Гости Guest Написано Новембар 29, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 29, 2014 Током Екуменског молитвеног скупа у Патријаршијској цркви светог Ђорђа у Фанару, папа Франческо је рекао - ,,Наша радост је сада већа, зато се заснива на нашем обостраном поверењу у испуњење Божијих речи." У међувремену, Патријарх Вартоломеј позвао се на молитву ,,Светих Отаца у чијим предањима наша заједничка вера била у првом веку заснована." Овај викенд обележен је историјском посетом папе Франческа Васељенској Патријаршији у Константинопољу. Током његове посете, Његова Светост патријарх Васељенски Вартоломеј са папом Франческом, присуствовао је екуменској молитви и Светој Архијерејској Литургији, које су биле одржане у Патријаршијској цркви посвећеној Светом Ђорђу на Фанару. Прочитајте испод ватикански извештај о посети и дирљивом моменту између двојице вођа у којима папа Франческо нагиње своју главу пред патријархом током екуменистичке молитве у суботу увече. На крају свог говора, Папа Франческо је затражио од Патријарха Вартоломеја благослов и погнуо главу пред њим како би га добио. Вартоломеј је папу потом пољубио у главу и на тај начин, други дан папине посете је завршен овим симболичним чином. Ноћ је већ била пала у Истанбулу уочи прослављања Светог апостола Андреја, заштитника Патријаршије, када је папа Франческо ушао у цркву Светог Ђорђа са својим братом Вартоломејом. Тренутак њихове молитве био је кратак и дао је свету назнаке како ће изгледати наредни моменти када папа буде присуствовао Светој Литургији коју ће служити Васељенски Патријарх. На улазу у цркву, папа је поклонио велику посребрену икону. У свом поздравном говору, Вартоломеј је рекао да је Франческо ,,пренео љубав једног од најзначајнијих апостола (апостола Петра) на свог брата, првоизабраног апостола Андреја." Патријарх се подсетио ,,сличних посета његових угледних претходника", цитирајући том приликом речи Павла VI, Јована Павла II и Бенедикта XVI. Говорио је о Франческовој вољи, али и вољи ,,најсветије римске Цркве да се настави сестрински однос и утврди једна стабилна веза у обнављању заједништва ових двају Цркава." Вартоломеј је такође рекао да види ову посету Франческа, као један ,,историјски догађај испуњен повољним знацима за заједничку будућност". Патријарх је захвалио РКЦ на враћању светих моштију Свете Еуфемије и такође се позвао на речи Светог Василија Великог и Светог Јована Златоустог. ,,Нека би се ови Свети Оци по чијим предањима наша заједничка вера је била заснована у првом веку, помолили за нас Господу да бисмо могли поново да осетимо потпуно уједињење наших Цркава, и тако испунили Његову Божанску вољу." ,,Док изражавам срдачну захвалницу за ваш братски дочек, осећам да је наша радост већа зато што није део овог света; она није од нас, ни у нашим посвећеностима, ни у нашем труду - што је свакако неопходно - већ је та радост наше вере у испуњење божијих речи." Одговорио је том приликом папа Франческо. Говорећи о ,,радости и миру које свет не може да пружи, а које је Господ Исус Христос обећао својим ученицима пред Његово Вазнесење", папа Франческо додаје: ,,Апостоли Андреј и Петар су чули ово обећање Господа и добили га као награду. Били су браћа по крви, па ипак њихов сусрет са Христом их је претворио у браћу по вери и милосрђу. Вечерас, на овако пријатном сусрету, и на овом молитвеном бденију, желео бих да истакнем ово - они су постали и браћа по нади." Превод: Поуке.орг Извор: http://vaticaninsider.lastampa.it/en/world-news/detail/articolo/37806/ Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2014 dok se ne ispruži po podu ne priznajem da se poklonio... fsa, Deki992, Млађони and 11 осталих је реаговао/ла на ово 14 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Новембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2014 dok se ne ispruži po podu ne priznajem da se poklonio... ... и полиже ципеле ... или макар под ... Kaludjerovic Sreten, GeniusAtWork, bgpj and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kaludjerovic Sreten Написано Новембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2014 klekni Papo klekni i Patrijarhu da te blagoslovi rekni . Лазар Нешић and bgpj је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Новембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 Боље да сте ћутали него ово измотавање, некакво ликовање,...