Jump to content

Да ли је абортус гријех ако се њиме спречава рођење детета са тешким поремећајем

Оцени ову тему

84 члановâ је гласало

1. 1. дали је абортус гријех ако се утврди тежак поремећај код дјетете

Препоручена порука

• Одговори 651
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

sta si ti navalio sam tim srcem, srce pumpa krv i potrebne hemikalije za ziva tkiva, to odrzava na zivotu, a ne daje zivot, zivot postoji i bez srca kao sto postoji i bez krvi, o cemu ti pricas, dijete se rodi bez zuba, sta cemo reci ako napravim analogiju sa srca na zube, nemamo kompletnog covijeka jel, ajde brate mani se te sitnicavosti nego se bavi poentom, vec sam rekao ti bi sutra mogao da zivis i bez otkucaja svog srca, bilo bi te moguce odrzavati u zivotu, u skorijoj buducnosti mislim, inace prekid rada srca ne znaci smrt, smrt je iskljucivo kada otkazu vitalne funkcije mozga ili njegovog zacetka ako govorimo o embrionu

Znaci i kad doktor registruje da srce ploda,ne kuca, taj plod je i dalje ziva i zdrava licnost?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

sta si ti navalio sam tim srcem, srce pumpa krv i potrebne hemikalije za ziva tkiva, to odrzava na zivotu, a ne daje zivot, zivot postoji i bez srca kao sto postoji i bez krvi, o cemu ti pricas, dijete se rodi bez zuba, sta cemo reci ako napravim analogiju sa srca na zube, nemamo kompletnog covijeka jel, ajde brate mani se te sitnicavosti nego se bavi poentom, vec sam rekao ti bi sutra mogao da zivis i bez otkucaja svog srca, bilo bi te moguce odrzavati u zivotu, u skorijoj buducnosti mislim, inace prekid rada srca ne znaci smrt, smrt je iskljucivo kada otkazu vitalne funkcije mozga ili njegovog zacetka ako govorimo o embrionu

Ili drugim recima, kad doktor registruje da se srce nije razvilo, trudnoca treba da se nastavi bez frke?

Подели на овим сајтовима

ili njegovog zacetka, mozak ima svoj zacetak, programiran genetskom informacijom, ako to unistis ubio si ljudsko bice

geni uopste ne fukncionisu tako kko se zamislja ko "kompjuterski program" niti je kompjuterski progrm i model progrmirnj i kompjuterskih progrma slichan time kako funkionise covek i biologija. To je bled pokusaj kopije funkcije prirode ....

Porediti i rzmisljati o prirodi kao o kompjuterskom programu je u sustini pogresno.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Znaci i kad doktor registruje da srce ploda,ne kuca, taj plod je i dalje ziva i zdrava licnost?

zavisi u kojoj fazi registruje, ako nakon sto je pocelo kucati naknadno registruje da je prestalo kucati, bice vise ne da nije zdravo nego nije zivo, i majka ce prirodno da pobaci dijete.

inace ja nikad nisam cuo da je neko rekao pobacila je hrpicu molekula, svi kazu pobacila je bebu, ali ja ne shvacam na sta ti ciljas, ne uvidjam poentu tvog pitanja

Подели на овим сајтовима

Некад ми је стварно мука да је на православном форуму, дакле верски орјентисаном, са идејом о вечном животу потребно доказивати колико је данашњи свет изопачен када је у питању абортус. Ово чак нема везе само са православљем, већ се као култура појављује и у неким афричким племенима у којима мајка рачуна зачетак свога детета још онда када је добила жељу да га има... На крају, данас се толико говори о пренаталној психологији и о невероватном њеном значају за развој једног човека. Како се уопште неко и усуђује да каже - е то јуче није било живо биће, човек, али данас јесте?!

Може свако да говори шта хоће, али оног тренутка када сперматозоид оплоди јајну ћелију ствара се ЖИВОТ и нема даље дискусије. Све даље дискусије су оправдања које су људи измислили да себи олакшају чињеницу да можда ипак убијају некога. Штавише, данас се нико у томе и не крије. Феминисткиње говоре да имају право на своје тело, мушкарце некада савршено боли уво за последице, а неки се уплаше уколико помисле да њихово дете можда неће бити здраво рођено, па би да га сачувају од мучења... Све у свему правна слобода штити све осим нерођене. Јбт ако неко не жели децу, нека оде на неки вид кастрације и нека настави са својим животом најнормалније. И не требају сви да имају децу, зашто би је имали они који их не желе?! Али ако је већ такав став, онда је човек дужан да буде ОДГОВОРАН и да води рачуна. 

Знам да би ми се утроба поцепала када бих, не дао Бог, сазнао да беба у утроби моје жене није у реду и да ће се родити са неким деформитетом, али никада не бих могао да се помирим са чињеницом да смо је убили и учинио бих све што је до мене да то дете угледа свет својим очима, па шта буде. И наравно да се плашим док ово говорим, јер знам колико је то велики крст и сигурно је да бих пуно пута пао и поломио се, али опет са друге стране сигуран сам да би се у једном тренутку пројавио смисао свега тога. 

