Jump to content

Suptilno upakovana gordost u tonu duhovne literature

Guest

Препоручена порука

rob sopstvenim strastima

Interesantan način razmišljanja. Zar se u strastima ne uživa?

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Da bi završio u raju ti si u obavezi da sputavaš svoju (palu) prirodu, dok za pakao ti je dovoljno da radiš šta hoćeš. I sad ti meni reci šta je tu sloboda, a šta robovanje? Ako sputavaš ono što jesi ili ako se totalno prepustiš tome?

Нема никаквих обавеза. То "спутавање пале природе" је заправо упознавање доброг и лошег у себи и избор оног доброг. То сви радимо. Квалитет тог разликовања зависи од тренутка, од особе и од онога шта желимо. То није робовање него живот. Бирамо увек оно што мислимо да је боље. А видимо боље када смо смирени.

За пакао је довољно да пустиш да "пала природа" спутава тебе (да те ограничава). Пример: мржња (за коју се каже да заслепљује). 

Подели на овим сајтовима

Pa i u Carstvu moras da slavoslovis, a ja bih izabrao Pakao bas zato da se ne bih nikome klanjao i da ne bih imao nikakav poltronski odnos.

Pa i u LV moraš da imaš dolare i stil života koji je tamo IN. Ali ti to moranje ne primećuješ jer ga želiš, ne doživljavaš to kao prisilu. Meni slavljenje Boga predstavlja zadovoljstvo i oslobadja me robovanja raznim stvarima. Što sam bliže Bogu osećam se slobodnije. Kada sam u padu od Boga ja se osećam kao rob.

Poltron si ti, možda veći od vernika. Vezan si i zavistan od toliko toga da te samo Bog može osloboditi u Carstvu. Isus kaže: "Zaista, zaista vam kažem da svaki koji čini greh rob je grehu. A rob ne ostaje u kući vavek, sin ostaje vavek. AKO VAS, DAKLE, SIN OSLOBODI, ZAISTA ĆETE BITI SLOBODNI"

Ap. Pavle na ovu temu kaže: "Stojte, dakle, u slobodi kojom nas Hristos oslobodi, i ne dajte se opet u jaram ropstva uhvatiti".

"Sve mi je slobodno, ali sve ne koristi; sve mi je slobodno, ali sve ne izgradjuje".

Kao što vidiš Bog i apostoli ne govore o nikakvom robovanju, ropskom položaju, potčinjenom položaju gde drhtiš pred Gospodarom... Njihova učenja su usmerena ka slobodi čoveka. Gde li ti vidiš robovanje nije mi jasno. Nismo mi muslimani. O.o

Подели на овим сајтовима

Iskreno ne shvatam kako nešto delićem uma (koliko god mali bio) znaš da nešto činiš loše a da ti do svesti to ne dođe. Po meni ili si svestan šta radiš ili nisi.

Da su Nemci pobedili verovatno bi bilo "dobro" ubijati jevreje još uvek.

VAso, brate, da si klinac pa i da razumem da to još nisi doživeo, ali odrastao čovek :) Al, ajde, objasniću i to , samo ne stižem sada...malko kasnije.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Cisto da me neko pogresno ne shvati. Ja nisam Hriscanin (jos sam Pedjanskiji nego ranije), ali sam svestan da ako Bog postoji, da je moj odnos sa njim katastrofalno los i da kao inteligentan neprijatelj, treba da mu se sklonim sa puta i ne privlacim paznju.

Ja bih uvek pre izabrao ognjeni Vegas, pre nego nebesku Severnu Koreju.

Ne nisi ti inteligentni neprijatelj, već odbegli sin. Ne možeš da Mu se skloniš sa puta, jer on gleda u tvoje srce non stop pokušavajući da te vrati tamo gde pripadaš, gde ti je kuća i gde ćeš zaista biti svoj i Njegov. Ali, ne želi da te na to natera jer nam je svima dao slobodu da ga sami prihvatimo ili odbijemo.

Подели на овим сајтовима

VAso, brate, da si klinac pa i da razumem da to još nisi doživeo, ali odrastao čovek :) Al, ajde, objasniću i to , samo ne stižem sada...malko kasnije.

Za 50 godina života svačega bude. Pogotovo u mladosti. Većina nas ne učini neko veliko zlo ili nešto baš mnogo loše.

Najčešći razlog nekog lošeg postupka je prebrza reakcija ili loša obaveštenost itd.

Dešavalo se da uopšte nisam svestan da sam nešto uradio i da sam to saznao od drugih.

Ali ono što ti tvrdiš zaista ne shvatam. Ili sam bio potpuno svestan svoje greške (pa se posle izvinjavao) ili ne.

Priznajem da sam zaintrigiran da čujem objašnjenje.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Pišem neku zavrzlamu jednim okom :D a drugim tuširam mozak ovdi ;) pa ne znam da li ću ti naći pravi primer, ali da probam...To ti je ono kad pristaneš da uradiš nešto, i dok činiš, nešto te iznutra gricka da baš to što činiš nije pravo...ali te gricka onako, sitno, a u brzini i okupiranosti drugim stvarima, jednostavno zatrpaš drugim brigama i razmišljanjima to grickanje, i zaboraviš na to. Možda se kasnije, mnogo kasnije i prisetiš, al u trenutku kad činiš već je kasno. Ne mogu da ti navedem primer, jer su te situacije veoma lične i zavise od konteksta, sopstvenog poznavanja šta je to dobro ili loše, obrazovanja savesti i mnogo drugih stvari. Ono što se meni događalo, tebi, sa tvojim životnim iskustvom bi možda bilo jasno kao sunce da je loše, a to važi i za obrnuto, zato je primer teško dati.

Подели на овим сајтовима

Pišem neku zavrzlamu jednim okom :D a drugim tuširam mozak ovdi ;) pa ne znam da li ću ti naći pravi primer, ali da probam...To ti je ono kad pristaneš da uradiš nešto, i dok činiš, nešto te iznutra gricka da baš to što činiš nije pravo...ali te gricka onako, sitno, a u brzini i okupiranosti drugim stvarima, jednostavno zatrpaš drugim brigama i razmišljanjima to grickanje, i zaboraviš na to. Možda se kasnije, mnogo kasnije i prisetiš, al u trenutku kad činiš već je kasno. Ne mogu da ti navedem primer, jer su te situacije veoma lične i zavise od konteksta, sopstvenog poznavanja šta je to dobro ili loše, obrazovanja savesti i mnogo drugih stvari. Ono što se meni događalo, tebi, sa tvojim životnim iskustvom bi možda bilo jasno kao sunce da je loše, a to važi i za obrnuto, zato je primer teško dati.
e ne

A na to misliš. Jasno mi je. To se svakome dešava ali za zaista jako, jako sitne stvari (lako promaknu).

Razreši tu zavrzlamu a ja sam upravo uradio tu jako, jako sitnu lošu stvar skrećući te verovatno sa važnog posla. :)

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

Dok se ne napravi 'gorodmer' ostaje subjektivni doživljaj
kao lakmus papir.

Iskren da budem, najčešće je gordost u meni ta koja
prepoznaje gordost u drugima.

Kao kad bi mi neko nešto rekao na portugalskom - samo bih mu se
nasmešio jer niti znam da li me je pohvalio, niti znam da li me je nešto upitao.
Dok ako bi to rekao na engleskom, e onda bih razumeo,
jer znanje tog jezika 'čuči' u meni.

A gordost - ona je (pre)čest motiv mojih reči i dela
ali samo Bog i (sporadično) ja znamo kad šta rekoh/uradih
iz smirenja a kada iz gordosti. Spolja gledano bolje vam je
da ne sudite. Doći će dan kada će se sve videti. Do tada...
mir brate, mir!

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Da li ako kažeš roditeljima ne mislim kao vi i neću to da uradim završiš u paklu?

da, naročito ako se protiviš, a svestan si da su u pravu.

Naravno, pod uslovom da nisi psihopata bez savesti, ako imaš savesti teško da ćeš imati mira, a to je predukus pakla.

Подели на овим сајтовима

Primer, episkop Grigorije kaže da je uvek slušao šta mu je govorio patrijarh Pavle. Mnogo ga je voleo , pa ako ne bi poslušao neki konstruktivan patrijarhov savet, ne bi mogao da zaspe. Dakle, sud savesti = predukus pakla ili raja

Подели на овим сајтовима

Primer, episkop Grigorije kaže da je uvek slušao šta mu je govorio patrijarh Pavle. Mnogo ga je voleo , pa ako ne bi poslušao neki konstruktivan patrijarhov savet, ne bi mogao da zaspe. Dakle, sud savesti = predukus pakla ili raja

A šta ćemo sa savetima koje samtramo lošim. Da li i njih moramo da poštujemo?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...