Jump to content

Да ли је абортус гријех ако се њиме спречава рођење детета са тешким поремећајем

Оцени ову тему

84 члановâ је гласало

1. 1. дали је абортус гријех ако се утврди тежак поремећај код дјетете

Препоручена порука

Ne Cloudking, mi smo protiv abortusa jer se time štiti još nerođeno ljudsko biće koje ne može da se brani od takvih koji zbog različitih svojih razloga (a u većini slučajeva svog komoditeta) hoće da ga ubiju - to pod jedan, a pod dva, da bi nekako zaštitili i obratili one koji čine abortus od samoosude za ubistvo, za koje će odgovarati pred Bogom, ne bi li se i oni spasili.

Ovo prvo je arbitrarno a ovo drugo vam niko nije trazio.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 651
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Ucena je, jer se bazira na misljenjima svetih otaca, da se dusa useljava zacecem.

? Ne vidim da te ičije mišljenje baš nešto ugrožava. 

Čak i sa strane vernih - da upotrebim analogiju ;) KAd majka kaže detetu: ne guraj prste u šteker, ubićete struja - to nije ucena već upozorenje. Ali dete je i dalje slobodno da gura prst u šteker. To što će da ga struja ubije, nije osveta, već rezultat bandoglavosti deteta.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Čak i sa strane vernih - da upotrebim analogiju ;) KAd majka kaže detetu: ne guraj prste u šteker, ubićete struja - to nije ucena već upozorenje. Ali dete je i dalje slobodno da gura prst u šteker. To što će da ga struja ubije, nije osveta, već rezultat bandoglavosti deteta.

Pa isto tako su pricali da "evolucija" nije prvoslavna. Pa je to jasno svakom "verujucem" .......  i da ko veruje u "jeres evolucije" ne veruje u bibliju.. ali nesto osecam da u tom slucaju neces da se drzish tog drskog ucenjivackog nacina diskusije "ko se ne slze sa nama - nije verujuci, ko se slaze - jeste verujuci" i "ako si verujuci moras da se slazes sa nama" .. a to navodno nije ucena ... nego "upozorenje" da si "skrenuo sa puta vere"

Dosta sam cuo tih upozorenja,...... na vec pomenutu temu evolucije....

? Ne vidim da te ičije mišljenje baš nešto ugrožava.

Misljenje da je oplodjeno jaje u laboratoriji jednako bebi i da ima ista prv kao beba ne ugrozava mene nego kompletno covecanstvo i medicinsku revoluciju, koja moze da spasi milione ljudi, tesko bolesne dece, ljudi i dece sa ostecenim mozgovima i organima.

Slichno mi je srednjovekovnom razmisljaju koje je verovalo da su mentalno bolesni opsednuti demonima....

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Jer je po tebi i midrsu i mnogima ovde - nova oplodjena jajna celija jednaka novom zivotu.

Pa je tako recimo mala Tijana za koju smo skupili novac, da je istrazivanje stem celij malo naprednije, mogli bi da joj bukvlno naprave novo srce tako sto uzmu jajnu celiju od mjke, spermu od oca i naprve joj novo srce koje ce savrsheno da joj pasuje i ugrde joj.

E sad ako smatras da bi u toj hipotetickoj situaciji ubili jedno jaje z tijanino srce.. zasto je spasavanje majke btinije od spasvanja male Tijane.. koju nzalost nismo uspeli da spasimo jer raaznorazni genijalci smatraju da je oplodjena jajna celija u lboratoriji novo ljudsko bice..

Tačno tako - oplođena jajna ćelija=novo ljudsko biće. Zato što ne znaš kad Bog u tu oplođenu ćeliju "stavlja" dušu. Bolje preterati u pažnji nego u načiniti zlo u lakomislenosti. A za Tijanu... pa...pitaj ljude koje su roditelji hteli da abortiraju šta misle o tome - ti bi jednom Tijanom spasavao drugu.

Подели на овим сајтовима

Иначе такве грешке могу да долазе и од духа који те води у разговору :)

Mogu i da dolze do pokvarene tastature, jer sam prosuo kiselu vodu po njoj pa mi sada ne rade lepo slova medju kojima i A

nego jel si ti cuo da ima hriscana koji veruju da je evolucija kompatibilna sa pravoslavljem.. ja se sokir'o...

Подели на овим сајтовима

Pa isto tako su pricali da "evolucija" nije prvoslavna. Pa je to jasno svakom "verujucem" ....... cudno tad nisi koristio tu analogiju?

Zašto bi bilo čudno kad je to druga kategorija pitanja. Evolucija ili ne - to je pitanje istraživanja zakonitosti u prirodi (uzgred, Crkva NIJE na strani evolucije, već dopušta to mišljenje ali sa druge strane u toj teoriji ima rupetina koliko hoćeš - no to nekom drugom prilikom), a ovde se radi o tome kad nastaje ljudsko biće - to nauka teško ikada može da utvrdi.

Подели на овим сајтовима

Tačno tako - oplođena jajna ćelija=novo ljudsko biće. Zato što ne znaš kad Bog u tu oplođenu ćeliju "stavlja" dušu.

A gde pise tacno tako? U kojoj dogmi?

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

uzgred, Crkva NIJE na strani evolucije,), .

Ti nisi skoro citao sta je papa izjavio...

Pope Declares Evolution & Big Bang Theory Are Real & That ‘God Isn’t A Magician’

http://www.collective-evolution.com/2014/11/03/pope-declares-evolution-big-bang-theory-are-real-that-god-isnt-a-magician/

=teoriji ima rupetina koliko hoćeš - no to nekom drugom prilikom

pokazi mi jos malo koliko *******....

a ovde se radi o tome kad nastaje ljudsko biće - to nauka teško ikada može da utvrdi

Pa da o tome se rdi.

Za mene ljudsko bice nastaje sa ljudskom licnoscu.

Ti sa druge strane mislis da je ljudsko bice prosto DNK i s tebe ljudsko bice nastaje sa DNK..

Tu se rzlikuje nase misljenje.. ja smatram d ljudsko bice ne postoji dok ne postoji lichnost, ti smatras da postoji... i kad ocigledno ne postoji licnost...

sto znaci da ti ontoloski deo coveka smatras nebitnim, da je DNK bitniji..

Измењено од verum est in beer
Без омаловажавања саговорника!

Подели на овим сајтовима

KAd staneš pred Tvorca, pitaj ga i odgovoriće ti :)...samo pazi da ti ne bude kasno.

Znaci vi koji mislite drugacije od mene, kroz vas Gospod govori? Dobro... :D

Gospod ti rekao da je ljudsko bice = nov dnk?

Nego nisi mi rekao.. kako to Papa kaze evolucija istina, nije valjda d se ne slzes sa papom? Zar ti nisi katolik?

Подели на овим сајтовима

Mlađoni, dete :) Nemoj opet da završi ko pre neko veće :) imam i ja artiljerije za "nepošteni" "dijalog" pa će opet da bude nerviranja :)

Ti si poceo sa nepostenim dijalogom.. sa pricama da nesto nije ucena - sto jeste, da ona to meni prica za moje dobro, a ne da ojaca svoj argument. 

Ko izjavi da u "teoriji evolucije ima rupa" i da je "evolucija samo teorija" taj pojm o nauci, sta je to teorija.. i evoluciji nema...

ne bih sada da idem u offtopik, ali evo ti jedan tvoj brat iz crkve, katolik, koji se za rzliku od tebe malo rzume u biologiju...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...