Гости Guest Написано Новембар 5, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 Нису светци музичари па да им лепимо паре на чело. E, ovo je vec mudrost na koju nemam komentar. I onako su na sveci postali stranci,negde udaljeni od nas, nemaju veze sa nama i mi sa njima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Новембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 Анегдота - везана за ову причу. Један мој рођак (са села) дошао у Нови Сад и отишао у Цркву на литургију да се причести. У току литургије крену тасови (тацне) кроз народ а он се нашао у чуду, јер такво прикупљање новаца код њих не постоји. Била му је баш незгодна ситуација, јер је имао код себе једну новчаницу од 50 евра, и кесицу кикирикија који је намеравао да поједе након литургије. И он шта ће - спусти ону кесицу кикирикија на тас - што је наравно изазвало мини-скандал, јер су му људи који су прикупљали прилоге то жестоко замерили... У сваком случају, ни прва ни последња ствар код нас за коју не постоји централно прописано правило, већ се све решава локално. Ако је локалној парохији начин прикупљања новаца прихватљив, гости треба да се прилагоде томе (и да спреме ситне новце на време). Један локални тајфун уочи славе прими попа у кућу да му свети водицу и по свећењу дадне му кесу ону украсну а у кеси литар раџе и коверат. Мало касније зове попа на фон и каже: Оче ја се извињавам ако можете да вратите ту кесу ја сам вам грешком дао ту кесу која је спремљена за доктора а ево овде ми је кеса коју сам спремио за вас и помоћника. И сад поп не буди лењ погледа у кесу литар ракије и коверат само стоје, коверат отворен завири у коверат унутра новчанице по 100 страних валута количина око 2000 те стране валуте. Ништа врати поп кесу и узем своју, тајфун се извињава силно, и кад је мало одмако по погледа у своју коферту оно новчаница пар комада домаће валуте. Како се мајку му стару пољубим нико не саблажњава на ове докторе?! Gordana . and Orthophill је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 Mi takvih problema na Zapadu nemamo, mi smo već odavno prešli na mobilne vireless terminale, ljudi samo onda provlače kreditne kartice. Accept Wireless Payments and Mobile Card Readers It’s easy enough to set up a PayPal or Google Checkout* account for your church plant to accept donations, tithes & offerings online. http://justcallmebradley.com/new-musthave-tech-for-your-church-plant-square/ http://www.acceptwirelesspayments.com/ Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 Zanimljivo kako smo svi držgrešle kad su u pitanju te papirne novčanice, hajd sitniš ali on ionako danas ništa ne vrijedi, s tim mnogo ne pomognemo nikome. Ali kad su u pitanju kartice to nikom nije mrsko, odmah tu letaju prilozi i sa više nula ko ništa, znam to iz prakse i iz života. Valjda ta psihologija, nešto skoro uredjeno kad ljudi ustvari već skoro 5.000 godina drže do tih novčića, dukata i novčanica pa to možda postalo i genetski. Budućnost bezbolnih i dostojnih crkvenih donacija je u karticama, davaoca to ne zaboli, primaoca ne unizi. http://cs.wiktionary.org/wiki/dr%C5%BEgre%C5%A1le Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 5, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 Дошао је Зајрон, значи крај је са дискусијом, сад ће википедија, линкови на чешком, словачком Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Новембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 Како се мајку му стару пољубим нико не саблажњава на ове докторе?! Е, не дате ми ни да одморим Јел` се ти саблажњаваш на докторе по питању давања мита? Ја да. Значи није нико А, то је тек тема о којој бих могла много да пишем... Само ћу сада кратко да кажем да су људи сами за то криви јер су исте те докторе навикли на пуне кесе и коверте приликом сваке посете, а они се онда избезобразили, па кад којим случајем дођеш празних руку, једва те и погледају (оно попреко погледавање се не рачуна ) Данче*, Натан, Иоанна and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Новембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 Ево да се и ја придружим повикама на корумпиране враче!...Уа!... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Новембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 Молим вас, држите се теме... ако има још шта да се каже што већ није казано Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 U mnogim zemljama na Zapadu danas, naročito po velikim gradovima ljudi više nikakav sitniš ni gotovinu ne nose po džepovima. Nekom to može izgledati čudno ali istinito je, najčešće baš ti bogatiji ljudi sa sobom ne nose nikakav novac i kad bi htjeli dati nešto u crkvu morali bi otići na bankomat po nekakvu gotovinu jer sa sobom ne nose toliko ni za platit kafu iz automata. Ustvari i ti automati na kafu, piće ili telefonske govornice su danas takodjer na kartice. Doće to i u Srbiju a to možda i prije nego što se tome nadate. Kod mene smo tako negdje na sredini, ja već sada moram razmišljati i imati na umu takve stvari koje se nedaju platit karticom već moram unapred spremiti nekakvu gotovinu za to. Što znači da za par godina ni kod vas to neće biti drugačije, tih stvari ili slučajeva plaćanja za koje će vam biti potrebna gotovina biće samo 5-6 za cijelu godinu. A kako sam rekao ljudi su uvijek spremni dati sa kartice više nego što su planirali dati u novčanicama. A taj običaj desetka kod protestanata mogu samo pohvaliti, toliko isto novca svaki od nas ionako potrošimo ili na suvišne stvari ili na totalne besmislice. Ljudi ovako mogu poslat pare internetom, bankovnim prevodom a oni koji nemaju tu mogućnost mogu nastaviti sa davanjem priloga u crkvi. O tome je isto dobro razmišljati i razgovarati. Kao što su se prije nosili sveštenicima i monasima normalno prilozi u naturi, pa to bilo zamjenjeno novcem, sada se i to mjenja, taj novac ide van upotrebe a treba to znat i s tim karticama. U tom ne vidim ništa ni čudno a ni "bijesno", takav stil života danas vlada, ne možemo danas živjeti isto kao i u 17 vijeku. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 5, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 Mi takvih problema na Zapadu nemamo, mi smo već odavno prešli na mobilne vireless terminale, ljudi samo onda provlače kreditne kartice. Accept Wireless Payments and Mobile Card Readers It’s easy enough to set up a PayPal or Google Checkout* account for your church plant to accept donations, tithes & offerings online. http://justcallmebradley.com/new-musthave-tech-for-your-church-plant-square/ http://www.acceptwirelesspayments.com/ Ево, ово би решило ове недоумице. Тако се многи неће саблажњавати. Све чисто,једноставно... целиваш, провучеш и готово Има много оних који заговарају фискалне касе у цркви. Ево прилике да се угледамо на запад Замисли, поп дође да ти сведи водицу, извади оно за провлачење картица, ти учиташ износ, кажеш "немам више богуми", оно изађе рачун и све кул, чисто, без бактерија... Како се овога нисмо пре сетили. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Augustinus Написано Новембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 Чист пример. Код нас у цркви пар људи ми је пришло и рекло да им је мало саблажњиво кад неко носи тацну за тас, јер се та иста користи у домаћинству за торте, колаче, пите, а у кафани за пиво и кафе. Кажу, кад неко из цркве прође са тацном, делује им као да су у кафани, и да тацна није црквена утвара и није јој место у цркви. Кад ставе прилог на икону, они то чине због опиљиве материје, јер се на тај начин повежу са ликом светитеља.... Осећају се лепо, јер као што удовица стави пар лепти, и они који динар који ставе знају да није много, али на неки начин кад сви ставе помало, онда може да се нешто и уради. Већ сам рекао, баш брига ЕПС како се црква финансира, они хоће да им се рачун плати - а колико нам је држава и друштво побожно, зато се у цркви и плаћа по идустријским ценама као да ми тамо нешто производимо и продајемо. Неки дан на литургији је било преко стотинака људи, а ми на тасу једва да смо скупили хиљаду динара. Вама је то саблазан? А кад немамо да позовемо вернике на освежење, онда попови циције. Кад нема да се плати разрез епархији, да се плате рачуни, онда неспособно браство. А кад скупљам по пет динара и пет бомбона са икона, јер је ''видовњак'' тако рекао, онда је у реду. Дајте људи пробудите се, где ви живите? Ако ће неком ко долази у цркву тај тас (Икона) помоћи да се индетификује, да долази чешће на литургијиу, ја не видим проблем. Као што рекох, не мора нико ни динар да стави, нико и не тражи. Али кад би гледали колико је наш народ широке руке, давних дана би пола храмова било под кључем. Највећи део наших прилога долази од људи из иностранства. Ако већ хоћете да вратите прави смисао икони, зашто онда многи стављју икону на флаше од ракије или вина? На привеске за кључеве, на огрлице и минђуше? На прстене, мајице и лепе по књигама? Јер је икони ту место, или у храму? Gordana ., Данче*, Danijela and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Caelum a non celando, quia apertum est. http://www.pravoslavniistocnik.net/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 5, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 Оче, све сте лепо рекли. Ја сам компликован, не знам тако једноставно да кажем. Можда сам требао да кажем "ваља се" и да скратимо дискусију. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 Како се овога нисмо пре сетили. Ja sam pomagao fratrima brojat taj sitniš a to je bilo posla s tim uvijek, svake sedmice. svaki mjesec, prvo sve istrest na sto pa klasifikovat, razdijeli po vrijednostima, veliki stol bude pun "solitera" od banki, stoja itd. sve u gomilicama, pa sve to prebrojat, popisat, zapakovat itd. A s tim karticama za tim nikakve potrebe nema. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Новембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 Код нас је практика да се шета и са тасом и са иконом. Значи човек који прикупља прилоге узме тас (специјално ураден за ту намену, који садржи и свеќњак и наравно прекривен миљеом) у једну руку, а икону у другу. И тако прилази свакоме. Прво се целива икона, а онда се стави новац у тас. Крај сваку целивну икону стоји натпис: „Дарове стављајте у корпу“... Gordana ., Sanja Т., Данче* and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Augustinus Написано Новембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2014 Оче, све сте лепо рекли. Ја сам компликован, не знам тако једноставно да кажем. Можда сам требао да кажем "ваља се" и да скратимо дискусију. Вала и то што кажеш. Нашем народу можеш објашњавати три месеца, али кад кажеш ''ваља се'' све је сређено. Више те нико ништа не пита.... Што рече пре неки дан један Ром (Цига), ваља се куме ставити који динар на икону за срећу... ВАЉА СЕ.... Caelum a non celando, quia apertum est. http://www.pravoslavniistocnik.net/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука