Ленка* Написано Новембар 4, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Ништа ниси рекла са овим. Па све моће да буде бактериолошки неисправно. Какве сад то везе има са остављањем новца на икону када иде прилог за Цркву? Зар код вас, у вашим црквама терају да оставате новац? Не верујем. Ко неће- не мора. Нека изиграва побожног чистунца који неће да има посла са бактеријама, а уједно и са назадним обичајима провинцијалаца- како рече Зосима. Ја сам назадна провинцијалка и не волим да икона буде прекривена новцем. Више волим цвеће. Новац ме нико не тера да остављам, а ни моје суграђане у Црквама у које одлазим, сами га добровољно и са радошћу остављамо, на, за то, предвиђено место. Уредније је и лепше, ако хоћеш и чистије. Шта ћу кад сам, поред назадне провинцијалке и чистуница и то побожна :1311_womens: ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Новембар 4, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 О чему ти причаш? Какво смеће и календари? Не видим везу. Ако није проблем да се икона носи као тацна за прљав новац, зашто не би завршила на прљавом смећу, кад не буде више за употребу? Па, имали смо тему где смо писали о томе да се календари са ликовима светих, старе бројанице, бочице мира, убруси за Причешће и сл. не бацају на смеће, већ спаљују на неком чистом месту. Па, ето, повезала сам са тим... Убиј ме! Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 4, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Ја сам назадна провинцијалка и не волим да икона буде прекривена новцем. Више волим цвеће. Новац ме нико не тера да остављам, а ни моје суграђане у Црквама у које одлазим, сами га добровољно и са радошћу остављамо, на, за то, предвиђено место. Уредније је и лепше, ако хоћеш и чистије. Шта ћу кад сам, поред назадне провинцијалке и чистуница и то побожна :1311_womens: Овде, колико сам приметио, говоримо о томе да ли је у реду да се, када се прикупља тас (а у Дневну благајне Црквене општине има и та ставка- тас) прикупља на тацници или иконици, како рече постављач. Изнео сам мој став да није проблем ни једно ни друго. Напротив. То је веома битан детаљ јер се од таса, у многим црквама, купује литургијско вино, плаћа грејање и струја, брашно итд... Такође, ово што се многи буде против тога, јер они остављају силан прилог за то одређено место ( а које је то место и колико су то прилога оставили је друго питање) је ствар неразумевања и потиче од погрешног погледа на створени свет тј. материју. Људи у селима, то је истина, воле да ставе на икону и чарапе плетене, и јабуку, и новац, и сапун, шећер, кафу... То је дар цркви, дат светитељу. Није добро да ово изгубимо, изгубићемо потпуни осећај за Цркву и заједницу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Новембар 4, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Шта знам,то ваљда треба да остави некакав психолошки утицај на даваоца прилога, знаш кад видиш како те гледа св Никола из лежећег става,буђелар се одма празни... Ево и ја сам управо ово прво помислио кад сам то видео. Као да је намера била да се сакупи више новца него што би се постигла са регуларном тацном ил' с чиме већ. Мада, можда постоји и неки други, лепши разлог за овакву праксу? :.mislise. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 4, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Ако није проблем да се икона носи као тацна за прљав новац, зашто не би завршила на прљавом смећу, кад не буде више за употребу? Па, имали смо тему где смо писали о томе да се календари са ликовима светих, старе бројанице, бочице мира, убруси за Причешће и сл. не бацају на смеће, већ спаљују на неком чистом месту. Па, ето, повезала сам са тим... Убиј ме! Хахахаха... занимљиво поређење. Онда молим те, тај "прљав новац" да одмах бациш на смеће, али ми кажи где си бацила Како то да тај исти држимо у рукама, новчаницима (а у новчанику слике најмилијих, иконице...), за тај прљави новац радимо, купујемо хлеб, новине, плаћамо интернет? Драга Јелена, није проблем у новцу, његовој прљавости. Уосталом, иконе се чисте, не остају штрокаве- бар у нашој цркви. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 4, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Ево и ја сам управо ово прво помислио кад сам то видео. Као да је намера била да се сакупи више новца него што би се постигла са регуларном тацном ил' с чиме већ. Мада, можда постоји и неки други, лепши разлог за овакву праксу? :.mislise. А што да не и то? Па нека остави утисак. Боље и тако него никако. Па и овде видимо да многи од саговорника а вероватно и до читаоца теме се гнушају прилога за Цркву, а појма немају да је то одувек било. Тај принцип је постојао од кад Црква постоји. Ово питање које си поставио било је својевремено постављено на ФБогословском факултету професору Милошевићу (предаје Литургику). Одговорио је управо ово што сам ја вама одговорио, тј. слично. Ето, има и младих теолога који би све да избаце- да реформирају Цркву, мислећи да нешто добро раде, а на крају кад им Црква пропадне од неодржавања- јер немају новца да је среде. онда кукају како народ не даје. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Новембар 4, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Хахахаха... занимљиво поређење. Онда молим те, тај "прљав новац" да одмах бациш на смеће, али ми кажи где си бацила Како то да тај исти држимо у рукама, новчаницима (а у новчанику слике најмилијих, иконице...), за тај прљави новац радимо, купујемо хлеб, новине, плаћамо интернет? Драга Јелена, није проблем у новцу, његовој прљавости. Уосталом, иконе се чисте, не остају штрокаве- бар у нашој цркви. Немој молим те да ме називаш драгом, јер сам сигурна да сам ти у овим тренуцима све само не драга Већ сам објаснила да новац којим купујем не стављам у уста и перем руке, не бих да се понављам... А ти, ако хоћеш, можеш и да се изујеш и ципеле ставиш на икону, очистиће се после, шта има везе Извини, морала сам Боже опрости... Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 4, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Немој молим те да ме називаш драгом, јер сам сигурна да сам ти у овим тренуцима све само не драга Већ сам објаснила да новац којим купујем не стављам у уста и перем руке, не бих да се понављам... А ти, ако хоћеш, можеш и да се изујеш и ципеле ставиш на икону, очистиће се после, шта има везе Извини, морала сам Боже опрости... Извини недрага Јелена Ово "Боже опрости" је извадило ситуацију. Ок, ви немојте да стављате новац на икону, ни када пролази тас. Ствар сређена. У себи се гнушајте оних који стављају и осуђујте их како имају ту смелост да допуштају ширење бактерија и зараза. Шта друго да кажем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Новембар 4, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Да се разумемо, ако нисам била јасна: Немам апсолутно ништа против давања прилога Цркви (баш напротив!), али имам против сакупљања прилога на икони као тацни. Хвала. Kaludjerovic Sreten, Срђан Шијакињић, Sanja Т. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 4, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Да се разумемо, ако нисам била јасна: Немам апсолутно ништа против давања прилога Цркви (баш напротив!), али имам против сакупљања прилога на икони као тацни. Хвала. Ипак је боље тацница... да не може пуно да стане. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Новембар 4, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Kad smo kod tacne, je li to praksa i u drugim crkvama (npr. Grckoj) ili je to samo kod nas? Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Новембар 4, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 А што да не и то? Па нека остави утисак. Боље и тако него никако. Па и овде видимо да многи од саговорника а вероватно и до читаоца теме се гнушају прилога за Цркву, а појма немају да је то одувек било. Тај принцип је постојао од кад Црква постоји. Ово питање које си поставио било је својевремено постављено на ФБогословском факултету професору Милошевићу (предаје Литургику). Одговорио је управо ово што сам ја вама одговорио, тј. слично. Ето, има и младих теолога који би све да избаце- да реформирају Цркву, мислећи да нешто добро раде, а на крају кад им Црква пропадне од неодржавања- јер немају новца да је среде. онда кукају како народ не даје. Нисам сигуран да се људи овде гнушају прилога за Цркву него је пре у питању начин сакупљања. ИгорМ, Зосима, Ленка* and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Новембар 4, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Ево и ја сам управо ово прво помислио кад сам то видео. Као да је намера била да се сакупи више новца него што би се постигла са регуларном тацном ил' с чиме већ. Мада, можда постоји и неки други, лепши разлог за овакву праксу? :.mislise. Као да је изнуда у питању. Онда ми са леве стане стоји кутија за добровољни прилог за изградњу храма, са десне за ометене у развоју и још једна за сиромашне, изнад централне иконе и још неколико икона места која су намењена за прилог, и на све то у сред Литургије ми гурају послужавник под нос. Сувишно, чак и неукусно, али хајде. Знамо се. ИгорМ, Зосима, Sanja Т. and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 4, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 Нисам сигуран да се људи овде гнушају прилога за Цркву него је пре у питању начин сакупљања. Нисам чуо бољи, сем некакве "тацнице". Ето, зашто не иконе? Теби је то саблазан ( а рече да је саблазан и само прикупљање прилога на тас), другима су проблем бактерије, трећима заосталост верника који остављају... Зашто је та "тацница" да се на њој сакупља, ако уопште и мислите да треба" од сакупљања на положену икону? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Новембар 4, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2014 оф топик: Браниславу и Дуњи - :good2:- за аватар слике! Дуња and Данче* је реаговао/ла на ово 2 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука