Jump to content

Шта све деца уче на веронауци, поред веронауке?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Bog dopušta da demoni napadaju nekrštenu decu, da postoje neoprostivi gresi (recimo, laganje je "neoprostiv greh"), da čim legneš u krevet demoni se sjate oko tebe ako slučajno nisi poškropio postelju osvećenom vodicom baš iz Sv. Petke...

Moje dete se nekad plaši da spava. Nekad plače kad se seti šta je na veronauci rečeno. 

:shocking:  crosseo  Od ovoga bih se i ja uplasila a kamo li dete....

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 136
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Не треба, али је у периоду док није било веронауке већина људи кукала како је штета што нису имали веронауку, па не знају ништа о својој вери, како би они слали своју децу, ако се поново уведе....

Ствар је у томе што се диже бука само око православне веронауке, док еј код других све О.К.

Oče ne valja skoro ništa u celom srpskom školstvu. Stvar je u tome da neke vernike naročito brine veronauka, a da su neki nevernici licemeri pa vide samo da ne valja veronauka, ignorišući raspad na svim nivoima školstva.
  • Волим 1
Подели на овим сајтовима

ти који кажу да би слали децу на веронауку - нек се докажу тако што ће слати децу на веронауку организовану од стране цркве (рецимо 1 евро по часу,   је л много за дечију духовност ?  )

А дизање буке?    Све што мислим о православној веронауци мислим и о исламској.    Ради се о принципу да држава не треба да се меша у црквене послове.  Исламска подела у Санџаку показује да је државно огранизовање њихове наставе АПСУРДНО до плафона.

Apsurdno je samo postojanje ovih obaveznih državnih raspad-nazovi-škola.
Подели на овим сајтовима

Postoje različite evropske države i različiti standardi u njima.

Prijatelji iz vrlo pravoslavne Grčke mi rekoše da su oni na veronauci učili o svim religijama.

Čak i van EU, u vrlo pravoslavnoj Rusiji, roditelji biraju između nekoliko opcija, od kojih je samo jedna konfesionalna veronauka, odnosno katihizis RPC (ili drugih religija). Ostale su istorija religija i etika - ove dve opcije bira većina roditelja. 

Mi bismo mogli da lepo popričamo i lepo se dogovorimo koji model nama kao državi i Crkvi i roditeljima odgovara.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Postoje različite evropske države i različiti standardi u njima.

Prijatelji iz vrlo pravoslavne Grčke mi rekoše da su oni na veronauci učili o svim religijama.

Čak i van EU, u vrlo pravoslavnoj Rusiji, roditelji biraju između nekoliko opcija, od kojih je samo jedna konfesionalna veronauka, odnosno katihizis RPC (ili drugih religija). Ostale su istorija religija i etika - ove dve opcije bira većina roditelja. 

Mi bismo mogli da lepo popričamo i lepo se dogovorimo koji model nama kao državi i Crkvi i roditeljima odgovara.

A zašto bi se dogovarali kako će država da primeni silu? Zašto jednostavno ne bi prekinuli mešanje države u odgoj dece? Onda bi svaki roditelj imao slobodu da učini ono što smatra da je najbolje za njegovo dete.
Подели на овим сајтовима

A zašto bi se dogovarali kako će država da primeni silu? Zašto jednostavno ne bi prekinuli mešanje države u odgoj dece? Onda bi svaki roditelj imao slobodu da učini ono što smatra da je najbolje za njegovo dete.

Zato što iz empirijskog iskustva znamo da neće svaki roditelj učiniti ono što je najbolje za njegovo dete. Zato i polazimo sa pretpostavkom da hoće i ostavljamo veliku slobodu ali imamo i mehanizme da sprečimo ekstremno loše roditelje da upropaštavaju svoju decu.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Zato što iz empirijskog iskustva znamo da neće svaki roditelj učiniti ono što je najbolje za njegovo dete. Zato i polazimo sa pretpostavkom da hoće i ostavljamo veliku slobodu ali imamo i mehanizme da sprečimo ekstremno loše roditelje da upropaštavaju svoju decu.

Izvini, a gde to imamo veliku slobodu ostavljenu roditeljima?
Подели на овим сајтовима

Izvini, a gde to imamo veliku slobodu ostavljenu roditeljima?

A gde nemamo?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Pa u Srbiji.

Odakle ti takva ideja? Pretpostavljam da zavisi i od toga ti šta (ne)smatraš "velikom slobodom" u odgajanju dece...

Подели на овим сајтовима

Sta uce ?

Nista. 0703_read

Ili mozda fiziku,a ja obicno istoriju nisam mogla da je smislim ...  Nisam mogla to da pamtim,gluposti neke ,haos.... :D .Bas me briga,to meni ne treba...i necu ,ne mogu...Cemu to sluzi,cemu?Kome to treba ? 

Bila sam presrecna kad sam dobila poslednju peticu.

Ja sam redovno isla na veronauku,iako sam pohadjala gradjansko nevaspitanje na casu...

Nasa Prof je vecito bila bolesna prvog casa druge smene,a verouciteljica nikad nikoga nije prozivala ,tako da uopste nisam ni morala da idem... Ali sam ja isla ,cisto da uradim domaci ili da isfotokopiram fiziku ili da prva ugrabim lektiru ili da procitam interpretaciju iz srpskog ili da podvucem bitno u stucnim knjigama ili da jednostavno iskuliram 45 minuta....A Profi je bila bomba. Decaci nisu izostajali,a mene je volela jer sam u osnovnoj isla na veronauku godinu dana,ali ona je verovatno mislila da sam isla godinama ,a mozda me je volela jer je vreovala da postim,a ja sam jednostavno bila mrsava ...a i bila mi je komsinica... :)

Volela me zena ,carica.  :)))

Vidim,ovi novi klinci idu na ekskurzije. E,to je nesto. To vredi.

Ide mi se u neki manastir...Moracu izgleda da sacekam penzionerske dane....

:351780:

Подели на овим сајтовима

Odakle ti takva ideja? Pretpostavljam da zavisi i od toga ti šta (ne)smatraš "velikom slobodom" u odgajanju dece...

Obavezna škola. Nepostojanje mogućnosti houmskulinga. Nemogućnost da sam pravim plan i program (kada bih otvorio privatnu školu), već bih morao da držim isti plan i program kao i u državnim školama, a koji je propisan od strane ministarstva.

P.S. Inače nemam problem sa sprečavanjem roditelja da uništavaju svoju decu, samo je problem što će teško ljudi da se slože oko toga šta je to uništavanje dece. Na primer mnogi se zalažu za batinanje dece, a po meni to je jedna od najgorih stvari koje jedan čovek može da učini u svom životu (short of murder, što bi rekli braća ameri). Ovih dana se na televiziji provlače kojekakve kampanje o nasilju nad ženama, a niko ništa ne govori o deci, bez obzira na to što je neuporedivo gore udariti dete.

Подели на овим сајтовима

Sta uce ?

Nista. 0703_read

Upravo to je najveći problem. Veronauka nije nikakav izolovani deo srpskog školstva. Osnovne škole su raspad, srednje škole su raspad i fakulteti su raspad. Povremeno se nađe neki pojedinac, dobar nastavnik, ali koji je to uprkos sistemu, a ne zahvaljujući njemu. Deca uglavnom u školama steknu ne znanje, već komplekse i psihičke probleme.

Подели на овим сајтовима

Homeschooling nije loša ideja. Samo i to treba regulisati da ne bude zloupotreba (roditelji koji ne uče ništa svoju decu mi prvo pada na pamet).

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...