Дејан Написано Новембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 A šta ćemo sa savetima koje samtramo lošim. Da li i njih moramo da poštujemo? naravno da ne, niko nije slepo poslušan. ali sad ne znam na šta misliš konkretno, recimo, da skočiš sa dva metra na glavu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 Da li ste neki put primetili da kada čitate neki duhovni tekst da iz njega izbija nekakva gordost, pre svega u tonu u kome je pisan, vrlo suptilno upakovana? Obratite pažnju na ovaj citat "Grešimo lenjošću za molitvu, nečinjenjem dobrih dela na ispravljanju svoje duše. Oko sebe možemo sve da postavimo s nogu na glavu, ali samo ne u sebi – ni malo. Oprosti nam Gospode! Nemamo strpljenja, ni smirenja, i zbog toga smo potpuno raslabljeni u mislima. Oprosti Gospode!" http://www.manastir-lepavina.org/novosti/index.php/weblog/detaljnije/protiv_roptanja/ Da li vam se čini da autor iako piše kao da je pokajnik i deo mase grešnika, sebe zapravo smatra pravednikom? Da zaista ima smirenoumlje, ne bi pisao u množini, nego bi samo osuđivao sebe. Kao da hoće da kaže necrkvenim ljudima oko sebe "Vi ste mnogo grešni, ja se kajem, a vi se ne kajete. Evo, ja sam živi svetac i molim se Bogu za vas i vi treba da mi budete zahvalni za to što vas Bog neće zgromiti, jer eto, ja se molim za vas.". Da li je uopšte normalno da jedan ateista primećuje ovakve stvari? :.mislise. Zavisi koji su temelji ako nekog kritikujemo. Svakako da se pravoslavni usmerravaju ka svom unutrašnjem biću, ako želiš da popraviš ovaj svet za 1 mm, popravi sebe za taj 1 mm, ali mi smo i bića zajednice i ako imamo ljubavi samim tim imamo odgovornost. Svakako da ima "pravednika" koji utrojavaju svet da budu kao oni, bilo i biće ih, ali ima ljudi koji zaista vole ovaj narod, ovaj svet i žele da se stvari ovde pokrenu na bolje, to nisu nerealni ljudi, vrlo su realni, samim tim uvek ukazuju na probleme. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CecaV Написано Новембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2014 ...... Истинска слобода је слобода у добру. Бог не тражи да му се поклонимо и да му се молимо и чинимо шта год. Само нам пружа прилику (и ту прилику заиста имамо, то је дар слободе сваког човека) да препознамо шта јесте и да будемо шта желимо да будемо. Ко жели да трага за тајном Живота, нека трага искрено, ко тражи Бога, нека тражи искрено. Постаће свет тражећи Га. Ко не жели, биће оно што буде желео. Иди ! Што неко рече у једном филму Вуди Алена: Свако зна исту истину, а наши животи се састоје од тога како смо изабрали да то истину изобличимо. Религија је управо то: изобличавање истине. Margareta је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2014 Иди ! Што неко рече у једном филму Вуди Алена: Свако зна исту истину, а наши животи се састоје од тога како смо изабрали да то истину изобличимо. Религија је управо то: изобличавање истине. Ako je film Vudi Alena onda je to on rekao, njegov je scenario. Vudi Alen je bolestan čovek, čovek koji je oženio usvojenu ćerku, ali ako vam je on merilo vrednosti.. ne bi se mešao, sličan se sličnom raduje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Новембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2014 da, naročito ako se protiviš, a svestan si da su u pravu. ауууу.... си сигуран Деки? :.mislise. мени је духовник рекао да имамо право да урадимо како желимо (поводом питања да ли морам да слушам родитеља и разговора око тога свега у вези родитеља) "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Новембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2014 Napisao sam da koristan razgovor zamire na ovom forumu i da ima clanova koji bi komotno napravili novi Ihtus, medju njima i lovaca na vestice. Stojim iza toga. Imam nesto na umu sa ovim forumom, a to nije trolovanje, nego nesto korisno. Jesam gord, ali i sam isto tako svestan da sam veci gresnik od svih vas i da ja u Carstvu nebeskom nemam sta da trazim, ako postoji. Бог зна како ће да суди, а Бог је милостив, а ти си смирен. Приметила сам код