Jump to content

Да ли је абортус гријех ако се њиме спречава рођење детета са тешким поремећајем

Оцени ову тему

84 члановâ је гласало

1. 1. дали је абортус гријех ако се утврди тежак поремећај код дјетете

Препоручена порука

Sprecava se mogucnost da se rodi covek. Tvoja poenta, tvoje merilo za kriterijum ispravnost.

Али већ у наставку, иза болда, сам прецизирао, "који би се родио без абортуса", мислио сам да се подразумева да мислим да је погрешно спречити могућност онда када актуелно већ постоји оплођена јајна ћелија, постоји нешто што је већ започето. А мислио сам да се подразумева јер сам поменуо абортус, а у тренутку када је абортус могућ постоји нешто више него у тренутку када се уздржимо или искористимо контрацепцију. Нисам мислио да је погрешно спречити сваку могућност да настане човек, то би било бесмислено, онда би се и контрацепција рачунала. 

-Nema razlike. Zato sto je potpuno nebitno da li sprecavam tako sto uopste ne dozvoljavam zacece ili tako sto prekidan x dana nakon zaceca. I jedno i drugo sprecava da se rodi covek. Mogucnost za radjanje postoji kad postoji zdravi i kompatibilni genetski fond, sve nakon toga je u zavisnosti od zelje ZA ili PROTIV radjanja coveka. Protiv je prisutno i kod kontracepcije. Zacece nije nista magicno.

Не знам, изгледа да се овде просто нећемо наћи на некој средини, ја то све другачије доживљавам. Јер у тренутку спречавања зачећа, ти спречаваш једног апстрактног човека, једног од више могућих људи. У тренутку прекида ти прекидаш један конкретан процес, само једног човека, у којем су колапсирале све остале могућности, да се тако сликовито изразим.

- Embrion nije nikakkva neponovljiva licnost. U tome je greska ovdem, jedna od postojecih, sto ti zacecu pripisujes neke osobine koje nema.

Ја сматрам да је сасвим могуће да личност дугује неке особине и оним тренуцима док је била само ембрион. Да ће други ембрион бити други човек, све кад би хипотетички прошао исте утицаје околине, исти развојни пут. Ти гледаш - ако не грешим - на ембрион као на празан лист, а на човека као на цртеж. И онда је небитно на ком ће се листу нацртати човек, јер уколико поновимо исте потезе, исти цртеж може да настане на различитим листовима. 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 651
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

@@Aquilius Cratus,

Mene zanima odgovor na pitanje o licnosti fetusa sa nervnim sistemom.

U tom periodu se ne razlikuje "licnost" od mnogih zivotinja. Da li je na neki nacin lose prekinuti zivot toj licnosti (fetusu) vise nego od drugih zivotinja?

A ja sam ti na to odgovorio, ne znam sto skrees Aquilisua sa diskusije nejga i Srdjana. Dakle, ljudsk licnost, cak i kada je aapsolutno nesvesn, kada je u pitnaju apsolutni debil koji ima iq 10 i ne zna sebi dupe da obrise, skoro pa gluplji od psa i mnje svestan, vredi vise nego zivot kokoske, svinje psa itd..

Nije bitna "kolicina" lichnosti kako ti delis manja licnost veca lichnost, za pravo na zivot i slicn prava, dovoljna je LICNOST. Ljudska. Makar najprimitivnija moguca, makar da zivi smo na instinktivnoj bazi, znmo da tu postoji lichnost da je to postao neko, da se rodio UM. Kakav takav - ljudski um.

Dok se tvoj argument svodi na to da DNK tvori coveka, ja i Aquilios se drzimo toga da LJUDSKI UM tvori covek. Da je covek njegov um. "mislim dakle postojim" kako tvrdimo ja i aquilios a ne "imm dnk dakle postojim" kako ti tvrdis.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Зашто би то било ЈАКО ОПАСНО?

