Jump to content

Иконица - тацница

Препоручена порука

Не могу да схватим из перспективе онога ко редовно учествује у животу Цркве, али могу из угла онога коме је Црква успутна станица. Можда је у томе проблем?

Не само да свратим успут, понекад и унутра уђем, кад није велика гужва.  :)

Наравно, менаџменту... пардон... Црквеном одбору, желим много успеха у даљем раду. 

Подели на овим сајтовима

• Гости

Stvar je u tome da ce takav dati prilog bez da mu se donosi tacna ispred njega. To sa tacnom mi lici na one svadbe (znam da ih ima po Bosni, ne znam po ostalim krajevima) gde se naglas vice koliko je ko dao para umesto da se daje u koverti. A sve u cilju da se da vise para. Ljudi su jednostavno slabi na to, i to se koristi.

Slicno je kod nas bilo nedavno, pravili su stolice (ili stasidije) u crkvi i ko "kupi" stolicu stavi se plocica sa imenom. To naravno u cilju da se lakse skupe sredstva. A onaj ko nema, nece imati gde da sedi, i tako to.

Нисам за никакве драстичне мере прикупљања прилога, али негде вероватно мора и тако. Како сам приметио то је нарочито изражено у Босни. Свака црквена заједница уређује свој парохијски живот како зна и уме и у зависности од менталитета чланова.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Не само да свратим успут, понекад и унутра уђем, кад није велика гужва.  :)

Наравно, менаџменту, пардон, Црквеном одбору, желим много успеха у даљем раду. 

Фала, фала, Бокти дао здравља.

Подели на овим сајтовима

Свака Вам част. Од једне скоро просте ствари, ви направисте догматику. 

Тас који се прикупља током литургије, бележи се као добровољни прилог у благајну Црквене општине. Када неко прође поред вас са тасем, ви уколико не желите да дате прилог не морате то да чините - зато се и зове добровољан. У неким црквама се користи тацна (најобичнији послужавник из радње Жике пластикаре), негде и корпа, а понегде и икона. Зашто икона? Из просте навике. У појединим црквама иако имате кутију испод целивајуће иконе, и видно обележену ''рупицу'', наш народ и даље ставља на икону, јер је тако навикао. Лично код нас у цркви, зависи од тога ко носи тас. Већином носе црвену тацну са белим миљеом (ваљда тако делује културније), док један наш брат (уколико је он задужен за тас те недеље) увек носи икону.... неће тацну. Било како било, новац благајник бележи у дневник благајне и користи се за потребе самог храма.

Caelum a non celando, quia apertum est.

http://www.pravoslavniistocnik.net/

Подели на овим сајтовима

Не знам шта мислиш који сам, то није ни битно. Причамо о теми која изазива, како видим, саблазан код неупућених.  

Дакле, постављач теме мисли да то није у реду, ја мислим да то јесте у реду и то је то.

Не мораш да се налазиш прозваном, већ погледај шири контекст. 

Одувек се у нашем народу стављало "на икону" и то треба тако да остане.

Како да се не налазим прозваном кад цитираш моје поруке и "скачеш" као попарен па још и вређаш?

Ниси ми одговорио на питање о икони као подметачу за ручање.

ОК. `Ајд` сад, завршавамо. Ти си написао своје мишљење. Сад још ја да закључим своје па да спавамо, очи су ми много уморне.

Против сам сакупљања прилога на икони као тацни и, уопште, затрпавања иконе новцем.

Нисам против остављања новца, на за то, предвиђена места (тацна, корпица, кутија, прорез изнад иконе (како се то већ зове)...

Лаку ноћ.

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Ниси ми одговорио на питање о икони као подметачу за ручање.

ОК, завршавамо.

Икона не треба да се користи као подметач за ручавање, није јој намена за то. Икона не треба да се користи за било шта што нема везе са Црквом. Икона може да се користи за прикупљање прилога за Цркву. Отац Августинос је то једноставно појаснио.

Подели на овим сајтовима

ОК, завршавамо.

Икона не треба да се користи као подметач за ручавање, није јој намена за то. Икона не треба да се користи за било шта што нема везе са Црквом. Икона може да се користи за прикупљање прилога за Цркву. Отац Августинос је то једноставно појаснио.

Зашто је неопходно да се у Цркви просјачи за Цркву? - то ми све време није јасно.

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

Ко каже да се просјачи? Као што рекох, ако неко не жели да стави новац на тас, не мора то да уради. А зашто се тас прикупља? Од тог новца се у највише случајева плаћа струја (која је индустријска, хвала ЕПС-у, толико о земљи Србистану), водовод и остале комуналије, уколико може да се скупи... Међутим, то је само симболично, јер већином људи стављају металне кованице, или по десет и двадесет динара.. Остале су јако ретке, тако да се ту и не ради о некој озбиљној суми новца, али рецимо нама буде довољно да купимо кафу и сок, па да се лепо освежимо после литургије уз разговор... Све зависи од места и од цркве. Није свугда исто...

Caelum a non celando, quia apertum est.

http://www.pravoslavniistocnik.net/

Подели на овим сајтовима

Зашто икона? Из просте навике. У појединим црквама иако имате кутију испод целивајуће иконе, и видно обележену ''рупицу'', наш народ и даље ставља на икону, јер је тако навикао.

Па сад подметнемо и икону као тас а хоћемо људе да научимо,да икона буде увек приступачна за целив и без оних 20 или 10 динара које праве невољу кад прекрију икону па је не можеш као човек целивати. 

Икона је за целив а кутија за новац. Можда и није тако али у мојој глави јесте. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

У принципу је ствар техничке природе, али ми је лепше видети тас/ корпу него када бих видео икону. Једноставно, не делује укусно. Скупљање новца је техничка ствар, ако већ не мора, не би требало икона да се користи као средство за то.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

У принципу је ствар техничке природе, али ми је лепше видети тас/ корпу него када бих видео икону. Једноставно, не делује укусно. Скупљање новца је техничка ствар, ако већ не мора, не би требало икона да се користи као средство за то.

Можда и није само техничка ствар. Када се у некој цркви ( где је до тад било "на тас") уведе такав начин сакупљања прилога "на икону" онда је та промена морала да буде мотивисана нечим. Мој проблем је што видим неке потенцијалне мотиве и ни један није баш позитиван. Може да буде потреба да се скупи више новца тако што се "гађа" код људи но искрено поштовање иконе које носе у себи па се очекује кад ти неко изнесе икону као тас да ће те бити срамота не само да не ставиш ништа, него и да ставиш мање него да је била нека обична, стандардна корпа. Или можда, што Зосима рече, може да се иде и на то магијско схватање иконе ( и вере уопште) које сигурно постоји код једног дела људи. И једна и друга могућност ми је мало љигава. Можда постоји и неко друго позитивно схватање, стварно бих волео да га чујем јер могуће је да грешим. Значи, нисам против сакупљања прилога, за то у храмовима имамо пуно могућности - овде је реч о једном конкретном начину сакупљања.

Подели на овим сајтовима

• Гости

@,

Пре ће бити ствар обичаја у некој цркви. То треба поштовати. Није лако ни да се то промени, ако нешто није добро (мада овде није то случај).

Поред све воље да разумем зашто то код вас изазива саблазан- никако да схватим. Није проблем да се ставља на целивајућу икону, а проблем је кад прође иста та икона за прилог. Онда говорите о корпицама, рупицама... стварно ми није јасно. 

Кад изнесем закључке до којих долазим читајући коментаре, онда се љутите :)

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ко каже да се просјачи? Као што рекох, ако неко не жели да стави новац на тас, не мора то да уради. А зашто се тас прикупља? Од тог новца се у највише случајева плаћа струја (која је индустријска, хвала ЕПС-у, толико о земљи Србистану), водовод и остале комуналије, уколико може да се скупи... Међутим, то је само симболично, јер већином људи стављају металне кованице, или по десет и двадесет динара.. Остале су јако ретке, тако да се ту и не ради о некој озбиљној суми новца, али рецимо нама буде довољно да купимо кафу и сок, па да се лепо освежимо после литургије уз разговор... Све зависи од места и од цркве. Није свугда исто...

Наравно да давање прилога није просјачење. Црква се тако финансијски издржава, тј. неке текуће ствари (послужење после Литургије, струја...). Све ово што сте ви рекли, рекао сам и ја. Управо се тако ради и у нашој цркви и нико се не буни да прође икона коју носи неко из Одбора, обично неки старији човек. Што кажеш- овај што носи икону кад би му дали корпицу или тацне, тацнице- наљутио би се :)

Подели на овим сајтовима

Мени се чини да имамо проблем са буквализмом. Свекар ми је из Босне и код њих се " кува хлеб", наравно, само тако кажу, за хлеб који се меси. Исто тако  је причао да је код њих био обичај да " баце на распеће" новац када се причесте.То значи да лепо ставе новац код Часног Крста, , на место које је предвиђено за то. Исто тако мислим да је  израз "на икону" схваћен буквално. Новац се ставља поред иконе или где је већ предвиђено. Прост пример је када дође Владика.Икона се подиже да је Владика целива. Да ли би то могло да је прекривена новцем? Наравно да не.

Сад моје мишљење о икони као тацни - НИКАКО. Од оних сам који сматрају да се донесе у Цркву колико се одреди и " стави на" целивајућу икону, а после нека деле и распоређују шта им за шта треба.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Сад моје мишљење о икони као тацни - НИКАКО. Од оних сам који сматрају да се донесе у Цркву колико се одреди и " стави на" целивајућу икону, а после нека деле и распоређују шта им за шта треба.

Дакле, ви нисте за тас, икону, аладинову лампу, билоштадруго? Само оно што се стави на целивајућу икону?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...