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

geni uopste ne fukncionisu tako kko se zamislja ko "kompjuterski program" niti je kompjuterski progrm i model progrmirnj i kompjuterskih progrma slichan time kako funkionise covek i biologija. To je bled pokusaj kopije funkcije prirode ....

Porediti i rzmisljati o prirodi kao o kompjuterskom programu je u sustini pogresno.

prilicno je dobro objasnjen razvoj ljudskog mozga od faze da je tako nazovem ganglije pa do formiranja ceonih reznjeva, oces da ti nabacim knjigu gdje to imas, inace odlicna knjiga iz neourologije, bavi se mnogo i sinaptickom plasticnosti koji si pominajo koju stranicu ranije

Подели на овим сајтовима

Ili drugim recima, kad doktor registruje da se srce nije razvilo, trudnoca treba da se nastavi bez frke?

Докле год куца трудноћа би требало да се настави. Добро знаш на шта је мислио, није мислио да неко задржи мртво дете у утроби. 

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

zavisi u kojoj fazi registruje, ako nakon sto je pocelo kucati naknadno registruje da je prestalo kucati, bice vise ne da nije zdravo nego nije zivo, i majka ce prirodno da pobaci dijete.

inace ja nikad nisam cuo da je neko rekao pobacila je hrpicu molekula, svi kazu pobacila je bebu, ali ja ne shvacam na sta ti ciljas, ne uvidjam poentu tvog pitanja

Ajd jos jednom i stvarno vise ne mogu... Dakle srce se nije ni razvilo. Nije prestalo da kuca nego nikada nije ni pocelo.

Ja pitam u kom trenutku zivota tog ploda je nastupila smrt... Ti kazes da smrt nije ni nastupila...

Подели на овим сајтовима

Докле год куца трудноћа би требало да се настави. Добро знаш на шта је мислио, није мислио да неко задржи мртво дете у утроби. 

ako prestane priroda se pobrinula da majka odmah odbacuje embrion iz tijela, zove se prirodni abortus

Подели на овим сајтовима

ako prestane priroda se pobrinula da majka odmah odbacuje embrion iz tijela, zove se prirodni abortus

Зависи у ком је месецу трудноће. Уколико се то деси у прва два месеца, или до 9 недеља то је могуће, после тога абортус ипак мора бити извршен да би се избегли ризици тровања крви итд. 

Подели на овим сајтовима

Moguce je da sam do sad pisao na kineskom, ne sporim... Aj da probam na srpskom: srce nikada nije ni pocelo da kuca. Trebalo je da "prokuca" izmedju trece i pete nedelje ali iz nekog prirodnog razloga - nije.

Kada je taj plod umro?

Ili ako sledimo kordunovu logiku, bolje da pitam da li je uopste plod mrtav i pored nerazvijenog srca jer kako kazete za zivot je potrebna samo jajna celija. Nikakvi organi ni sistemi nisu neoohodni za definiciju licnosti...

Подели на овим сајтовима

"А створи Господ Бог човјека од праха земаљскога, и дуну му у нос дух животни; и поста човјек душа жива." 1 Мојс. 2, 7.

Чим се дете зачне, за Цркву је оно живо, јер му је Бог што каже Свето Писмо "дунуо у нос дух животни".

То да ли му срце ради па да се по томе гледа не пије воду. Какве то везе има? Па беба ако се роди пре времена (зависи колико) може да има много компликација које воде до смрти, па чак и да буде мртво, јер мимо срца, неки органи нису развијени који би помогли да беба функционише. Зато има све своје и зато жене носе 9 месеци, а до тада је дете на "апаратима" мајке који му помажу да живи и да се развија до своје "самосталности".

Чим је дете зачето, то је живот.

Да...

Од једног грка сам чуо да при њиховој Атинској Архиепископији постоји одбор за биоетику и биоетичка питања која поставља савремени живот, где су расправљали о баш овим стварима о којима се овде говори. Тамо је члан (а можда и преЦедник митрополит Никола(ј) Хаџиниколау, научник који је радио при НАСА-и, астрофизичар, и шта све не, био код Веље "на телевизор"). У том одбору седе људи црквени, али и лекари, научници... И тај одбор је доносио одлуке о донирању и пресађивању органа, прекиду трудноће, можданој смрти, итд... Тога код нас нема (можда грешим?).

И да... После сам видео у једном теолошком часопису код другара (Богословље) једну од тих одлука, колико ме сећање служи, у вези мождане смрти.

Немојте ме држати за реч, ипак нисам теолог, не памтим баш добро где је било.

Едит: Ваљало би да тако нешто постоји и код нас.

Подели на овим сајтовима

Znam kako se zove ali niko od vas i dalje ne zna da mi kaze u kom momentu je nastupila smrt?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...