Jump to content

Да ли је абортус гријех ако се њиме спречава рођење детета са тешким поремећајем

Оцени ову тему

84 члановâ је гласало

1. 1. дали је абортус гријех ако се утврди тежак поремећај код дјетете

Препоручена порука

Наравно да је жива. и ако јој се не омогуће услови за живот она тада умире. ако јој се то учини свесно и намјеро било да се врши неким хемијским или мехничким путем та личност је убијена

Nema mozak... ali je licnost...

Taman sam hteo da te napadnem ali sam se onda zamislio malo nad tvojim postom i pomislio... "neka ga...i on je licnost..."

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 651
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Kakve veze ima da li je pocela deoba celija kad tada u tom momentu te celije nisu nikakva licnost, niti imaju veze sa nekom licnoscu?!

daj mi definisi licnost npr bakterije kao zivog bica, doci ces do samog bica, stoga cemu pominjati licnost, licnost se pominje tek kod klinaca u poodmakloj dobi,cemu pricati o visokoj psihologiji na ovu temu? ono sto je relevantno sa ljudskog stanovista  je da je ubistvo lisavanje zivota nekog zivog bica, kad ubijes  muvu rukom pocinio si ubistvo, ugasio si zivot do tada zivom bicu, postavlja se pitanje sta je to bice i postoji li zivot bez bica, ako smatras da postoji zivot bez bica ja te zamoljavam da navedes jedan primjer

Подели на овим сајтовима

Nema mozak... ali je licnost...

Taman sam hteo da te napadnem ali sam se onda zamislio malo nad tvojim postom i pomislio... "neka ga...i on je licnost..."

mozak nije nuzan za postojanje zivog bica, nego vi ovdje totalno neosnovano naturate argument licnosti zato sto su vam izgleda pravne norme iz kolektiva ujedno i vase individualne norme kao ljudi sto je meni strasno, ili ne shvatam o cemu se radi

Подели на овим сајтовима

Tako da je i spontani pobačaj ubistvo iz nejata. Abotrus kada je život majci ugrožen ubistvo iz samo odbrane.

Нису ово твоје речи. Видим да си постао верник "Млађонијеве правне религије".

По том вашем учењу, онда је и инфаркт код одраслог човека такође самоубиство, а било који оперативни захват је наношење тешке телесне повреде.

• Волим 1

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

mozak nije nuzan za postojanje zivog bica, nego vi ovdje totalno neosnovano naturate argument licnosti zato sto su vam izgleda pravne norme iz kolektiva ujedno i vase individualne norme kao ljudi sto je meni strasno, ili ne shvatam o cemu se radi

mi ovde pricammo o licnosti, cisto da te usmerim... jel i za licnost nije potreban mozak?

Подели на овим сајтовима

mi ovde pricammo o licnosti, cisto da te usmerim... jel i za licnost nije potreban mozak?

znam da pricate o licnosti a znam i zasto, zato sto se pozivate na pravne norme koje su smisljene da iznadju nacina da se dijeli pravda u nekom kolektivu kad su u pitanju ubistva medju ljudima, ali te kolektivne norme ne mogu biti i norme normalnog covjeka,posebno ne mogu da se spuste na nivo embriona, pa to je bolesno i hladnokrvno, bezdusno. evo ja tebe pitam zasto pominjes licnost? zbog cega u ovoj temi?

i ako krenem tom logikom , ako ubijem djete od godine dana starosti koje ima skroz nerazvijenu licnost da li cu ja to biti blaze sankcionisan nego da sam pocinio isto takvo ubistvu nad osobom od 25 godina koje ima kompletnu formiranu licnost???

ili jos jedno da izvedem , da li cu ja da jednako odgovaram ako ubijem nekog sa normalnom licnosti i pocinim isto takvo ubistvo nad nekim sa poremecajem licnosti u cemu je razlika, mislim da je jos gore ako nekog nemocnog ubijem, to je jos crnje, bar mi to govori covijek u meni

Подели на овим сајтовима

znam da pricate o licnosti a znam i zasto, zato sto se pozivate na pravne norme koje su smisljene da iznadju nacina da se dijeli pravda u nekom kolektivu kad su u pitanju ubistva medju ljudima, ali te kolektivne norme ne mogu biti i norme normalnog covjeka,posebno ne mogu da se spuste na nivo embriona, pa to je bolesno i hladnokrvno, bezdusno. evo ja tebe pitam zasto pominjes licnost? zbog cega u ovoj temi?

i ako krenem tom logikom , ako ubijem djete od godine dana starosti koje ima skroz nerazvijenu licnost da li cu ja to biti blaze sankcionisan nego da sam pocinio isto takvo ubistvu nad osobom od 25 godina koje ima kompletnu formiranu licnost???

ili jos jedno da izvedem , da li cu ja da jednako odgovaram ako ubijem nekog sa normalnom licnosti i pocinim isto takvo ubistvo nad nekim sa poremecajem licnosti u cemu je razlika, mislim da je jos gore ako nekog nemocnog ubijem, to je jos crnje, bar mi to govori covijek u meni

Brate, ja stvarno ne znam sta se s tobom desava... Bilbija bi bio ponosan na tebe sad...

Подели на овим сајтовима

Glupost. Opazanje nije samo gledanje ocima vec bilo kakav subjektivni dozivljaj bilo cega. Sta sad, naprasno nema prenatalne psihologije?

Мене интересује а зашто баш са нервним ћелијама долази до субјективног доживљаја? Нервна ћелија је само једна од врста ћелија. 

И објасни нам мало то ''линковање субјекта путем неурона на овај свет'' Шта ти то значи? Тамо негде што је за наш ум трансцедентно постоје субјекти и онда приликом стварања нервног система одлуче се неки од њих да се прикачи на њега? 

То ми личи као оно падање душа у тамницу тела које су проповедали чини ми се питагорејци и Платон. А колико видим ради се о философији идеализма, пошто сматраш да је биолошко порекло субјекта проблематично, тако си некако написао. 

Опрости ако сам те негде погрешно цитирао, пошто ни мени, а верујем ни многима овде није јасно то што пишеш. 

Подели на овим сајтовима

Нису ово твоје речи. Видим да си постао верник "Млађонијеве правне религије".

По том вашем учењу, онда је и инфаркт код одраслог човека такође самоубиство, а било који оперативни захват је наношење тешке телесне повреде.

Pa infarkt u neku ruku i jeste samoubistvo, jer su tvoje odluke dovele do toga da se to desi. 

A operatvini sahvat opet jeste nanošenje (ne znam da li teških) povreda, ali sa cilj ima da ti pomogne i te povrede se vrlo brzo saniraju.

Sa druge strane ti hoćeš da abortus nazoveš ubistvbo. Ovo što sam ja naveo su samo posledice nazivanja abortusa ubistvom i ništa drugo. Ukoliko neke odluke majke (pušenje, piće i slinčno) dovedu do toga da dođe do pobačaja, onda je ona izvršilo ubistvo iz nehata. A ako joj je život ugrožen onda ona ima pravo da izvrši ubistvo iz samoodbrane.

Dakle i ako abortus nazoveš ubistvom i tako sudiš one koji ga čine to su posledice:

1. Pojedini(većina) pobačaia će se tretirati kao ubistvo iz behata.

2. Abortus će i dalje biti dozvoljen ukoliko je majci život ugtožen jer će do onda biti ubistvo iz samoodbrane.

Подели на овим сајтовима

они што по африци умиру од глади нису убијени а они по концентрационим огорима умрли на исти начин су убијени

Samo što kada sam pominjao ubistvo iz nehata, podrazumevao sam da dela majke utiču na to, već sam napomenuo, sve što je štetno za plod.

Ali nazivanje abortusa ubistvom i dalje ostavlja prostor za ubistvo iz samoodbrane ukoliko je majci život ugrožen. Abortusi bi opet bili legalni samo ne svi. 

Подели на овим сајтовима

Brate, ja stvarno ne znam sta se s tobom desava... Bilbija bi bio ponosan na tebe sad...

VI ste zapeli sa licnoscu, AMAN! Bar procitaj temu pre nego sto uletis ko padobranac...

Ja kazem da plod nema ni zivot ni licnost. A vi ste zapeli licnost  pa licnost. "Abortus je ubistvo zato sto je embrion licnost". Eto to ste VI zapeli pa numete da se zaustavite

A onda smo vam mi tako dobro objasnili zasto licnost ne postoji kod embriona da ste vi to podsvesno prihvatili kao nepobitnu cinjenicu do te mere da ste je prisvojili ko svoju i sad se eto ti galamis po temi "licnost pa licnost" kao da si se rodio s tim argumentom a zapravo se pozicija promenila u potpunsoti...

Tolko si se pogubio da vise ne znas koji su argumenti tvoji a koji tudji...

Ako ti smeta ta prica  o tome da je plod licnost, onda smo na istoj strani pa te i molim da porazgovaras sa tvojim drugarima  i da i njima to objasnis...

Подели на овим сајтовима

Sa druge strane ti hoćeš da abortus nazoveš ubistvbo. Ovo što sam ja naveo su samo posledice nazivanja abortusa ubistvom i ništa drugo. Ukoliko neke odluke majke (pušenje, piće i slinčno) dovedu do toga da dođe do pobačaja, onda je ona izvršilo ubistvo iz nehata. A ako joj je život ugrožen onda ona ima pravo da izvrši ubistvo iz samoodbrane.

Не видим ја ту никакав проблем, а тај твој аргумент се навелико користи, иако се ради о случајевима који се мере промилима.

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...