао.....

волела бих да чујем ваша мишљења......можда ми помогну.... :)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

''...глава ОД угла...''

Иначе ни мени није најјасније то поређење. Схватио сам га као да је постао темељ, али шта је тачно крајеугаони камен у грађевини да би се узео за поређење појма немам. 

Добро си се сетила овога, ни мени није јасно  :good2:

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Некидан ово баш прочитах у Прологу, можда помогне

о темељу и о камену крајеуголном 
Назидани на темељу апостола и 
пророка, гдје је камен од угла сам Исус 

Христос (Еф. 2, 20). 
Темељ апостола и пророка то је, браћо, живот и рад апостола и пророка. То је Стари и Нови Завет. Ко спаја апостоле и пророке? Христос Господ. Без Њега нити би пророк разумео апостола нити апостол пророка. Он је пак испуњење пророка и сведочанство апостола. Тако је Он угаони камен, који везује пророке и апостоле, и држи их уједно, као што угаони каменови држе уједно дуварове. И цео Стари и Нови Завет уједињује се у Њему, налазе смисао у Њему, окрећу се око Њега, надахњавају се Њиме, држе се Њиме – Господом Исусом Христом. Незнабошци и Јевреји где би се састали и где разумели ако не у Исусу Христу Господу? Нигде осим у Њему. У Њему и кроз Њега они се сједињују у једног Новог Човека, у једно бесмртно тело, у једну свету и саборну цркву. И тело и душа састају се у вишем, светом пријатељству само кроз Господа Исуса. Веза душе и тела је била непријатељска све до Његовог доласка у телу; и то непријатељство ишло је на пагубу душе. Он је измирио и осветио обоје. Тако је Он постао камен угаони сваког бесмртног и богоугодног зидања, тицало се то појединог човека, или породице, или народа, или свуколиког рода човечјег, или садашњости, или прошлости, или будућности, или старозаветног или новозаветног. Он је главна стена у сваком зидању, као што је Он глава у телу цркве Божје. 
О Господе Исусе Христе, стено спасења нашега, помилуј и спаси нас. Теби слава и хвала вавек. Амин. 

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/prolog/index.php?m=11&d=13&a=1&date=11-2014

Подели на овим сајтовима

@@feeble, читала сам то тумачење, али морам признати да га нисам суштински схватила....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Ja sigurno ne znam bolje objasniti od vladike Nikolaja :) ali to bi trebao biti ovaj betonski stub na coskovima

12.jpg

Jedan zid se nastavlja tj. ucvrscuje na drugi pomocu ovog betonskog stuba na cosku (krajeugaoni kamen). Bez ovoga stuba kuca bi se srusila pod nekim vecim teretom. Tako je Hristos postao spoj izmedju SZ (proroka) i NZ (apostola) a Jevreji su ga bili odbacili. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

@Jessy

Krajeugaoni kamen je onaj koji daje stabilnost zidovima, koji bi se bez njega srusili. Krajeugaoni Kamen bozanstvenog Pisma jeste Hristos, bez Njega bi se srusilo celo Pismo, tj. i Stari i Novi zavet, jer se oni u Hristu susrecu, i u njemu imaju smisao. Hristovim dolaskom zavrsio se Stari a poceo Novi zavet. Ako, kao npr. sektasi, izuzmemo Hrista kao istinskog Sina Bozijeg i Bogocoveka, onda se oba zaveta "ruse", tj. postaju besmisleni i prazni.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

I da dodamo: zidari koji su odbacili Kamen su knjizevnici (poznavaoci Zakona) i svestenici u vreme Hristovo, koji su kao znalci Pisma trebali prvi da Ga prepoznaju i docekaju, a u stvari su ga bas oni - zaduzeni da zidaju Crkvu Boziju - u svom slovopoklonickom slepilu odbacili.

A On koga oni odbacise, "posta Glava od ugla", tj. osnova Crkve i spasenja.

• Волим 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Схватио сам га као да је постао темељ, али шта је тачно крајеугаони камен у грађевини да би се узео за поређење појма немам.

ali to bi trebao biti ovaj betonski stub na coskovima

Често се појам "угаони камен" брка, или свесно меша са појмом "камен темељац", што је посебно карактеристично за западно Хришћанство. На тај начин долазимо до замене самог Христа апостолом Петром који се, по таквом тумачењу, појављује као намесник (vicarius) Христов, преносећи свој положај на римске папе, поставши на тај начи део католочке догме.

http://www.pokimica.com/lang_cyr/tekst1_06_cyr.htm

Завршни камен, на врху грађевине.

И сами знамо да камена темењаца у грађевини може бити неколико, у крајњем случају четири, а угаони, завршни камен може бити само један. Он је тај завршни камен,  који спречава да се остали уруше, и може бити само на врху грађевине. Тачније речено Христос је - Глава Цркве. Најбољи пример "угаоног камена" у црквеном златарству и јувелирству, као симбол Христа, је драгоцени камен у пресеку кракова крста, на месту спајања четири угла. Сходно томе, драго камење на крајевима кракова крста представља "камене темељце" и могу означавати четири Јенанђелиста или четири стране света. То се може рећи и за предмете који су округле или овалне форме, где се драгосени камен налази у центру.

http://www.pokimica.com/lang_cyr/tekst1_06_cyr.htm

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...