многих атеиста да су врло строги према себи, да су сами себе осудили јер сматрају да нису довољно добри, обично због неког греха са којим не могу да се изборе, па им је лакше да све негирају. Опрости што ми пост звучи као да те нешто анализирам, само ми се допало то што си написао и додало ми је још једну потврду идеји да су многи атеисти заправо само строги перфекционисти који су унапред одустали. https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Новембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2014 Да, разумем. Е сад, о томе пишем, зашто нам је нешто неприхватљиво... Из разговора са многим атеистима и проформеправославцима сам видела да им је већински неприхватљиво оно што не могу да достигну или мисле да не могу, јер сами себи суде а нису милостиви као што је то Бог. И онда дођемо до тога да није хришћански идеал неприхватљив, илити лош, већ у очима дотичног недостижан, па одустаје од свега. Јасан ми је проблем са идејом да не волиш да си у подређеном положају, да је тешко признати сопствену кривицу и одговарати некоме. Али то је тако само ако посматраш Бога као неког свог шефа на послу. А ако Га видиш као Љубав, онда све то радо чиниш, јер сви ми, сваки човек, у свом животу тражи Љубав. https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2014 ауууу.... си сигуран Деки? :.mislise. мени је духовник рекао да имамо право да урадимо како желимо (поводом питања да ли морам да слушам родитеља и разговора око тога свега у вези родитеља) napisao sam, ako si svetsan da su u pravu al ipak tupiš, savest ti ipak radi tada i mira nećeš imati. nana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Новембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2014 I meni je to malo bezvezno... Prvo ako bi roditelje slusali mi bi verovatno manje vise svi bili debili koji sede sa njima u fotelji i gledaju recimo grand sou sa 40 godina,ne bi izlazili,ne bi imali drustveni zivot ili bi imali ograniceni i mnogo toga. Medjutim i ja imam problem sa tim da ako nesto ne poslusam iako nisu u pravu da razmisljam o tome da me kopka,ali ako je to stvarno to tako kako je Bicanic napisao onda... Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Новембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2014 Ja znam da su mi mnogi od hrišćanskih ideala neprihvatljivi Koji ideali su ti neprihvatljivi i zbog čega? Navedi neke i ukratko objasni u čemu je problem. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Новембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2014 Sad ga pretera. Ni jedan normalan roditelj ne očekuje kod deteta da ne diže zadnjicu iz fotelje i da ništa ne radi. Ja uglavnom slušam roditelje, osim za neke stvari. ne bukvalno tumacenje,ne bukvalno Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Новембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2014 1. Okretanje drugog obraza - ima smisla jedino ako pre toga protivniku polomim obe ruke. http://www.svetosavlje.org/listarhiva/Home.aspx/Topic?topicId=12608 Nađoh ovaj tekstić na svetosavlju, ne znam koliko je dobar, ali ima smisla, autor napominje da treba uzeti u obzir i tadašnje ljude, slušaoce Hristove propovedi. Napominje da bi, okretanjem drugog obraza uvredili napadača i saopštili mu: "Pokušaj još jednom! Tvoj prvi udarac promašio je svoj cilj! Nemaš pravo da me maltretiraš. Čovek sam kao i ti. Tvoj status, novac, pol, rasa, uzrast ne menjaju tu činjenicu. Ne možeš me lišiti dostojanstva." (pročitaj tekst, ovo stoji i zbog vremena u kome su slušali ovu propoved) Naravno, mislim da ovo okretanje drugog obraza važi samo za pojedinačnog napadača i kada napadač ima za cilj da te ponizi. Normalno da ćeš da se braniš ako neko proba da te napadne sa ciljem da te povredi ili gore... 2. Krotost - pravljenje vrline od slabosti i nemoci. Hristos je bio krotak, blag, ali daleko od toga da je bio nemoćan. On je delima svedočio da je istina ono što propoveda. 3. Destruktivni asketizam - ja ne povladjujem telu, odrekao sam se dosta vrsta hrane, ali jedem kvalitetno i kontrolisano, sa odgovarajucim suplementima i intenzivnim treningom. Ja necu da imam telo kao neki anoreksicni isposnik, nego kao Zevs. I mene buni dosta stvari oko toga, ali da kažem svoje mišljenje i ono što sam čuo. Niko te ne tera da se baviš asketizmom, niti verujem da je on preduslov za ulazak u Carstvo Nebesko. Jedan monah reče jednom verniku (malo glupo zvuči, al ne mogu izvora da se setim, ko zna nek dopuni) da jedino što monaha razlikuje od vernika koji živi u svetu jeste mantija. Lepa stvar u jednoj besedi što sam pročitao jeste ta da nam ni molitva ni post ni bdenija ni podvizavanje neće pomoći, jer se milošću Božijom spasavamo. Pogrešno je kad pomislimo da možemo samo svojim trudom i delima da zaslužimo spasenje. 6. Blagodarenje Bogu za bolesti i mrcvarenje- apsolutno neprihvatljivo. Što reče vladika Nikolaj: "verovati u Boga znači verovati u krajnju pobedu dobra, verovati u krajnju pobedu dobra može samo čovek sa verom u Boga." Jedno bez drugog ne ide. Sagledaj širu sliku. Svaka datost (ili dopuštenje) može da bude i na dobro. 5. Vrati mac u korice - jedino ako nema prezivelih na strani neprijatelja, a i lepo je umreti od maca. Odkud znaš da je lepo? Šalim se, toliko od mene, za drugo nisam umeo da dam odgovore... nana је реаговао/ла на ово 1 "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Новембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2014 Nemam ja problem sa bolovima. Gotovo svakodnevno ih osećam posle treninga snage, pogotovo kada preteram i dobijem upale, pa čak i spazmove i na treninzima ninjutsua. Imam problem sa nemoći i nikada je neću prihvatiti - pre ću svojim rukama uzeti smrt. Imao sam nekoliko puta lakše povrede od mača, uglavnom lakše posekotine i mislim da je to čast. I smrt od mača je lepa. Ok, neko vreme sam i ja trenirao, išao u teretanu, tako da donekle razumem. Mislim da razumem ovo o nemoći što govoriš. Niko se u nemoći ne oseća prijatno. Valjda sam ja tvrdoglav, pa neću da potražim izlaz u smrti, nego u Bogu. Opet, i kad nisam veroveo, nego "verovao" (pod znacima navoda), nisam hteo da prihvatim Boga kao fiktivnog lika koji će da mi služi samo kad nešto ne štima da se podignem (mada sam to radio), ali mi je svest o Njegovom postojanju bila dovoljna, samo da nismo produkt slučajnosti. Sad bih već voleo da neki odnos postoji, kao što može da postoji odnos između tebe i mene. Hristos nije gledao ko je ko, ali je rekao ako hoćeš sa mnom, hajde. Slažem se da je čast, ali da to zavisi i od toga za šta/za koga umireš. Mnogi su živote dali za ideale, a ja bih pre voleo da budem jedan od onih koji bi život dali za Onog od koga ti ideali dolaze. Ili za svoje prijatelje, ljude koje voliš... Valjda otuda nerazumevanje istih, kad počnemo da razmatramo te ideale kroz egocentrične prizme sopstvenih "ja", a ne stanemo i ne zapitamo se: šta je ovaj što je pisao te zakone i pravila hteo sa njima da postigne? Šta ona znače njemu i šta bi trebalo da znače nama? Neko moje razmišljanje što mi sad dođe... "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LISA Написано Новембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2014 Interesantan način razmišljanja. Zar se u strastima ne uživa? Uziva, ali vremenom postajes njihov rob, postajes zavistan od strasti i upravo to uzivanje te cini zavisnim, hoces jos i jos i jos i onda strast gospodari tobom, sav si joj podredjen i ne samo ti vec podredjujes strasti i sve sto te okruzuje... Droga je jedan lep, doduse pomalo ekstreman primer, kocka takodje etc, etc. Nema slobode izbora, vremenom si u nuznom, robovskom odnosu prema strasti. Ali ovo o cemu govorim je opste mesto, to svi znaju, cudi me da ste iznenadjeni... Ljubičasta and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 "Обратио си плач мој у игру мени, растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ljubičasta Написано Новембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2014 @ Muramasa, nemoj da si bukvalac.To sto citiras mozes i drugacije da tumacis,ali neces. I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука