Jump to content

Да ли је абортус гријех ако се њиме спречава рођење детета са тешким поремећајем

Оцени ову тему

84 члановâ је гласало

1. 1. дали је абортус гријех ако се утврди тежак поремећај код дјетете

Препоручена порука

Ovde se prica o samom pocetku zaceca!

Ne. Ovde se prica o tome da ako je nesto zivo od trenutka zaceca morace  u nekom trenutku u buducnosti  i da umre. Mozda za sat vremena mozda za 100 godina.

Ako je oplodjena jajna celija= zivot i licnost. Sta je onda plod kome se nikada nije razvilo srce? Zivot i licnost i dalje? Ili mrtav plod Ako je mrtav plod... kada je umro? 

Ljudi ja zaista ne mogu prostije da postavim ovaj problem...

Postoje dva moguca ishoda.

Oplodjena jajna celija NIJE licnost

Plod star nedelju dana nije licnost

Plod star 4 nedelje nije licnost bez obzira da li ima  ili nema srce.

-sve se fino uklapa i sledi neku logiku-

Ali ako samo ubacimo jedanu dodatnu informaciju koja glasi "oplodjena jajna celija je i zivot i licnost" onda nastaje haos relatizvizacija, mukotrpnog debatisanja i na silu uguravanja nekih nepovezanih argumenata samo da bi se sto bolje i sto blize opravdao stav koji je neosnovano zauzet.

Na kraju, samo treba prekinuti cika Okama u brijanju i pozajmiti od njega taj ostar zilet koji ima... i resen problem...

PS. Cisto da jos malo treniramo ganglije... kako nikom od vas nije palo na pamet da nas suoci sa ociglednim argumentom da bi otkrivanje nekog prostog jednocelijskog organizma u svemiru u nauci odjeknulo kao "pronadjen zivot" a ovamo citav skup organskih materijala sa sve DNK, primitivnim organima i slicno se proglasava za ne-zivot? A?

Eto da vam  bacim jedan "zicer" ;)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 651
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

jel mi moze neko odgovoriti od ovih sto zastupaju teoriju hrpice molekula sta je oplodjena jajna celija zabe u vodi, zaljepljena za travu, jel to zivot?

da, ali nije bice.

I trava je zivot, ali nije bice.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

da, ali nije bice.

I trava je zivot, ali nije bice.

to je sada filozofsko pitanje, ali za mene trava jeste zivo bice i to jos kako, nego ne bi zelio da se polemisemo oko toga, velika je stvar sto si konacno priznao da je zigot novi zivot, do sada koliko je meni poznato to si negirao, a meni nije ranije palo na pamet da sidjem na nize zivotinje i na njihovo razmnozavanje.

jednom kada imamo za osnovu da je zigot zivot onda ukidanje tog zivota jeste ubistvo, to je sustina koju nije tesko zakljuciti.

ovo sada oko bica bi bila malo gadna rasprava filozofska, ne bi da ulazim u to, iznerviracu se, zareko sam se da necu vise da se nerviram na forumu

Подели на овим сајтовима

možeš i da zaključaš temu... da se ne tupi više... dovoljno je tupljenja bilo...

facenew22222222

..ne sećam se da li sam se nekada složila sa tvojim nač. razmišljanja ali ovo se ne propušta   :good2:

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

to je sada filozofsko pitanje, ali za mene trava jeste zivo bice i to jos kako, nego ne bi zelio da se polemisemo oko toga, velika je stvar sto si konacno priznao da je zigot novi zivot, do sada koliko je meni poznato to si negirao, a meni nije ranije palo na pamet da sidjem na nize zivotinje i na njihovo razmnozavanje

ja i nisam sporio da je zigot zivot.. j sam sporio da je zigot bice, licnost i da dok ne postane to - ne moze imti prva.

Nemoj da okreces moje aargumente...

Подели на овим сајтовима

to je sada filozofsko pitanje, ali za mene trava jeste zivo bice i to jos kako, nego ne bi zelio da se polemisemo oko toga, velika je stvar sto si konacno priznao da je zigot novi zivot, do sada koliko je meni poznato to si negirao, a meni nije ranije palo na pamet da sidjem na nize zivotinje i na njihovo razmnozavanje.

jednom kada imamo za osnovu da je zigot zivot onda ukidanje tog zivota jeste ubistvo, to je sustina koju nije tesko zakljuciti.

ovo sada oko bica bi bila malo gadna rasprava filozofska, ne bi da ulazim u to, iznerviracu se, zareko sam se da necu vise da se nerviram na forumu

I ameba je zivot pa nesto nisam primetio da ih krstavate po manastirima...

Подели на овим сајтовима

ja i nisam sporio da je zigot zivot.. j sam sporio da je zigot bice, licnost i da dok ne postane to - ne moze imti prva.

Nemoj da okreces moje aargumente...

mozda sam te pobrkao sa claudom ili avocadom ali nekako mi se cini da si i ti bio u toj grupi koji su u ranijim temam tvrdili da zigot nije ljudski zivot i da abortus u ranoj fazi nije ubistvo, poznat mi je tvoj argument iz pravnih normi, ali ja do pravnih normi ne drzim nista, jer ima mnogo toga losega u njima, vec sam navodio primjer kako preljuba nije van pravnih normi a veze nema sa ljudskoscu , da ne pominjem hriscanstvo, stoga pravne norme ne razmatram kao ozbiljan argument, to je moj licni stav, ja ih ne priznam

Подели на овим сајтовима

mozda sam te pobrkao sa claudom ili avocadom ali nekako mi se cini da si i ti bio u toj grupi koji su u ranijim temam tvrdili da zigot nije ljudski zivot i da abortus u ranoj fazi nije ubistvo, poznat mi je tvoj argument iz pravnih normi, ali ja do pravnih normi ne drzim nista, jer ima mnogo toga losega u njima, vec sam navodio primjer kako preljuba nije van pravnih normi a veze nema sa ljudskoscu , da ne pominjem hriscanstvo, stoga pravne norme ne razmatram kao ozbiljan argument, to je moj licni stav, ja ih ne priznam

ja sam tvrdio da nije ljudsko bice, jer nema licnost, samim tim nema ubistva jer nema licnosti kojoj je pravo na zivot oduzeto. Jer je ubistvo za mene gasenje licnosti. To je smrt... gasenje tela nije...

Подели на овим сајтовима

itekako ima veze sa temom, to znate i vi verovatno , nego već par strana izbegavate da odgovorite na pitanje iz nekih razloga.

Ne znam sta ga vise tupite tu ni sta zelite da dokazete...

Тачно. Шта се жели постићи причом о смрти плода коме није развијено срце? Бесмислено троловање?

И доста са причом појединих "верујућих", како ето неки појединци хоће да озаконе свој лични религиозни поглед на свет.

Православна Црква од настанка учи да живот почиње зачећем, и да је абортус и уништавање ембриона убиство. 

Тај став Црква никада неће мењати.

Gledao sm dobar dokumentarac o tome.. gde se objasnjava da smrt nije "trenutak" vec proces.

Можда је процес. Али оно што је сигурно да је стварање човека(телесно) процес. А свако прекидање тог развоја - убиство. 

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

ja sam tvrdio da nije ljudsko bice, jer nema licnost, samim tim nema ubistva jer nema licnosti kojoj je pravo na zivot oduzeto. Jer je ubistvo za mene gasenje licnosti. To je smrt... gasenje tela nije...

e pa ja to nisam nikada tako razumio , za mene je gasenje ljudskog zivota ili bilo cijeg ubistvo, ali ipak imaces sa tom teorijom mnogo problema, mislim kako ces objasniti da bakterija nije zivo bice ako koristis argument licnosti, cak i da si u pravu, uzmimo da si u pravu, nasilni, namijerni prekid u nastanku licnosti je takodjer ubistvo

Подели на овим сајтовима

А свако прекидање тог развоја - убиство. 

Ne. Ubistvo je prekidanje zivota licnosti koje postoji, a ne prekidanje proesa u stvaranju licnosti. Pogresno shvatas ubistvo.

Подели на овим сајтовима

e pa ja to nisam nikada tako razumio , za mene je gasenje ljudskog zivota ili bilo cijeg ubistvo, ali ipak imaces sa tom teorijom mnogo problema,

Upravo je to problem. Ti kazes CIJEG.. znaci pricas o LICNOSTI o BICU... zivot je vlasnistvo LICNOSTI BICA... NJIHOVO moje tvoje.. licna zamenica...

Zto je bitno da pricamo o licnosti i bicu...

Подели на овим сајтовима

Тачно. Шта се жели постићи причом о смрти плода коме није развијено срце? Бесмислено троловање?

Nije besmisleno samo je teze razumljivo...

Plod koji nema srce ne moze da bude mrtav iz prostog razloga sto nikada nije bio ziv... 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...