0. Zato sto je to svodjenje termina covek na "novi dnk = novi covek" sto bi imalo raznorzne implikaacije.

1. Stopirao bi stem cell istrzivnja

2. Stopirao bi vestacku oplodnju

3. Sprecio bi lecenje mnogih ljudi zbog stem cell istrzivnja

4. Mogao bi da krivicno gonis majke cije telo ubije plod, a recimo pusile su. Mogao bi da mnipulises informcijama i to osudis ko ubistvo iz nehata, sto je van svke pameti.

Maada sumnjam d ces o svemu tome uopste detaljno da rzmislis jer ovako bacas argumente u vodu:

Нико није вршио такав експеримент, тај проценат је "надуван" у циљу оправдавања чедоморстава.

Jeste, vrsen je, procenat nije naduvan vec se tebi procenat ne svidja. I kad tako odbacujes cinjenice jer se ne uklapaju u tvoju sliku, zasto bi imalo smisla bilo st dalje pricati s tobom?

Dakle tebe ne zanima istina, ne znim te argumentcija. Ti si odredio st je istina i ond sve sto se ne slaze sa time - naravno mora biti neistina.

Поборници абортуса који користе "личносну аргументацију" никада не могу сазнати тачан тренутак када се појављује личност.

Оно што је сигурно да се личност не појављује тек са рођењем.

Mozemo znati da oplodjene stem celije nemaju lichnost. Meni ne smeta zabrana abortus, meni smetate vi fanatici koji hocete d ukinete spsvanje zivota jer mislite da 500 stem celija oplodjenih u laboraatoriji .. imaju prvo na zivot.. i da su ljudksa bica...

Подели на овим сајтовима

Оно што је сигурно да се личност не појављује тек са рођењем.

Али је у процесу развијања и ту не постоји никаква сумња,да ли ће се развијати и родити личност или неће. (да додам)

Медјутим тешки поремећаји не би смели ни да се именују као абортус,ту би били прикладнији други термини и ту заиста можемо помоћи људима без икакве забране,да одлуче сами шта им је чинити. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Abortus jeste greh u svakom slucaju, osim ako je abortus jedini nacin da se spase zivot majke, tada je opravdan.

Ko je u veri , shvatice o cemu pricam.

Ma ove u veri to i ne zanima... njih zanima da zabrane abortus onima koji nisu u veri... tu je problem...

• Волим 1
пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Контрацепција није никакво спречавање развитка живота.Нема спајања нема зачећа.

Спречавање зачећа? 

Људи имају потпуну слободу да не улазе у тај процес зачећа и не сматрам да нешто спречавају, поготово процес који не желе.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Abortus jeste greh u svakom slucaju, osim ako je abortus jedini nacin da se spase zivot majke, tada je opravdan.

a sto je oprvdan abortus da se spse zivot majke a nije opravdano stvaranje embriona da bi se izgrdilo novo srce da se spasi zivot nekog deteta?

i cemu ta ucena na kraju:

Ko je u veri , shvatice o cemu pricam.

Sta svi u veri moraju da se slazu po tim pitanjima, ko se malo ne slaze taj mora da "nije u veri"

smucilo mi se malo to...

Подели на овим сајтовима

a sto je oprvdan abortus da se spse zivot majke a nije opravdano stvaranje embriona da bi se izgrdilo novo srce da se spasi zivot nekog deteta?

ово ми је мало нејасно,какво стварање ембриона да би се спасио живот неког детета? 

Подели на овим сајтовима

Sta svi u veri moraju da se slazu po tim pitanjima, ko se malo ne slaze taj mora da "nije u veri"

smucilo mi se malo to...

A zašto ti to shvataš kao ucenu? Ako ne veruješ, baš te briga... (do određenog trenutka).

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

smucilo mi se malo to...

Nije u pitanju ucena, vec neki drugi smisao.Ako je zena u drugom stanju , dodje kod lekara i lekar joj kaze da je opasno ako ona zadrzi to dete , mozda nece preziveti, a tada kada se odlucuje izmedju zene i deteta , onda se prednost daje zeni, jer se smatra da ta zena mozda nekada ipak rodi neko drugo dete.

Bio je jedan slucaj, da je zena imala dvoje dece , ostane u drugom stanju sa trecim detetom. Ode kod doktora i doktor joj kaze : " ne smes zbog svog zdravlja da rodis to dete nikako, treba da abortiras, jer je tvoj zivot ugrozen", a ona nije htela da ga poslusa.

Rodi to trece dete i posle toga je preminula. Kuci je ostavila dve devojcice i supruga , rodila je i trece zensko dete i preminula.

To je bila i tuga i radost istovremeno. Ostao je njen suprug sam sa tri devojcice......a deca bez majke.

Strasno je pomisliti na to! Ovo nije prica bilo kakva, vec istinita prica koja se desila pre mozda manje od dve godine u mom gradu Obrenovcu.

E zbog toga sam napisala da treba zenu spasiti.

Подели на овим сајтовима

A zašto ti to shvataš kao ucenu? Ako ne veruješ, baš te briga... (do određenog trenutka).

Ucena je, jer se bazira na misljenjima svetih otaca, da se dusa useljava zacecem.

A ne na nekoj dogmi.

Ako je zena u drugom stanju , dodje kod lekara i lekar joj kaze da je opasno ako ona zadrzi to dete , mozda nece preziveti, a tada kada se odlucuje izmedju zene i deteta , onda se prednost daje zeni, jer se smatra da ta zena mozda nekada ipak rodi neko drugo dete.

Mislim da nisi razumela, jel znas sta su stem celije?

Stem celije su kada u laboratoriji 'oplode" jaje i onda se ono razvije u stem celije. Stem celije je vrsta celija koja moze da se napravi u bilo koje tkivo. Ince stem celije su prvi stepen u trudnoci, dakle prvo se oplodjeno jje napravi u te stem celije.

Posto moze da od njih postne bilo koje tkivo, mogu da zalece trajno ostecene kicme, mozgove, da stvore ljudima nove organe itd.

Ti i Midras sad tvrdite da je to ubistvo. Jer je svaki "abortus" ubistvo.. a to je slichno abortusu jer umesto da se iz oplodjene celije razvije "dete" razvije se samo tkivo ili odredjeni organ.

Jer je po tebi i midrsu i mnogima ovde - nova oplodjena jajna celija jednaka novom zivotu.

Pa je tako recimo mala Tijana za koju smo skupili novac, da je istrazivanje stem celij malo naprednije, mogli bi da joj bukvlno naprave novo srce tako sto uzmu jajnu celiju od mjke, spermu od oca i naprve joj novo srce koje ce savrsheno da joj pasuje i ugrde joj.

Dakle ti smatras da bi to bilo ubistvo (zaa sve ns verujuce)..

E sad ako smatras da bi u toj hipotetickoj situaciji ubili jedno jaje z tijanino srce.. zasto je spasavanje majke btinije od spasvanja male Tijane.. koju nzalost nismo uspeli da spasimo jer raaznorazni genijalci smatraju da je oplodjena jajna celija u lboratoriji novo ljudsko bice..

Подели на овим сајтовима

Ma ove u veri to i ne zanima... njih zanima da zabrane abortus onima koji nisu u veri... tu je problem...

Ne Cloudking, mi smo protiv abortusa jer se time štiti još nerođeno ljudsko biće koje ne može da se brani od takvih koji zbog različitih svojih razloga (a u većini slučajeva svog komoditeta) hoće da ga ubiju - to pod jedan, a pod dva, da bi nekako zaštitili i obratili one koji čine abortus od samoosude za ubistvo, za koje će odgovarati pred Bogom, ne bi li se i oni spasili.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

stvaranje embriona da bi se izgrdilo novo srce

Надам се да мислиш изградило ново срце а не изгрдило. :) Иначе такве грешке могу да долазе и од духа који те води у разговору :) 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...