шта ли је већ.... Zero, Zoran Đurović, horatio and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Новембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 некакво ликовање,...шта ли је већ Наравно ... има стара изрека светог Саве: Никада не веруј папи који тражи благослов. Не треба веровати злим латинима и папистима и ватиканцима који желе да униште овај питоми народ православни. Зато: На колена пред Србе! bgpj, Плутон and zuti car је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Новембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 za to vreme u hrvatskoj ratni zlocinac je na putu da postane svetac . μαρὰν ἀθά, ИгорМ, Натан and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Новембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 za to vreme u hrvatskoj ratni zlocinac je na putu da postane svetac . Mene ovde naučili da nije toliko bitno šta je radio neko za života, i da su sveci psotali mnogi koji su progonili hrišćane itd. cloudking and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Новембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 Ja iskreno nikada nisam razumeo sta je sustinski problem izmedju pravoslavne i katolicke crkve i oduvek sam misljenja da su tu "ovozemaljske slasti" odradile vecinski deo posla. Mislim ni da se Hristos nije bas obradovao raskolu tako da mi lepo izgleda ovakva slika. Лазар Нешић, александар живаљев and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Здравков Меденица Написано Новембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 Ja iskreno nikada nisam razumeo sta je sustinski problem izmedju pravoslavne i katolicke crkve i oduvek sam misljenja da su tu "ovozemaljske slasti" odradile vecinski deo posla. Mislim ni da se Hristos nije bas obradovao raskolu tako da mi lepo izgleda ovakva slika. Суштински проблем је што ми Православни сматрамо да Папа у неким тренуцима исповиједа јерес. Није проблем ни његово мјесто први међу једнакима, ни нешто друго, проблем је само тај што ми не исповиједамо потпуно исту вјеру. Иначе, лијепа слика. Свиђа ми се што напокон постоји дијалог, а он је врло битан и неопходан. JESSY, Milan Nikolic, Deki992 and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Пред безумним не говори, јер неће марити за мудрост беседе твоје" Приче Соломунове 23:9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Новембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 Суштински проблем је што ми Православни сматрамо да Папа у неким тренуцима исповиједа јерес Ma znam za to, citao sam ponesto iako sam daleko od nekoga ko bi mogao da prica o tome. Upravo sam to i hteo reci, da mi nisu uvek najjasniji ti argumenti zasto je kod njih nesto jeres, tacnije ne vidim neke sustinske razlike u celoj prici da bi postojao ovoliki raskol pa cak i prikrivena mrznja, vekovima vec.Ali, da ne sirimo temu... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 30, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 Da neko ko prvi put cita temu, a ne poznavajuci vas (ko je vas poznavao... znate onu cuvenu filmsku repliku), verovatno ce da se frapira. Dakle, za one koji ne znaju, komentratori su ironicni (vecina). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 Pitam se samo, čitajući komentare na fbooku, da li bi uopšte došlo do nekog napretka u dijalogu da pape i patrijarsi čekaju da se narod odluči šta mu odgovara. Zamislite vest - pravoslavni vernici širom vaseljene postigli konsenzus oko dijaloga sa papom i katolicima. :0222_shocked: Zoran Đurović, ИгорМ, nana and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Новембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 Koji lik ovaj papa. Jeftine fore. Ali barem se trudi. Pitam se samo šta je sledeće i šta ustvari planira da postigne. Nešto se veliko dešava i sprema u Vatikanu. Papa Benedikt smenjen za života, prvi papa Jezuita, prvi sa imenom Francisko, velike i neobične izjave i ponašanje... Ima tu nešto... ima... александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 Jedva čekam zvanično pismeno saopštenje pa onda teološku analizu. александар живаљев, nana and ИгорМ је реаговао/ла на ово 3 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука